HABERLER>POLİTİKA
11 Eylül 2014 Perşembe - 15:14

Çelik Soma soruşturmasına neden izin vermedi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, “Tüm müfettişlerin soruşturulmasıyla ilgili izin isteniyor. 2009, 2010, 2011 yılında kaza olmamış ki o müfettişlere madalya takmamız gerekiyor o zaman. Onlarla ilgili neden soruşturma yapıyoruz?” dedi.

Çelik Soma soruşturmasına neden izin vermedi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul’da yaşanan asansör kazası ve iş kazalarıyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Çelik “İş Sağlığı ve Güvenlik Sözleşmesi yapma zorunluluğu bulunan 680 bin çok tehlikeli iş yerlerinden 180 bini sözleşme yapmış, 500 bini yapmamış” diyerek tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi. Ayrıca Çelik 'Maliyet zorlaması var. Siz işi daha ucuza yaptırmak için insanları köleleştirerek bir uygulama içine girerseniz bu anlayış ister istemez güvenliği ikinci derecede bırakmaktadır' dedi.
 
İşte Çelik’in sözleri:
 
“ÇOK TEHLİKELİ İŞYERLERİ…”
 "İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi yapma zorunluluğu bulunan 680 bin tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinden 180 bini sözleşme yapmış, 500 bini henüz sözleşme yapmamış. Nereler bunlar, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri?
 
“TOKİ KAÇAMAZ AMA…”
Bir yer, eğer tümden anahtar teslim, bir başkasına inşa için verilmişse sorumlu olan anahtar teslim o işi alandır. Yer sahibinin, arsa sahibinin burada bir kusuru söz konusu değil. Binayı TOKİ yapıyorsa sorumluluk TOKİ'nindir, orada bulundurması gereken teknik tüm elemanları orada bulundurmak durumunda, o sorumluluktan TOKİ kaçamaz ama eğer siz bunu anahtar teslim bir başkasına, arsa sahibi olarak vermişseniz, o sorumluluk onu alan ve yapan firmadadır.
 
İSTANBUL’DAKİ ASANSÖR KAZASI
Bizzat asansörden sorumlu olan insanlar, yetkililer var. Bizzat inşaatın teknik inşasından sorumlu görevliler var ve bunların ortasında bu olay meydana geliyor. Burada, şunu sormamız gerekiyor, önce can mı mal mı? Türkiye, bu kararı vermek durumundadır. Çağdaş ülke olacaksak 'can mı mal mı' noktasındaki kararımızı netleştirmemiz gerekiyor.
 
"İNSANLARI KÖLELEŞTİREREK"
Neden oluyor bu işler? Çok açık ve net bunu görüyoruz, üretim zorlaması var. Bunun yanında maliyet zorlaması var. Siz işi daha ucuza yaptırmak için taşeronluk sistemini acımasız bir şekilde kullanarak, insanları, çalışanları adeta köleleştirerek bir uygulama içerisine girerseniz, burada maliyetin getirdiği baskılardan dolayı, çok kazanma hırsıyla bütünleşen bu anlayış, ister istemez güvenliği ikinci derecede bırakmaktadır.
 
SOMA'DA MÜFETTİŞLERE SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEMESİ
(Soma'daki madende faciadan önce teftiş yapan müfettişlere soruşturma izni verilmemesi)  Müfettişlerin idari olarak orada bir kusuru varsa bunlar zaten soruşturuluyor. Ama geriye dönük 2009 yılına kadar teftiş yapan tüm müfettişlerin soruşturulmasıyla ilgili izin isteniyor. 2009, 2010, 2011 yılında kaza olmamış ki o müfettişlere madalya takmamız gerekiyor o zaman. Onlarla ilgili neden soruşturma yapıyoruz? Burada bir adres sıkıntısı var."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Emekçi 12 Eylül 2014 Cuma 02:56

Kalkmışsın birde diyorsun (siz işi ucuza yaptırmak için insanları köleleştiriyor sunuz) kazalar bundan meydana geliyor, piyasayı bu duruma düşüren, yapan, yaptıran sizlersiniz bi de utanmadan ahkam kesiyorsunuz. Bu ülkede 800 tl asgari ücret çok güzel diyen bir adam dan ne beklenir ki?

Yorumu oyla      11      5  
TC. Öz Vatandaş. 11 Eylül 2014 Perşembe 19:41

SEN HALA O KOLTUKTA NE YÜZLE OTURUYORSUN BE ADAM;"İNSANLARI KÖLELEŞTİREREK" diyorsun, peki bu köle düzenini 12 yıldır kim inatla sürdürüyor, niçin 12 yıldır düzeltilmesi yönünde adım atmadın sermayenin uşağı olduğun içinmi kılın kıpırdamadı. Ayrıca “ÇOK TEHLİKELİ İŞYERLERİ…” "İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi yapma zorunluluğu bulunan 680 bin tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinden 180 bini sözleşme yapmış, 500 bini henüz sözleşme yapmamış. Sen Çalışma Bakanlığı olarak bu 500 iş yerini denetleyemiyorsan ne işe yarıyor onca Teftiş elemanın ve Müfettişin açıklarmısın. Sözde açıklama yapıyorsun ama aslında beceriksizliğini ve sermayenin uşağı olduğunu beyan ediyorsun, senin bu anlattıkların bir Avrupa veya Orta Amerika ülkesinde olsa değil Bakan ortada Hükümet kalmaz gider ama bizde insanlar öldükçe siler o koltuklara yapışıyorsunuz, eseriniz ve beceriksizliğiniz ile gurur duymalısınız.

Yorumu oyla      14      5  
11 Eylül 2014 Perşembe 15:30

2015 seçiminden sonra sizleri kim koruyabilecek bakalım

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gökçek’e jet cevap: Gelsin bunu içsin!
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısına, ...
Flaş! Demirtaş'tan 'ortak ordu' açıklaması
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Kürtlerin Türkiye'de değil, ...
İP yol haritasını oluşturdu: Hedef TBMM'de grup kurmak
İşçi Partisi (İP), Parlementoda temsil edilmek için seçmenden vize istemeye ...
 
CHP İzmir’de disiplin süreci yeniden başladı!
Yerel seçim aday belirleme süreci ve sonrasında başlayan geniş çaplı harekat yeniden start aldı.
CHP Buca’daki imza hareketinde flaş gelişme!
Son noter tasdiki günü 193 imza toplayan muhalif kanat delege sayısı 378’e ...
Eski bakan Bayraktar: Dünyayı başıma yıktılar
Eski TOKİ Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar inşaatlarda ...
 
Flaş! CHP İzmir’de kritik imza hareketinde hüsran
Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından haraketliliğin yaşandığı CHP Buca’da ...
Yüksel sordu: İnşaatta ölmek kader mi?
İstanbul’da Rezidans inşaatında asansör düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını ...
AK Partili Kalyoncu'dan Karabağlar'a stratejik plan eleştirisi
Karabağlar Belediyesi'nin 2015–2019 tarihleri arası stratejik planı değerlendiren ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva