HABERLER>GÜNCEL
28 Temmuz 2017 Cuma - 00:35

Caretta carettalar denizle buluştu

Muğla'nın Dalyan Mahallesi İztuzu Kumsalı'ndaki yuvalarından 2 aylık kuluçka döneminin ardından çıkan yavru caretta caretta ile tedavisi tamamlanan 3 caretta caretta Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katıldığı törenle İztuzu Plajı'nda denize bırakıldı.

Caretta carettalar denizle buluştu

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Burada müthiş bir bilinç gelişti. 2 ay sonunda yumurtadan çıkan hayvanlar denizle buluşuyor. Bu çalışmalarla 2014 yılında 56 bin, 2015 yılında 65 bin, 2016 yılında 92 bin 242 civarında deniz kaplumbağası denizle buluştu, doğal yaşamına döndü." dedi.

Bakan Özhaseki, Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi’ndeki Deniz Kaplumbağa Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER) incelemelerde bulunarak merkezde yürütülen çalışmalar hakkında DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska’dan bilgi aldı.

Merkezdeki yaralı kaplumbağaları inceleyen Özhaseki, daha sonra İztuzu Kumsalı'ndaki yuvalarından 2 aylık kuluçka döneminin ardından çıkan yavru caretta carettaların denize bırakılma törenine katıldı.

Özhaseki, Muğla Valisi Amir Çiçek, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ve protokol üyeleri ile 20 yavru caretta caretta ile tedavisi tamamalanan 3 caretta carettayı denize saldı.

 Özhaseki, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, her yıl 100 bine yakın kaplumbağanın yeniden hayata döndüğünü söyledi.

Bir tarihte tamamiyle yok olmakta olan caretta caretta türünün bakanlığın uhdesinde 4 yıldır süren çalışmalarla binlercesinin doğaya geri gönderildiğini belirten Özhaseki, "Özellikle 5 özel koruma çevre bölgesinde yapılan çalışmalarla hayvanlar buraya geldiğinde yumurtluyorlar. Yaklaşık 2 ay kadar kuluçkada kalıyorlar. Bu süre içerisinde biz onları korumaya alıyoruz. Kafesleme sistemiyle bu hayvanların bütün yumurtalarını koruyoruz." dedi.

Özellikle bu çevredeki vatandaşların koruma konusunda bilinçli olduklarına işaret eden Özhaseki, "Burada müthiş bir bilinç gelişti. 2 ay sonunda yumurtadan çıkan hayvanlar denizle buluşuyorlar. Bu çalışmalarla 2014 yılında 56 bin, 2015 yılında 65 bin, 2016 yılında 92 bin 242 civarında deniz kaplumbağası denizle buluştu doğal yaşamına döndü. Şimdi arkadaşlarımız izlemeye devam ediyor ve yeni raporlar gelmek üzere. Bu sayı çok daha fazlasına ulaşacak. Müthiş bir canlı türünü biz burada kurtarmış oluyoruz." diye konuştu.

Nesli tükenmekte olan caretta carettaların yürütülen çalışmalarla çoğalmaya başladığına vurgu yapan Özhaseki,  caretta carettaların 20-25 yıl sonra tekrar doğdukları yerlere gelerek yumurta bırakıp  yeniden denizlere döndüğünü dile getirdi.

Özhaseki, 2017 yılında 100 bin civarında caretta carettanın denizle buluşacağını anlatarak, amaçlarının caretta carettaların doğal ortamlarını korumak olduğunu ifade etti.

DEKAMER'de yaralı caretta carettaların tedavilerinin de yapıldığını kaydeden Özhaseki, bugün düzenlenen törende tedavisi tamamlana 3 caretta carettanın da doğal ortamına gönderildiğini söyledi. (AA)

 
Fatih Terim'e şok! Adı o yerden kaldırılacak!
 
Flaş! Mescid-i Aksa'da cuma yasağı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fatih Terim'e şok! Adı o yerden kaldırılacak!
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, ilçelerindeki Fatih Terim Parkı'nın ...
İstanbul'da sağanak yağış sonrası fotoğraflar!
İstanbul'da akşam saatlerinde sadece 15 dakika etkili olan fırtına ve ...
Korkutan tsunami uyarısı! Bodrum'dan daha tehlikeli olabilir
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, Antalya'da ...
 
Konya'da korkunç haber: Polis memuru ve hemşire eşi...
Cihanbeyli İlçesi’nde trafik polisi 27 yaşındaki Serkan Çevik ile aynı ...
Yine zehirlenme... 140 kişi hastanelik oldu!
Adapazarı’nda bir yemek fabrikasının yemek verdiği 3 farklı fabrikada ...
İstanbul'da 9 günde 2. tufan!
İstanbul 9 günün ardından yine afet yaşadı. Sağanak yağış ve dolu 20 dakikada ...
 
Karaburun pes etmiyor: Çiftliğe karşı Başkent'e çıkarma!
İzmir'in Karaburun ilçesinde balık çifliklerine karşı çıkanların temsilcileri, ...
CHP İzmir’de kongre öncesi kritik toplantı…Neler konuşuldu?
İl Yönetim Kurulu toplantısında partinin içinde bulunduğu kongre sürecine ...
Yaşlı adamın feci ölümü...Kestiği ağacın altında kaldı!
Balıkesir'in İvrindi ilçesi'nde, kestiği çam ağacının altında kalan 71 yaşındaki Mehmet Çoban öldü.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva