HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Eylül 2013 Cumartesi - 13:45

Çeşme’de bitmeyen isyanın adı TOKİ!

Çeşme'de nüfusunun büyük bölümünü karşılayacak sayıda konut yapılmasının ilçede dengeleri bozacağını belirten Başkan Tütüncüoğlu, "TOKİ, ekonomiyi altüst edecek” dedi.

Çeşme’de bitmeyen isyanın adı TOKİ!

İZMİR - Çeşme’nin Reisdere Mahallesi’ne yapılmak istenen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarının ilçenin mimari yapısı ve klimasının yanı sıra sosyo-kültürel ve ekonomik yapısını da tehdit ettiğini belirtti. Çeşme’nin yapılan altyapı yatırımları ile emlak değerinin Türkiye’nin 3 büyük metropolünden daha fazla arttığını hatırlatan Başkan Tütüncüğlu, “Hem kira hem de ev değeri göz önüne alınarak yapılan Türkiye çapında 43 bin 651 bina incelenerek oluşturulan araştırmaya göre ilçemizdeki emlak ve gayrimenkuller geçen yıl yüzde 23 değer artışı gerçekleştirdi. Aynı araştırmada İstanbul yüzde 13, İzmir yüzde 10, Ankara ise yüzde 8 değer kazandı. Yani Çeşme’nin değeri İstanbul’un 1,5 katı, İzmir’in 2 katından fazla, Ankara’nın ise 3 katına yakın artış gösterdi” dedi.
 
GAYRİMENKULLER DÜŞER
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bir evde yaşayan ortalama kişi sayısının 3.7 olduğunu hatırlatan Tütüncüoğlu, TOKİ’nin Çeşme’ye 4 bin 128 konut yapabilecek şekilde plan hazırlandığını kaydetti. Tütüncüoğlu, şöyle devam etti: “TOKİ’nin planlarında ‘şimdilik’ bin 351 konut olsa da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı planlar itibariyle konut sayısını istediği an yükseltebilir. Veriler göz önüne alındığında, yapılabilecek 4 bin 128 konutta 15 bin 273; bin 351 konutta da 4 bin 998 kişinin yaşaması öngörülüyor. Çeşme merkezin nüfusu ise 25 bin. Yani yapılmak istenen konutları Çeşme nüfusunun yarısından fazlasının barınabileceği yaptıklarını ortada ve hiçbir şekilde dışarıdan insan getirilmeyeceğini iddia ediyorlar. Hatta TOKİ’nin belli bir süredir orada yaşıyor olmak gibi standart şartlarını da buraya Çeşme’ye özel yapılmış yasalarmış gibi ifade ediyorlar. Fakat yapılmak istenen konutlar, o kadar düşünülmeden, araştırmadan, bilinçsizce yapılan işler ki, bir bölgede nüfusun büyük bölümüne hitap eden konut yapmanın o bölgenin gayrimenkullerinde nasıl bir düşüşe neden olacağı düşünülmüyor.”
 
İŞGÜCÜ UCUZLAR, KALİTE YİTİRİLİR
Çeşme’nin mutlaka her keseye uyan bir fiyat politikası olduğunu fakat genellikle kaliteli hizmet ve buna göre bedellendirilen tatil anlayışı ile öne çıktığını belirten Başkan Tütüncüoğlu, “Çeşme’nin bu günkü değerini kazanması yıllar aldı. İnsanlar, Çeşme’ye rahat, huzurlu güzel bir tatil ve kaliteli hizmet için geliyor. Fakat birden bire ilçenin genelinde yaşanacak bir emlak değeri düşüşü, ilçeyi ekonomik olarak zora sokacaktır. Emlak fiyatları düştüğünde bunu diğer alandaki düşüşler de izleyecek. İnandırıcı olmasa da TOKİ konutlarına dışarıdan oy vermesi için kişi taşıması yapılmasa da boşalan ve fiyatı düşen evler dışarıdan büyük oranda göç alacaktır. İlçeye gelenler de iş arayacağı için, ilçede boşta duran iş gücü sayısı artacak, işletmeler de yeni gelen ucuz iş gücünü tercih etmesi halinde Çeşme’deki hizmetin kalitesi buna bağlı olarak da ilçenin değeri de düşecektir.
 
DÜNYANIN ÖNDE GELEN EMLAK KURULUŞU ARAŞTIRDI
Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık kuruluşu Realty World’un, 2013 yılının ilk çeyreğinde Türkiye çapında yaptığı araştırmaya göre; Çeşme’de konut fiyatları bir yılda yüzde 23 değer kazandı. Ülke genelindeki toplam 31 bin 240 satılık ve 12 bin 411 kiralık gayrimenkulün fiyatı incelenerek oluşturulan verilere göre, bir yıl içerisinde emlak fiyatlarında İstanbul’da ortalama yüzde 13, Ankara’da yüzde 8, İzmir’de ise yüzde 10 artış meydana geldi. Türkiye’nin turizm cenneti Çeşme’deki emlak fiyatları artışı ise Türkiye’nin en büyük 3 kentinin de ortalamasını geçti, ilçesi olduğu İzmir’in artış oranını iki katından fazla oldu. Çeşme’de konutların metrekare ortalama satış fiyatı 3 bin 273 lira, kiralık evlerin metrekare fiyatı ise 161 liraya kadar çıktı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova’nın semtevleri gururu: Fuarın sultanları
Balçova Belediyesi tarafından ev hanımlarına el becerileri kazandırmak ...
Başkan’dan Tire mesajları: İş çok ama…
2014 Mart seçimlerinden sonra “resmen” Büyükşehir sınırlarına dahil edilecek ...
Karşıyaka’da Kurban Bayramı öncesi ‘modern’ hamle
Karşıyaka Belediyesi’nde açılışlar aralıksız devam ediyor. 10 Eylül’de ...
 
Metroda kış dönemi: 5 dakikada bir!
İzmir Metrosu, 9 Eylül Pazartesi gününden itibaren kış dönemi sefer programına ...
Bornova ‘Kurtuluşu’ Candan Erçetin’le kutlayacak
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü, Bornova’da Candan Erçetin ...
İzmir tarihi yürüyüşe hazır: 9 Eylül’de 1926 ruhu!
İzmirliler 9 Eylül’ü, bu yıl da tarihi anlam taşıyan “91. Yıl Zafer Yürüyüşü” ...
 
Büyükelçi: Bedreddin ve Chavez'in ruhu Karaburun'da
Karaburun Bilim Kongresinde konuşan Venezuela Büyükelçisi Jose Gregorio ...
Başkan Uygur’dan hapis cezasına ilk yorum: Siyasi!
2005 yılında bir memurun görev yerini değiştirdiği için hakkında açılan ...
Yeni dönüşüm krizi: Bakanlığın adresi bu kez Karşıyaka
Karşıyaka Belediyesi’nin heyelan olayları yaşandığı gerekçesiyle kentsel ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva