HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Eylül 2020 Pazartesi - 20:13

Büyükşehir meclisinde 'Purçu' tartışması... AK Parti ve CHP arasında 'plan' atışması!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun Selçuk'ta bulunan arazisi için gerçekleştirilmek istenen imar değişikliğine İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti meclis üyelerinden sert bir eleştiri geldi. Konuyla ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal "100 binlik tarım olarak görülen bir alanda bir İzmirli hemşerimiz gelse, İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlığına müracaat etse, benim kalacak yerim yok burada konut ihtiyacımı gidereceğim dese burada cevabı ne olacak?" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir meclisinde  Purçu  tartışması... AK Parti ve CHP arasında  plan  atışması!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan meclisi birinci oturumunu İzmir Kültürpark 1 No'lu Hol'de gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in başkanlığında geçen mecliste şehit ve gazi yakınlarına İZELMAN A.Ş'ye ait olan otoparklardan ücretsiz yararlanması kararı damga vurdu. İzleyicilere kapalı olarak gerçekleştirilen Eylül ayı ilk oturumuna meclis üyelerinin yanı sıra AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'de katıldı.

Eylül ayı olağan meclisinin ilk oturumuna Selçuk'ta Özcan Purçu'ya ait olan alan için yapılması istenen imar değişikliği tartışmaları damga vurgu. Meclis maddesinin gündeme gelmesinin ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, kararın sadece arsanın Özcan Purçu'ya ait olmasından kaynaklı olduğunu söyledi. Hızal'ın ardından söz alan Nilay Kökkılınç ise AK Parti'li üyelerin algı yaratmaya çalıştığını söyledi.

“ÜZGÜNLÜĞÜMÜZÜ BELİRTMEK İSTİYORUZ”
Meclisin açılışında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal geçtiğimiz ay AK Parti ve MHP'nin salonu terk etmesi ile ilgili açıklamada bulundu. Hızal "Bir önceki meclis oturumunda yaşanan bazı mevzulardan dolayı söz aldım biz AK Parti grubu olarak buradaki tüm meclis üyesi arkadaşlarımız ile birlikte 1 aylık süreç içinde İzmir için mücadele verdiğimizi düşünüyoruz. İzmirlinin tercihlerine dün olduğu gibi bugünde önem verdik. İzmirlinin seçim sandığında koyduğu irada biçim için değerli dedik. Sizler 31 Ağustos'ta iktidar oldunuz bizde muhalefet kaldık. Biz ilk oturumda İzmirlinin lehinde olan her konuda yanınızda olacağımızda söyledik. İzmirlinin aleyhinde olan her konuda da karşınızda olacağımızı söyledik. Bu meclis salonunda 2 bine yakın konu görüştük ve yüzde 90'ı ortak geçti. Bazı şeylere karşı çıktık. Su zammını, ulaşım zammını, İstanbul'da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı arsanın satısına karşı çıktık. Bundan sonrada bunu yapmaya devam edeceğiz. Sizde bizim görüşümüzü kabul ettiniz ve bazı kararlar aldınız. Biz İBB meclisinde AKP üyeleri olarak hiçbir kimseye had bildirme durumumuz olmadı. Hiçbir kimsenin de bize had bildirmesini müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Hiçbir gruba demokrasi ölçüsü biçmedik ve aynı seçikle kimsenin bize biçemeyeceğini söyledik. Bu meclisin Türki'ye örnek bir meclis olduğunu sizde bizde söyledik. Bu örnek olması iktidarın ve muhalefetin durumuyla olmuştur. Dönem dönem elbette üzüleceğiz, elbette kızacağız ancak bu noktada demokrasi çizgisinin dışına çıkmayacağımızı söyleyebiliriz. İzmir'in lehine olan kararları almak için muhalefet olarak elimizden geleni yapağımızı söylüyoruz. Son meclis oturumunda yaşanan süreçle alakalı tüm meclis üyeleri olarak İzmirlilere yaşattığımız görüntü için üzgünlüğümüzü de berkitmek istiyoruz" dedi.

ÖZUSLU: DEMOKRAT OLMAK KARŞINDA OLAN FARKLI DÜŞÜNCELERİ DİNLEMEKTİR
Hızal'ın ardından söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu ise demokrasinin ancak muhalefetin olması durumunda olacağını söyledi. Özuslu "Bir mecliste olduğumu biz biliyoruz ve bu meclisin demokrasinin çıktığı bir yer olduğunu biliyoruz. İzmir halkının oylarıyla buraya geldik ve İzmir halkının sorunlarını konuşmak ve çözüm getirmek adına çalışıyoruz. Bu salında buluna tüm meclis üyelerinin hangi partiye dahil olursa olsun bu hareketle çalışmaları önemli ve taktire sayandır. Burada as olan demokrasiyi kurallarıyla işletebilmektir. Çünkü seçilmiş olmanın , halkı temsil etmenin böyle bir sorumluluğu da vardır. Bununda farkına varmalıyız. Demokrat olmak kolay bir şey değildir. Çünkü demokrat olmak karşında farklı düşünenleri dinlemektir. İnsanlara farklı olduğunu ve farklı şeyler düşünebileceğine inanmaktır. Bizi var eden bu tahammüldür. Eğer muhalefet yoksa demokrasi yoktur zaten. Demokrasinin kendisi muhalefetin varlığıdır. Genel başkanımız hep söylüyor. İktidar olduğumuzda kesin hesap komisyonu kuracağız ve bunun başına muhalefetten birini getireceğiz diyor. Dolayısıyla her koşulda her zaman meclisin gücünü, meclisin itibarını yüksek tutmak zorundayız. Demokrasi demek kuralsızlık demek değildir. Burada muhalefeti ve iktidarı ile bir İzmir meclisi vardır" ifadelerini kullandı.

SOYER: DOĞRU BİR SÖYLEM DEĞİL
Hızal ve Özuslu'nun ardından söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer "Demokrasi bazılarına bol geliyor" söyleminin yanlış bir söylem olduğunu söyledi. Soyer "Toplantının sonunda demokrasi bazılarına bol geliyor diye bir söylem vardı. Bu söylem doğru bir söylem değildir. Demokrasi kurallara uymayan herkese bol gelir. Ben de Özgür Bey gibi toplantının terk edilmesinden büyük üzüntü duydum. Ancak bu tür tablolar doğru değil" diye konuştu

BİZE DEMOKRASİ ÖRNEĞİ SERGİLEDİLER
İYİ Parti Kemal Sevinç ise konuyla ilgili; "Bugün burada gerek CHP gerek AK Parti'li üyeler bize demokrasi örneği sergilediler. Umarım bundan sonra burada demokrasi içerisinde meclis yürüteceğiz" ifadelerini kullandı

BİRBİRİMİZ İLE DERDİMİZ YOK
MHP adına söz alan Selahattin Şahin ise bu durumun bir daha olmamasını umduklarını söyledi. Şahin "Geçtiğimiz mecliste AK Parti ve MHP grubu olarak terk ettik. Tabii ki İzmirli bizi hizmet için seçti. Bütün meclis üyelerimiz böyle bir durum olsun, birbirimiz ile bir derdimiz yok. Tek derdimiz İzmir. Umarım önümüzdeki süreçte bu anlayışı hep birlikte sürdürürüz. Bu  durumlara sebebiyet verecek durumlar da oluşmasın bizde meclisimizi terk etmeyelim" dedi.

KESTİRİLİP ATILMASIN
KHK'lı 133 işçi için sözleşme görüşmelerinin komisyonda oy çokluğu ile reddedilmesi üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özür Hızal, maddenin yeniden komisyona gönderilmesi gerektiğini söyledi. Hızal "Her şeyden önce komisyonlarda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konun kestirilip atılmasından ziyade komisyonlarda görüşülmesini öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

OCAK AYINDA GÜNDEME GELECEK
Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konunun Ocak ayı toplu sözleşme konuşmalarında görüşüleceğini söyledi. Soyer "133 arkadaşımızın mağduriyeti umurumuzda olmaz anlayışı çıkmaz. Bu mağduriyetin giderilmesi ile ilgili bir çalışma içerisinde. Karar  önümüzdeki Ocak ayındaki toplu sözleşmeler görüşmesinde gündeme gelecek" ifadelerini kullandı.

SELÇUK TARTIŞMASI: TEMAYÜLLERE AYKIRI
Selçuk'ta Özcan Purçu'ya ait alan için yapılması planlanan plan değişikliği üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, bu konuda Purçu yerine başka bir isim olsaydı çoktan ret kararı çıkacağını söyledi. Hızal "Biz burada çok net sunu görebiliyoruz. Bazı konularda ortaya konulan çelişkileri anlamaya çalışıyoruz. Nilay Hanım ‘biz tavsiye niteliğinde karar almıyoruz’ diye bir cümle kurdu. Bu meseleye bakalım. Selçuk-Belevi'de bir karar alınmaya çalışılıyor. Bu konu yaklaşık 7-8 ay önce komisyonumuza geldi ve yine aynı şeyi söylemiştik. Ortada bir değişiklik varsa ya da reddeder meclis diye söylemiştik. Gerçekten çelişkilerden bahsediyoruz da merakla soruyorum. 100 binlik tarım olarak görülen bir alanda bir İzmirli hemşerimiz gelse, İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlığına müracaat etse, benim kalacak yerim yok burada konut ihtiyacımı gidereceğim dese burada cevabı ne olacak? Burada vereceği cevabı söyleyen planda tarım gözüküyor kararı verecek. Burası tarım arazisi ama burayı değiştirmek istiyoruz ancak birazda çekiniyoruz. Topu Çevre ve Şehircilik bakanlığına atalım bakalım ne olacak deniliyor. Bu güne kadar temayüllerde olmayan bir şeyle bu bakanlığa gönderiliyor. Normalde hiç görüşülmeyecek bu kadar İzmir CHP Milletvekili Özcan Purçu olduğu için böyle bir uygulama yapılıyor. Bu ne demokrasiye uyar nede hukuk kurallarına uyar. Biz bura da kişilere göre belediyelere göre karar alırsak çok yanlış sonuçlara çıkar. Bu kararın arkadaşın Purçu olmasaydı bu karar bu şekilde verilmeyecekti. Teknik ve hukuki anlamda bakıldığında bu kararın bakanlığa gönderilmesi temayüllere uymuyor. Biz vatandaş için nasıl karar veriyorsak, şimdi de bu şekilde karar vermeliyiz" diye konuştu.

KÖKKILINÇ: ALGI YARATMAYA ÇALIŞMAK YANLIŞ
Hızal'ın arından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Kökkılınç "Az önce gelen önerde geçen yıl da meclisimize gelmiş ve şirketlerin yetkili olduğu kararı verilmiştir. Burada zaten açık açık tavsiye niteliğinde bir karar istenmiştir meclisten. Selçuk ile ilgili bu alan Özcan Purçu CHP'li bir milletvekilidir ve aynı zamanda Selçuk CHP tarafından yönetilen bir belediyedir. İki taraftan birbirini kayırma gibi bir durum yoktur. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin reddettiği bir konuda Çevre ve Şehircilik bakanlığı karar veriyor. Biz burada tarım arazine konut yapılabilmesi konusundaki konuya Selçuk Belediyesi tarafından kamu yararı olarak geçtiğini gördük. Bu konuda gereksiz bir algı yaratmaya çalışmak çok yakışık almayacak bir siyaset yöntemi olarak değerlendiriyoruz" dedi.

İmar Komisyonu Başkanı Erhan Uzunoğlu amacın roman vatandaşların yaşam koşullarının düzeltilmesi olduğunu söyledi. Uzunoğlu "Özgür beyin anlattıkları kameranın tek bir açısından bakılmasına ve yanlış anlaşılmasına neden olmuştur. İzmir Valiliği roman vatandaşların ev sahibi olması gerektiği gerekçesi ile hazırladığı bir dilekçe ile başlıyor. Burada amaç roman vatandaşların yaşam koşullarının düzeltilmesi… Burada İzmir Çevre Müdürlüğü İzmir Valiliği ile birlikte 5 Şubat 2020 ile birlikte  özgür beyin bahsettiği komisyonlar toplanıp değerlendirdi. Kamu yararı kararının altında Türkiye Cumhuriyeti Bakanı'nın imzası var" ifadelerini kullandı.

BOZTEPE: BİR PLAN YOK
Söz alan Hüsnü Boztepe ise ortada bir planın olmadığını söyledi. Boztepe "Bu meclis daha önce aldığı kararların tam tersi karar veriyor. Evet dosyanın içinde bir kamu yararı vardır ancak dosyanın içine baktığımızda. Burada bir planda yok . Aslında bu dosya ne meclise dene komisyona gelmesi lazım. Bizde ise tamamen hukuksuz bir şey yapılıyor. Buradaki herkese hukuksuz bir karar aldırılıyor" dedi.

 

SOYER: KAMU YARARI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR
Son olarak söz alan Başkan Tunç Soyer, en doğru kararın dosyayı bakanlığa gönderilmesi olduğunu söyledi. Soyer "Ben 17 aydır ilk kez Valinin kamu yararı ile meclise geldiğini biliyorum. Gelen evraklar İzmir valiliği tarafından kamu yararı olduğunu gösteriyor. Burada meclisin yapacağı en doğru iş bunu bakanlığa göndermesi olacaktır" dedi.

NARLIDERE'DE KAMULAŞTIRMA TARTIŞMASI
Narlıdere’de bulunan ve mevcut Konak Belediye Başkanı Abdül Batur döneminde kamulaştırılmasından kaynaklı olarak belediyenin 2 buçuk milyonluk bir tutarla karşılaştığını söyleyen AK Partili Grup Başkanvekili Özgür Hızal, yeşil alanların bir çok yerde olduğu gibi Narlıdere'de de ticari alana dönüştüğünü söyledi.

BURASI YEŞİL ALAN DEĞİL
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal'ın konuşmasının ardından iddialara cevap vermek için söz alan mevcut Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin buranın aslında yeşil alan olmadığını söyledi. Engin "Söz konusu parsel yaklaşık 20 yıl önce belediye hizmet alanıydı, yani burası yeşil alan değil. Yani bu alan ticari alana dönüşmüş olmuyor" dedi.

YAPILAN ÇALIŞMA DOĞRUDUR
Mevcut başkan Ali Engin'in ardından söz alan eski Narlıdere Belediye Başkanı ve şuanki Konak Belediye Başkanı Abdül Batur  ise alanın yeşil alan olmadığını söyledi. Batur "Bu alan benim belediye başkanlığı yaptığım  2001 yılında gündeme geldi. Geçmişte belediye alanlarına o alan içindeki vatandaşa hisse veriliyordu. Tek kişi varsa ise alanın tapusu özek mülkiyet olarak kalıyordu. Sonrasında biz bu karara dava açtık. Tüm belediye başkanları geçmişte yapılan değişikliklerden etkilenebiliyor. Burası yeşil alanı değildir. Belediye hizmet alanıydı. Biz ise buraya park yaptık, rezidans yapmadık. Yapılan çalışma doğrudur" ifadelerini kullandı.

SÖYLEM VE EYLEM BÜTÜNLÜĞÜ BEKLİYORUZ
Soyer'in söz verme sürelerini eleştiren Hakan Yıldız "Demokrasi kuralları herkes uymak lazım dediniz. Kurallar herkesse eşit uygulandığı sürece uzlaşma sağlanır. O gün Güzelbahçe meclis üyesi 7 dk konuşma yapmış ve sahsınızın  tepkisi olmamış. Bize ve bakanlıklarımıza laf söylemiş. Biz 7 dk konuştuğumuzda ise itiraz ettiniz.  Genel genelgede meclis üyeleri konuşması ile ilgili başkana yazılı önerge verirler diyor.  Sayın başkan eylem ve söylem bütünlüğü bekliyoruz" diye konuştu.

İZMİRLİ HALKA KARŞI SORUMLUYUZ
Hakan Yıldız'ın ardından söz alan  Mustafa Özuslu kendilerinin muhalefeti dinlediğini söyledi. Özuslu "Biraz önce AK Parti grup sözcüsü arkadaşımızın söylediği noktadan devam etmek istiyorum. Diyor ki o zaman gündemdeki her konuda söz alırım yani diyor ki meclisi kitlerim diyor. Ancak böyle olmaz. Meclisin kurallarına bakanlığın koyduğu kurallara göre götüremezsek bu işi bu iş olmaz. Problem ben görmedim gören varsa söylesin, ESHOT'un zamları konuşulduğunda hangi arkadaşımız istediğini söyleyemedi. Orada sorun yok dinliyoruz. Tabiri caizse zurnanın zırt dediği yer gündem dışı konuşmalarda aynı konular birden fazla kez gündeme getiriliyor. Siz İzmir halkına sorumluysanız bizde İzmirli halka karşı sorumluyuz.  Başkanın moral ve motivasyonunun bozulmamasını sağlamamız gerekiyor. Demokratik bir mecliste aynı şey düşünecek değiliz. Demokrasi bu değildir. Siz farklı şey düşüneceksiniz biz faklı bir şey düşüneceksiniz. Hepimiz bu halkın evlatlarıyız" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özuslu'nun konuşmaları sırasında söze girmesi üzerine sinirlenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Hızal'ı sert bir dille eleştirdi. Soyer Hızal'a kimsenin sözünü kesemezsiniz dedi. 

ASLA İZİN VERMEYECEĞİM!
Özuslu'nun konuşmalarının ardından söz alan Tunç Soyer kişisel hesaplaşmalara izin vermeyeceklerini söyledi. Soyer "Özgeçmişler üzerinden siyaset yapmak bu meclisin işi değil. Geçmişte bir siyasi partiye inanmış olabilir sonra başka bir partide çalışmış olabilirsiniz ancak bunun yeri bura değil. Benim üzüldüğüm sinirlendiğim şey budur. Varsa bir dayanağınız şikayet edersiniz ve ispat edersiniz. Çok basit. Bu meclis salonunda kişilerin özgeçmişi üzerinden siyaset yapılmasına izin vermeyeceğim. Bundan sonra bu tür kişisel hesaplaşmaları, kişisel özgeçmişler üzerinden siyaset yapılmasına izin vermeyeceğim" ifadelerini kullandı.

 
Bakan Koca uyardı: Virüsün bulaşma hızında yavaşlama yok!
 
Park ettiği traktörün altında can verdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Kent Konseyi Büyükşehir Meclisi'nde temsil edilecek
İzmir Kent Konseyi ilk kez alınan kararla Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ...
Başkan Soyer'den krize reçete: Köklerimize bağlı kalırsak...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ahilik Haftası nedeniyle ...
Başkan Eriş’ten uzaktan eğitime destek için çağrı: Elini uzat, uzakta kalmasınlar
Ödemiş’te sıfır veya kullanılmış bilgisayar ve tablet bağışlarının uzaktan ...
 
Selçuk'ta Türkiye Şampiyonası heyecanı
Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası heyecanına gün sayan Efes Selçuk Pamucak ...
Türkiye'nin ilk yerel festivali Bergama Kermesi başladı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisiyle 1937 yılında başlayan ve bu yıl ...
Kınık'ta kurtuluş coşkusu
İzmir'in Kınık ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü ...
 
Üçkuyular’a nefes aldıracak... Aktarma merkezi ve otopark bir arada!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Üçkuyular'a nefes aldıracak aktarma merkezi ...
Bayraklı'da 185 ailenin ev eşyası yenilendi
Bugüne kadar 20 binden fazla ailenin gıda, kıyafet ve eşya ihtiyacını ...
Narlıdere Belediyesi’ne HES Kodu ile girilecek
Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemleri artıran Narlıdere Belediyesi, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva