HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mayıs 2024 Cuma - 20:50

Büyükşehir ve ESHOT'ta ‘kesin hesap’ maratonu tamam

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’un 2023 yılı Kesin Hesap Görüşmeleri tartışmalara ev sahipliği yaptı. AK Partili isimlerin geçmişte yapılan süreçler hakkında eleştirilerini yönelttiği oturumda CHP’li meclis üyeleri ise ülkenin içinde bulunduğu ekonomik tabloyu göstererek yanıt verdi. Kesin hesap raporları Cumhur İttifakı’nın ‘Ret’ CHP’nin ‘kabul’ oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

Büyükşehir ve ESHOT ta ‘kesin hesap’ maratonu tamam

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’un 2023 yılı Kesin Hesap Görüşmeleri’nin gerçekleştirildiği görüşmelerde AK Parti ve CHP’li isimler sık sık karşı karşıya geldi.

TEKİN: BORCU BORÇLA ÖDÜYORUZ
Kesin hesap görüşmeleri ile ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Ercan Tekin, “Her kuruluş önce master planı hazırlar. Daha sonra bunlara uygun 5 yıllık stratejik planı hazırlarlar. Bir önceki dönemim son kesin hesabını görüşüyoruz. Kesin hesap elbette sadece rakamlardan ibaret değil. Faaliyet raporunda yapılanların sağlamasını gösteren diğer deyişle 2023 yılının karnesidir. 2023 yılı İzBB gelir bütçesinin 23 milyar olacağı öngörülürken 25 milyar olarak gerçekleştiği görülmüştür. Dünyadaki ekonomik konjonktür ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum giderlerin arttığında sık sık şikayetçi olmanıza rağmen gelirlerinde 3 milyar TL'lik bir artış olduğu görülmüştür. İzBB, İZSU, ESHOT gibi şirketlerin faizlerle baktığımızda 25 milyar TL'yi aştığını görüyoruz. İZBAN'ın da 3 milyar TL borcu var. Totalde de 4 milyar borcu var. Yani bunun yarısı da bize ait. Bununla birlikte toplam borç miktarımız 28 milyar TL'yi yakalamış durumda. Biz AK Parti grubu olarak borçlanmaya karşı değiliz. Yeter ki borçlar yatırıma harcansın. Biz borcumuzu borç alarak ödüyoruz. 25 milyar TL gider bütçesi öngörüldü harcamaların 24 milyar olduğu anlaşılmıştır. Personel için harcanan toplam tutar 6 milyar TL. Bütçenin yüzde 28'ine denk gelmektedir. Harcadığımız her 100 TL'nin 28 TL'sini personel için harcıyoruz. Bu tutarın her yıl arttığı görünmekte. Kentsel Dönüşüm için harcanan paranın 51 milyon TL olduğu yani binde 2 olduğunu anlamaktayız. Deprem kuşağında olan bu kentte acil dönüştürülmesi gereken 700 bin konut var. İzmir ve İzmirliler için İzBB'nin TOKİ ile birlikte çalışılması arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Şirketlerin alacağına dikkat çeken Tekin, “Sermaye artırımı ve azaltımı altında şirketlere verilen tutarlar. Tutarların büyük bölümü şirketlerin zararının kapatılması ve borçlarını ödenmesi için yapıldığı ortadadır. Bu rakamın 5 milyar TL’ye yaklaştığı öngörülmektedir. Bu dönem için sizi zorlayacak en önemli konu şirketlerin alacağıdır. Bu konu büyük bir sorundur, ilerleyen dönemlerde de yaşanmaması için gerekli müdahaleyi yapmanızı öneriyorum. Geçmişte İzBB'nin bir şirketi büyük başarılar kazanmıştı. Bu şirket TANSAŞ’tı. Aynı başarının yeniden yakalanmasını canı gönülden diliyor ve bu konuda yanınızda olacağımızı belirtmek istiyoruz. Süt Kuzusu projesinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Projenin uygulanması ile ilgili problemler söz konusu. Buna değinilmesi gerekiyor. Süt yardımından faydalanan varlıklı ailelerin tespit edilerek ihtiyacı olanlara verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz” dedi.

SÜBVANSE EDİLMELİ, DESTEKLERİZ
ESHOT’a yapılan sübvanseleri doğru bulduklarını belirten Tekin, “ESHOT'a 2 milyar TL aktardığımızı görüyoruz. Bu da belediye bütçemizden İzmir halkının uygun ulaşım imkanı sağlamak için sübvanse ettiğimiz rakamdır. Bunun ilerleyen senelerde de devam etmesini diliyorum. Bu dönemde geçmişte yapılan hatalar ve öncelik verilecek projelerin dikkate alınması gerektiğini, belediyenin kaybettiği mali itibarının geri kazanılması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Bu rakamlar bize iyi işaretler vermiyor. İzmir sorunlarının çözümünün geri plana konduğunu gösteriyor. Harcamaların yeniden gözden geçirilmesinin bize elzem olduğunu gösteriyor. ESHOT rakamların incelediğimizde giderin 5 milyar, gelirin 4 milyar olduğu gözlenmekte. 1 milyar TL'nin bilet ücretlerinden geldiğini görmekteyiz. İzmir ulaşımının uygun fiyatlardan yararlanmak için ESHOT'un verilen açığın 2 milyar TL olduğu ve bunun İzBB'den sübvanse edildiğin görmekteyiz. Buna AK Parti olarak destek veriyoruz. ESHOT'ta personel gideri 2 milyar TL'dir. Yani bütçesindeki payı yüzde 54'e denk gelmektedir” diye konuştu.

SEVİL: BEN ANLAM VEREMİYORUM
AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil söz alarak açıklamalarda bulunurken, “31 Mart'tan sonra yeni yönetimin 41'inci günü. İlk 100 gününüze 59 gün kaldı.  Ben bu dönem İzBB'de 2'nci dönem meclis üyeliğimi yapıyorum. 12'nci kesin hesap görüşmem olacak. Mesele sadece kitapçıklarının hazırlanması değil. İzBB'nin tüm çalışanları, meclis üyeleri ve seçilen iradesi ile bu kent için ortaya koyduğu emeğin bir ürünü. Konuştuğumuz her şey seçilen iradeye, bürokratlara ve İzmir'e dair. Yani çok kıymetli.   Bu kesin hesap Tunç Soyer'in başkanlık yaptığı döneme ait kesin hesap. 31 Mart sonrası hem büyükşehir hem birçok ilçede yeni başkanlarla yeni yönetim oluştu. Ancak İzmir'de şöyle bir gariplik var, 31 Mart sonrası bir pankart belediyeciliği görüyoruz. Ancak İzmir'de pankart siyasetini yapan belediyeler AK Parti'den CHP'ye geçen belediyeler. Ancak biz burada İzmir'de şunu yaşıyoruz; CHP'den CHP’ye geçen belediyeler... Gündemde neler var? Bayraklı'ya bakıyorsunuz maaşları ödeyemiyor, her gün eylemler. Foça Belediyesi'ne bakıyorsunuz başkan diyor ki tüm Foça'yı haczetmek zorundayız. Buca'ya bakıyorsunuz bir önceki belediye başkanı doğru değildir doğru olsa koluna girerdim diyor. Karşıyaka'da Cemil Tugay'dan belediyeyi devralan belediye başkanı battık bittik belediyeyi yönetemiyorum diyor. Ben buna anlam veremiyorum. 5 yıldır muhalefet açısından ne yaşanıyor? 5 yıldır bu mecliste CHP’nin 25 yıldır İzmir’i kötü yönettiğini söylüyoruz. İzBB'nin kesin hesabın konuşuyoruz bu belediye 1 yılda ne kadar harcamış? 25 milyar TL! İzmir'e dönüp bakın 25 milyar harcanmış bir şehir gibi duruyor mu? Bu kentin çok temel problemleri var” dedi.

SANKİ BÜYÜKŞEHİR’İN KASASINDAN ÇIKMAYACAK GİBİ 
Kentsel dönüşüm ile ilgili eleştirilerini sürdüren Sevil, “Kentsel dönüşümü İZBETON'a devredelim dedik. Vatandaş İzBB'ye güvenerek sağlıklı yapı elde etsin dedik. Süreçten sonra ne oldu? Bir anda kooperatif modeli ortaya çıktı. İZBETON'a devredilen protokol yetkisi olmayan kooperatiflerde sözleşme imzalandı. Biz bunları istememize rağmen sözleşmeleri göremedik. Biz kanuna göre yetkiyi size verdik, siz de yetkiyi devredemezsiniz dedik. Ancak buna rağmen devri güle oynaya geçirildi. Kooperatiflerin oluşumu ile ilgili bazı problemler var dedik. İstanbul'dan Ankara'dan CHP'li insanları kooperatiflerde görev aldığını ve kuruduğunu bunun yanlış olduğunu söyledik. Günün sonunda bu evleri teslim edemeyeceksiniz dedik. Sonuç nereye geldi? Denetim Komisyonunda aldığım bilgiye göre; İnşaat ilerleme durum raporunun asgari 30 gün içinde tespit edilmesi lazım. Bununla ilgili belgeler sizde var.  Gaziemir 1'ici etapta verilen sürede tamamlanma mümkün değil. Örnekköy 3’üncü etapta verilen süreçte bitmeyeceği açık. Vatandaşa konutları zamanında teslim edemiyorsunuz. Burada kamu zararı doğacağını söyledik. Evler teslim edilmediği için günlük 5 bin TL İZBETON'un İzBB'ye ödemesi gerekiyor. Sanki bu da İzBB'nin kasasından çıkmayacak gibi...” dedi.

CHP KURULTAYLARINDA BİRİLERİNİN İŞİ İÇİN…
İki proje üzerinden tepkisini sürdüren Sevil, “Portakal vadisi ve Karşıyaka Flamingo Parkı İzBB eliyle yürütülen 2 proje... Portakal vadisi 2020 yılında 23 milyon bedelle ihale edilmiş iş, bugün geldiği durum 80 milyon TL. Karşıyaka Flamingo parkı 2023 yılında başlayan ve 2024 yılının 1'inci ayına kadar süre uzatımları ile gelmiş iş. Uzmana nedeni hak edişlerin zamanında ödenmemesi. İşlerin neden bitmediğin anlayabiliyor musunuz? Bugün İzmir'in çöp sorunu ciddi bir problem. Harmandalı'ya depolamanıza rağmen alternatif üretmediğiniz için depolama devam ediyorsunuz. Şehir içinde çöp taşımanızda ciddi şekilde kamu zararı oluşturmaya devam ediyor. CHP kurultaylarında birilerinin işi için belediye şirketlerine personel alınmasın diye konuşuyorum. CV’si elinde büyükşehir kapısında bekleyenler için konuşuyorum” ifadelerini kullandı.

ALTINKESER: 1 YILLIK YÜKÜ 2 MİLYAR TL
MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser ise Büyükşehir’e alınan işçilere dikkat çekerken, “İzmir’de CHP’den CHP’ye geçen belediyelerin çoğunda belediye başkanları değişti. Bu değişimler sonunda seçimler öncesi büyük çerçevede işçi alımları oldu. Bu alımlar nedeniyle bazı ilçelerde maaşlar ödenemez duruma geldi. Bu Büyükşehir’de de yaşandı. 1 Ocak 2024’dan 6 Nisan tarihine kadar 3 bin 200 kişinin ihtiyaç olmamasına rağmen işe alındığı görüldü. İhtiyaç değilse sadece gelen belediye başkanına külfet oluşturmak için borç yükü arttırılıyorsa bu bizi rahatsız ediyor. Cemil Bey'in de bunla ilgili rahatsızlığı vardı ancak biz bunla ilgili bir yaptırım görmedik. 3 bin 200 kişinin yıllık bütçeye yükü 2 milyar TL. Mali yapı ile ilgili gömleğin ilk yakası yanlış iliklendi. İlk yaka yanlış iliklendikten sonra iki yakamızın bir araya gelemeyeceğini düşünüyorum” dedi

YETER: BEKLENEN ENFLASYON YÜZDE 5!
Açıklamalara yanıt veren CHP Meclis Üyesi Candaş Yeter, “Önünde Çevre Şehircilik Bakanlığını bütçe hazırlama rehberi var. 2023 yılı için beklenen enflasyon yüzde 5. Sağlıklı bütçe tahminini yapılması güç olduğu bu dönemde İzBB’nin gider bütçesini gerçekleşme oranın yüzde 98 olmasını ben anlamlı buluyorum. Bütçe gelirlerinin gerçekleşme oranın neden yüzde 116 olduğu soruldu. Belediyemizin gelirlerinin yüzde 90’ı gelen bütçe vergilerinden aktarılan paylardan. Vergi gelirlerindeki artış bizi etkilediği için artış ondan kaynaklıdır. Burçin Hanim 25 milyar TL harcandı ancak ortada bir çalışma göremiyoruz dedi. Borçlanmanın 5 milyar TL’si kur farkından kaynaklı oldu. Dış borçlanma nedenleri, Fahrettin Altay, Narlıdere Metro 260 Milyon Euro, Konak Karşıyaka Tramvayı 150 milyon Euro…” dedi.

ATMACA: VATANDAŞIN SORUNUNU ÇÖZEMİYOR 
AK Parti Meclis üyesi Uğur İnan Atmaca ise Uzundere’deki dönüşüm sürecine dikkat çekerken, “Bugün kesin hesapla ilgili bir oylama yapılacak ancak bunu sadece bu yılla değerlendirmemiz doğru olmaz. 5 yıllık bir süreç ve yönetim anlayışı var. İzmir’in kronikleşmiş sorunlarını ne kadar çözülüp çözülmediği konuşmamız lazım. CHP Grubu bugün sonuç ne olursa olsun kabul oyu kullanacak. Tunç Soyer’in bir takım personel alımlarına giriştiği kamuoyunda dile getiriliyor. Bu arkadaşlarımızın ilişki kesilme noktasında. Ben bu konuda bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. 5 kesin hesap yapacaksınız, sorunlar duracak ancak fatura emekçilere kesilecek…B en bunu doğru bulmuyorum. Bir fatura kesilecekse gelin hep birlikte kesin hesaba ret verelim. Örnekköy’de vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları meclisimize sunmuştuk. Bugün de Uzundere’den vatandaşlarımız bize ulaştı. 1 yıl geçmesine rağmen hala inşaat başladığını 4’üncü etapta zemin etüdünün bile yapılmadığını söylendi. Kiralar geçen ay artış yapılmasına rağmen 5 bin TL'lerde kaldığını ifade etti vatandaşlar. Bu rakamların vatandaşlarımızın sorununu çözemediğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

BOZTEPE: GEÇMİŞTE DE DİLE GETİRMİŞTİK
MHP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise yaşanan tartışmalara dikkat çekerken, “Burçin Hanım CHP kurultayı ile ilgili konuşurken... Geçen bir kurultayda işçi alımları ile ilgili Türkiye'nin birçok yerinde İzBB'de işçi alınacağı ile ilgili gündeme gelmişti. Biz o zaman da dile getirmiştik.  Bütçe ve mali işlerde, performans konuları görüşüldüğünde parti adına konuşan arkadaşların kimisi 20 dakika konuşur. Mali işlerle ilgili bütçelerde bu 2 katına çıkar. Biz bugün ne yaptık? Hem ESHOT hem İzBB birleştirdik yani 80 dakika yapar bu” dedi.

YILDIZ: 90 DAKİKA’YI İZMİRLİLERE GETİRELİM
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız 90 dakika uygulaması için çağrıda bulunurken, “Kesin hesaplar 1 yıllık rakamları nasıl kullandığımız değerlendirmesini yapacağımız rakamlardır. Geçtiğimiz çarşamba UKOME’ye getirilen 90 dakika konusu vardı. AK Parti grup olarak Hamza Dağ'da bu uygulamanın geri gelmesini açıklamıştı. Biz 120 dakika tartışması yapılan mecliste de 90 dakikayı savunmuştuk.  UKOME kararı gündeminde olmayan teknik komisyona havale edilmediği için ret verilmişti. Kuru kararlarının ret nedeni yeterli bilgi verilmemesi idi. Tunç Soyer imzalı protokol var. İlk binişlerde İZBAN'a aktarılacak paralar ile ilgi. Getirin önergede protokolün devam edip etmediği belirsiz. İmzalana protokol kapsamında UKOME’ye getirelim, komisyonlara sevk edelim ve İzmirlinin hak ettiği 90 dakikayı İzmirlilere getirelim" diye konuştu.

GÜNAY: AKARYAKIT FİYATLARI İLE MÜCADELE EDİYORUZ
Görüşmeler sırasında söz alan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, ekonomik dalgalanmalara dikkat çekerken, “Ben 3 dönem belediye başkan yardımcılığı yapmış biriyim. Biz 2 yılda 2 deprem yaşadık. Biri ekonomik deprem, diğeri 11 ilde yaşanan deprem. Ben 2021 yılında 250 bin TL akaryakıt parası öderken 4 ay sonra 2 milyon akaryakıt parası ödedim. Belediyeler bütçesini yıllık yapar. Büyük bir deprem yaşadık. Her şeye yüzde 200 zam geldiği yerde arkadaş kaynaklarını düzgün kullansaydınız diyor. Ekonomi düzgün yönetilseydi bizde düzgün bütçe yapmış olurduk. Biz depremde küçük belediye olmamıza rağmen bölgeye harcadığımız para 7 milyon TL'di. Bugün gelmeden önce elimize resmi gazete geçti. Tasarruf emri... Her şeyimiz ile bağlanmış duruma geldik. Üçkuyular'dan Güzelbahçe'ye gelen servisin bile kaldırılması isteniyor. Ülkede yaşanan kriz Bayraklı Belediyesini, Bornova Belediyesi'nin sorunu değil. Yukarıdan başlayıp aşağıya gelen sorun. Biz akaryakıt fiyatları ile mücadele ediyoruz. Bugün firmalardan günlük alışveriş yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İNANÇ: NEZAKETİMİZİ KORUYARAK, SİYASETİMİZİ YAPARAK...
Meclisi kapatmadan önce konuşan Meclis Başkanı Altan İnanç, "İzmir’de yeni bir dönem başladı. Bu meclis İzmir'in sorunlarını sadece halkın yarını düşünerek, uzlaşıyı önde tutarak İzmir'in sorunlarının çözme iradesini gösterecektir. Bundan sonraki süreçte dayanışma içinde nasıl ki ülkemizin ağır sorunlarını çözmek için ülkeyi yöneten hükümet yetkileri ile muhalefette olan Genel Başkanımızın başlattığı görüşmelerinde unutulmaması dilerim. Nezaket ve siyaset söyleminde nezaketimizi koruyarak, siyasetimizi yaparak bu meclisin iradesini  İzmir halkını daha refah yaşayacağına katkı koyacağı inancını taşıyorum" ifadelerini kullandı.

 

 
Bina çöktü: 33 kişi hayatını kaybetti!
 
Motosiklet direğe çarptı... Sürücüsü can verdi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Etem Aydın 20 Mayıs 2024 Pazartesi 15:00

İBB 90 dakika ulaşım hakkını vermeli...30 yaş üzeri eğitim yapıp okuyanlara Aof ve diğer öğrencilerin öğrenci kartları kesinlikle iptal edilmemeli...Birgünde indirimli hatta ücretsiz binlerce insanın kullandığı ulaşımsa fatura 30 yaş üzeri öğrenci kartı olanlara çıkartılmamalı...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka Belediyesi'ni kurtaracak formüle mecliste oy birliği: Ver araziyi, al parayı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karşıyaka Belediyesi'nin ...
Öğrenci kartı kullananlara kötü haber!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı olağan meclis oturumunda kentte ...
Başkan Tugay: Biz bütün Makedonya ile kardeşiz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nden ...
 
30 Ekim depremi sonrası yıkılmıştı… Belediye binası için kritik karar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ekim 2020 depremi sonrası hasarlı olduğu ...
Başkan Tugay'dan dirençli kent vurgusu: Tüm imkanlarımızı kullanacağız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Dünya Bankası heyeti ...
TEV'den Çerçioğlu'na ziyaret!
Türk Eğitim Vakfı Aydın Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Elmas Maraş ...
 
Kınay 19 Mayıs’ta Gülsima için koşacak
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ...
Konak’ta Günbatımında Gençlik Buluşması var
Konak’ta gençler 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı Günbatımında ...
Gaziemirli çınarların Ata Evi 9 yaşında
Gaziemir Belediyesi’nin, ilçede yaşayan 60 yaş üstü vatandaşlara hizmet ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva