HABERLER>POLİTİKA
7 Aralık 2016 Çarşamba - 20:31

Çavuşoğlu AB ile 2 kritik konuyu görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de görüştüğü AB yetkilileri ile geri kabul anlaşması ve vize serbestisinin uygulanmasını görüştü.

Çavuşoğlu AB ile 2 kritik konuyu görüştü

Çavuşoğlu, NATO dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere geldiği Brüksel'de, AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos'la görüştü. 

Görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Biz Türkiye olarak pozisyonumuzu, düşüncelerimizi ve NATO'nun karşı karşıya kaldığı yeni sınamalar ve terör gibi sorunlara karşı hangi adımları atması gerektiğini açıkça söyledik. Verdiğimiz destekleri vurguladık." dedi. 

Başta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry olmak üzere çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, ikili görüşmelerin yarın Hamburg'ta yapılacak AGİT toplantısı sırasında da devam edeceğini belirtti.

Dün de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yle görüştüğünü hatırlaran Çavuşoğlu, Suriye başta olmak üzere dış politika ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini ifade etti. 

"AB YETKİLERİ İLE GÖÇ ANLAŞMASI, GERİ KABUL VE VİZE SERBESTİNİ GÖRÜŞTÜK"

Türkiye'nin rolünün ne kadar önemli olduğunu dünden beri görüştüğü AB yetkilileri ve dışişleri bakanlarının vurguladığını kaydeden Çavuşoğlu, "Bugün de Timmermans ve Avramopoulos'la göç anlaşması, geri kabul ve vize serbestini konuştuk. Bu konuda Türkiye üzerine düşeni yapıyor. Son üzerinde çalıştığımız kriterler dahil, AB'nin yapması gerekenler, 3 milyar euro artı 3 milyar var. Bu miktarın Türkiye'ye ulaştırılması, gönüllülük esası ile yeniden yerleşim gibi aksayan konuları değerlendirdik." şeklinde konuştu. 

"BİR KERE DAHA BİR ARAYA GELEREK BU İŞE BİR NETİCE KOYACAĞIZ"

Esas itibariyle geri kabul anlaşması ve vize serbestisinin uygulanmasını konuştuklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Biz son çalışmamızı kendilerine ulaştıracağız. Ondan sonra bir kere daha bir araya gelerek bu işe bir netice koyacağız. Bundan sonra AB ile ilişkilerimizin nasıl devam etmesi gerektiğini açıkça söyledik, duyduğumuz rahatsızlıkları dile getirdik. Son günlerde gerek NATO marjında gerekse buradaki görüşmelerimizde bir yumuşama olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin önemine vurgu yapıyorlar. Biz AB'nin önemini yok saymadık. Her zaman Türkiye'nin neden ihtiyaç duyduğunu sağduyulu bir şekilde izah ettik. Özellikle AB ülkeleri iç politika ve popülizm, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı gibi birçok sebepten dolayı Türkiye’nin önemini yok saydılar. Ama bir musibet bin nasihattan iyidir derler, son gelişmelerden bu yana daha olumlu tavır takınmaya başladılar. "

"BİZİ EŞİT ORTAK GİBİ GÖRMEK DURUMDALAR"

Türkiye'nin ikinci sınıf muameleyi kabul etmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bizi eşit ortak gibi görmek durumundalar. Biz üye olmak istiyoruz diye biz ikinci sınıf, onlar birinci sınıf değil. Bugün birçok kurumda, NATO'da üyeyiz. Orada eşit olup da burada nasıl birinci sınıf, ikinci sınıf oluyoruz. Avrupa Konseyinin kurucu üyesiyiz. Avrupa Konseyi ile AB'nin çok büyük farkı yok. Bize yapılan bu tür muameleleri kabul etmediğimizi söylüyoruz." değerlendirmesini yaptı. 

AB yetkililerinin başarısız olan darbe girişimi sonrasındaki yaklaşımlarının yanlış olduğunu söylediğini aktaran Çavuşoğlu, "Burada hatalarını kabul ediyorlar. Biz Türkiye olarak her konuda net duruyoruz, AB'nin de bizimle net olmasını istiyoruz." dedi.

 
Fren yerine gaza bastı, mağazaya girdi!
 
Türk oyuncuya tarihi ceza: 12 maç!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Böke: 78 milyon dolara niye uçak aldınız?
CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, dolar bozdurulması kapmanyası yapılırken ...
Almanya Elçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı
TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'nın Almanya ziyareti sırasında yaşadıkları ...
Yıldırım: 2017 yılında kafa yoracağımız konu bu!
Rusya ziyareti kapsamında Tataristan'a giden Başbakan Yıldırım, burada ...
 
Flaş! Kılıçdaroğlu ertelenen açılış için İzmir'e geliyor
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin Sosyal Yaşam Kampüsü’nün ...
Erdoğan: Ekonomi silahını bir kez daha...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta ciddi hamleler yaptığı, ...
CHP'li Bayır'dan Akdağ'a 'Said Nursi broşürü' sorusu
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, İzmir'deki ...
 
CHP İzmir’de alandan notlar: Örgütün 2 sorumlusu ne mesaj verdi?
Örgütlenmeden Sorumlu İl Başkan Yardımcıları Torbalı ve Kemalpaşa’da alan ...
CHP'li Bakan Başbakan'a mevsimlik işçileri sordu!
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla hazırlanan mevsimlik işçilerle ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Afrika hedefi: 54 ülkede...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Benin Cumhurbaşkanı Talon ile düzenlediği ortak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva