HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Şubat 2019 Çarşamba - 12:31

Büyükşehir’den Zeybekci’ye rakamlı salvo: Ankara, İzmir’e gerçekte ne veriyor?

AK Parti İzmir adayı Nihat Zeybekçi’nin "İzmir’e kişi başına bütçe gelirlerinden İstanbul ve Ankara’ya oranla daha çok pay verildiğine" ilişkin açıklamasına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yanıt geldi. Hazine ve Maliye  Bakanlığı 2018 verilerine göre İzmir, yüzde 85'lik vergi tahsilat oranına göre 30 büyükşehir içinde 3. sırada olmasına rağmen, kişi başı yatırım harcamasında ancak 19. sırada yer alabildi.  Merkezi yönetim, bütçe giderlerinin sadece yüzde 2'sini İzmir’e harcadı.

Büyükşehir’den Zeybekci’ye rakamlı salvo: Ankara, İzmir’e gerçekte ne veriyor?

Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir adayı Nihat Zeybekçi'nin, İzmir’e bütçeden gelen kişi başına gelirin Türkiye’de Kocaeli’nden sonra ikinci sırada olduğunu belirterek, “Allah şahit; Türkiye'de tüm belediyelere kişi başına bütçe gelirlerinden pay verilir ve bu şehrin kurumlarından gelen gelirleriyle ilintilendirilir. İzmir'e bütçeden gelen kişi başına gelir, Türkiye'de Kocaeli'den sonra ikinci sırada. İstanbul ve Ankara, İzmir'in çok altında. Komşu iller Aydın’a, Denizli’ye gönderilen, İzmir’e gönderilenin yarısından az, yüzde 40 seviyesinde. İddiamda yanlış varsa, çıksınlar söylesinler. Huzurunuzda söylüyorum, anında adaylığı bırakırım” şeklindeki açıklamalarına,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yanıt geldi.

- AK PARTİLİ ŞENGÜL: İZMİR'E EN BÜYÜK YATIRIMI YAPTIK, KOCAOĞLU'NUN HABERİ YOK!

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine dayanarak, 2018 yılında Merkezi Bütçe gelirlerine 78,5 milyar TL. katkı sağlayan İzmir’in, vergi ödemede "ilk 3 kent arasında" olmasına rağmen, merkezi hükümetten alınan kişi başı yatırım sıralamasında ancak 19. sırada yer bulabildiğin i açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kamuoyuna şu bilgileri aktardı:

“Belediyelere verilen pay, yasal olarak o kentte toplanan vergilerden aktarılan bir paydır ve bu payın aktarılması lütuf değil zorunluluktur. İzmir vergi ödeme ahlakı, bilinci ve yüksek tahsilat oranı ile yıllardır ülkemizde örnek olmuş bir kenttir. Bu nedenle İzmirlilere özel olarak teşekkür edilmelidir. Ancak İzmir’in hükümetten aldığı yatırımlara bakıldığında, bu oranın 30 büyükşehir içinde çok aşağılarda olduğu görülecektir. İzmir, Genel Bütçe gelirlerine yaptığı katkının ancak yüzde 2.6'sını yatırım olarak geri alabilmektedir. Merkezi hükümetin 2018 yılında İzmir’e  yaptığı toplam yatırım tutarı 2 milyar TL, kişi başına yatırım harcaması ise 469 TL’dir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılında kentteki yatırım tutarı ise 2,4 milyar TL., kişi başına  yatırım miktarı da 571 TL’dir. Yani İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente merkezi hükümetten daha çok yatırım yapmıştır.”

DEVLETİN YATIRIM HARCAMASINDA İZMİR 19. SIRADA
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açıklaması rakamlarla devam etti:

"Kişi başına en çok yatırım harcaması yapılan ilk 10 büyükşehir belediyesine bakıldığında, İzmir'in kişi başına 469 liralık yatırım harcaması ile listenin ancak 19. sırasında yer alabildiği görülmektedir. Bu listenin ilk 10 sırasında Ankara (4.075 TL), Trabzon (3.895 TL), Erzurum (1.916 TL), Samsun (1.507 TL), Mersin (1.244 TL), Kayseri (1.145 TL) , Van (1.073 TL), Antalya (953 TL), Mardin (933 TL) ve Konya (907 TL) yer almaktadır."

 
AK Parti Bayraklı adayı Aslan'dan 'çat kapı' ziyaret
 
Doğan: Karabağlar'da ortak akıl dönemi başlayacak
YORUMLAR
Toplam 21 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürkan 14 Şubat 2019 Perşembe 11:35

Metroyu yapalım demişler de aziz kabul etmemiş. Cidden bu şehirde yaşayıp da şehirden bihaber olan bir kitle var. Abicim 5 yıldır otogar metrosuna ödenek ayrılıyor ödenek ... hikaye anlatmayı seven ne çok kitle var .

Yorumu oyla      4      5  
murat 14 Şubat 2019 Perşembe 09:10

sen izmirden izmirliden vergiyi kokleye kokleye al yatırıma gelince dirsek goster sonrada chp belediyesi calışmıyor yapamıyor dıye propoganda yap. yemezler izmir halkı bu oyunlara gelecek kadar APTAL değil..

Yorumu oyla      6      6  
bayraklı lı 13 Şubat 2019 Çarşamba 21:03

yapmayın adlı yorumcu metro yapımı için hükümet biz yapalım dedi fakat aziz kabul etmedi diğer beledyeler hükümete devretti ve yaptılar aziz egosuna yenik düştü kaybeden izmirli oldu ben değil tarih böyle diyor.

Yorumu oyla      5      7  
Tamam... 13 Şubat 2019 Çarşamba 18:47

Tamam...Kriz var. 16 yıldır yoktu. Hep beraber yedik, içtik, helaya gittik mi ? Gittik... 16 yılda bir kere sıkıntıya girdik diye unutacakmıyız her şeyi ? Onca güzel hizmeti yapanlara bir şans daha vermemek vefasızlık olmaz mı ? Haketmiyorlar mı bu sansı...Belki iki yıl sonra çok daha iyi olacak. Hadi "Ne vefası" dedin kime güveniyorsun ? Kim düzeltebilir ekonomiyi ? Bu gün hükümeti suçlu bulduğumuz konularda muhlaefetin tek bir çözüm önerisi ortaya koyduğunu duyan bilen var mı Allahaşkına ! Tamam yıkalım da; Kemal mi düzeltecek, Meral mi ? Temel deme söverim !

Yorumu oyla      4      7  
sak 13 Şubat 2019 Çarşamba 18:37

Hayatında Kordonda yürümemiş.Güzelyalıda balık tutmamış,Karşıyaka sahilini görmemiş ,Bostanlıyı bile bilmeyenler,Bayraklı dan haberi olmıyanlar sadece Gündoğduda konuşma yapmış kişiler İzmir kokuyor derler.Zeybekçi vapura binmişliğin yok.Emirle aday oldun Hayatının bir dakikasında bile böyle bir düşünce olmadı.

Yorumu oyla      7      6  
sak 13 Şubat 2019 Çarşamba 18:29

tuna rumuzlu Eskişehiri kullanarak çamur atma yemezler.Bak çevre ilçelere süt projesi,çiçek alımı vb. katkılarla hem hayvancılık,hem tarım ayaklandı.Hükümete rağmen metro yapıldı yapılıyor,fuar yapıldı,gemiler feribotlar,kent ormanları,kentsel dönüşümün aslı yapıldı.

Yorumu oyla      7      5  
elvin 13 Şubat 2019 Çarşamba 18:17

izmirliyi somurup izmir geri kalmis edebiyati yapiyorlar

Yorumu oyla      6      5  
sezarın hakkı sezara 13 Şubat 2019 Çarşamba 17:34

Gidin eskişehire bakın diyen arkadaş! Evet yılmaz hoca çok başarılı bir belediye başkanı ama eskişehir dediğiny er 850.000 nüfusa sahip ancak izmirin büyük bir ilçesi olabilecek konumda bir şehir. karşılaştırırken, eskişehire bakın derken bunu da göz önünde bulunduralım lütfen. 4.5 milyon nüfuslu kimilerine göre de çok daha fazla nüfusa sahip izmir ile 850.000 nüfuslu bir şehri yönetmek ,projeler gerçekleştirmek bir olmasa gerek değilmi?

Yorumu oyla      6      5  
gürkan 13 Şubat 2019 Çarşamba 17:30

Boş konuşuyorsunuz deyip de meseleyi para vermiyorlar diye anlayan arkadaşım; mesele para verip vermeme değil, hükümetin yapması gereken yatırımları yeterli yapmaması. Eskişehir'e gidin bakın ne yapmış demişsin. Çok gittim, ne yapmış? Tramvay mı? Burada da var. Yeşil alan mı ? Burada da var. Başka? Başka ne var, bir anlat da bilelim. Eskişehir ile İzmir'i kıyaslamak neyin kafası?

Yorumu oyla      6      5  
adagideli 13 Şubat 2019 Çarşamba 16:37

İzmirli çalışsın, izmirli vergi versin, Yandaş memleketlerin haramileri yesin içsin sömürsün.Sonra oturdukları yerden izmire saydırsın.

Yorumu oyla      21      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta kursiyerler kulakların pasını sildi
Konak Belediyesi Mehmet Ali Akman Semt Merkezi Türk Sanat Müziği Kadın ...
İzmir'in vazgeçilmezi oldu: Kaynağından, el değmeden...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Homeros Vadisi’nden gelen kaynak ...
Kocaoğlu taktiği verdi: Adam adama markaj!
Karaburun'da CHP ilçe örgütüyle buluşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bugün Türkiye ...
 
Bornova'da Şubat kardeşliği
Bornova'da Şubat ayında doğan Çocuk Kulübü üyelerinin doğum günü hep birlikte ...
Konak Belediyesi’nde grev çanları çalıyor!
Genel-İş Sendikası ile Konak Belediyesi arasında sürdürülen TİS görüşmeleri ...
Foça'da adaydan Başkan Demirağ'a ziyaret
31 Mart Yerel Seçimlerinde CHP Foça Belediye Başkan Adayı olan Fatih Gürbüz, ...
 
Başkan Doğruer’den seçim çıkışı: Vize alırsam 3 katını yapacağım!
Kınık Belediye Başkanı Doğruer, ikinci dönemi için vize isterken, “50’yi ...
Başkan Batur'a sendika desteği
CHP Konak Belediye Başkan Adayı Abdül Batur, seçim çalışmaları kapsamında ...
Başkan Kocaoğlu Menderes'te mesaj seli: Partiye birlik çağrısı, hükümete 'tarım' salvosu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menderes'te parti örgütüne ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva