HABERLER>POLİTİKA
15 Haziran 2012 Cuma - 16:54

Çankaya 2014’ün şifreleri: Nasıl gelindi/neler olacak?

Gül'ün görev süresinin, 2014'e kadar olduğu kesinleşti. Ancak şimdi de 2014'te Erdoğan ve Gül'ün nasıl bir davranış sergileyeceği sorusu gündeme geldi.

Çankaya 2014’ün şifreleri: Nasıl gelindi/neler olacak?

ANKARA - Türk siyaseti bugün Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla bir krizi daha atlattı. Ancak krizin çözümü yeni soru işaretlerine neden oldu.
 
Bu soru işaretlerini gündeme getirmeden, bugünkü duruma nasıl gelindiğine göz atmak gerekiyor.
 
AK PARTİ ADAYINA RET
Abdullah Gül, 2007'de büyük bir siyasi krizle Cumhurbaşkanı seçilmişti. Muhalefet, yargı, ordu hatta o dönemki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bile AK Parti içinden birinin Köşk'e çıkmasını kimi zaman açıktan kimi zaman da dolaylı olarak eleştirmişti.
 
367 KRİZİ VE E-MUHTIRA
Nisan 2007'de Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin Cumhurbaşkanlığı adayını "Abdullah Gül bey kardeşimdir" sözleriyle duyurmasının ardından TBMM'de seçim süreci başladı. Ancak bu noktada da "Gül'ün seçilebilmesi için Meclis'te en az 367 milletvekilinin bulunması gerekiyor" tezi (Toplantı yeter sayısı) ortaya atıldı. Gül'ün yeterli oyu alamadığı ilk turda CHP, Meclis'i boykot etti, MHP ise geldi ama ret oyu kullandı. Asıl sürpriz 27 Nisan 2007'nin geceyarısı yaşandı ve TSK, 'e-muhtıra' olarak adlandırılan bir bildiri yayınladı.
 
ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN İPTAL KARARI
Bu arada CHP, Meclis'teki oturumun iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Meclis'in birinci oturumu, Anayasa Mahkemesi'nin 1 Mayıs 2007 tarihli kararı ile iptal edidi. 6 Mayıs 2007'de Meclis'te yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısının bulunamayışı yüzünden Gül, Cumhurbaşkanı seçilemedi.
 
KRİZE KARŞI DEĞİŞİKLİK
Hükümet bu gelişmelerin ardından erken seçim kararı aldı. Ancak Meclis kapanmadan önce Anayasa'daki Cumhurbaşkanı'nın seçilmesiyle ilgili maddeleri değiştiren bir düzenleme yaptı. Düzenleme ANAVATAN Partisi'nin de desteğiyle Meclis'ten geçti. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı Sezer, bu düzenlemeyi referanduma götürdü.
 
MHP'DEN SÜRPRİZ DESTEK
Seçimlerden yüzde 47 gibi ezici bir çoğunlukla çıkan AK Parti, bir kez daha 367 sorunuyla karşı karşıyaydı. CHP, yine Meclis'i boykot ederse seçim için yeterli katılım oranı yani 367 yeter sayısı nasıl sağlanacaktı. İşte tam bu notada AK Parti'ye sürpriz destek geldi. MHP "AKP kimi isterse aday gösterebilir. Biz Meclis’e gireriz, 367 sorunu yaşanmaz" açıklamasıyla krizin çözülmesini sağladı. 3'ncü tura 448 milletvekili katıldı ve Gül, 339 oyla 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi.
 
CHP TEKLİF ETTİ MHP DESTEKLEDİ
Gül, MHP’nin desteğiyle Cumhurbaşkanı seçildi ama bu kez de bir başka hukuki sorun ortaya çıktı. Önceki dönemde seçimin kilitlenmesine reaksiyon olarak hazırlanan anayasa değişikliği 10'uncu Cumhurbaşkanı Sezer tarafından referanduma götürülmüştü. Ve bu değişiklik referandumda onaylanırsa 11'inci Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecekti. Yani Gül’ün durumu tehlikeye düşecekti.
 
CHP, “Nasıl olsa cumhurbaşkanı seçildi. Bu değişikliği iptal edecek tek maddelik bir anayasa değişikliği yapalım, referanduma da gidilmesin” önerisini getirdi.
 
Ama AK Parti, Gül’ün durumunu tehlikeye düşürmeden cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik anayasa değişikliğinde ısrarlı oldu. Yardım eli yine MHP’den geldi. MHP, AK Parti'nin formülüne destek verdi ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi devam ederken, anayasa değişikliğinde bir kez daha değişiklik yapıldı. MHP, Meclis’te destek verdiği AK Parti formülüne referandumda 'hayır' dedi ama anayasa değişikliği kabul edildi.
 
GÖREVİ KAÇ YIL BİLMECESİ
Bu kez de Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olarak kaç yıl görevde kalacağı tartışmaları başladı. Son kararı ise bugün Anayasa Mahkemesi verdi. Oy çokluğuyla verilen karara göre Abdullah Gül, 7 yıl görevde kalacak ve yeniden seçilebilecek.
 
2014'TE NELER YAŞANACAK?
Yeniden seçilebilme hakkı tanınması siyasi arenda yeni bir tartışmanın ortaya çıkmasına neden oldu. Ankara kulislerinin cevabı peşinde koştuğu sorular şöyle:
 
- Tayyip Erdoğan ne yapacak bu göreve talip olacak mı?
- Görev süresi sonunda Abdullah Gül ne yapacak, nasıl bir yol izleyecek?
- Anayasa değişikliğinin ardından Türkiye'nin başkanlık sistemi nasıl şekillenecek?
- AK Parti hangi liderle yola devam edecek? (Ntvmsnbc)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vekil Güven’den Afyon çıkarması
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Afyon'un Bolvadin ilçesinde ...
Anayasa Mahkemesi: Gül'ün görev süresi 7 yıl
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğuna ...
Erdoğan’ın çağrısına Gülen cephesi ne yanıt verdi?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış töreninde ...
 
Başkan Durak'tan, Ali Engin'e ziyaret
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak CHP İl Başkanı Ali Engin’i ziyaret ...
Özel yetkili mahkemeler sonbahara kaldı
Özel yetkili mahkemelerle ilgili kendisi ve Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları ...
Yargıtay CHP’li Cihaner için ‘yargılanabilir’ dedi
Yargıtay, milletvekili dokunulmazlığının eski Erzincan Başsavcısı İlhan ...
 
CHP Gaziemir'den Balbay'a özgürlük haykırışı
CHP Gaziemir İlçe Kadın ve Gençlik Kolları Mustafa Balbay'ın için Milli ...
Vekil Yüksel '771 açılışı' sordu: Nedir bu projeler?
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Başbakan’ın AKP il kongresinden ...
Çağrı aynı sözler farklı: Keskin duruşu bırakalım…
Kürt sorununun çözümü için Meclis’te bir araya gelme çağrısı yineleyen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva