HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Mart 2013 Salı - 19:20

Büyükşehir ile Sendika arasında ‘Pazar’ krizi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası arasında mesai krizi çıktı. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde belediye Pazar günü çalışanlar için “mesaiye ekleriz” derken sendika ise “Pazar tatili” statüsü istedi. Görüşmeler kilitlendi.

Büyükşehir ile Sendika arasında ‘Pazar’ krizi!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Dışarıda iş yapan taşeron şirketlerin belediye şirketleri ile rekabet ederek ihalelere girmesi karşısında zor günler geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde sendikanın toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde kriz çıktı.

İlk önce otobüs şoförü ihalesi ardından büro hizmetlerinde çalışanlar için yapılan ihaleleri kaybetme riski ile karşı karşıya kalan belediye şirketi İZELMAN’ın sendika ile imzaladığı toplu iş sözleşmesi nedeniyle sorun yaşanmaya başladı. İki yılda bir yenilenen, İZELMAN ile DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası arasında imzalanan sözleşmede bulunan 55. maddede işler tıkandı.

Maddeye dayanarak Pazar günü çalışmaları ‘tatil’ adı altında sınıflandırma ile talep eden sendikaya belediye ‘fazla mesai’ önerisi getirdi. Belediye, Pazar çalışmasını işçilerin yıllık 270 saat fazla mesai hakkı içinde sayarken sendika ise “aylık 30 saat eder, bu da yıllık mesai hakkımızın dolmasına neden olur” dedi. Sendika, Pazar gününü tatil formülü ile çalışıp Cumartesi ve hafta içinde fazla mesai hakkını kullanmayı planlarken işler arap saçına döndü. Taraflar, birbirleriyle anlaşamayınca işler kilitlendi.

 
ÇÖZÜM BULUNAMADI
Belediye Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, genel sekreter yardımcıları ve ilgili daire başkanları sorunun çözümü için toplantı yaptı. Sendika yöneticileri ile yapılan toplantıda Pazar günü çalışmaları için “işçilere tatil hakkı değil, mesai verelim” önerisi geldi. Pazar günü çalışanlara 8 saat mesai yazma teklifi getiren belediyenin önerisi kabul görmedi. Sendikacılar, toplu sözleşmede Pazar gününün ‘tatil’ olarak göründüğünü bunun da tatil çalışması olarak kayıtlara geçmesi gerektiğini söyledi. Tatil yazılması halinde 8 saat mesai yerine hem çalıştıkları gün hem de iki gün artı olmak üzere üç gün çalışmış gibi maaş alacak olan işçilerin sendikası duruma karşı çıktı. Belediye bürokratları ile yapılan toplantıdan çözüm çıkmadı.
 
HEPAR MİTİNGİ’NE GİTMEDİLER
Belediye ile sendika arasında yaşanan gerginlik Pazar Günü doruğa çıktı. HAK ve Eşitlik Partisi (HEPAR) Genel Başkanı Osman Pamukoğlu’nun partililere seslendiği miting alanında biriken çöplerin toplanması işi askıya alındı. Belediye bürokratları, işçilerin Pazar günü işe gelip Konak Meydanı’ndaki miting alanını temizlemesini istedi. Sendika, mesai krizini halledemediği için çalışanlara ‘işe gitmeyin’ uyarısında bulundu. Bunun üzerine personel işe gitmedi. Çöplerin büyük bölümü hafta başına, mesainin ilk gününe kaldı.
 
Sendika ile belediye arasında yaşanan sorun nedeniyle toplam 10 bin çalışanı bulunan İZELMAN’ın farklı yerlerde görevli çalışanları işlerine gitmedi. Mesai alabilecekken sistemin düzeltilmesini talep eden işçiler mezarlıklar müdürlüğü, itfaiye ve Sasalı Hayvanat Bahçesi dışında diğer görevlere çıkmadı. Oralar da kritik yerler olduğu için çalışmalar devam ettirildi. En büyük sorun park bahçeler daire başkanlığı bünyesinde yaşandı. Temizlik hizmetleri de aksadı.

 
İŞTE O MADDE
Belediye şirketi İZELMAN ile sendika arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde yer alan 55. maddede, hafta tatili çalışma ücreti adı altında yapılandırma bulunuyor. Sözleşmede, “ İşçilerin hafta tatili ilke olarak Pazar günüdür. Haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlayan işyerlerinde işçiler iki gün hafta tatili yapmaya hak kazanır. Hafta tatili günü çalıştırılan işçiye, toplam üç gün yevmiye ödenir. Şu kadar ki yıllık ücretli izin süresinin hesabında Pazar günü hafta tatili olarak kabul edilir” ifadeleri yer alıyor. Sendika bu maddenin aynen uygulanmasını istiyor.
 
SARI TEMSİLCİ OLDU
Öte yandan DİSK Genel Merkezi, Ege Bölge Temsilciliğinde revizyona gitti. İzmir Büyükşehir Belediyesi davasında yargılanan ve bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası İzmir 3. No’lu Şube Başkanı Memiş Sarı, bölge temsilcisi oldu. Metal İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek’in bölge temsilciliği görevinden istifa etmesinin ardından boşalan koltuğa Sarı getirildi. Sarı, bayrağı aldığı yerden daha yukarılara taşımak için çalışacağını söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izenerji personel 7 Temmuz 2013 Pazar 21:25

Yaw yeter artık şu toplu sözleşmeyide bitirin 9 aydır sonuçlanmıyor.Nedir bu arkadaş 940 tlye çalışıyoruz taşorene son verdik diyorsunuz.Ama taşorene son verdinizde izenerjininde taşorenden alt kalır bir yanı yok bekar maşşı 940 evli maaşı 1.100 tl insaf edin be benim komşu 2000 tl alırken ben yıllardır.940 tlye çalışıyorum belediye yetkilileri soruna bir çare bulun maaşım 1.300 tl felan olsa gine kanıyan yarama melhem olcak çevre belediyeler bile son zamla işcilerinin ücretlerini 2000 yaptı.

Yorumu oyla      13      5  
izenerji izsu sayaç okuma 14 Haziran 2013 Cuma 18:28

Varya şu belediyeye girdiğime bin pişman oldum. Hiçbirşey dışarıdan görüldüğü gibi değildir. 1150 Tl maaş alıyoruz hertürlü pisliği çekiyoruz 40 derecede sayaç okuyoruz millet belediye personellerinin maaşlarını 2000 civarı biliyor yeterince belediye personeli ne kadar maaş aldıklarını söylemesi gerekiyor ki bu kadar düşük maaşlara biri dur desin artık tepedeki birileri yoksa aziz kocaoğlu bu işçileri karşısına alıcak ve tepetaklak olucak !!

Yorumu oyla      14      5  
şöför 25 Mayıs 2013 Cumartesi 04:34

hattarmısın nesin sen gece 4 kalkıp işe gittinmi sabaha kadar çalıştınmı sizin gibi insanlar olduğu sürece bu devlet yürümz sen şuandan ibb çalışan en yüksek yevmiye alan arkadaş senin ev taşıtmak için tuttuğun hambal dan bile az yevmiy alıyo biliyonmu kazsı belası saroşu insanı trafiği vs vs delikanlısan çı direksiyonada görelim nasıl yusufluyon.laf eb ebeli yapma boşuna bak dalgana piyasayı araştır sonra yorum yap.

Yorumu oyla      12      5  
vatandaş 10 Mart 2013 Pazar 19:01

izmirliler işçisine de sahip çıkmalıdır.Pazar gününden kasıt kişinin hafta tatilidir ve resmi tatil ücreti ödenmelidir.Bazılarına mesai ödenmiyor diye ödenene sövmek değil, ödenmesi için mücadele etmek gerekir.yok onlar öyle bunlar böyle demekle yol alamazsınız. Eshot şoförlerinin şartları çok zor ve ne kadar alsalarda hepsi temiz helal paradır, binlerce kişiyle uğraşmak kolay mı hemde türkiye gibi bir yerde. Tüm haklar için mücadele etmeye devam edilmeli.Kimseye sadaka verilmiyor hepsi alınteri

Yorumu oyla      14      5  
eshot şoför 6 Mart 2013 Çarşamba 21:31

hatdar efendi günde yüzlerce insanı taşımak trafikte araçlarla uğraşmak zaman zaman şoföre bıçak dayayan manyakları saymıyorum bile sabahın köründe kalkmak parçalıda akşam eve gitmek karşılığında 1200 tl maaş bunumu kastediyorsun hee insan insana sorar el vicdan diye öyle bilip bilmeden sallama çık bir sabah bak şoförler nasıl çalışıyor ALLAH a şükür şımarmıyoruz bu insanların aldığı para analarının ak sütü gibi helal seni bilmem

Yorumu oyla      20      6  
kenan 6 Mart 2013 Çarşamba 15:33

yazılan yorumlara bakıyorum belediyede memur olarak masabaşı çalışıp 1800 tl maaş +600 tlsözleşme parası+600 tl yemek parası+400 tl fazla mesai ücreti veren belediye param yok demiyor ama çalıştırdığı işçiye gelindiğinde şöför,parklarda kazma kürekçalışanı,itfaiyecisi ve bunun gibi zor işlerde çalıştırdığı bitçok işçisine 4 senedir iktidar burayı alırsa kapıya konursunuz AKP korkusu ile tehdit edilen doğru dürüst zam yapmadığı gibi mesai ücretlerinide ödemiyor nerde sosyal belediyecilik, bence

Yorumu oyla      24      8  
ŞOFÖR 6 Mart 2013 Çarşamba 14:47

SAYIN GERÇEK GERÇEKLERİ SÖYLEMİYORSUN BENDE ESHOTTA ÇALIŞIYORUM RAPORDA ALIYORUM SİCİLİMDE ÇOK TEMİZ DEĞİL AMA HAFTA TATİLİM PAZAR ÇÜNKİ ÇALIŞTIĞIM İŞYERİNDE SENDİKA VAR DİSK/GENEL İŞ VAR.SENDİKALI BİR İŞYERİNDE ÇALIŞMANIN FAYDALARI BUNLAR

Yorumu oyla      16      9  
FİŞEK 6 Mart 2013 Çarşamba 14:36

sayın erbil kırbaş yorumunuz emek adına emekçiye hakarettir.beyfendi sendika işçi sınıfının menfatlerini korumak için devlet tarafından 6356 sayılı yasa gereği haktır.sizler bu hakka saygısızlık yapamazsınız kimse kimsenin yalakası değildir sizin gibi ziniyetlere İZMİR DERSİNİ HERZAMAN VERMİŞTİR VE VERMEYEDE DEVAM EDECEKTİR RAHAT OLUN

Yorumu oyla      16      6  
gönülden çalışan 6 Mart 2013 Çarşamba 14:28

madem pazarlar 8 saat mesai olarak yazılması isteniyor.. yıllık mesai 270 saat ikinci 270 saattin önü açılsın hiçbir yasal yaptırımı da yok tamamen yasal .bu şekilde olursa yıllık 540 saat hem sendikadan hem çalışanlardan tam destek göreceğine eminim.saygılar

Yorumu oyla      17      6  
ERBİL KIRBAŞ 6 Mart 2013 Çarşamba 13:01

sayın belediye başkanı ve başkan yardımcıları nasıl olsa kendi cebinizden vermiyorsunuz verin gitsin zaten sendikanın KUKLASI oldunuz izmiri bir dönem daha "chp" alırsa bir masada 4 kişi çalışan işçilere maaş, sanatçı diye geçinenlere YOLLUK vermekten proje yapmaya para bulamayacaksınız ve ozaman "İZMİRLİ"SİZE DERSİNİZİ VERECEK ....

Yorumu oyla      16      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta kadınlara özel matine
Selçuk Belediyesi ile Selçuk Kadın Eğitim ve Gelişim Merkezi SEGEM’in ...
Ateş düşen yere belediye yetişiyor
Sosyal belediyecilikte fark yaratan Gaziemir Belediyesi, evlerinde yangın ...
Bornova'da yönetim kadınların elinde
Bornova Belediyesi kadın istihdamı ve kadınların yönetime katılması konusunda örnek oluyor.
 
Çiğli’ye ‘çok amaçlı salon’ geliyor
Sporun ilçede yaygınlaşması ve her yaştan insanın spor yapabilmesi için ...
Karşıyaka'da yılın çevrecileri belli oldu
Karşıyaka Belediyesi’nin 16 yıldan bu yana vermekte olduğu “Çevre Ödülleri”nin ...
Geleceğin liderleri Konak'ta buluştu
Türkiye ve Amerika’nın lider gençleri, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan ...
 
45 yeni otobüs geldi 300 tane yolda
Geçtiğimiz aylarda 300 adet solo otobüsün ihalesini gerçekleştiren Büyükşehir ...
Kıraç: İzmir’in 10 yılını planlayacağız
Vali Cahit Kıraç, ‘İZKA toplantısı’nda kentin 10 yılının el birliği ile ...
Piri Reis’ten Urla’ya veda
Yıllardır Urla İskele Limanı’nda ikamet eden Dokuz Eylül Üniversitesi ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva