HABERLER>GÜNCEL
28 Eylül 2014 Pazar - 10:55

Büyükşehir'in çöp tesisinin yeri yargıya taşındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tartışmalara neden olan Yamanlar Dağı eteklerine yapmayı planladığı Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi mahkemelik oldu. İzmirli iki avukat İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun yer seçimini uygun bulan kararının iptali için İzmir Valilği ve Büyükşehir Belediyesi aleyhine dava açtı.

Büyükşehir in çöp tesisinin yeri yargıya taşındı

İZMİR - İzmir'de yıllardır çözüm aranan, gerek yerel yöneticiler gerekse siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinin tartışmalarına sahne olan kentin çöpünün değerlendirilip, bertaraf edileceği tesisle ilgili yer seçimi bu kez mahkemelik oldu. Avukat Senih Özay ve Fatih Murat Ülkü, İdare Mahkemesi'nde İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın metropol sınırlar içerisinde katı atık sorununun entegre bir sistemli çözümü için Karşıyaka Yamanlar'da kurulması planlanan Kuzey Bölgesi Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin 29 Ağustos tarihli kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.
 
BİLİMSEL DİSİPLİNLER VE KAMUOYU TARTIŞMADAN OLMAZ
Çevreci iki avukat dava dilekçesinde Çiğli-Harmandalı'daki deponi alanı ömrünü tamamladığı için İzmir sınırları içinde katı atık tesisi için yer arandığını önce Torbalı-Taşkesik köyünde bulunan bölgeden gelen tepkiler üzerine vazgeçildiğinde dikkat çekti. Daha sonra bulanan Karşıyaka ilçesi Yamanlar bölgesindeki yerin yoğun tartışmalara neden olduğunu, tepkilere rağmen bürokratik işlemler için düğmeye basıldığını belirten Avukatlar Özey ve Ülkü dilekçelerinde "Çöp Tesisi yer seçimi çok önemlidir.Bu konuda, katı atık (çöp) tesisinin ilgilendirdiği tüm bilim disiplinlerinde katı atık-çöp konusunda uzmanlık gerektiren teknik disiplin dışında, halk sağlığı, çevre, jeoloji, yeraltı suları, tarım, bitki örtüsü (flora), hayvan çeşitliliği (fauna), arkeoloji vb. ilgili tüm bilim disiplinlerinde uzman üniversite, meslek odaları ve benzeri kurum ve kuruluşlardan görüş alınması ve konunun doyurucu biçimde tartışılmasının gerektiği açıktır. Oysa, dava konusu işlem ile yer seçimi uygun bulunan Karşıyaka-Yamanlar bölgesine katı atık-çöp tesisi kurulması kararı, adeta kamuoyundan gizlenen bir süreç sonunda alınmıştır. Karşıyaka ilçesi gibi, 300.000'ü aşkın çok yoğun bir nüfusun yaşadığı ilçenin kent merkezine 10 dakikalık bir mesafedeki alanın katı atık (çöp) tesisi alanı olarak seçilmesinin, ilgili bilim disiplinlerinin ve kamuoyunun tartışmasına açılmadan karara bağlanması kabul edilemez" görüşünü savundu.
 
ÜNİVERSİTE RAPORLARI VAR
Yamanlar'daki tesisin yer seçimiyle ilgili Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nden uzmanların hazırladığı raporlar bulunduğuna dikkat çekilen dava dilekçesinde "Bu raporlara göre Karşıyaka-Yamanlar bölgesi, katı atık (çöp) tesisi için uygun bir yer değildir. Bölge, ekolojik değeri olan ve içinde doğal sit alanı ve içme suyu havzası barındıran bir yerdir. Böyle bir bölgeye çok büyük bir zorunluluk yokken çevresel bir stres getirmek yanlıştır. Bu bölge ekolojik hassasiyetleri nedeniyle yakma işlemleri için uygun bir bölge olmayabilir.Bu alana kurulacak bir katı atık tesisi, İzmir körfezine kadar ulaşan iki adet alt su havzasını etkileyecektir. Tesisi şehrin aynı bölgesindeki planlama, şehircilik uygulamaları ile uyumsuzdur" tespitleri de yaraldı.



KISIR SİYASİ POLEMİKLERE HAPSEDİLDİ
Avukat Özay ve Ülkü, önemli ve Karşıyaka ve İzmir'de yaşayan yurttaşları doğrudan etkileyecek ve zarar verecek bu projeyyle ilgili tartışmaların kısır siyasi polemiklerin içine hapsedildiğini belirterek "Önemli zararlar vereceği konusunda bilimsel rapor ve ciddi kuşkular bulunan Karşıyaka-Yamanlar bölgesine yapılması planlanan katı atık (çöp) tesisi projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin kararın iptalini talep etmek gerekmiştir" dedi.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2014_09/2014_09_27/11d600bc825d324b4902b50f6600f8a9.jpg

BELEDİYE KAMUOYUNA TANITTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Daire Başkanı Sibel Çoban, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyelerine bu hafta İzmir Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi ile ilgili son durum hakkında bilgi verdi. Çoban, "İzmir'in katı atık sorunu çözmek için ana yerimiz Yamanlar olacak. Ön fizibilite çalışmaları onay alırken, teknolojinin gerektirdiği her şey bu tesiste kullanılacak. Söz konusu tesisin ön fizibilite onayı alınmış, ÇED süreci için çalışmalara başlanmıştır. Plan tesiste esas olarak, ayrıştırma ve geri kazanım ünitesi, atıktan türetilmiş yakıt ünitesi, anaerobik ve aerobik atık çürütme üniteleri, enerji üretim ünitesi öngörülmektedir. Ayrıştırma işlemi dahil olmak üzere atıkların hacmini azaltmak, yönetimi kolaylaştırmak, geri kazanımını arttırmak ve enerji elde etmek amacıyla, atığa uygulanacak fiziksel, mekanik ve biyolojik işlemler sonrasında uygun teknolojik yöntemler kullanılarak, alıcı ortama zarar vermeyecek. Tesiste elde edilen enerji ve nihai ürünler ekonomik değer oluşturabilecek yapıya sahip olacaktır. Planlanan tesis entegre bir atık yönetimi yaklaşımıyla projelendirilecek ve çevreye olumsuz etkileri önlenecektir" dedi.(dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Eylül 2014 Pazartesi 13:12

bu alandaki ağaçlar başka yere taşındı, kesilmedi.

Yorumu oyla      11      11  
3544 28 Eylül 2014 Pazar 17:31

En güzel çözüm her ilçe kendi çöpünü kendi bölgesine depolasın.Yıllardır Çiğli'nin canı yok mu?Bu çöp ve atık su hep bize mi tapulu.Her ilçe kendi çöpünü depolasın tek çözüm bu.

Yorumu oyla      24      9  
ercan 28 Eylül 2014 Pazar 14:42

adım gibi eminim yamanlar degil de başka bir yer olsa yine yargıya gidilecekti.Amaç bu tesisi yaptırmamak anlaşılan. Bu işin tek çözümü var Nasayla anlaşılıp çöpleri marsa göndermek Sanırım bu çözümü onaylarlar başta davayı açan bu arkadşlar

Yorumu oyla      24      41  
esnaf 28 Eylül 2014 Pazar 14:32

Karşıyaka'yapılan stad için de belediye dava açtı.bunu neden haber yapmıyorsunuz?belediye engelleyince doğru,başkaları engelleyince yanlış!!

Yorumu oyla      21      9  
efe 28 Eylül 2014 Pazar 14:26

adam gibi yer seçin.düzgün yere yapılsın tesis karşıyakaya değil

Yorumu oyla      37      18  
harmandalı 28 Eylül 2014 Pazar 13:00

Bırakın kardeşim niçin engelleme yapıp duruyorsunuz. Bu şehrin en öncelikli projelerinden ve bu şehrin buna ihtiyacı var. Zaten yanlış uygulamalar yüzünden Harmandalı patladı patlayacak. Vebalini bu projeyi yıllardır yapamayanlardan devir almayın,engellemeyin bitirilsin şu tesis.

Yorumu oyla      26      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul yolunda feci kaza: 2 ölü 7 yaralı
Bolu’da İstanbul istikametine giden iki araç çarpıştı. Kazada 2 kişi hayatını kaybetti.
Üç şehit polise yürek yakan veda…
Zırhlı aracın devrilmesi sonucu şehit olan polisler son yolculuklarına gözyaşlarıyla uğurlandı.
Flaş! Suruç'a havan topu düştü: 2 yaralı
Suriye'nin Kobani bölgesinde IŞİD ile Kürt güçler arasındaki çatışmalar ...
 
Lüks cipe silahlı saldırıda flaş açıklama
Büyükçekmece'de lüks bir cipe gerçekleşen silahlı saldırıda ölen 19 yaşındaki ...
İzmir ‘Çernobil’ belasından kurtuluyor!
İzmir’in Gaziemir İlçesi'nde kapatılan bir kurşun fabrikasının bahçesine ...
200 Türkiyeli aydından Kobani’ye destek çağrısı
İki yüz Türkiyeli aydın IŞİD zulmüne karşı başta Birleşmiş Milletler olmak ...
 
İzmir’in antik tiyatrosu ağıl oldu!
İzmir’in Kadifekale semti eteklerinde, yaklaşık 2 bin yıllık antik tiyatroyu ...
Dikkat: Yaz saati uygulaması sona eriyor!
Yaz saati uygulamasının sona ermesiyle saatler, 26 Ekim'de 04.00’ten itibaren 1 saat geri alınacak.
İşte yeni yönetmelik: Başörtüsü serbest ama…
Öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yapılan değişiklik ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva