HABERLER>EKONOMİ
7 Aralık 2015 Pazartesi - 08:53

Cer Çelik'in hisseleri icradan satılık!

Türkiye’deki en eski çelik fabrikalarından biri olan İzmir Bornova’daki Cer Çelik’in icradan satışı ihalesinde ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. 500 milyon dolar değerindeki, 305 dönüm alan üzerine kurulu fabrikanın satışını 135 bin TL sermayeli bir şirket istedi. Söz konusu şirketin sahibi İstanbul Barosu’na üye bir avukat. Av. Aydoğan Semizer, fabrikanın Erol Evcil’e satışı sırasında hisseleri yeddi emin olarak teslim alan isim olarak kayıtlara girdi.

Cer Çelik in hisseleri icradan satılık!

Temeli 1955 yılında Özsaruhan Ailesi tarafından Metaş olarak atılan tesis zaman içinde TMSF denetimine geçti. Fon’un 2006 yılında satışa çıkardığı fabrikayı Cer Metal’in sahibi Tanyeri Ailesi satın aldı. Tesise 130 milyon dolarlık yenileme yatırımı yapan Tanyeri Ailesi 2008 krizine yakalandı. Aile bireyleri içinde yaşanan sorunlar da eklenince tesis için zorlu bir süreç de başladı.

Fabrikanın sahibi Rıza Kerim’in avukatı da olan Aydoğan Semizer’in aracılığı ile tesis, Nesim Malki cinayeti hükümlüsü Erol Evcil’in denetimine geçti. Şirketin yüzde 42 hissesine sahip Zeki Tanyeri'nin devre dışı bırakılması da, Evcil'in denetimi ele almasına olanak sağladı. Halen İzmir Aliağa'da tutuklu bulunan Erol Evcil ile, Tanyeri Ailesinin bazı üyeleri arasında yapılan satış sözleşmesi sürecinde, şirket hisse senetleri  yeddi emin olarak Av. Aydoğan Semizer’e teslim edildi. Evcil tarafı ödemeleri yaptıktan sonra hisseler de kendisine geçecekti. Ancak ödemeler de sorun yaşanmaya başladı. Verilen çekler de karşılıksız çıkınca aile üyeleri sözleşmeye uyulmadığı gerekçesi ile Av. Semizer’den hisselerin iadesini istedi. Ancak, Av. Semizer, taraflar arasında hukuki sorunların olduğunu gerekçe göstererek hisseleri iade etmedi.

Cer Çelik'in üzerinde bulunduğu arazi de İzmir'in en değerli arazilerinden biri.

MAHKEME SON NOKTAYI KOYDU
Zeki Tanyeri ve ablası Füsun Tanyeri fabrikalarını kurtarmak için, bir yandan İstanbul ve İzmir’de dava açarken, Av. Semizer’in ise Erol Evcil ile ortak hareket ettiğini öğrendi. En son İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi geçtiğimiz 20 Ekim’de Tanyeri kardeşleri rahatlatan bir karar verdi. Mahkeme, sözleşme şartlarının yerine gelmediğini bu nedenle Erol Evcil’e geçen hisselerin Tanyeri ailesine iadesine karar verdi.  Tanyeri Ailesi, 5 yıla yakın süre devam eden hukuki süreç sonunda yeniden fabrikasını devralma planları yaparken yeni bir şok yaşadı. Aile İzmir İcra Müdürlüğü’nün fabrikayı icradan satışa koyduğunu öğrendi.

135 BİN TL SERMAYELİ ŞİRKET SATIYOR
Fabrika için belirlenen bedel 199 milyon 631 bin TL olarak kayıtlara geçti. İcra ihalesi fabrika binası bazı makine teçhizatı ve üzerinde kurulu olduğu dev araziyi kapsıyor. İlk ihale günü için 14-15 Aralık belirlendi. İlk ihalede satış olmaması durumunda ikinci ihale 12-13 Ocak 2016’da yapılacak. İcra ihalesi dosyasında yer alan belgelere göre dev fabrikanın satışını Aycan Yatçılık ve Turizm İşletmeciliği A.Ş. istedi. Şirketin tek yetkilisi Av. Aydoğan Semizer. 135 bin TL sermayeli adresi de Av. Semizer’in Beyoğlu’nda bulunan avukatlık ofisi ile aynı yerde bulunuyor. Av. Semizer, aynı zamanda fabrikanın 2010 yılında Evcil’e satışı sürecini organize ettiği gibi hisselerin yeddi emin olarak teslim edildiği isim olarak kayıtlara girdi.

TEMLİĞİ ALDI TAKİBE GEÇTİ
Dosyada yer alan belgelere Aycan Yatçılık’ın fabrikayı icradan satışa koymasına, aldığı bir temlik dosyasının sebep olduğu anlaşıldı. Aycan Yatçılık, Türkiye’deki yabancı bir bankadan Cer Çelik Endüstrisi A.Ş.’nin borçlarını, bir kısmını peşin bir kısmını belli bir vade ile 24 milyon dolara temlik aldı. İcra takibi de bu temlik sayesinde yapıldı. Temlik tutarı 24 milyon dolar olmasına rağmen Aycan Yatçılık, ipoteğin üst sınırı olan 97 milyon dolar üzerinden takibe geçti. Zeki Tanyeri ise yapılan takibe itiraz etti. Ancak şirket yönetimini ele geçiren Evcil’in belirlediği yönetim bu takibe itiraz etmeyerek işlemin kesinleşmesini sağladı.


Baba Rıza Kerim Tanyeri'nin sahibi olduğu tesisi kurtarmak için, Zeki-Füsun Tanyeri kardeşler 5 yıldır hukuk mücadelesi veriyor.

‘FABRİKAYI ELE GEÇİRMEK İSTİYORLAR’
Yapılan itirazlara göre, yabancı bankaya olan borçları ile ilgili Paris’te görülen bir tahkim davası devam ediyor. Borç miktarı kesinleşmiş değil. Üstelik Aycan Yatçılık’ın yaptığı icra takibine ilişkin yapılan tebligatlarda bir dizi usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Tanyeri kardeşlere göre, esas davayı kaybeden Erol Evcil ile Av. Semizer ortak hareket ediyor. Mahkemeye yapılan itirazlarda “Aycan Yatçılık bir varlık yönetim şirketi değil. Dolayısı ile bankanın alacağını devralamaz. Başından beri şirketin mal varlığını ele geçirme amacı ile hareket ettiler. Ortada akıl almaz bir mal varlığına el koyma olduğu açıktır” denildi.

'SENİ TOPRAĞA GÖMERLER KİMSE DE BULAMAZ'
DAVA dosyalarında yer alan belgelere göre Cer Çelik'in sahiplerinden Zeki Tanyeri, İzmir Emniyet'ine verdiği ifadede, ailesine ait fabrikayı kurtarmak isterken ölüm tehditleri aldığını söyledi. Tanyeri ifadesinde "Erol Evcil fabrikamıza çöktü. Silahlı adamlar fabrikaya yerleşti. İçeri dahi giremedim.  Av. Aydoğan Semizer yanıma gelerek 'Sen kiminle uğraştığının farkında değilsin. Ege Metal'inin sahibi Sezai Rahmi Özden, yerin 4 metre altında beş yıl sonra bulundu. Sen ne zaman bulunursun bilmiyorsun. Erol Evcil'in ne kadar kötü bir insan olacağını tahmin bile edemezsin' dedi. Ölüm korkusu yaşadım. Dört ay evimin dışında bir yerde kaldım" dedi.(Dincer Gökçe/Hürriyet)

 
Obama: Türkiye ile birlikte Suriye sınırını kapatıyoruz!
 
CHP'den Musul çıkışı: Velev ki IŞİD'ten temizlendi...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Çelik açıkladı: Ekmeğe zam olacak mı?
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "ekmeğe zam geleceği" iddialarına ilişkin soruyu yanıtladı.
Krizde fırsat: Rusya'nın almadığı sebzelerin...
Türkiye'nin önemli turşuculuk merkezlerinden Bursa'nın Gedelek Mahallesi'ndeki ...
Büyükşehir 2 büyük şirketi faaliyetten men etti!
Alınan encümen kararıyla Ekiz Tavukçuluğun Kemalpaşa’daki tesisi eksikler, ...
 
İnşaat sektöründen plan iptallerine tepki!
İzmir'de Yeni Kent Merkezi olarak ilan edilen Bayraklı ile Mavişehir imar ...
Esnafın derdi büyük: İzmir’de AVM kuşatması!
İzmir’de alışveriş merkezi (AVM) sayısı 22'ye ulaştı. Üçkuyular, Alsancak, ...
Limon Ruslara ambargoda geri adım attırdı!
Türkiye'ye karşı yaptırım kararları alan Rusya'nın, ambargo konulan yaş ...
 
Kredi derecelendirme devi Türkiye notunu açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi ...
Bakanlıktan İzmir vizesi: RES şehre iniyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul merkezli Çapar Elektrik Üretim ...
İEF’de İran pavyonu açılacak
İran’da fuar şirketi sahibi olan işadamları, İzmir Ticaret Odası'nı (İTO) ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva