HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Aralık 2017 Salı - 10:08

Büyükşehir'den süt üreticisine can suyu... En mutlu üretici İzmir'de

Süt fiyatları ülkenin pek çok bölgesinde 1 liraya kadar düşmesine rağmen, Büyükşehir ile alım sözleşmesi imzalayan Tire Süt Kooperatifi, K.Menderes'teki ortaklarına sütün litresi için 1.40 TL ödüyor.

Büyükşehir den süt üreticisine can suyu... En mutlu üretici İzmir de

Yerelde kalkınma hedefiyle Türkiye'ye örnek uygulamaları hayata geçirip alımlarını kooperatif kanalı ile yapan Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Sütte arz fazlası nedeniyle yaşanan kriz, ülke genelinde üreticileri zora sokarken, yıllardır İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapan Tireli süt üreticileri ise bu süreci sıkıntısız aşmayı başardı. 2018 yılı içerisinde ilk 20 proje içerisinde en yüksek bütçelerden birini Süt Kuzusu Projesi’ne ayıran Büyükşehir Belediyesi'nin, 42 milyon 225 bin liralık alımla her sene olduğu gibi yine üreticilere can suyu olacağı bildirildi.

KRİZE RAĞMEN AYAKTA KALDILAR
Türkiye’de son üç yılda yeme yapılan zam oranı yüzde 57 iken, süt fiyatları sadece yüzde 13 arttı ve bu durum da süt üreticilerinin sıkıntılı bir durumdan geçmelerine sebep oldu. Ülke genelinde süt üretiminin talepten daha fazla artması ve arz fazlası oluşmasına nedeniyle, son dönemde birçok bölgede üreticiler sütünü pazarlayamaz duruma düştü. Kooperatif kanalıyla süt alımları sayesinde ise İzmir’de Küçük Menderes Havzası, bu durumdan en az etkilenen bölge oldu. Örgütlenmenin olmadığı bölgelerde sütün alım fiyatı 1 liraya kadar düşerken, Tire’de çiğ süte litre başına 1.30 - 1.40 lira arasında ödeme yapılıyor. İzmir’de Tire Süt Kooperatifi’nin 2 bini aşkın ortağı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle sağlanan güçlü örgütlenme modeli ve oluşturulan marka değeri sayesinde, krize rağmen güçlü bir şekilde ayakta kalıyor.

SÜT ÜRETİCİLERİNE 209 MİLYONLUK DESTEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Okul Sütü" projesi olarak başlayan ve 2012 Eylül ayından itibaren "Süt Kuzusu" projesi olarak devam eden alımlar kapsamında, 2006 yılından bu yana  Tire Süt Kooperatifi aracılığıyla süt üreticilerine 209 milyon liralık destek sağladı. 2009 – 2017 yılları arasında sadece Tire Süt Kooperatifi ile yapılan sözleşmelerin bedeli 195 milyonu aştı. 

ÜRETİM DE ARTTI, GELİR DE..
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Okul Sütü projesi ile 2006–2012 yılları arasında, 250 okuldaki 220 bin çocuğa düzenli olarak süt dağıttı. Bu projenin daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez çalışmalarını 1-5 yaş grubu çocuklar için “Süt Kuzusu” adı altında sürdürmeye başladı. 2012’den bu yana yürütülen bu projeden 125 bin çocuk yararlanıyor. 

1-5 yaş arasındaki çocuklara ayda 8 litre sağlıklı süt dağıtılıyor. Bu yıl Suriyeli mülteci çocukların da dahil edimesiyle projeden yararlanan çocuk sayısı 128 bin 769’a çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin süt üreticilerine sağladığı bu önemli destekle, son 11 yılda Türkiye’deki süt üretimi yüzde 70 artarken, İzmir’de bu oran yüzde 440’a ulaştı. Yerel yönetim tarafından desteklenen süt üreticileri, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından “Dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli ödülü”ne layık görüldü. 

BÜYÜKŞEHİR'DEN ÜRETİCİYE
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin  fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt, peynir, bal ve patates gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden, üretici birliklerinden ve üreticilerden sağlayarak 2006 yılından bu yana yaptığı destekleme alımlarının maddi tutarı 330 milyona yaklaştı.

 
Et kavururken bu hataları yapmayın
 
Tavuk eti sevenler için yılbaşı sofrası
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Problem 12 Aralık 2017 Salı 15:29

Sayın Mehmet Şimşek ve ekonomi-maliye bakanları enflasyonun artmasındaki tek sebep sürekli artan gıda fiyatını söylüyorlar.Dünyada fiyat artışı nedir diye FAO Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne baktım 2011 yılından beri dünyada gıda fiyatlar düşüyor hiç artış yok.Örneklemek istedim en son anlı şanlı ithal edilen etin Sırbistan‘daki fiyatı 2 euro ortalama 9 tl.Bizdeki satış 29 tl aradaki 20 tl fark kimin hanesine yazılıyor bilemiyorum.Ama gıda fiyatlarının sürekli neden arttığını öğrendim.

Yorumu oyla      12      5  
Vatandaş 12 Aralık 2017 Salı 13:44

İzmir merkezin ( 11 ilçe ) toplu ulaşımda tek bilet 90 dk. aktarma hakkı var. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu merkezdeki vatandaşlara aylık kişi başı 150.00.- 200.00.-TL. aile bütçesine katkı sağladığını beyan ediyor.Yani köylü - kentli ayrımcılığı yapılıyor. Ayrım yapmadan; herkesin haklardan eşit yararlanması gerekir.Ancak maalesef bu konuda gerekli çalışmalar yapılmıyor.

Yorumu oyla      11      5  
ado 12 Aralık 2017 Salı 11:58

belediye kırsala inanolmaz katkı yapıyor özellikle hayvancılık alanında koperetifçilikte yaygın ödemiş bayındır tire kiraz da saygı duyuyoruz fakat izmir içi bitik buca virane olmuş çöpler etrafa saçılıyor izsu çalışma yapmış yollar kazık sonra kapatan yok tarfik zaten bitmiş yani birazcıkda izmir merkeze el atılsın

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu önlüklerin anlamı çok büyük
Bornova Belediyesi Konfeksiyon Eğitim Merkezi’nde eğitim alan kadınlar, ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bir tarih ayağa kalkıyor
Mehmet KARABEL yazdı... Bir tarih ayağa kalkıyor
Büyükşehir Meclisi’nde Narlıdere’nin o kararlarına 3’üncü fren!
Narlıdere Belediyesi’nin Gezi Olayları’nda yaşamını yitiren Berkin Elvan ...
 
Kınık'ta kura heyecanı
İzmir'in Kınık ilçesindeki TOKİ konutlarında, 2. etap kura çekimi yapıldı.
İzmir'in o ilçesinde su kesintisi!
İZSU Genel Müdürlüğü Bornova'da 4 mahallede su kesintisine gidileceğini açıkladı.
Selçuk Belediyesi’nde 'önce eğitim'
Selçuk Belediyesi,  personel eğitimlerine her dönem bir yenisini ekliyor.
 
ASKİ'den yatırım yağmuru
Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü sürdürdüğü yoğun çalışma ...
Büyükşehir'den 3 ilçede asfalt hamlesi
Aydın Büyükşehir Belediyesi, yol yapım çalışmalarına aralıksız devam ediyor. ...
Büyükşehir'den örnek uygulama: 3 boyutlu yaya geçidi
3 boyutlu yaya geçidi Aydın'da uygulanmaya başlandı. İlk olarak Efeler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva