HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Mart 2021 Pazartesi - 09:58

Meclis olağanüstü toplandı... Büyükşehir'de büyük uzlaşı!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi bugün Başkan Tunç Soyer’in çağrısı üzerine olağanüstü gündemle toplandı. Tek maddenin ele alınacağı birleşimde 30 Ekim depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümüne ilişkin düzenleme görüşüldü ve tüm partilerin oy birliği ile kabul edildi. Alınan karar ile Bayraklı, Seferihisar, Bornova ve Karaburun'da planlamalar yapılıp Büyükşehir'in gündemine taşınacak.

Meclis olağanüstü toplandı... Büyükşehir de büyük uzlaşı!

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı, kentteki hasarlı ve riskli yapıların hak kaybı yaşanmadan dönüşümüne ilişkin düzenlenme tamamlandı.

30 Ekim depremi sonrası ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılar ile 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik” öncesinde ruhsat alan yapılar veya 6306 sayılı kanun kapsamında riskli olarak belirlenen ruhsatlı yapıları kapsayan düzenleme İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onayına sunuldu.

Başkan Tunç Soyer’in çağrısı ile bugün saat 11.00’de olağanüstü toplanan mecliste bahsi geçen durumlardaki plan ve uygulama çalışmalarına ilişkin usul ve esasların belirlendiği düzenlemeyle ilgili İmar ve Bayındırlık, Hukuk, Deprem ve Afet, Kentsel Dönüşüm Komisyonları’nın raporları oylandı. Yapılan oylamada tüm parti gruplarının oy birliği ile rapor onay aldı. Büyükşehir'de yapılan planlamalar sonrası depremden zarar gören Bayraklı, Bornova, Seferihisar, Karaburun ilçelerinde planlamaların yapılması başlayacak. Planlamaların tamamlanması süresi 5 ay olarak görünüyor.

SOYER’DEN ORTAK MUTABAKAT VURGUSU
Komisyonda yapılan çalışmaların ortak mutabakatla yürütüldüğüne vurgu yapan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “30 Ekim günü yaşanan depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi komisyonları hızla çalışmaya başlamış ve bir mutabakatla yol alarak bundan sonra bu şehirde benzer felaketler ile karşılaşıldığında tahribatın azaltılması için neler yapabiliriz, yapı stokumuz ile ilgili neler düzenlenebilir konusunda uzunca bir süre çalıştı. Ve bugün meclisimizin gündemine getirilecek olgunluğa erişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ile görüşmeler sonrasında da bu süreç olgunlaştı. Bu konuda emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

PLANLA İLGİLİ KAPSAMLI RAPOR
Komisyon çalışmaları hakkında ayrıntılı rapor veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin “Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları iki başlıkta yürütülmektedir. Birincisi afet maruz alanların boşaltılması diğeri ise planlı alanlarda yürütülen kentsel yenileme çalışmaları… Başkanımızın verdiği önergede korunacak planlamadaki ruhsatlı yapıları nasıl dönüştürürüz diye sormaya başladık. İlçe belediyelerden gelen raporların aslında doğru olduğunu, yeniden yapılaşmaya mümkün olduğunu gördük. Geçmiş dönemlerde verilen kooperatif hakları, kat sıkıştırma gibi haklarla oluşmuş olan binaların yıkıldığında bu haklardan muaf tutuluyor. Örneğin 8 kat imar görünüyor, 0,25 taks var kooperatif hakkı gibi haklar eklendiğinde 8 ve 13 katlı bir blok var. Bunlar kimse görmeden yapılmış bir durum değil, belediye meclislerimizde yasalar ile verilmiş haklara inanarak ruhsat almış kişiler. 13 katın yaklaşık 5 katı yok oluyor, bu yüzden yıkılıp yeninden yapılması için önemli bir engel oluyor. Bizim buradaki amacımız öncelikle kolaylıklardan faydalanacak olan yapılar yani kesinlikle iyi planların olduğu bölgeler olacaktır. Kapsamı ise plan sınırı içerisindeki 99 öncesi yılar, ağır ve orta hasarlı yapılar ve hasarlı olarak tespit edilen yapılar, hak kayıplarının önüne geçilerek yapı yapılması hedeflendi. Belediyelerimiz öncelikle planları belirleyecekler, getirip bunları meclislerinden geçirecekler” dedi.

CHP’DEN ÖNERGEYE DESTEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e dönerek “CHP Grubu adına 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrasında hemen rol aldınız ve kasım ayı meclisinde bu önergeyi sundunuz. Tüm partilerden destek istediniz bu konuda. Komisyon üyesi arkadaşlarımız 5 ay gibi bir sürede çok değerli bir çaba sarf ettiler. Deprem sonrasında bir çalıştay düzenlendi ve buradan da çok önemli çalışmalar gerçekleştirilmişti. Komisyon raporu da son derece açık… Buradaki en önemli şey kentsel dönüşümün ivedilikle yapılacak olması. İlçe belediyesinin 5 aylık gibi bir süresi var tamamlamak için ve umuyoruz ki 5 yıl içinde kentsel dönüşüm gerçekleşecek. Hasarlı binalar, 99 öncesi yapılan yapılar ve 6366 sayılı yasa kapsamındaki riskli yapılar imar düzenlemesine dahil olacak. Gurubumuz oy birliği ile bu önergeye katılacak” cümlelerini söyledi.

GÜZEL BİR İŞ YAPTIK, DEVAM EDELİM
AK Parti grubu adına konuşan meclis üyesi Hüsnü Boztepe, kent ile ilgili konularda üzerilerine düşen görev ne ise yapacaklarını vurguladı. Boztepe açıklamasında “Bugün aslında çok özel bir gün. 2021 yılının mart aynın ilk günü, hava da güzel, sizlerde çok güzelsiniz. Burada bu kent ile ilgili çok yerinde bir karara alacağımızı temenni ediyorum. Kasım ayında başkanlık önergesi olarak gelen yapıların dönüşümü ile ilgili bugün olağanüstü meclis toplantısını yaparak bir karar bağlayacağız. Çalışma tahmini 4 ay sürdü.  7-8 kere değişerek şu an biraz sonra son halini komisyonlarımız meclise gönderdi. 4 ay boyunca neredeyse her ay bu toplantıyı yaptık ve konuştuk. Son olarak belediye ve çevre ve şehircilik bürokratları bir araya gelerek toplantıyı gerçekleştirdi. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ile Tunç Soyer'in uzlaşısı ile karar belirlendi. Mevzu bu kent ise siyasi parti ayrımı yapmadan kenetlendik.  Bu çalışmalar için başta Büyükşehir Belediyesi bürokratlarımıza, komisyon üyelerimize ve tüm meclis üyelerimize teşekkür ederim. Ayrıca bizzat kendiside konuyla ilgilenen Genel Başkan Yardımcımız Sayın Hamza Dağ'a ve kongresi olmasına rağmen emekleri geçen AK Parti İl Başkanımız Kerem Ali Sürekli'ye dr teşekkür ederim. Bu burada kalmamalı çünkü sonraki günlerde bu meclisin tüm kente borcu var ve bunu mutlaka ödemeliyiz. Deprem ve afet üzerinden hiçbir zaman siyaset yapmayı düşünmedik ve düşünmeyeceğiz ancak aynı konu defalarca oluyor ve biz buna çözüm bulamıyorsak gelip burada konuşuruz. Biz aynı konuyu bu kentte sürekli yaşıyorsak bir sorun var demektir. Sorunu kökten çözmemiz lazım. Konu komisyonlardan geçtiği zaman İmar Komisyonu üyelerimizin gözleri pırıl pırıldı. Biz eğer kenetlenirsek, burada STK’lar ve meslek odaları ile uzlaşı sağlayabiliriz.  Bu kent iyi şeyler hak ediyor. Bu kentin çok iyi konutlarda yaşaması için elimizden geleni yapacağız. Eğer binalar altından küçücük bedenleri çıkarmak için bir şey yapacaksak hiç yapmayalım. Güzel bir iş yaptık, devam edelim, tekrar edelim. Biz burada otopark ile bir konuyu unutmuşuz. Bir şekilde atlamışız. Bitişik nizamlar var. Burada otopark yapmak mümkün değil. Bunların hepsi ruhsatlı binalar. Bu konuda tereddütler var, bunu önümüzdeki aylarda görüşeceğiz. Sanırım bu konuyu plan bütçeye gitmesi gerekiyormuş. Önümüzdeki ay bu konuyu işleyelim dedi arkadaşlarımız da” dedi.

MHP Grubu adına söz alan Selahattin Şahin ise “Bu çalışma güzel bir çalışma. İzmir ve ülkemiz için güzel bir çalışma umarım başka kentlere de örnek olur. Burada çalışma yapan komisyonlara teşekkür ediyorum. Bunu uygulamak lazım... 30 Ekim’de insanlarımızı canlarımızı kaybettik, inşallah bir daha böyle bir durum yaşamayız. Afetler ardı ardına geliyor ancak bunlara hazırlı olup tedbir almamız gerekiyor. İnsanlarımız afetlerde kaybetmeyiz inşallah, hayırlı uğurlu olsun” dedi.

İYİ Parti Grubu adına konuşan Kemal Sevinç, “İzmir için çok önemli bir konu üzerinde oy birliği ile mutabık kaldık. Konuyla ilgili büyükşehir belediyesi ilgili bürokratlarına, meclis üyelerimize, komisyon üyelerimize ve ilgili bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum. İzmirimize hayırlı olsun” dedi

SOYER: TÜRKİYE'YE İLHAM VERECEK BİR ADIM ATMIŞ OLUYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise kentsel dönüşüm çalışmaları için Dünya Bankası ile kredil görüşmelerinin sürdüğünü aktardır. Soyer ayrıca çalışma ile ilgili olarak partiler arası oluşan uyumdan memnuniyet duyduğunu da söyledi. “Bu ortak akılla yol alınan, İzmir'in çok kıymetli bir kararı oldu. Bu kararla ilgili farklı seslerin çıkmasını engelleyecek bir durum değil. Farklı kararlar çıkabilir, farklı tercihler ortaya çıkabilir… Kaçak yapılarak bir meşruiyet kazandırmak için yapılan bir çalışma değil bu. Ruhsatlandırılmış, planlı alanlarda yer almış adalardaki binalar ile ilgili bir karar... Çünkü doğal afet nedeniyle bu hakları kaybolmuş ve bu haklarını geri verme için yaptığımız çalışma. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Ne nüfus yoğunluğu artıracak ne de yapılaşmayı arttıracak bir şey yapmıyoruz. Burada çok önemli başka bir şey var Sadece hasarlı yapılar ile ilgili değil, bundan sonra benzer bir afette benzer şeyleri yaşamamak için getirilen bir çözüm. Biz bir daha bu kadar canımızı kaybetmek, bu kadar ağır bedeller ödemek istemiyoruz. O yüzden yapacağımız düzenleme onları koruyacak bir düzenleme olsun istedik. Burada aslında ilçe belediye başkanlarımıza önemli bir görev düşüyor. Mevcut durumu korunacak alanları ilçe belediye başkanlarının çıkarmalarını istiyoruz. Burada hem hasarlı hem de hasara uğrama ihtimali olan yapıları içeriyor. Burada çok hızlı ve titiz bir çalışma yaparak bu alanları meclis gündemine getirmelerini istiyoruz. Bu karar ile depremde etkilenen diğer ilçe başkanlarının önlerini açacak bir çalışma yapmış oluyoruz.  Yapı stokumuzun envanterini çıkarmak istediğimizi ifade etmiştik. Dirençli bir kent olmak asıl meziyettir. Hele ki iklim krizinin yaşandığı şehirlerde kentlerin asıl hedefi dirençli bir kent yaratabilmektir. Bunun içinde bir envantere ihtiyacımız var. Bu nedenli İnşaat Mühendisler Odası ile bir çalışma başlatmıştık, önümüzdeki hafta envanter çıkarma çalışmalarını başlatıyoruz. Geçen hafta Cumhurbaşkanının İzmir ziyareti olmuştu, bizlerde bir görüşme gerçekleştirdik. Dünya Bankası ile çok uzun süredir konuşuyoruz. 250 milyon dolarlık, 5 yıl ödemesiz, 30 yıllık bir kaynak yaratmıştık, bunu kendisine ilettik ve bunu hızlı gelmesinin mümkün olduğunu belirtmiştik. İller Bankası üzerinden aktarılabilecek bir kaynak… Başlangıç için çok ciddi bir rakam sağlamış olacağız. Kendisi de inceleyeceğini söyledi ve diliyorum ki bir an önce adım atılır. Bu kaynağın en önemli yanı orta hasarlı yapılar ile ilgili bir kentsel dönüşüm başlatıyor olabileceğimiz.  Biz Dünya Bankası’ndan alınacak bu kaynağı kentsel dönüşüm için kullanabileceğiz. Bir afet odaklı kentsel dönüşüm bir de planlı kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu çalışma çok önemli bir çalışma. Ortak akıl ne kadar kıymetli ve değerli bunu bir kez daha gördüğümüz bir çalışma oldu.  Bütün Türkiye’ye ilham verecek bir adım atmış oluyoruz. Sadece Büyükşehir'nin onaylayacağı bir durum olmayacak, bakanlığın da arkasında duracağı bir projedir. Geleceğimiz için önemli bir adım atmış oluyrouz. Geleceğimiz ile igli riskleri azaltan bri adım atmış oluyoruz” dedi.

 
Bornova Belediyesi kendi bitkilerini üretmeye başladı
 
Son çeyreğin büyüme rakamları açıklandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova Belediyesi kendi bitkilerini üretmeye başladı
İlçenin daha güzel görünmesini amaçlayan Bornova Belediyesi, parkların ...
Görece Kütüphanesi yeni yerinde
Menderes Belediyesi tarafından Görece’de yer alan kütüphane yeni yerine taşındı.
Konak'ta kahvecilere çay ve şeker desteği
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı ...
 
Büyükşehir'den Çiğli'ye otobüs desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinde alınan karar doğrultusunda Çiğli ...
Başkan Soyer İzmir’in Cittaslow vizyonunu açıkladı: Kendi kendine yetebilen mahalleler oluşturacağız
Cittaslow International Başkanlık Konseyi’nin çevrimiçi toplantısında ...
Selin vurduğu Homeros Vadisi yeniden ayağa kaldırılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, selden etkilenen Bornova'daki Homeros Vadisi ...
 
Konak’ta berberlere hijyen desteği
Konak Belediyesi, ilçe sınırları içinde faaliyet gösteren berber esnafına ...
Başkan Selvitopu ilçedeki çalışmaları denetledi
Karabağlar Belediyesi ekipleri sokağa çıkma kısıtlaması günlerini fırsata ...
Buca'da sanat kursları başlıyor
Gençleri bilim ve sanatla kucaklayan Buca Belediyesi, gençlik merkezlerinin ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva