HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Haziran 2019 Çarşamba - 13:02

Çeşme’de arazi krizi: Eski başkan Gecekondu Kanunu'ndan yararlanmış!

Çeşme Belediyesi,  eski Başkan Muhittin Dalgıç döneminde 775 sayılı gecekondu önleme kanunu kapsamında Çeşme Rüzgarlı Kent Konut Yapı Kooperatifi’ne devredilen 412 villalık arazinin tahsisini iptal etmişti. Yapılan incelemede, Dalgıç’ın kooperatife başkan olduğu ve kanundaki şartları taşımadığı ortaya çıktı.

Çeşme’de arazi krizi: Eski başkan Gecekondu Kanunu ndan yararlanmış!

EGEDESONSÖZ- Yerel seçimde İzmir’in Çeşme İlçesi’nde başkanlık koltuğuna oturan CHP’li Belediye Başkanı Ekrem Oran ve meclis üyeleri eski Başkan Muhittin Dalgıç’ın son meclis toplantısında mülkiyeti belediyeye ait bir arazinin Çeşme Rüzgarlı Kent Konut Yapı Kooperatifi’ne tahsisini iptal etmişti. Meclis kararıyla ilgili yasal süreç devam ederken dikkat çeken ayrıntılar da ortaya çıktı.

Meclis tutanakları ve belediye yetkililerinin hazırladığı rapora göre Başkan Dalgıç’ın 7 kişiye kooperatifi kurdurduğu daha sonra da yapılan genel kurul ile kooperatife sekizinci kişi olarak girdiği ve başkanlığına seçildiği belirlendi.  Kooperatif kurucuları arasında Başkan Dalgıç’ın uzun süredir makamında sekreterliğini yapan Gökçe Tunar, Arsu Yapı Kooperatifi Başkanı Erol Ferit Ergüler, Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Mustafa Öztürk ve Mustafa Çeliktaş ile birlikte Çeşme Belediyesi tüzel kişiliği de yer aldı. Eski Başkan Dalgıç’ın görevinin son zamanları yaptığı tahsis işlemi hatalı bulunurken alınan tahsis kararı da iptal edildi.  İptal kararına, Belediye Başkanı Ekrem Oran ile birlikte toplantıya katılan meclis üyelerinin tamamı imza attı.

KANUNA AYKIRI!
Meclisin aldığı iptal kararında, 412 adet villa tipi konutun yapılabildiği arazinin tahsis edildiği kooperatifin kurucu üyelerinin 775 Sayılı Gecekondu Kanunu’nda belirtilen şartları taşımadığına vurgu yapıldı. Başta, eski Başkan Dalgıç olmak üzere gayrimenkul zengini isimlerin yer aldığı kooperatifte gecekondu bölgesinde yaşayanların bulunması gerektiği, üzerinde hiçbir taşınmaz bulunmayan isimlerden seçimin yapılması gerektiği dile getirildi. Yine, söz konusu kooperatife yeni kaydolacak üyelerde aranacak şartların yönetmeliğe uygun olmadığı, 10 yıl devir yasağı gibi yönetmelikte  aranan şartların kooperatif ana sözleşmesinde mevcut olmadığı, devredilen arsaların metrekare birim değer tespitinin salt emlak değeri üzerinden belirlenmesinin mevzuata aykırı vurgulandı. Ayrıca,  çalışma yapılacak konu ve alanla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir koordinasyon kurulmadığı, tahsise ilişkin bir ilan ve duyurunun da yapılmadığının altı çizildi.

GENEL KURULA ÇAĞRI
İptal kararının meclis tarafından onaylanmasıyla birlikte karar kooperatife tebliğ edilirken hukuki süreç de başlatıldı.  Yönetimde yer alan belediye tüzel kişiliğini temsil eden Belediye Başkanı Ekrem Oran ve Dalgıç’ın ilk başta belirlediği bazı yönetim kurulu üyeleri başkanlığa çağrıda bulunarak olağanüstü genel kurula gidilmesini istedi.  Oran’a, kooperatifin yönetiminde yer alan Mustafa Öztürk ve Erol Fırat Ergüler dışındakiler destek verdi.

Çeşme eski Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın 775 Sayılı Gecekondu Kanunu’nda belirtilen şartları taşıdığı gerekçesiyle başkanlığını yaptığı kooperatifin belediyeye ait değerli ve geniş araziyi kendi üzerine geçirmemesi için önlem alan yeni yönetim, projenin yasal zemine oturması halinde devam edeceğinin de mesajını verdi.

KOOPERATİF NE AMAÇLIYOR?
Çeşme’nin Germiyan, Ovacık, Ildır ve Reisdere Mahalleleri başta olmak üzere farklı yerlerinde bulunan ev ve taşınmazların 775 Sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında dönüşümünü içeren proje için önce bir kooperatif kurulmuştu. Yerel seçim öncesinde 5 Mart 2019 tarihinde yani son meclis toplantısında eski Başkan Dalgıç ve yönetimi Reisdere’de bulunan araziyi yeni toplu konut yapmak üzere söz konusu kooperatife tahsis etmişti.  Proje ile ilçe genelinde artık depreme dayanıksız ve yapılaşma olarak sorunlu olan yerlerde oturanların sağlıklı konutlara yerleştirilmesi amaçlanmıştı.

 
Bankaları, vatandaşları dolandırdı... Azeri sevgilisiyle yurt dışına kaçtı
 
Karşıyaka'da Sarıca heyecanı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 27 Haziran 2019 Perşembe 10:03

şaşırdık mı ? hayır.

Yorumu oyla      4      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 26 Haziran 2019 Çarşamba 22:27

Hangi partiden oldukları farketmez, "al birini vur ötekine..."

Yorumu oyla      6      5  
TC misafir 26 Haziran 2019 Çarşamba 16:17

Bal tutan parmağını yalamasın artık, bu ne kepazelik! Muhittin Dalgıç ve yanındaki gayrimenkul doyumsuzları için suç duyurusunda bulunulsun ve gereken cezayı mutlaka alsınlar ki diğerlerine de ibret olsun kimsenin yanına kar kalmasın bıktık bu tür insanlardan.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Efes'te müzik ziyafeti
İlham veren kent Selçuk Efes mükemmel bir müzik ziyafetine daha ev sahipliği ...
Başkan Batur açıkladı: Basmane'ye uyuşturucu ile mücadele üssü!
Uyuşturucu ile mücadele konusunda Türkiye’ye örnek olacak bir adım atmaya ...
Potada Gaziemir farkı
İzmir U18 Basketbol Erkekler Alt Yapı Ligi’nde 50 takımla mücadele eden ...
 
Çiğli'de Kentsel Gelişim Projesi imzalandı
Çiğli Belediyesi tarafından, Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneğinin ...
Örnek uygulama: Buca lavanta kokacak
Köy ve kent kadınları arasında dayanışmayı geliştirmek ve kadın istihdamına ...
Kritik adım: Kültürpark için 'imar planı' hamlesi'
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürpark’a ilişkin planların ve parkın geleceğinin ...
 
Başkan Soyer açıkladı: İzmir'de bir devir sona erdi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir ili genelinde fayton taşımacılığını ...
Yavru martılara can veriyorlar
Karşıyaka Belediyesi ve Karşıyakalı hayvanseverler, ilk uçuş denemeleri ...
Bornova'da çalışanlar eğitimde
Bornova Belediyesi, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından hazırlanan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva