HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Mayıs 2017 Salı - 11:33

Büyükşehir 'kentliler için' yeni projeyi açıkladı: Doğal Yaşam Köyü!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe uzun yıllardır uygulanan İzmir’deki kırsal kalkınma projesini anlattı. Gökçe, “İzmir’de aykırı başka bir kırsal üretim mümkün diyoruz ve bunu uygulamaya çalışıyoruz” dedi. Gökçe, kentli için kırsalda doğal yaşam köyü kuracaklarını söyledi.

Büyükşehir  kentliler için  yeni projeyi açıkladı: Doğal Yaşam Köyü!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından her alanda uygulamaya konulan ve köylünün kalkınmasını sağlayan kırsal kalkınma modeli bir yandan örnek alınırken diğer yandan tanıtılmaya devam ediyor. CNN Türk’te “Para Dedektifi isimli program yapan Cem Seymen Büyükşehir Belediyesi’nin kırsaldaki projelerini ve üreticiye yaptığı desteği gündemine taşıdı. Büyükşehir Belediyesi’nin kent yaşamından sıkılanlar için kırsalda ‘doğal yaşam köyü’ projesi de anlatıldı.

Programa katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Büyükşehir’in kırsal kalkınma modelini anlattı. Gökçe, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu alanda ülkedeki öncü örnek belediyedir. Yıllar önce tarımsal hizmetler dairesi kurarak bu alanda büyük bir vizyon koymuş daire ve belediyeden bahsediyorum. Türkiye çevresi ile büyük bir coğrafyaya, yeraltı ve yerüstü zenginliğine sahip bir ülke. İzmir, bunun mikro ölçekte ülkenin tüm zenginliklerine hemen hemen sahip bir konumda. İzmir çevresi ile birlikte çok özgün bir coğrafya. Ancak bu sistematik olarak kullanılmamış ve değerlendirilememiş. Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu göreve geldikten bu yana İzmir’de bu kırsal potansiyelin ve yerel üretim potansiyelin nasıl hayata geçebileceği, nasıl ayağa kalkabileceği ile ilgili ortaya bir çerçeve koyuyor. Bunun için de temel araç olarak kooperatifleri belirliyor. Kooperatifçilik İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güven unsurunu ortaya koydu” dedi.

GÖÇÜ ENGELLİYORUZ
Büyükşehir Belediyesi’nin üreticiye verdiği desteğin ayrıntılarına da değinen Gökçe, “Ne yapıyoruz biz?  Sadece bitkiyi, çiçeği, zeytinyağını, arıyı, sütü ve kaşar peynirini değil, esasında bütünlüklü olarak tarım alanlarının tümünde bir destekleyici alım ve üreticiyi yerinde mutlu edecek hayata katabilecek, istihdam edecek ve kente göç etmesini engelleyecek bir program uyguluyoruz. Bunun için yeri geliyor Bergama’daki kooperatifin bal yapabilmesi için olanaklarını arttırıyoruz. Yeri geliyor Gödence de zeytinyağı fabrikasını yeniliyoruz. Yeri geliyor Kınık, İğdeli, Bademli ve Tire’de benzer işleri yapıyoruz. Bademli ve Tire’den süt alıyoruz. Türkiye’de sütün % 135 arttığı dönemde İzmir’de %  440 artış gerçekleşiyor. Bu sütü yoksul çocukların evlerine kadar götürüp dağıtıyoruz. Bizzat her şeyi belediye olarak yapıyoruz” diye konuştu.

KENTLİYE DOĞAL YAŞAM MERKEZİ
Köylünün istihdamı ve yerinde kalması için her türlü argümanı kullanıp fırsata çevirdiklerini de anlatan Gökçe, “Köylünün bulunduğu yerde istihdam edilebilmesi için bir başka olanak da hayvanlar. Hayvancılık yapabilmek yerinde istihdam için önemli bir unsur. Bunun için İzmir Büyükşehir Belediyesi 2015 yılından bu yana 6 bin tane küçükbaş hayvanı bir program dâhilinde üretici ile buluşturdu. Bunu da her üreticiye vermedik. Belli eğitimleri alan küçük üreticiye veriyoruz.  Yani 10 taneden fazla büyükbaş hayvanı olan ve 50 taneden fazla küçükbaş hayvanı olana vermiyoruz. 25 dekardan fazla arazisi olana da vermiyoruz. Eğitimlerimiz üniversitelerimiz ile birlikte ziraat ve veterinerlik fakültelerimiz ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal hizmetler dairesinde gerçekleştiriliyor. Köylüye hayvanların doğumundan yetişmesine, bakımına kadar tarif ediyorlar ve izliyorlar. Biz esasında şu anda bir buçuk yıllık periyotta beşte biri kadar sürümüzü çoğalttık. Türlerin çoğunluğu bölgelerin ağırlıklı durumuna göre seçmeye çalışıyoruz. . Köylü hayvanları büyütüp bundan gelir sağlayabildiğini gördüğü müddetçe de köyde kalmaya yönelik geri dönüş hareketi izliyor.  Şu anda Urla Bademler Kooperatifi ile birlikte doğal yaşam merkezi kurmak için çalışıyoruz.  Burada esasından kentli yaşamından sıkılan insanlara toprağı ve doğal yaşamı deneyimleyebileceği bir alan yaratmaya çalışıyoruz.  Kentliyi kırsal ve doğal ürünlerle buluşturmuş olacağız.  İzmir’de sayın başkanımızın öncülüğünde aykırı başka bir kırsal üretim mümkün diyoruz ve bunu uygulamaya çalışıyoruz. Bunun çiçekte de zeytin yağında da hayvanda da karşılığı böyle” ifadelerini kullandı.

 
El emekleri sergilendi: İzmirli kadınlardan marka atağı!
 
İzmir'de teröre darbe: 18 gözaltı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İdareci değil Yönetici. 23 Mayıs 2017 Salı 13:04

Aziz Başkan , idare ederek zaman öldürmeyen , sorumluluk almaktan kaçınmayan ,zamanının çoğunu İzmir'e harcayan, göz boyamak için değil gerçekten sonuca odaklı işler peşinde koşan bir yönetici ile İzmir'i tanıştırdı.

Yorumu oyla      19      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
El emekleri sergilendi: İzmirli kadınlardan marka atağı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ile Kadın Emeğini Değerlendirme ...
‘Foça Balıkçılığı’ çalıştayda ele alınacak…
Foça Belediyesi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Phokaia Lions ...
Başkan Selvitopu'ndan TOKİ arazisi çıkışı: Bize devredin!
Karabağlar Kent Konseyi 9. Olağan Genel Kurulunda konuşan Başkan Selvitopu, ...
 
Bornova'da yatırım harekatı: Yeni tesisler yolda!
Tasarruf ve kaynakların iyi değerlendirmesi ile üç yılda 120 milyon liralık ...
Bornova'da öğretim üyeleri ile ‘ortak akıl’ buluşması
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Üniversitesi öğretim üyeleriyle ...
Selçuk Belediyesi vatandaşların acısına ortak oluyor
Hizmet odaklı belediyecilik anlayışı ile çalışmalarına hız kesmeden devam ...
 
İzmirli balıkçılarından Başkan Soyer’e teşekkür
Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı büyük ...
Kadifekaleli çocuklar yeteneklerini sergiledi
Konak’ın Kadifekale semtindeki Zübeyde Hanım İlkokulu’nda eğitim gören ...
Avrupa Bisiklet Yarışması'nda İzmir farkı: Nefes nefese yarış!
Kentlilerin “bisikletle yaptığı kilometreleri” yarıştırdığı ve en çok ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva