HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Ekim 2020 Cuma - 20:41

Büyükşehir Meclisi’nde ‘imar’ gerilimi!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 'İmar Yönetmeliği' değişikliğinin görüşülmesi süresinin komisyonlarda kısa tutulduğunun altını çizen AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Biz Meclis üyeleri olarak İzmir'de karar mekanizmaları olarak en üst seviyeyiz diye düşünüyoruz. Bu yetkimiz kullanırken en sağlıklı biçimde kullanmak zorundayız. Bu taslağı 2 gün içerisinde okuyup yorumlayacak arkadaşımız var mı? Bu taslağın alt çalışmaları nasıl yapıldı?" diye sordu.

Büyükşehir Meclisi’nde ‘imar’ gerilimi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu Kültürpark 1 Nolu Hol'de gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yokluğunda meclise Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Meclis toplantısı öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri önceki oturumlarda meclisten geçen maddeler sonrası belediyelere hibe edilen araçların anahtarlarını, düzenlenen tören ile hibe edilen belediyelerin temsilcilerine verdi.

Simav Belediye Başkanı Adil Biçer’e otobüsü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu, Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan’a otobüsü İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, Arapgir Belediye’sine hibe edilen otobüsün anahtarını MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, Edremit Belediyesinin temsilcisine otobüsü ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, Piraziz Belediyesi temsilcisine otobüsü CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, Arguvan Belediyesi’nin anahtarını Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Burhak Belediyesine hibe edilen otobüsün anahtarını Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Tuzlukçu Belediyesine hibe edilen aracın anahtarını ise Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce teslim etti.

Ekim ayı üçüncü oturumunda Meclis gündemindeki maddeler oy birliği ile kabul edilirken, meclise Başkanlık makamınca gündeme eklenen 'İmar Yönetmeliği' değişikliği hakkındaki madde de çıkan tartışmalar damga vurdu.

Başkanlık makamında gündeme eklenen maddelerin görüşüldüğü esnada, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının değerlendirmeleri sonucunda yeniden düzenlenen “İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Taslağı”nın oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık – Hukuk – Deprem ve Afet Komisyonları Raporu” maddesinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, çalışmanın çok aceleye getirildiği ve planı incelmek için meclis üyelerine zaman tanınmadığını söyleyerek yapılan muameleyi eleştirdi.

HUKUKİ, SİYASİ RİSKİ SİZ ALIN DENİYOR

Dosyanın kendilerine meclise 2 gün kala getirildiğini söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, onaylanan maddelerin sorumluluklarının kendilerinde olduğunu söyledi. Hızal, "Hem AK Parti grubu adına hem de imar komisyonu üyesi adına söz aldım. Şu an görüşmesini yapmış olduğumuz ve İzmir için çok değerli olduğunu düşündüğümüz bir konudur imar yönetmeliği taslağı. Dönem dönem bununla ilgili çalışmalar yapılmış ancak yeterli olmaması nedeniyle önümüze gelmiş. Çok önemli bir konu diyoruz ve 115 sayfalık bir çalışma… Bu İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ne zaman gelmiş ve nasıl çalışma yapılmış bilmiyoruz. Bize deniyor ki bununla ilgili bakanlıkla şu görüşmeler yapıldı biz de şu revizyonları yaptık, siz onaylayın biz bakanlığa göndereceğiz. Biz Meclis üyeleri olarak İzmir'de karar mekanizmaları olarak en üst seviyeyiz diye düşünüyoruz. Bu yetkimizi kullanırken en sağlıklı biçimde kullanmak zorundayız. Bu taslağı 2 gün içerisinde okuyup yorumlayacak arkadaşımız var mı? Bu taslağın alt çalışmaları nasıl yapıldı? Bir takım STK'larla yapıldı. Yasa olmasa bile ne azıdan bütün parti gruplarının içinde bu mevzuata hakim olan Meclis üyesi arkadaşlarımız var mıydı? Vardı ancak onların görüşü alınmadı. Bizim önümüze geldi oylamayı yapın geçin dendi. Burada noter görevi görmemiz istendi. Bize adeta bunu incelemeyin onaylayın, hukuki, siyasi riski siz alın deniyor. Bu ve benzeri çalışmaların sağlıklı yürütülmesi adına, gerçekten yüreğimizin bir tarafından bir takım eksikliklerin olduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesi lazım. 2 gün 1 gün kala böyle çalışmalar önümüze gelirse bu mücadeleyi ne siz ne bizler verebiliriz" ifadelerini kullandı.

BUNDAN SONRA KABUL ETMEYECEĞİZ

Hızal'ın ardından söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, bundan sonra aciliyet ile gelen hiçbir maddeyi AK Parti olarak görüşmeyeceklerini söyledi. Yıldız, "Geçtiğimiz pazartesi meclis gündemimize getirmiştir. AK Parti grubu olarak bu konuda görüşülmesi gerektiğini dile getirdiğimizde diğer partilerde destek verdi. Bu İzmir’in ihtiyaçlarını karşılamayan bir düzenlemeyi kapsıyor. Ancak bu kapsamda baktığımızda 15.01.2020'de de Aziz bey döneminde bir kriz oluşmuştu. Ancak şu an hali hazırda bir imar yönetmeliği var. Çarşamba günü bu rapor bize verildi, bizim toplantı sonrası eve gitmemiz 9.30'du sonrasında bu raporlar ile ilgili bir toplantı yaptık. Ben iyi niyetli olarak yarın bu konu hakkında toplanıp bazı maddelerde netleşebiliriz diye düşündüm. Saat 1'de toplantıya gittik ancak maalesef hem dosya üzerinde hem de 500 günlük performans üzerinde yaşadığımız bir sorun var. 3 aydır bekleyen dosyalar ne hikmetse bir anda acil koduyla getiriliyor. Dosyalar o kadar son dakika aciliyet ile geliyor ki… Bundan sonra AK Parti grubu son dakika olarak gelen hiçbir dosyayı görüşmeyecek. Biz ilk başlarda toplantılar yaptığımızda çok zor koşullarda toplantılar yapıyorduk. Bu değişimi gündeme getirdiğimizde sizler cevap verdiniz ve gruplara çok şık odalar verdiniz. Ancak fizikken iyiyiz, teknik olarak kötüyüz. İzmir için çok önemli olan konuda tek söz söyleme yetkimiz yok. Ancak Ticaret, Mimarlar odasının var. Hangi meclis üyemiz tek kelime söyleyebildi? Toplamda 27 arkadaşlı bir komisyonda tek ifade kullanamadık. Tek söylenen bakanlığın hazırlamış olduğu metinlerdeki düzenlemelere dikkat edildiği. Hukuken sorumluyum ancak siyaseten sorumluluğu orada bırakıyorum. Bakanlık geri gönderirse, bunu son dakika önümüze koyan ekiplerin sorumluluğudur. İzmir'in iklim koşulları farklı. Bu dosyalardaki maddelerin hem vekil hem bakanlık üzerinde takibe hazırız. Biz her konuda İzmir milliyetçiliği yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.  Soyer'den talebimiz şudur. İktisat komisyonuna gelen dosyalarda biraz özen gösterilmelidir. Bu meclisin tamamı yetenekli insanlardan oluşmuştur. Ticaret odası mimarları çağırıp dürüst olabiliyor" dedi.

YÖNERGEMİZ YOK

AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan ise Meclis Komisyonlarının yönergeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Çalışkan, "Daha önce Temmuz’da meclis açıldığında hem size hem Tunç Bey’e söylemiştim, bizim bir komisyon çalışma önergesine ihtiyacımız var. Çünkü komisyonlara bürokratlar gelirler nasıl bir çalışma yapmaları gerekiyor, bize nasıl bilgileri vermesi gerekiyor. Bugün meclis gündeminde onayladığımız komisyon kararlarımızın çoğu imzasız. Sizce bu doğru bir durum mu? Türkiye'de hiçbir belediyede bir yönerge yok. Ancak bunu hazırlamamızın önünde engel de yok. Başka bir belediyeye baktığımızda tüm komisyonlarda toplantı tutanağı vardır. Bizde ise sadece katılım tutanağı var. Bu uygulamalarda sıkıntılar var" diye konuştu.

Çalışkan'ın arından söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, "Her şeyin bir esası, yönetmeliği olmalıdır ancak takdir ederisiniz ki biz daha çok uygulamalar ile tanıyoruz. Uygulamaları daha çok seviyoruz. Esas itibari ile meclis bunları yapmaya muktedirdir fakat yönetmeliklerimiz ve şimdiye kadar yapılan uygulamalar, sizin söylediklerinizi yapmamıza engel de olmaz" diye konuştu.

İNSAN ÜSTÜ BİR ÇABAYLA ÇALIŞIYORLAR

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Bürokratları'nın insan üstü çalıştığını söyledi. Kökkılınç, "Bu gündem maddesindeki konu oy birliği ile gelmiş. Eğer siz komisyon konusunda farklı düşünüyorsanız bunu komisyon toplantılarında dile getirir ve değerlendiriniz. Bu yönetmelikte değişiklikle geçer. İmar yönetmeliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapmış olduğu düzenleme sonrası gündeme geldi. Bakanlığın istediği konularda değişiklikler yapıldığı için hızlı bir şekilde gündeme geldi. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları insan üstü çalışıyorlar. Bir konu 4 komisyona gidebiliyor. Yapılan eleştirileri haksızlık alarak görüyorum.  Bazı dosyalar vardır ki özel dosyalardır. Vatandaşın talebi gibi konularla gelmiştir. Dolayısıyla araziler ile gelmiştir. Arkadaşlarımız her dosyaya çok büyük özen gösteriyorlar. Belediye başkanımızın özeline girerek konuları birbirine bağlamayı çok doğru bulmuyorum" dedi.

İMAR YÖNETMELİĞİMİZİN OLMASI ÇOK ÖNEMLİ

Kökkılınç'ın ardından söz alan CHP Meclis Üyesi Murat Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İmar Yönetmeliğinin olmasının önemine dikkat çekti. Aydın, "Bu oy birliği ile geçen bir konu için bu kadar konuşulmaya ne gerek var bilmiyorum ama ben de birkaç sorun belirtmek istiyorum. Bu yönetmelik taslağı 2-3 günlük bir taslak değildir. Geçtiğimiz zamanlarda hazırlanan önergenin düzenlenmiş halidir.  Özgür Bey bahsettiği aksaklıklarda haklı, yeni yöntem ve çalışma prensipleri konusunda çalışmalıyız bence.  İzmir Büyükşehir Belediyesinin bir imar yönetmeliğinin olması çok önemli ve değerli. Eğer biz bunu bakanlık ile sürdürmeye devem edersek bu imar yönetmeliği vücut bulamayacak.  Hakan Bey söz söylemediğini söyledi ancak bu haksızlık. Burada söylediği eleştirileri orada da dile getirdi. Şu an İzmir Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliği eksikliğini karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

BİZ ISRARCI OLMADIK

CHP Meclis Üyesi Erhan Uzunoğlu, kendilerinin konunun komisyondan geçmesi için aciliyeti olmadığını ifade ettiklerini söyledi. Uzunoğlu, "Dün çok uzun ve yoğun bir gündü. AK Partili arkadaşlar acil olmasın dediler, sayın başkanımız istediğiniz kadar komisyonda kalsın dedi ancak sonra bürokrasi görüşmesi ile aciliyeti olduğunu dile getirip önümüze geldi. Keşke yaptığımız görüşmelerde bir tutanak olsaydı. Biz ısrarlı değildik bunu oy birliği ile de geçirelim demedik. AK partili arkadaşlarımız 1 ay daha komisyonda kalsın ilgili tüm girişimler yapılsın, İzmir'in yararı olan konularda revize edilsin 1 ay sonra yeniden konuşalım dedik. Sonra bazı görüşmeler yapıldı, aksam 17'yi geçiyordu, dediler ki böyle yapmayalım biz bunu oy birliği ile geçirelim çünkü AK Parti Milletvekili Necip Nasır'da demişti, bu Ankara'ya gitsin ve İzmir'e yakışır bir şekilde yapalım dendi. Bu 1 ay daha kalabilirdi. Burada bu kadar büyük bir siyasi tartışma yürütmek meclisin geleceğine de hiçbir katkı sağlamaz. AK Partili arkadaşlarımız bu yönetmeliği İzmirliye uygun bir şekilde gerçekleşmesi yönünde çalışmaları yapmalarını bekliyoruz ve bunu yapmaları halinde kendilerine teşekkür edeceğiz" dedi.

BURADAN SİYASETİ ELEŞTİRİYORUZ

Açıklamaların ardından yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, yaptıkları eleştirinin siyasete yönelik olduğunu söyledi. Hızal, "Dün Nilay hanım komisyon toplantılarında yoktu herhalde. Şu an konuşurken bu salonda da yoktu. Bizim buradaki amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. Bunun üzerinden bir siyaset yürütme amacımız da yok. Biz siyaset üretmek istersek bir şekilde yürütüyoruz. Biz burada hiçbir ayrım yapmadan, var olan hatanın hep birlikte ortadan kaldırılması adına bir eleştiridir. Bürokratlara yaptığımız bir eleştiri değildir.  Buradan siyaseti eleştiriyoruz. Orada bir yanlış bir eksik var. Komisyonlarda neler konuştuğumuzu tabii ki inkar etmeyeceğiz. Benim şahsım olarak komisyon toplantılarında defalarca dışarı çıkıp telefon görüşmelerini neden yaptığımı anlaşmıştır diye düşünüyorum. Bakanlığın neden reddettiği konusunda bilgi sahibi değiliz diyor. Burada çok iyi niyetle yapılmış bir eleştiriyi siyaset arenasına çekmeye çalışan Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımız. Bürokrasi anlayışını eleştiririm" ifadelerini kullandı.

SİYASİ ELEŞTİRİLERDEN RAHATSIZLIK DUYULMAMALI

Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu ise, siyasi eleştirilerden herkesin mutluluk duyması gerektiğini söyledi. Özuslu, "Benim burada gördüğüm olumlu bir tablo var. Meclisimiz bürokratlarımızın çalışmalarından memnunlar bunun için teşekkür ediyorum. Siyasi eleştiri yapacağız bu ayıp bir şey değil. Onun için siyasi eleştiriden kimse bir rahatsızlık duymamalı mutluluk duymalı. Eğer doğru şeyler söyleniyorsa buna olumlu bakmalı" dedi.

 
Erdoğan: Türkiye, Kırım ilhakını asla tanımayacaktır!
 
Vali Köşger 'nedenini çözemedik' dedi: İzmir'de vakalarda artış!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
alo 17 Ekim 2020 Cumartesi 15:00

özuslu nereye bakıyor...

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 17 Ekim 2020 Cumartesi 11:48

ayıp yav. oylar İzmirliden, araçlar izmir dışına veriliyor. İzmirin ilçelerindeki belediyelerde çok mu araç var. önce ilçe belediyelerine verilir. bütün partilerin meclis üyeleri izmirin mallarını yandaşlarına ve başka yerlere vermişler. kınıyorum sizleri.

Yorumu oyla      2      3  
yavuz yüksel 17 Ekim 2020 Cumartesi 11:04

Bir mecliste sürekli imar sorunlarının gündeme gelmesi doğal olarak insanları düşündürüyot.Neden ciddi kalıcı konuar gündeme getirilmez örneğin izmiri ikide bir su basıyor bu neden konuşulmaz çözümler önerilmez

Yorumu oyla      2      3  
Ahmet 17 Ekim 2020 Cumartesi 10:42

CHP Bu ÖZUSLU’yu çok mu aradı. İzmirlilerin vizyonu Nere ? Özuslu’nun bakışı neresi. Yazık çok yazık oluyor İzmir’e .

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Selvitopu’ndan 'TOKİ' resti: Yine dava açarız!
Karabağlar'da yapılması planlanan üniversite alanına TOKİ tarafından konut ...
Başkan Koştu'dan mahallelerde inceleme
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Ayaskent, Zağnos ve Aziziye Mahalleri’nde ...
Bayraklı'nın eğitim ekranı yola çıktı
Bayraklı Belediyesi, Sosyal Etkinlik Merkezi’nin (BAYSEM) televizyon kanalı ...
 
Tataristan ve İzmir arasındaki bağlar güçlenecek
Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ve beraberindeki heyet İzmir ...
Dolandırıcılar Buca Belediyesi'ni hedef aldı!
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, vatandaşları şahsının ve belediyenin ...
İzmir Körfezi'ne yaşam veren arıtma
İzmir Körfezi'ne yaşam veren arıtma
 
Başkan Batur'dan AK Parti ve MHP'ye 500 gün raporu
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, AK Parti ve MHP’ye Konak’ta görevde ...
Selçuk'ta 'Cumhur İttifakı'ndan hamle: Gelirlere evet, giderlere hayır!
Selçuk Belediye Meclisi'nde 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü oturumda ...
Başkan Gümrükçü’den belediye personeline 500 Gün sunumu
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, görevde bulunduğu 500 günde yapılan ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva