HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Kasım 2019 Perşembe - 11:19

Çeşme’de ‘Atık Yağ’ seferberliği

Çevre hassasiyetine karşı çalışmalarını sürdüren Çeşme Belediyesi çevreyi korumak ve çevre bilincinin oluşturulması amacıyla atık yağların toplanması için kampanya başlattı. Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Çeşme’de ‘Atık Yağ’ seferberliği

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ilçe genelinde bitkisel atık yağların kontrolü yönetmeliği kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Hali hazırda bitkisel atık yağ üreten tüm kafe ve restoranların bakanlıktan izin ve lisans almış firmalara atık yağlarını teslim etmeleri gerektiğine dair çalışmalara başlayan Çeşme Belediyesi, tüm vatandaşları bilinçlendirmek adına bu kampanya ile evlerden kızartma ve tüm atık yağlarının toplanmasını amaçlıyor.

16 bin 510 TL ceza kesilecek

Çeşme Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, DEHA ve ALBİYOBİR bitkisel atık yağ toplama firması işbirliğinde “Atık Yağları Topluyoruz ” başlığı altında yürütülen kampanya kapsamında, atık yağların doğaya ve çevreye verdiği zararla ilgili bilgi verilerek bitkisel atık yağların geri dönüştürülmesi üzerine bilgi veriliyor. Vatandaşlar atık yağlarını muhtarlıklara dağıtılan yağ bidonlarında biriktirebilecek. Kullanılan bitkisel atık yağlardan 3 litre getiren vatandaşlara 5 litrelik temizlik malzemesi verilecek. . Atık yağ üreten tüm kafe ve restoranların bakanlıktan lisans almış firmalar ile bitkisel atık yağ sözleşmesi yapmaması, atık yağlarını teslim etmemeleri ve gider hattına bağlı atık yağ tutucu temin etmemeleri halinde 1.635 TL’den 16.510 TL’ye kadar cezai işlem uygulanacak.

“1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor”

Toplanan ve geri dönüşüme gönderilen bu yağlardan biyodizel elde edildiği belirtildi. Bir litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyu kirlettiğini dile getiren Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, "Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bitkisel atık yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verir. Lavaboya dökülmesi durumunda ise kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavaboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavabodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olur" dedi.

Muhtarlıklara yağ bidonu yerleştirilecek

Vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet eden Başkan Oran, “Muhtarlıklarımıza bitkisel atık yağ toplayan anlaşmalı olduğumuz firmalar tarafından birer adet yağ bidonu teslim edildi. Vatandaşlarımızdan atık yağları kullanmamalarını ve bu yağları muhtarlıklarımızda bulunan bidonlarda biriktirmelerini rica ediyorum. Daha güzel, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir Çeşme için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 
Özdemir açıkladı: Can yakacak kararlar yolda!
 
Protokol tamam: Karşıyaka Çarşı'nın çehresi değişecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Arda: İş dünyası ile dinamik ilişkiler kuracağız
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi ...
Çiğlili çocuklardan müze gezisi
Gerçekleştirdiği etkinlikler kapsamında bugüne kadar 200 öğrenciyi çeşitli ...
Bayraklı'da çocuk hakları söyleşisi
Bayraklı Belediyesi, 'Dünya Çocuk Hakları Günü' dolayısıyla düzenlenen ...
 
Batur: İzmir-Selanik seferlerinin başlamasını bekliyoruz
Batur, İzmir ile Selanik’in birbirine çok benzediğine ve ortak değere ...
Finlandiya Büyükelçisi'nden Büyükşehir'e ziyaret
Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Pekka Maki ve beraberindeki heyet İzmir ...
Selçuk’ta gün çocukların günü
Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında Efes Selçuklu çocuklar sokağa çıktı. ...
 
Bayındır'da deve güreşine davet
Bayındır Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen; Ege, Marmara ve Akdeniz ...
Karşıyaka'da tanıtım buluşması: Kıbrıs gazilerinin anıları kitap oldu
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karşıyaka Şubesi tarafından üç yıllık ...
Narlıdere kadınlar için sokağa iniyor!
Narlıdere Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslar arası Mücadele ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva