HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Ağustos 2017 Cuma - 11:57

Büyükşehir'e Kültürpark şoku: Bakanlık yeni plan istedi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından meslek odaları ve kentin kanaat önderlerinin görüşü alınarak yapılan yeni Kültürpark Projesi’ne bakanlıktan vize çıkmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı son rötuşları yapılan proje için koruma planı istedi.

Büyükşehir e Kültürpark şoku: Bakanlık yeni plan istedi!

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ (Özel Haber) -  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllardaki en büyük kültür-çevre düzenlemesi projeleri arasında yer alan Kültürpark Projesi ile ilgili şok eden bir gelişme yaşandı.  Yıllardır enternasyonal fuar başta olmak üzere birçok fuar ve organizasyona ev sahipliği yapan Konak sınırları içindeki mevcut Kültürpark’ın yeniden ayağa kaldırılıp, içindeki binaların revize edilmesini sağlayacak projeye bakanlık onay vermedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli öncülüğünde bir araya gelen akademisyenlerin hazırladığı, kentin birçok kesimine sunulan son proje için “koruma planı yapılsın” kararı verdi.

Bakanlığın uzun süredir devam eden yeni Kültürpark Projesi için istediği “koruma planı” talebinin ise süreci en az bir buçuk, iki yıl daha öteleyeceği öğrenildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun büyük önem verdiği ve üzerinde yoğun çalışma yaptığı proje farklı kesimlerin görüşüne de açılmıştı.

Başkan Kocaoğlu yaptığı açıklamada, “Biz Kültürpark’ı yeniden daha çok yeşil, daha az bina ve daha fonksiyonlu, tıpkı eski yıllardaki gibi İzmirlilerin doya doya kullandığı bir alan haline getirmek istiyoruz” demişti.  Projenin görücüye çıkmasından sonra bazı sivil toplum kuruluşları ve farklı kesimler “Kültürpark'a Dokunma” kampanyası başlatarak imza toplamıştı.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Gelişmelerin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun ne yapacağı ise henüz netleşmedi. Koruma planı yapmak gibi uzun ve zamana yayılan yeni çalışma talebi projede çalışanların da motivasyonunu düşürdü. En az bir buçuk yıl daha süreci öteleyecek olan kararın ardından Başkan Kocaoğlu’nun Kültürpark Projesi’nden vazgeçebileceği öğrenildi.

Öte yandan bazı kesimler de kabine değişikliği ve siyasi hareketli sürecin ardından gelen bu olumsuz gelişmeyi “sürece müdahale” olarak yorumladı. 

KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI NEDİR?
Koruma amaçlı imar planı; yerleşim yerlerinin içinde, yakınında, etkileşim alanında kalan veya kalması muhtemel, sit alanlarının, tarihi ve doğal varlıkların, kültür ve doğal varlıkların korunur ve sürdürülebilir olmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan imar planları olarak tanımlanıyor. Koruma amaçlı planının konusu SİT alanlarıdır. Kentsel, doğal, arkeolojik, tarihi sit alanları ve ören yerlerinin, söz konusu planlar ile koruma altına alınması hedeflenir. Bir alan için koruma amaçlı imar planı yapılabilmesi, öncelikle o alanın SİT alanı ilan edilmesini gerektirir. Bu görev Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kuruluna verilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından korunması ve varlığını sürmesi kararlaştırılan alan SİT alanı ilan edilir. Belirlenen alan halen kullanılmakta olan tarihi bir yerleşim bölgesi olabileceği gibi, tür ve yoğunluk açısından bir orman, arkeolojik açıdan bir kalıntı bölgesi de olabilir. İlgili belediye imar planında bu bölge için koruma amaçlı imar planı oluşturur ve yapılaşmayı durdurur, kısıtlar veya belirli şartlara bağlar.

EN AZ 1 YIL...
Normal şartlarda bu tür planlar Türkiye’de hiç itiraz olmasa ve her şey uygun olsa bile bürokratik süreçler nedeniyle bir yıldan fazla sürüyor.

 
Göztepe-Eskişehirspor maçına flaş soruşturma: Onlarca gözaltı!
 
Bucaspor'da çifte şok
YORUMLAR
Toplam 27 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
süleyman 19 Ağustos 2017 Cumartesi 11:00

Bakanlık projeyi kökünden iptal etsin.Versin TOKİ ye oda yandaşlara peşkeş çeksin. Diksinler AVM leri,kuleleri şehrin merkezi yoğunlaşsın trafik İstanbul a dönsün.Mis gibi yaşayıp gidelim.Ne kültürü ne parkı ?

Yorumu oyla      12      5  
Erdem 19 Ağustos 2017 Cumartesi 08:36

Sapla samanı karıştırmayın. Imar.kanunu geregı sit alanlarında koruma amaçlı imar.planı yapma zorunludur. Büyüksehirde koruma.planını bilen yok sanırım. Yazık

Yorumu oyla      11      8  
Mangalcilar 19 Ağustos 2017 Cumartesi 08:16

Kültürpark dogal açık alana donusturulurse _ki bunu cogu kisi istiyor_ mangalcilardan, onlarin yarattigi dumandan, kokudan, gereksiz gurultuden girilmez; aynı kent ormanında olduğu gibi...

Yorumu oyla      11      8  
İzmirli 19 Ağustos 2017 Cumartesi 00:18

Büyükşehir belediyesi fuar ile ilgili planlarından vezgeçmeli, fuar sadece spor, sanat ve doğa temalı olmalı İnsaat firmalarının projelerinin bahçesi değil

Yorumu oyla      11      7  
istemezük 18 Ağustos 2017 Cuma 23:05

Bayraklı'ya 51 katlı iki kule geliyor. istemüzükçüler bu olaya çok bozulacak :)

Yorumu oyla      11      5  
Ercan 18 Ağustos 2017 Cuma 21:46

Yerel secimler yaklaşıyor.Secim meydanlarında başta binali yıldırım olmak üzere ak parti korosu başlıcam bağırmaya Ne kazandırdım bu kente kocaoğlu.Bu kent için ne yaptınız söz verdiğinprojeler neredeDiyiyoruz işte bu chp nin bu ülkeye ne faydası oldu Bıktık artık bu siyasi anlayışınızdan.Izmiri bir türlü anliyamaminizdan.Gercekten bıktık.

Yorumu oyla      12      5  
18 Ağustos 2017 Cuma 19:26

Bilal Doğan dün ihalesi iptal opera binası için demiş ki: " Opera Binası projesi iki etaplı olarak ihale edilmelidir ve yeterli rekabet koşulları oluşturulmalıdır. Projenin kaba inşaatı ve sahne tasarımı ve özel mimari gerektiren işler ayrı ayrı ihale edilmelidir. Böylece hem proje daha çabuk şekilde tamamlanır, hem de İzmir'in parası İzmir'de kalır." Sayın Bilal Doğan bina inşaatı için zaten özel bir şart aranmıyor, sahne için özel şart aranıyor. İhaleye girenlerde zaten tek başına girmiyorlar. İhaleyi ayrı yapsan ne olacak beraber yapsan ne olacak? Bu nasıl mantık? Eleştirmek için eleştiriliyor. Neymiş 10 yıldır proje konuşuluyormuş. Yahu adam sana 10 yıl opera binası mı yapacağım dedi? 7 yıl önce yarışma yapıldı, proje çalışmaları, arazi çalışmaları derken zaten aradan 3 yıl geçti. Zaten proje 2013 gibi yapılırsa yapılacaktı, ne 10 yılı! 400 milyonluk projeden bahsediyoruz. Sahne için ihaleyi ayrı yapınca ne gibi bir değişiklik olacak? Özel şart yine aranacak. Zaten sizde arasın diyorsunuz. Farkı ne olacak? Zaten opera sahnesi yapan belli firmalar var. Yerli olsun, yabancıya para gitmesin de nasıl bir mantık? Adrese teslim ihale mi yapsınlar?

Yorumu oyla      11      5  
18 Ağustos 2017 Cuma 19:10

AKP'li tayfa hizmet adına Ankara'da ODTÜ ormanlarına dalıp yol geçiriyor, yenisi için de girişimde bulunuyorlar ancak bakanlıktan çıt yok. İzmir olunca dur bakalım. Arkadaşım burada bir ağaç katliamı yok tam tersine yeşili arttırma projesi varken projenin önüne set koyuyorsun, diğer tarafta ODTÜ ormanları katledilirken sesin çıkmıyor, eylem yapanları terörist ilan edip tomalarla dağıtıyorsunuz. Bu neyin kafası?

Yorumu oyla      11      5  
kına yakın ! 18 Ağustos 2017 Cuma 19:00

dün opera binasının ihalesini iptal ettiler, bugün de kültürpark projesine izin çıkmadı. dediğiniz gibi kültürparka dokunulmayacak. yeni projede 632 yeni ağaç dikilecekti, buna da engel olundu.

Yorumu oyla      11      5  
Mikser 18 Ağustos 2017 Cuma 18:52

Mutfak mikseri yararlıdır yemek yapmaya yardımcıdır, beton mikseri yararlıdır betonun iyice karışmasını sağlar.Birde insan yani canlı miksereler vardır bunlar zararlıdır.

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BerKM'e üçüncü kez final gururu
Bu yıl İtalyan The Plan Dergisi tarafından düzenlenen yarışmada ve iki ...
Çiğli Belediyesi Fuar'da kendini anlatacak!
Çiğli Belediyesi bugün kapılarını açacak olan 86. İzmir Enternasyonal ...
Bornova’da 17 Ağustos’ın yıldönümünde gündem 'deprem gerçeği'
Bornova Belediyesi 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümü nedeniyle deprem gerçeğini ...
 
Gaziemir’in altın dansçıları
Gaziemir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nun ...
Başkan Pekdaş’tan taksici esnafına destek
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, taksici esnafının taleplerini dile ...
Karşıyaka, 17 Ağustos'u unutmadı
Karşıyaka Belediyesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıl dönümünde, önemli ...
 
Bayındır Belediyesi fuardaki yerini alıyor
Bayındır’ın tarihi, kültürü, doğası, ekonomik ve coğrafi özelliklerini ...
Balçova’da çocuk olmak çok özel
Yaz aylarında çocukların sosyal ve sportif etkinliklerle buluşmasını sağlamak ...
Başkan Doğruer bizzat ilgilendi: Sağlıkta Kınık farkı
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, ilçe merkezinde yaşayan yaşlı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva