HABERLER>GÜNCEL
9 Kasım 2020 Pazartesi - 11:50

Çalışmalarda sona doğru... Hasar tespiti nasıl yapılıyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Afet Koordinasyon Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Hasar Tespit Şube Müdürü Tuğrul Sezdirmez, İzmir'de 30 Ekim'de 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından başladıkları hasar tespit çalışmalarında sona gelindiğini bildirdi. Sezdirmez, "Hasar derecelendirmesini yaparken binada yapısal bir sorun söz konusuysa öncelikle binayı dışarıdan inceliyoruz. Kolonlarında kirişlerinde ağır tahribat varsa içeri girmeden ağır hasarlı olarak değerlendiriyoruz. Kritik katlar zemin ve bodrum katlar oluyor. Bunlara bakarak bütün bina hakkında yorum yapabiliyoruz" dedi.

Çalışmalarda sona doğru... Hasar tespiti nasıl yapılıyor?

Tuğrul Sezdirmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentten binaların hasarlılık durumlarına ilişkin aldıkları ihbarlar üzerine yaptıkları çalışmaları söyledi.

Sahada 1000 kişinin üzerindeki bir ekiple çalışmaları sürdürdüklerini belirten Sezdirmez, hasarlı olduğu ihbarı yapılan binaya giden ekiplerin öncelikle gözlemsel verileri ellerindeki tabletler aracılığıyla sisteme aktardıklarını kaydetti. 

İlk etapta orta hasarlı olduğu tespit edilen binaların mobil laboratuvar aracılığıyla detaylı incelendiğini anlatan Sezdirmez, son teknoloji cihazlarla binanın sağlamlığının tespit edildiğini söyledi.

Bazı binalarda sadece duvar hasarları olduğunu ancak bunun oturanlarda endişeye yol açtığını kaydeden Sezdirmez, bazı binaların ise hasarlı gözükmediğini ancak içine girince kolonlarının "patladığının" anlaşıldığını ifade etti. 

Yıkılan binaların çevredeki diğer yapılara etkisinin de lazer metre cihazlarla ölçüldüğünü aktaran Sezdirmez, "Yaklaşık 1-2 milyon civarında lazer ışınıyla yan binanın hareket edip etmediğini kontrol ediyoruz. Olası bir tehlike oluştuğu zaman arama kurtarma ekiplerine bildiriyoruz ve buranın boşalmasını sağlıyoruz." diye konuştu. 

Bayraklı ve Bornova ilçelerinde depremin hemen ardından alan taramasına başlandığını aktaran Sezdirmez, "Bu bölgede konut ayrımı yapmaksızın tüm binaları inceliyoruz. Diğer bölgelerde ise Alo 181'den, Valilik ve kaymakamlıklar aracılığıyla gelen dilekçeler bazında ekiplerimizi yönlendiriyoruz." dedi.

Sezdirmez, 30 Ekim'den bu yana 80 bini aşkın binanın incelendiğini belirterek "Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah birkaç gün içinde de hasar tespit çalışmalarını bitirmeyi planlıyoruz. 100 binin üzerine çıkacak diye öngörüyoruz." diye konuştu.

"BİR DAİREYİ DEĞİL, TÜM BİNAYI İNCELİYORUZ" 
İzmir'de günde yaklaşık 8-10 bin bina incelemesinin yapıldığına işaret eden Sezdirmez, şöyle devam etti:

"Biz hasar derecelendirmesini yaparken binada yapısal bir sorun söz konusuysa öncelikle binayı dışarıdan inceliyoruz. Kolonlarında kirişlerinde ağır tahribat varsa içeri girmeden ağır hasarlı olarak değerlendiriyoruz. Bunun dışında taşıyıcı sistemde bir hasar söz konusu değilse sadece bölme duvar hasarları söz konusuysa binanın kritik katlarını inceliyoruz. Kritik katlar zemin ve bodrum katlar oluyor. Bunlara bakarak bütün bina hakkında yorum yapabiliyoruz. Biz verdiğimiz hasar derecesini tek bir daireye değil, binanın geneline veriyoruz. Vatandaşlar bazen 'Benim daireme niye bakılmadı?' diye soruyor. İncelerken zemin ve bodruma bakarak binanın ömrü hakkında bilgi veriyoruz." 

Sezdirmez, orta hasarlı binalar için mevzuata göre 1 yıl için süre verildiğini belirterek "Bu sürede güçlendirme olmazsa bunların da yıkımı gerçekleştiriliyor." dedi.

Tuğrul Sezdirmez, hasarlı binalardan eşya alımına müsaade edilme süresine ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:

"Dokuz Eylül Üniversitesinden, İstanbul Teknik Üniversitesinden hocalarımız sahada tekrar bir inceleme yapıp binalardan eşya almak için kalım sürelerini söylüyor. Kimi 1 saat diyor kimi 10 dakika. Bazen eşya alımına izin veriyorlar bazen yanına bile yaklaştırmıyorlar. Bu binanın hasar derecesiyle alakalı. Bu sürelerde de kişi sınırlaması oluyor. Asansör sayısı da hocalarımız tarafından belirleniyor. Önceliğimiz her zaman vatandaşımızın can güvenliği." 

 
Her şey hazır… Uzundere’de 224 daire depremzedeleri bekliyor
 
İzmir, DASK’ta sınıfta kaldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çadır kentlerde yaşayan kişi sayısı belli oldu
AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, İzmir'de deprem nedeniyle yaklaşık 6 bin ...
Deprem sonrası kırmızı alarm… İzmir'de günlük vaka sayısı 2 bin!
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Şu an ortalama 7-8 bin hatta 10 ...
Hasarlı binalara giriş koşulları: 1 kere ve sadece 30 dakika!
İzmir’de deprem sonrası ağır hasarlı binalara giriş koşulları belirlendi.
 
Bunu yapan gelin... 'Gulu gulu' deyip gasp etti!
Adana’da evli olan Filiz D. (31), sevgilisi Mahsun A. (26) ile birlikte ...
Vali uyardı: Dışarıda bir şey yemeyin!
Gaziantep Valisi Davut Gül, insanlara zorunlu olmadıkça dışarıda bir şey ...
Düğün magandalarına 88 bin lira ceza
Gaziantep'te katıldıkları düğünde havaya ateş açan 2 kişi, görüntülerden ...
 
Pınar Gültekin'in katili hakim karşısına çıkıyor
Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in katil zanlısı Cemal Metin ...
Çocuklar enkazda nasıl hayata tutundu?
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım ...
O fotoğraf sonrası açıklama: Bırakın da acımızı yaşayalım!
İzmir’deki depremde çöken Bayraklı’daki Rızabey Apartmanı’nın enkazından ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva