HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Nisan 2019 Salı - 15:24

Büyükşehir’in altı ilçe için yeni planları askıda: İşte o alanlar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi altı ilçede farklı yerleri kapsayan yeni imar planlarını tamamlayarak askıya çıkarttı.  Planlara göre İzmir’de dikkat çeken yerler ve önemli alanlarda değişiklik yapıldı.

Büyükşehir’in altı ilçe için yeni planları askıda: İşte o alanlar!

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Merkez Kent Uygulama İmar Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan yeni imar planları askıya çıktı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun imzaladığı ve resmi olarak süreçleri başlatılan planlarda dikkat çeken konular yer aldı.

NELER VAR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak askıya çıkartılan planların en başında Bornova Pınarbaşı’nda bulunan Ülkü Yarış Pisti yer aldı. İzmir İl Özel İdaresi tarafından işletilen ve mülkiyeti hazineye ait olan dev alan için geçmiş yıllarda ‘konut alanı’ yapılması önerilmiş dönemin İzmir İl Genel Meclisi’nde karar tartışmalara neden olmuştu. Büyükşehir sınırları içinde 2014 yılı itibariyle il özel idareleri kapatılınca mülkleri tartışma konusu oldu. Dönemin İzmir Valisi Mustafa Toprak ile İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu karşı karşıya getiren taşınmazlar mahkemelik oldu.  İdare Mahkemesi’ne dava açan Büyükşehir, daha sonra birçok malı mahkeme kararıyla geri alırken valilik bünyesinde yer alan Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu’nun görevini yapıp yapmadığı da tartışmalara neden oldu. Balçova Termal Tesisleri başta olmak üzere özel idareden Büyükşehir’e geçmesi gereken birçok taşınmaz valilikte kaldı. O dönem, özel idare bünyesindeki araç gereç ve ekipmanlar da ağırlıklı olarak AK Partili belediyelere dağıtıldı.  İzmir İl Özel İdaresi’nin kullanımında olduğu dönemde uzun süreli kiralama yöntemiyle işletilen Ülkü Yarış Pisti’ni, MÜSİAD İzmir Şubesi’nde uzun yıllar başkanlık yapan Ümit Ülkü işletiyor.  Ülkü, burada profesyonel ve amatör yarışlara ev sahipliği yaparken AK Parti Kemalpaşa’dan bu dönem İzmir Büyükşehir meclis üyesi seçilen petrolcü Galip Attar ile birlikte çeşitli yarışlar düzenliyor.

PİST BELEDİYE HİZMET ALANI OLACAK
Büyükşehir’de askıya çıkan planlara göre burasıyla ilgili planlama tarihine de kısaca değinilirken İzmir Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi’nin alanı ilk olarak “kentsel yerleşik alan” yani konut alanına çevirdiği bilgisine yer verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı planlarda da konuta açılan alan Büyükşehir ve Bornova Belediyeleri’nde kabul görmemişti. İki belediye de bakanlığın aksine burasını mülkiyeti kendisinde olduğu için “kentsel ve bölgesel spor alanına” çevirdi.  Milli Emlak ise planlama kararına dava açarak planları mahkeme kararıyla iptal ettirdi.

Son yapılan planda bu geniş alanla ilgili gerekli düzenleme de yapıldı. Askıya çıkan plana göre alan bu kez rekreasyon ve spor alanı yapmak koşuluyla “belediye hizmet alanı” olarak belirlendi.

FETÖ’DEN EL KONULMUŞTU
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde askıya çıkan planlar arasında Bornova’da FETÖ/PDY soruşturmaları sonrasında kapatılan Şifa Üniversitesi’nin arsaları da yer alıyor. Şu anda Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı olarak çalışan hastaneye el konulduktan sonra mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne geçmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı planlarda ‘kentsel yerleşik alanda’ kalan hastane ve devamındaki arsalar güncel imar planlarında ise “üniversite alanı” olarak görünüyor. Ege Üniversitesi’ne yakın bölgede bulunan söz konusu yerlerin etrafında konut projeleri de sürüyor. Sağlık İl Müdürlüğü’nün yeni süreçte gönderdiği talebi inceleyen Büyükşehir Belediyesi bu alanı üniversite alanından çıkartıp sağlık alanına çevirdi. Yeni planlamaya göre alan, sağlık hizmetlerinde kullanıldığı için planı da ona göre ayarlanmış olacak.

EKOL HASTANESİ KONUT’A “SAĞLIK TESİSİ” İSTEDİ!
Planlar arasında dikkat çeken bir ayrıntı daha yer alıyor. Yerel seçim öncesinde CHP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ismi tartışılan ve parti kulislerinde konuşulan isimler arasında yer alan EKOL Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanvekili Figen Baz ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baz’a ait Çiğli’de bulunan hastane de planlar içinde yer aldı. Şirket, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği planlarda mevcut hastanenin arkasında yer alan ve apartman şeklinde konutların yükseldiği alanı satın alarak “sağlık tesisi” olmasını istedi. Şirketin talebi uygun bulunurken, planlar ise askıya çıkartıldı. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün “uygunluk” görüşüne atıfta bulunurken hazırlanan raporda kurumun büyüdüğü, sağlık hizmetlerini daha iyi vermesi için böyle bir talepte bulunduğu ifade edildi.

MESKUN KONUT’TAN TİCARETE GEÇTİ
Çiğli’de onaylanan ve askıya çıkartılan ikinci yer ise Büyük Çiğli Ova Kesimi’nin olduğu yerler içinde yer aldı. Farklı büyüklükte ve değişik parsellerde yer alan konutların olduğu Ataşehir Mahallesi’nde bir bölge yeniden planlandı. Alan, “orta yoğunluklu meskun konut alanından” “ticaret-konut alanı ve park yeşil alana” çevrildi. Yükseklik ise serbest bırakıldı. İZBAN’ın Çiğli İstasyon Durağı’na 250, belediye binasına ise 150 metre mesafede olan alan 2,5 hektarlık bir alanı kapsıyor.

EKREM PAKDEMİRLİ HAVALİMANI
Askıya çıkan planlar arasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin babasının adını taşıyan Eski Başbakan Yardımcısı Prof. Dr Ekrem Pakdemirli havalimanı da yer aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından tüm hazırlıkları ve planları yapılan Çeşme Alaçatı’daki yeni planlama alanının sınırları belirlendi. Büyükşehir Belediyesi, planlama alanına uçuş koridoru, mia sınırı ve SİT sınırları gibi alanları koydu.

BUCA’YA ULAŞIM KOLAYLIĞI
Yine askıya çıkan planlarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Buca Yıldız Mahallesi’nde yapılan yeni kavşak düzenlemesi de bulunuyor.  Buca trafiğini büyük oranda rahatlatmayı planlayan yeni kavşak ve geçit düzenlemesi de planlara işlenmiş oldu.

FOÇA PLANLARI
Foça İlçesi’nde de iki adet yeni plana onay verilirken birinci planda kentsel SİT sınırları yeniden belirlendi. Koruma Kurulu’nun onay verdiği tarihi ve doğal sit alanlarının sınırları korunurken deniz kenarında bir alan daha bölgeye dahil edildi.

İkinci plan ise yine Yeni Bağarası’nda bulunan Foça Köy Tatil Sitesi için yapıldı. Site içerisinde bulunan ticaret alanı ile idari tesisler yer değiştirdi. Site içerisinde bulunan alanlardan birbirine taşımalar yapıldı.

Yine Bergama İlçesi’nde bir alan “belediye hizmet alanı ve park” olarak onaylanırken okul alanının birisine de park alanı eklendi. Ayrıca bölgede bir adet de güneş enerjisi santrali kurulmasına olanak sağlayan nazım imar planına onay çıktı. 

 
Foça'da Gürbüz başkanlığında ilk meclis toplandı
 
İzmir’de meclis üyeleri trafiği: MHP ve İYİ Partililer evlerine dönüyor!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
fl 10 Nisan 2019 Çarşamba 09:29

Yeşildere Kocakapı mahallesinin imar sorunu çözülsün artık

Yorumu oyla      5      5  
Balçovalı 9 Nisan 2019 Salı 16:56

Ne inciraltıymış. Her yer plan gördü bir tek biz 40 yıldır görmedik. Plan büyük demek.

Yorumu oyla      5      15  
Işık Dikicigil 9 Nisan 2019 Salı 16:05

KONAK KONAK KONAK YETER ARTIK ŞEHİR MERKEZLERİNE ÇİVİ ÇAKILMIYOR. SONRADAN BÜYÜYEN YERLERE HER TÜRLÜ YATIRIM VAR: KUZEYDEN GÜNEYE

Yorumu oyla      5      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça'da Gürbüz başkanlığında ilk meclis toplandı
Yeni Meclisin açılış konuşmasına, Foça Belediye Meclis Üyelerine Hoşgeldiniz, ...
Ata'nın Foça'ya gelişinin 85. yıl dönümüne kutlama
Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi; Ulu Önder Mustafa ...
CHP’li Başkan Sandal: Şimdi Bayraklı zamanı!
2008 yılında ilçe statüsüne kavuşan Bayraklı’nın Hasan Karabağ’dan sonra ...
 
Başkan Tugay’dan Zübeyde Hanım ziyareti
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Büyük Önder Atatürk’ün Karşıyaka’ya ...
İzmir’de bir devir sonlandı: Kocaoğlu ile birlikte kimler gitti?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in koltuğu 15 yıllık Başkan ...
Çiğli'nin yeni başkanı Gümrükçü: Halkın istediği her şey olacak
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü belediye başkanlık görevini devraldıktan ...
 
Balçova’da Fatma Çalkaya dönemi başladı
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya mazbatasını alarak görevine başladı. ...
Mansur Yavaş ilk genelgesini yayımladı
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, görevi devralmasının ardından ...
Başkan Kılıç görevi devraldı: Vicdanım gönlüm çok rahat
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç görevine başladı. Devir teslim töreninde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva