HABERLER>TARIM
19 Ağustos 2017 Cumartesi - 11:35

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında yüzler gülüyor

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümde sezonunun bitmesine sayılı günler kala ihracat 400 milyon doları aştı.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında yüzler gülüyor

Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümün 1 Eylül 2016 tarihinde başlayan ihraç sezonunda 12 Ağustos 2017 tarihine kadar 257 bin 474 ton karşılığı 400 milyon 707 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı önceki sezonunun aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 32 artış gösterirken, değer bazında ise geçen sezona göre yatay bir seyir izledi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, 2015/16 sezonunda Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin 196 bin ton iken, 2016/17 sezonunda 313 bin tona çıktığını rekoltedeki yüzde 60’lık artış ve İran’ın dünya piyasalarındaki düşük fiyat politikası nedeniyle ortalama ihraç fiyatının ton başına 500 dolar düşüş gösterdiğini kaydetti.

"OKULLARDA DAĞITILAN ÜZÜM MİKTARI ARTIRILMALI"
Ege Bölgesi’nde sultani çekirdeksiz bağ alanlarının son yıllarda sürekli artarak 1 milyon dekarı aştığına işaret eden Celep, şöyle konuştu:

“Her yıl ortalama 10 bin dekar sultani çekirdeksiz bağ alanlarında artış yaşanıyor. Üreticilerimiz budama, toprak işleme, damlama sulama, ilaçlama, gübreleme yöntemlerinde her yıl son teknikleri uyguluyor, verim ve kalite artıyor. Bu şartlarda doğal afet yaşanmadıkça önümüzdeki yıllarda rekoltenin 2016/17 sezonundaki rekoltenin altına düşmesi pek olası görünmüyor. O nedenle dünyaca ünlü kuru üzümümüzün değerini bulabilmesi için okullarda yıllık 6 bin ton olan dağıtım miktarının artırılmasını ve iç piyasada tüketimini artıracak tanıtım çalışmalarının kamu tarafından yapılmasını bekliyoruz."

"ÜZÜMLER ŞEKERLENMEDEN KURUTULMAMALI"
Celep, 2017-18 sezonunda kış donu ve ilkbahar geç donu gibi iklimsel olayların geçen yıllara göre hemen hemen görülmediğini, dolu yağışından kaynaklı zararın bazı bölgelerde lokal  gözlendiğini söyledi. Celep, bölgelere ve kültürel uygulamalara göre değişse de geçen yıla göre ortalama şeker oranlarının yaklaşık 1 brix (Suda çözünen kuru madde miktarı) geride olduğunu, yeterli hasat olgunluğuna ulaşmayan üzümlerin kesilerek kurutulması verim ve kalite kayıplarına neden olacağını, üreticilerin üzüm taneleri 22-24 brix şeker değerine ulaşınca hasat etmeleri çağrısında bulundu.

"RUHSATLI İLAÇLARIN KULLANIMI ÇOK ÖNEMLİ"
Son dönemde bazı bölgelerde bağ mildiyösü, salkım güvesi ve geçmiş yıllarda pek görmeye alışık olunmayan unlu bit zararlısının bazı salkımlarda ve omcalarda görüldüğüne dikkati çeken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep şöyle devam etti:

“Özellikle hasat öncesi son dönem hastalık ve zararlılarla mücadele de gerek kalıntı gerekse aktif madde sayısı açısından ruhsatlı ilaçların kullanılarak, bekleme süresine uyularak, çok daha hassas ve özenli davranılması gerekiyor. Gerek unlu bit, gerekse salkım güvesinden dolayı zarar gören salkımlar kesinlikle sergide ayrı yerde kurutulmalıdır. Bunun gibi, yetiştiricilik dönemlerinde budama, toprak işleme, sulama, hasat ve depolama gibi aşamalarda özenli ve dikkatli olunması halinde Okratoksin-A (OTA) oluşumunun önüne geçilebilir. “AB’nin Türkiye ve İran gibi kuru üzüm ihracatçısı ülkelerden yaptığı kuru üzüm ithalatında OTA ile ilgili olarak yüzde 5 kontrol sıklığı uygulamasına 1 Temmuz 2017’den itibaren başladı. Hep birlikte bilinçli ve dikkatli hareket edilmesi halinde sorun yaşanmayacaktır. Üretici, tüccar ve ihracatçılar olarak gerekli tedbirleri aldığımız takdirde, söz konusu uygulama önümüzdeki dönemde uygulamadan kalkacaktır."

"TÜRK ÜZÜMÜNÜN İMAJINI GÜÇLENDİRMELİYİZ"
Sektörün tüm paydaşlarının birlikte çalışarak Türk üzümünün yurt dışı imajını güçlendirilmesi gereğinin altını çizen Celep, “Geçtiğimiz yıllarda rakip ülkelere kaptırılan pazarların geri kazanılması için hep birlikte daha özenli bir şekilde çalışarak, kullanılan zirai ilaçları en asgari düzeyde tutarak mücadele etmeli ve Okratoksin-A’yı önlemeye yönelik alınması gereken tüm önlemleri harfiyen uygulamamız şart. Kalite yönünden en büyük sorunlarından bir diğeri ise çuval ipi sıkıntısı. Sorunun çözümü için kasa öncelikli olmakla birlikte, depolama ve nakliyede eski ve yıpranmış çuvallar kesinlikle kullanılmamalı, kaliteli temiz çuvalların tercih edilmesi hayati öneme sahip" dedi.

İNGİLTERE, ALMANYA VE HOLLANDA İHRACATTA İLK ÜÇ ÜLKE
Türkiye, 2016/17 sezonunda 400 milyon 707 bin dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederken, Avrupa Birliği 328 milyon dolarlık ihracatla açık ara önde yer aldı. Uzakdoğu ülkelerine 21 milyon dolarlık üzüm ihraç eden Türkiye, Amerika kıtasına ise 20 milyon dolarlık üzüm sattı. İngiltere 101 milyon dolarlık üzüm ihracatı ile lider ülke olurken, Almanya 52 milyon dolarlık tutarla ikinci, Hollanda 45 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri, 30 milyon dolarlık ihracatla İtalya, 26 milyon dolarlık üzüm ihracatı ile Fransa, 21 milyon dolarlık ihracatla Avustralya ve 12 milyon dolarlık ihracatla Kanada takip etti. (DHA)

 
İzmir'de yakalandılar: Tam 110 kilo!
 
Altay'da İbrahim Akın şoku
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geri sayım başladı: İzmir tarımına 'can suyu' olacak
Küçük Menderes havzasının yıllardır sabırsızlıkla beklediği Aktaş Barajı’nda ...
Sezonun ilk kuru inciri 200 liradan alındı
Aydın’ın Nazilli ilçesinde bu yılın ilk kuru incir alımı açık artırma ...
Bakan Eroğlu'ndan İzmir'e müjde: Yüzde 70'i bitti!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından ...
 
'Tarımsal destekleri bir an önce açıklayın'
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, her yıl ...
Kırsal nüfus azalıyor
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, "FAO verilerine göre, 2000 yılında yüzde ...
Pamuk'ta yüzler gülüyor: 'Küskün üretici' tarlada!
Pamukta yerli ürüne ilginin artmasıyla depolarda ürün kalmadı, fiyatların ...
 
Kavun-karpuz üreticisini hem sıcak hem fiyatlar yaktı
Manisa'da kavun ve karpuz üreticileri, sıcak hava nedeniyle ürünlerinin ...
Dışa bağımlılık bitecek: İzmir ve Manisa merkez olacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) plastik sanayiden ...
İzmir'de ziraat mühendislerinden gümrük vergisi tepkisi
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, tarım ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva