HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Aralık 2016 Pazar - 09:40

Büyükşehir’in kursu meyve verdi: Toprak yok kokopet var!

Torbalı’da düzenlenen “topraksız tarım” kursunu bitiren 21 kişi sertifika aldı. Toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu (kokopet) kullanarak marul, bamya ve fasulye yetiştirme tekniklerini öğreten İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçede şimdi de “tıbbi aromatik bitki üretimi” kursu açacak.

Büyükşehir’in kursu meyve verdi: Toprak yok kokopet var!

Yerelde kalkınma için nitelikli insan gücü yetiştirmenin önemine inanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, işsizliğin azaltılması ve genç iş gücünün ekonomiye kazandırılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. “Türkiye’de belediyeler tarafından verilen ilk ve tek topraksız tarım kursu” olma özelliğiyle kısa sürede büyük ilgi gören ücretsiz kurstan mezun olan kursiyerler kendi işlerini kurmaya başladı. Buca Toros, Evka-1, Halkapınar, Foça Cezaevi’nin ardından Torbalı’da açılan ve 200 mezun veren “topraksız tarım” kursun ilgi büyük oldu.  İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası tarafından Torbalı Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü’nde düzenlenen kursu bitirenler, Büyükşehir Bele diyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan’ın elinden sertifikalarını aldı. Avrupa Birliği ve diğer fon kuruluşlarından yararlanmak üzere proje hazırlayabilmek için “Proje Döngüsü Yönetimi” eğitimi alan 24 kişiye de ayrıca sertifikaları verildi.

MARUL, BAMYA VE FASULYE YETİŞTİRDİLER
İzmir Büyükşehir Belediyesi Topraksız Tarım eğitmenleri ile birlikte Torbalı Yerel Hizmetler Müdürlüğü’nün bahçesinde oluşturulan mini uygulama serasında 54 saat teorik ve uygulamalı eğitim alan kursiyerler, toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu olan kokopet ile marul, bamya ve fasulye yetiştirdiler. Torbalı Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü’nde önümüzdeki günlerde “tıbbi aromatik bitki üretimi” kursu da açılacağı belirtildi.

DESTEK SÜRÜYOR
2013 yılında bu yana süren topraksız tarım kursunda 200 kursiyere eğitim verdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Kursiyerlerimizin hem kendi işlerini açmaları hem de ürünlerini pazarlamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz. 8 kursiyerimiz kendi serasını kurdu. Diğer kursiyerlerimiz arasında kendi serasını açmak için çalışanlar var.  Kursiyerlerimize kurs bittikten sonra da yalnız bırakmıyoruz. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte danışmanlık desteği vermeye devam ediyoruz. Aynı zamanda AB ve diğer fon kuruluşlarından kredi almalarını sağlamak için bilgilendirme ve proje yazma desteği veriyoruz” bilgisini verdi. 

HASTALIK DA YOK, İLAÇ DA!
Topraksız tarım, maliyeti düşük ama verimi yüksek bir üretim şekli olarak gelişmiş ülkelerin yüzde 95’inde kullanılıyor. Tarlaya göre 5 kat daha fazla  ürün alındığı için aynı zamanda ‘iyi tarım’ uygulaması olarak kabul ediliyor. Bu yöntemde tarım, toprakla tamamen ilişkisi kesilmiş, içinde Hindistan cevizi liflerinin olduğu oluklarda yapılıyor. İsteğe göre katlı sistem kullanılarak aynı büyüklükteki alanda 5 kat fazla ürün alınabiliniyor. Yetiştirilen bitki  toprağa değmediği için topraktan geçen hastalıklardan da arınıyor. Bu sayede ilaç kullanımı sıfıra ya da  minimuma düzeye indiriliyor. Bitkinin ihtiyacı olan mineral ve besinler kontrollü şekilde veriliyor. Kapalı devre sulama sistemleri kullandığı için su tüketimi de topraklı tarıma göre çok daha az oluyor.

KURSİYERLER NE DEDİ?
Aynur Dağdeviren: “Hasta bakımı ile ilgileniyorum. Bir oğlum var. Eşimden ayrıyım. Yalnız yaşıyorum. Kendi ayaklarımın üstünde durmak için mücadele ediyorum. Tire’de yaşıyorum. Bu kursu duyunca hemen geldim ve çok memnunum. Evimin balkonunda marul ektim. Geçim kaynağımı topraksız tarım üzerinden sağlamak istiyorum. Üretici olmaktan ve toplumu faydalı olmaktan mutluluk duyacağım. Mantar yetiştiriliciliği kursu da açılacakmış ona da katılmak istiyorum.”

Necati Turgal: “2000 yılından beri hobi şeklinde bu uygulamayı hayata geçirmek için gayret ettim. Ama beceremedim. İçimde ümitler oldu. Topraksız tarım kursuna katıldım. En kısa zamanda bunu uygulamaya geçirmek ve değişik ürünler yetiştirmek istiyorum. Eğitim çok önemli. Meslek Fabrikası’na giderek eğitimimi sürdüreceğim.”

Gül Şenal: “Öğrenmek için geldim. Önce evimin balkonunda deneyeceğim. Daha sonra yapabilirsem bu işi yapmak istiyorum. Ekonomik açıdan da bana destek olacak bir iş olarak görüyorum. Hayalimde kendi işimi kurmak istiyordum; o yüzden cazip geldi. Ülkede tarım alanları daralıyor. Az bir alandan çok fazla üretim sağlanması ihtiyaçları karşılayabilecek bir iş imkanı olarak görüyorum.”

 
Ege Üniversitesi Kavşağı’nda ufak dokunuş, büyük rahatlık!
 
Bayraklı Belediyesi çalışanı FETÖ’den tutuklandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Üniversitesi Kavşağı’nda ufak dokunuş, büyük rahatlık!
Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önündeki ...
Buca’nın yeni merkezinde Kılıçdaroğlu’ndan gençlere: Sorgulayın!
Tarık Akan Gençlik Merkezi’nin açılışını yapan CHP Genel Başkanı, “Atatürk’ün ...
Cumartesi bereketi: Buca ve Sahilevlerine yeni hayat!
Türkiye'de bir ilk niteliği taşıyan İzmir Sosyal Yaşam Kampüsü ve Sahilevleri'nde ...
 
Büyükşehir ihaleye çıktı: Buca konutları sahiplerini bekliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca’da inşa ettiği konutların 34 dairesini ...
Karşıyaka’da Kent Koop zincirine üçüncü halka
Karşıyaka Belediyesi; Mavişehir ve Bostanlı’nın ardından üçüncü şubeyi ...
Konak'ta bir yeni spor merkezi daha
Vatandaşın beden ve ruh sağlığını güçlendirmek adına çalışmalarını sürdüren ...
 
Karabağlar’da ‘temiz çevre’ harekatı: Başkanlar çöp topladı
"Temiz sokaklar, temiz çevre" için düzenlenen etkinliğe katılan Karabağlar ...
İzmir’de empati zamanı: ‘Özel’ merkezin ilk ziyaretçisi Başkan Kocaoğlu
Türkiye'nin ilk Engelli Farkındalık Merkezi, Büyükşehir Belediyesi tarafından ...
Travel Turkey Çeşme'ye umut verdi
İzmir'de 10. kez düzenlenen Travel Turkey Turizm Fuarı'nda Çeşme rüzgarı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva