HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Şubat 2016 Cuma - 10:33

Çeşme Belediyesi’nden 10 bin TL’lik fatura açıklaması!

İlçedeki imar planlarına ulaşmak isteyen Arel’e 16 sayfalık fotokopi için 10 bin TL tutar çıkarıldı. Belediyeden yapılan açıklamada faturanın Arel’in kendi isteğiyle ödendiği ve tarifenin de işlemin de kanuna uygun olduğu vurgulandı.

Çeşme Belediyesi’nden 10 bin TL’lik fatura açıklaması!

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Başak Yasemin Arel, Çeşme Belediyesi’nden ilçenin belli bölümüne ait imar planları talebine karşılık belediyeden gelen fatura görenleri şok etti.

Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde 16 sayfalık imar planını isteyen Arel, 4 ay önce Çeşme başvurdu. İlk talep dilekçesine cevap vermeyen belediye, Arel’in ikinci başvurusu sonucu Başkan Muhittin Dalgıç imzalı yazı ile imar planı fotokopilerine ulaşılabileceği yazısını Arel’e gönderdi.

Fotokopileri almak için belediyeye giden Arel’e, 16 sayfa için 10 bin TL tutarında fatura kesildi. 

Egedesonsöz’ün duyurduğu ‘16 sayfaya 10 bin TL’ haberi ses getirirken, Çeşme Belediyesi’nden de konuyla ilgili detaylı açıklama geldi.

İŞTE O AÇIKLAMA

Çeşme Belediyesi hakkında basında yer alan "4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu Çerçevesinde ücretsiz ya da maliyet tutarında olması gereken 16 sayfa fotokopinin bedeli olarak 10 bin Türk lirası bedel biçildiği ve uygulanan işlemin yasalara aykırı olduğu" iddiaları doğru değildir. Açıklama ve açıklama doğrultusunda yazılan haberlerde, gerçekler; Çeşme Belediyesi'ni ve görevlilerini karalamak amacıyla, bilgisizlikten ya da bizzat art niyetli olarak abartılmış ve saptırılmış, olduğundan farklı gösterilmiştir. İddialar, mesnetsizdir ve gerçekleri yansıtmamaktadır.

İddiaları dile getiren Sayın Başak Yasemin Arel, kurumumuza 27.10.2015 tarih ve 18766 numaralı dilekçeyle başvuru yapmış, söz konusu dilekçede "masrafları tarafımdan karşılanmak üzere, plan krokileri ve pafta haritalarıyla birlikte tarafıma verilmesini arz ederim" ifadelerine yer vermiştir. Bu bağlamda, söz konusu belge "4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu" çerçevesinde ücretsiz erişim sağlanabilecek bir doküman olmadığı gibi Sayın Arel, iddialarının aksine talebini dilekçeyle yazdığı sırada talep ettiği planların "Bilgi Edinme Hakkı Kanunu" çerçevesinde ücretsiz olmadığı konusunda bilgi sahibi olduğunu göstermiştir.

2664 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 79'ncu maddesinde, "Belediyeler ve belediyelere bağlı müesseselerden istenecek her türlü kayıt suretleriyle gayrimenkullerle ilgili harita plan ve krokilerin suretleri, Kayıt ve Suret Harcına tabidir" denilmektedir. Ayrıca 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8'nci maddesinin b bendinde, "Belediye Başkanlığı ve mülki amirler, imar planının tamamını veya bir kısmını kopyalar veya kitapçıklar haline getirip çoğaltarak tespit edilecek ücret karşılığında isteyenlere verir" denilmektedir. Yukarıda belirtilen ilgili kanunlarda açıkça ifade edildiği gibi konunun 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde olmayıp, belediyelerin harita plan, kroki suretlerinden ücret alması zorunludur.

Çeşme Belediyesi'nin 14.10.2015 tarihli 2015-15-104 karar numaralı meclis kararında yazılı imar durumları ücretleri tarifesinde "Her türlü imar durumu kısmı fotokopi adedi 50 TL, her türlü imar durumu pafta sureti adeti 500 TL" olarak belirlenmiştir.

Ayrıca Sayın Arel'in başvurusunun ardından Çeşme Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından verilen 26.01.2016 tarihli cevapta, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8'nci maddesi gereği "tespit edilecek ücret karşılığı isteyenlere verileceği" ifadesi hatırlatılmış ve istediği planların, "Çeşme Belediye Meclisi'nin 14.10.2015 gün ve 2015/14-104 sayılı Meclis Kararı ile belirlenen harçların ödenmesinden sonra tarafına teslim edilebileceği" vurgulanmıştır.

Sayın Arel, planları almadan önce, Çeşme Belediye Meclisi tarafından belirlenen fiyat tarifesi doğrultusunda ödeme yapmış ve 1/1000 ölçekli 16 adet pafta ve 1/5000 ölçekli 4 adet pafta olmak üzere toplam 20 adet dokuman kendisine iletilmiştir. GERÇEKLEŞTİRİLEN İŞLEM TAMAMEN KANUNLAR DOĞRULTUSUNDA YAPILMIŞTIR.

 
'445 gün sonra gelen pardon’a 21 bin lira tazminat!
 
İzmir'in 'sörf cenneti'nde icradan satılık altın arazi!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ODUN HERİF 12 Şubat 2016 Cuma 18:04

Her Belediye Meclisi kafasına göre tarife mi belirleyecek yani?Belki başka Belediye Meclisi de aynı belgeler 100.000 TL belirlemiştir, kimbilir?Böyle kepazelik olur mu?İmar Kanunu'nun 8. maddesini okudum.Kanun zaten belediyeye imar planlarını alenileştirmeyi görev olarak yüklemişken 10.000 TL ödeyenlere mi aleni olacak şimdi bu imar planları

Yorumu oyla      11      5  
12 Şubat 2016 Cuma 12:01

"Her türlü imar durumu kısmı fotokopi adedi 50 TL, her türlü imar durumu pafta sureti adeti 500 TL" Bence bu tutarlar çok düşük. En az 3-4 katına çıkarılmalı. İmar durumunu öğrenmek isteyen evini arabasını vermeli.

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 12 Şubat 2016 Cuma 10:58

NE OLURSA OLSUN BU ÜCRETLER ÇOK YÜKSEK, O ZAMAN AKLA MÜBADİL MALLARINI ARAŞTIRANLARIN ÖNÜNÜ KESMEK GİBİ BİR ŞEY GELİYOR.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pekdaş’tan liman çıkışı: Plana itirazlarını sıraladı!
Konak Belediye Başkanı, ÖİB tarafından askıya çıkarılan yeni liman planını ...
Dalış turizmi harekatı: Efes su altına inecek!
Anadolu’nun antik tarihini Çeşme’nin mavi sularında canlandıracak olan ...
'Sakin Şehir'in mandalinası 12 ay boyunca raflarda olacak
Seferihisar Belediyesi, jeotermal enerjiyle mandalina ve defne yaprağı kurutmaya başladı.
 
Başkan Kocaoğlu'ndan gençlere altın öğütler
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Bilim Doğa Ortaokulu ...
Balçova’da vatandaş memnuniyeti tescillendi
Vatandaş istek ve şikayetlerinin yönetimini başarılı bir şekilde gerçekleştirmesi ...
Kadifekale yıldız gibi parlayacak!
Büyük İskender’in isteğiyle yaptırılan tarihi Kadifekale surları, yaklaşık ...
 
Buca’da gürültü operasyonu!
Buca’da gürültü denetimi yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi zabıtaları, ...
Kocaoğlu ilk kez konuştu: Genel başkanlık için ne dedi?
Büyükşehir Belediye Başkanı, Egedesonsöz’ü konuk ettiği buluşmada parti ...
Çirkin saldırı: Karşıyaka'da parkı yaktılar!
Karşıyaka Mavişehir'de bulunan Denizkızı Parkı, kimliği belirsiz kişilerce ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva