HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Kasım 2017 Cuma - 20:13

Büyükşehir Meclisi’nde ‘zeytin ağacı’ tartışması: AK Parti eleştirdi, CHP cevapladı

Büyükşehir Belediyesi’nin Urla’da Fen İşleri için oluşturacağı şantiye alanında gerçekleşen zeytin ağaçları sökümü mecliste gündeme geldi. AK Partili Doğan eleştirilerini sıraladı. Başkanvekili Aydoğan ve Urla Belediye Başkanı Uyar ise Doğan’ı cevapladı.

Büyükşehir Meclisi’nde ‘zeytin ağacı’ tartışması: AK Parti eleştirdi, CHP cevapladı

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu Başkanvekili Sırrı Aydoğan idaresinde gerçekleşti.

AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan dilek ve temenniler bölümünde söz aldı. AK Partili Doğan, Urla Özbek’te kurulacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi için alanda sökülen zeytin ağaçlarını gündeme getirdi. Urla Belediyesi’nin Fen İşleri Müdürlüğü’nün de yer alacağı 32 dönümlük köy arazisinde yapılan ağaç sökümüne tepki gösteren Doğan eleştirilerini sıraladı.

URLA’DAKİ ZEYTİNLİĞİ GÜNDEME GETİRDİ
Doğan, “Yarın 18 Kasım Dünya Zeytin Günü kutlanacak. Ancak burada içimizi sızlatan bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bütünşehir Yasası’nın ardından İl Özel İdare taşınmazları ilçe belediyeleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Kırsalda kalkınma, üreticiye katkı sağlamasıyla bilinen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Özbek’te yaptığı katliamı nasıl açıklayacaksınız?” dedi.

Doğan’ın sert eleştirisine CHP’li sıralar tepki gösterdi. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Katledilme yok” cevabını verdi.

200 YILLIK MİRASA NASIL KIYDINIZ?
Doğan sözlerine devam ederken, “Tamamı 103 dönümü bulan zeytinlikte 200 yaşındaki asırlık zeytin ağaçları bir sabah yapılan baskınla karga tulumba söküldü. Yüzlerce ağaç şantiye yapımına kurban edildi. Size soruyoruz; dede yadigarı ağaçlara 200 yıllık mirasa nasıl kıydınız? Urlalıların karşı çıkmasına rağmen Özbek’e şantiye yapmak nedir?  Bu ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla halkla inatlaşmaktır. Hani halkın istemeyeceği hiçbir şey olmayacaktı? Yürürlükteki zeytin yasası gereği el sürmenin dahi yasak olduğu ağaçları bir kalemde nasıl yok ettiniz? Bu ağaçlar nereye gitti? Geriye kalan manzara ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Odun keser gibi alana dalan belediyeye ve yönetimine soruyoruz. Neden böyle oldu? Siz ki zeytin yasası için kıyametleri kopardınız.  Köy malları için ortalığı birbirine katan siz, bu çevre katliamını nasıl açıklayacaksınız? Çevreye böyle sahip çıkılıyor demek ki” diye konuştu.

DOĞAN’DAN ELEŞTİRİ BOMBARDIMANI!
“Bu olayda sorgulanması gereken belediyenin tavrı değil yanlış seçimdir” diyerek sözlerine devam eden Doğan, “Koskoca İzmir’de Urla’da şantiye yapacak yer mi kalmadı? 103 dönümlük arazinin çevresi orman alanı ve zeytinliklerin yer aldığı bir alandır. Burada yapılmak istenen asfalt şantiyesi faaliyete geçtiği takdirde yaratacağı çevresel faktörler doğrultusunda köye nasıl bir etkisi olacaktır? Söz konusu alan çevresinde nasıl zirai ürün yetişecek, nasıl tarım yapılacaktır? Dikilen binlerce ağaç ne olacaktır? Burada ağaç falan yetişmez. Belediyenin şantiye yapacağı yerde bundan sonra ot bile yetişmez. Tek geçim kaynağı tarım ve zeytinlik olan köylüye kıymayın. Gelin bundan vazgeçin. Bu şantiyeyi buraya yapmak halka eziyet etmektir. Uzun süredir şantiye için alan arıyordunuz. Soruyoruz; bula bula burayı mı buldunuz? Uygun bir yer bulun. Görünen manzara aslında yabancı değil. Belediyenin bu icraatları ne ilk ne de son olacaktır. Sözde çevreci olduğunuz tescillenmiştir. Tramvay için ağaçları katleden sizsiniz, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda palmiyeler kesildi mi? Taşındı mı? Hala belli değil. Fuar İzmir’i yaparken İzmirlilerin gözüne baka baka ağaç kesilmedi mi? Ağaçlı yol için Kuş Cenneti için fırtınalar koparan sizlere sesleniyoruz; gelin çevre konusunda samimiyetinizi gösterin. Yaptığınız hatanın neresinden dönerseniz kardır. Burada yapılan faaliyetlerin tümü yürürlükteki zeytin yasasına ve mevzuatlara aykırıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi açıkça yasaları çiğnemektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu kural tanımaz, yasaları takmayan tavrından vazgeçmesini istiyoruz. Zeytinlikleri elinden alınan yöre halkı yakında suç duyurusunda bulunacaktır. Bir yanda kooperatifleri destekliyor diğer yandan tek geçim kaynaklarını elinden alıp keseceksiniz. Bu nasıl tezatlıktır. Zeytinlikleri ihaleye çıkarın. Köylünün malı köylüde kalsın. Yarın öbür gün hukuki sıkıntılar çıkmasın diye söylüyorum Özbek’teki şantiyeden vazgeçin. Halka zulüm etmeyin” açıklamasında bulundu.

BİZ ÇEVRE KONUSUNDA ADAY DEĞİL, ÖNDERİZ!
Doğan’ın açıklamaları sonrasında Başkanvekili Sırrı Aydoğan söz aldı. Aydoğan, “Biz çevre konusunda aday bir belediye değiliz. Türkiye’nin en çok çevre yatırımı yapan en iddialı belediyesiyiz. Türkiye’deki tüm arıtmaların yüzde 50’si İzmir’de. Kırsal kesime destek olmak için aday değil, kırsal kesime el uzatan ilk belediyeyiz. Tarım Daire Başkanlığını kuran, kooperatifleri destekleyen ilk belediyeyiz. Bugün Türkiye’de tarım yüzde 2 buçuk büyürken İzmir’de yüzde 5’in üzerinde büyüyor. Biz yön göstereceğiz. Bakanlık bile bazı uygulamalarımızı doğru gördüğü için uyguluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve oradaki belediyelerin gelip Bayındır’dan çiçek almaları bize gurur verir. Mutlu oluyoruz. Amacımız köylüyü kalkındırmaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda önderdir” dedi.

BİZ BÖYLE BİR SUÇLAMAYI ASLA KABUL ETMİYORUZ!
Oturumda son olarak Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar konuştu. Başkan Uyar, “Ne Urla ne İzmir Büyükşehir Belediyesi asla ve kata zeytine dokunmaz. Geçen hafta sağlıklı kentler birliği tarafından doğal yaşam köyüyle alakalı alınmış bir ödül var. Urla Belediyesi’nin kayıtlı 248 tapusu vardır. 1 metrekaresi bile satılmamıştır. Zeytine dokunmadığımız gibi Tarım Daire Başkanlığı ile birlikte özellikle çevre konusuna son derece hassas davranılmıştır. Ben kendim köylüyüm ve gurur duyuyorum. Bizler asla zeytine dokunmayız. Bu konu için hazırlıklı gelmemiştim ama hangi ağacın nereye dikildiğini gösteririm. Süslü cümlelerle süslemeye niyetim yok. Ama yanımda Karaburun Belediye Başkanı var. Komşu ilçemiz. Karaburun yolunda RES’ler için kaç tane güzel zeytinlerin kesildi? Üçüncü köprü için nelerin kesildiğini artık biliyoruz. Basına ve kamuoyuna yansıyor. Biz böyle bir suçlamayı asla kabul etmiyoruz. Urla Belediyesi olarak tüm köy mallarını hiçbir yerde, Özbek’te de ranta, imara açmadık. Sökülen her şey de yerine dikildi” ifadelerini kullandı. 

 
Mahkemeden Nuriye Gülmen kararı!
 
Altınordulu Berke'ye dev talip! City'den sonra...
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Can 18 Kasım 2017 Cumartesi 12:20

Dinime küfreden müslüman olsa bari !

Yorumu oyla      11      5  
nicolas 17 Kasım 2017 Cuma 22:09

inciraltında gokdelen avm için yıllardır belediyeyle anlaşmıyosunuz tıkıyorsunuz. istanbulda 3. kopru için ormanları nasıl katlettiğinizi görduk..sizin tek kelime etmeye hakkınız yok!!! beton seviciler

Yorumu oyla      14      5  
TC misafir 17 Kasım 2017 Cuma 21:36

Kimse ağaçlara dokunmasın, çünkü ağaç soluduğumuz nefes aldığımız besindir. Kısaca hayattır. Ağacı katleden dolayısıyla hayatı katleder. Urlayı ve zeytin ağaçlarını bu kadar savunan Bilal Doğan Urla Gülbahçeye yapılmak istenen taş ocağı için neden ses çıkarmadı? Bizim yaptığımız ayıp değil onun yaptığı ayıp prensibinden herkes vazgeçmelidir. Ayıp ayıptır kimin bu ayıbı işlediği önemli değil. Biz vatandaş olarak ayıplardan bıktık.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kocaoğlu'ndan Karşıyaka mesaisi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Karşıyaka ve Bayraklı’da ...
Selçuk'ta halı sahalar gençlerin hizmetinde
Selçuk’ta faaliyet gösteren spor kulüpleri ile Selçuk Belediyesi arasında ...
Büyükşehir'den iş akdi feshedilen işçi için açıklama
Geçtiğimiz ay içerisinde İZENERJİ'de iş akdi feshedilen ve kamuoyuna 'kadro ...
 
Urla'da dev şampiyona: Bu yarış nefes kesecek!
Urla’da 16-17 Aralık’ta gerçekleşecek Urla Klazomenai Oryantiring Şampiyonası’nda ...
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, Egedesonsöz'e konuştu: 'Kanıta dayalı bilimsel çalışırım'
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, Egedesonsöz'e konuştu: 'Kanıta dayalı bilimsel çalışırım'
Büyükşehir'in 'kentliler' için geliştirdiği projede 'zeytin seferberliği'
Yarımada bölgesine hizmet edecek bölge şantiyesi kurmak için Urla'da çalışmalara ...
 
Ödemiş Belediyesi'ni gururlandıran ödül
Ödemiş Belediyesi, Tarihi Kentler Birliğinin 2016 Yılı Özendirme Yarışması'nda ...
Bornova'da 'Dost Kart'lı öğrencilerin satranç turnuvası sonuçlandı
Bornova Belediyesi’nin üniversite Dost Kart sahibi üniversite öğrencileri ...
Selçuk'ta işbirliği sonuç veriyor
Selçuk Belediyesi, özellikle köyden mahalleye dönüşen yerleşim alanlarının ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva