HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Temmuz 2017 Salı - 09:00

Büyükşehir'den 'çöp' raporuna itiraz: Adeta savaş ilan edercesine...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar'da yapmayı planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi yer seçimi kararının iptali davasında ek bilirkişi raporuna itiraz etti. Büyükşehir, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasını istedi.

Büyükşehir den  çöp  raporuna itiraz: Adeta savaş ilan edercesine...

İzmir'de tartışmalara neden olan, Büyükşehir Belediyesi'nin Yamanlar Dağı eteklerindeki Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi'yle ilgili gelişme oldu. 

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci devam eden, ilgili 15 kuruluşun olumlu rapor verdiği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) ise gerekli mühendislik önlemlerin alınması koşuluyla yapılabileceği raporunu açıkladığı proje hakkında, Avukat Fatih Ülkü ve Avukat Senih Özay'ın açtığı davada, İzmir 5'inci İdare Mahkemesi, İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun yer seçiminin uygunluk kararının yürütmesini, bilirkişi heyetinin olumsuz raporu doğrultusunda Mayıs 2016  tarihinde durdurdu. Bu gelişme ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, alanla ilgili  susuzlaştırma projesi ve bu projeyi esas alan başka bir uzman görüşünü mahkemeye sundu. Mahkeme 23 Mart 2017 tarihinde bilirkişi heyetinden, Kuzey Bölgesi Entegre Atık Geri Kazanımı ve Depolama Tesisi alanının susuzlaştırma projesi göz önüne alınarak, tesisin yer seçiminin jeolojik ve hidrojeolojik açıdan, yürürlükteki mevzuat açısından, çevre mühendisliği ve halk sağlığı yönünden uygun olup olmadığının yeniden incelenerek rapor yazılmasını istedi.

Bilirkişi heyeti haziran ayında mahkemeye ek raporunu iletti. Raporda yine jeoloji-hidrojeoloji, çevre mühendisliği ve halk sağlığı açısından Karşıyaka Yamanlar'daki alanın, katı atık tesisi için uygun olmadığı belirtildi. Ancak, ek raporda bilirkişi heyetinin, projeyle ilgili olumlu görüş veren uzmanlarla ilgili değerlendirmelerindeki üslup dikkat çekti. Örneğin görüş veren uzmanla ilgili "Oysa jeoloji, hidrejeoloji ve halk sağlığı konularında sıradan bir vatandaştan daha fazla bilgisi ve tecrübesi olmayan", "bir kişinin her konuda ahkam kesmesi bu kadar ciddi bir projenin değerlendirilmesinde zayıflık yaratacak ve yanlış yönlendirecektir" gibi değerlendirmeler yapıldı.

Ek rapora İzmir Büyükşehir Belediyesi 12 Temmuz'da mahkeye verdiği dilekçeyle itiraz etti. Bilirkişi heyetince verilen ek raporun objektiflikten uzak, hüküm kurmaya elverişli olmadığı belirtilen dilekçede, itirazın gerekçeleri yer aldı.

Bilirkişi heyeti raporunda, susuzlaştırma projesinin varsayıma dayanılarak ve yapıldığı zamanki koşulları yansıtan sınırlı veriler kullanılarak yapıldığı gerekçesiyle olumsuz görüş verildiğini belirten Büyükşehir Belediyesi, "Bilimsel çalışmaların önceki dönem verileri istatiksel olarak formüllenerek projeler geliştirildi. Bilirkişi heyetince varsayımlara dayanılarak hazırlandığı belirtilen susuzlaştırma projesinin eleştirisinin de varsayımlara dayandırılması bilimsellikten oldukça uzaktır" denildi.

AKADEMİK NEZAKETTEN UZAK...
Büyükşehir Belediyesi yaptığı itirazda, bilirkişi heyetinin, mahkeye görüş veren diğer uzmanlara yönelik ek raporda yeralan sözlerine de dikkat çekti. Ek raporun akademik nezaketten uzak olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi, rapora itiraz sonrasında sunulmuş olan uzman görüşlerini eleştiri raporu olarak önyargıyla okuyan heyetin, ek rapor ile esas raporu haklı çıkarma çabası içine girdiğini öne sürdü. Bilirkişi heyetinin, uzman görüşlerinin, kendilerini eleştiri amacıyla sunulduğu önyargısıyla okuduğunu, bunun bilim insanlarının objektifliğine aykırı olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi, heyetin kendi raporunu eleştiren kişilere adeta savaş ilan edercesine subjektif eleştiriler yönelttiğine yer verdi.

Ek raporda, Mahkeme'nin bu raporu almasına neden olan konuların yeterince değerlendirlimediğine de dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi, bilirkişi heyetinin sekiz meslek odasının hazırladığı TMMOB'un raporunu da değerlendirmeye almadığını belirtti. Büyükşehir Belediyesi, akademik nezaketten ve objektiflikten uzak olduğunu, kişiselliştirelerek kaleme alındığını, bilimsel karşı görüşler itham olarak görülerek hazırlandığını öne sürdüğü değerlendirmelerin hükme esas alınmayacağını savundu. Belediye, İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nden, ek raporun alınmasını gerektiren konuların da yanıtlanmadığını ileri sürdüğü bilirkişi raporuna yaptıkları itirazın kabul edilmesini ve yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasını istedi. (DHA)

 
'İçtüzük değişikliğiyle teamüller kural olacak'
 
FETÖ operasyonu: 81 kişi hakkında gözaltı kararı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
25 Temmuz 2017 Salı 13:03

30 tane çöp tesisinin parasını sen vereceksen niye olmasın ? Bu mantıkla her mahalleye de ESHOT garaj yapmalı , her semttin otobüsleri akşam oldu mu orada park etmeli, bakımları yapılmalı. :) her ilçe zaten kendi çöpünü topluyor , aktarma merkezleri ile ana merkeze geliyor. İzmir 'de en az iki büyük tesis lazım ki belediye de zaten öyle düşünüyor. Kuzeyde yapılacak tesisin kapasitesi , hizmet edeceği bölge zaten kuzey bölgesi ilçeleri. Buca' nın , Karabağlar' ın ... çöpü buraya gelmeyecek. Projenin ÇED dosyasında tüm ayrıntılar var. Zahmet edip okursanız öğrenirsiniz.

Yorumu oyla      13      7  
25 Temmuz 2017 Salı 11:29

Olmuyorsa zorlama 30 tane ilce var. 30 tane cop tesisi kur. Her ilce kendi copunu toplasın. Çok mu zor.

Yorumu oyla      13      8  
25 Temmuz 2017 Salı 10:44

Belediye sıktı mı ? Yahu bir çok kurum onay vermiş , bilirkişi(!) olmaz diyor. Üslup yerlerde. Bu şehrin her projesini mahkeme köşelerine taşıyanların amacı nedir ? Şehir çürüdü , kokuyor kardeşim farkında mısınız ?

Yorumu oyla      15      6  
25 Temmuz 2017 Salı 10:06

Sıktı ama belediye....

Yorumu oyla      14      11  
25 Temmuz 2017 Salı 10:02

Bilirkişi heyetine bak ! Egolar tavan yapmış. Bu olayın da altından siyasi bir durum çıkmasın da !

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kocaoğlu'ndan dönüşüm mesajları: Katakulli yapmam!
Kentsel dönüşümle ilgili soruları yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, Uzundere’deki ...
Karşıyaka taksi dolmuşçularından 'ilanlı eylem': Başkan'a çözüm çağrısı
Karşıyaka Tramvayı’nın geçtiğimiz Nisan ayında seferlere başlamasının ...
Pamukören halkı paslı borulara isyan etti
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuyucak'ın Pamukören Mahallesi'nde bulunan ...
 
Selçuk'ta 'Şeftali Şenliği' coşkusu
8. Belevi Şeftali Şenliği Selçuk’un Belevi Mahallesi’nde yapıldı. Yoğun ...
Acun Medya Seferihisar deplasmanında kazandı
Seferihisar Akarca Plajı’nda Acun Medya ve Seferihisar Belediyesi bir ...
AK Partili Doğan: İzmir'deki o arıtmalar neden çalışmıyor?
Seferihisar ve Narlıdere'de arıtma ile ilgili ciddi sorunların yaşandığını ...
 
Karşıyakalı çocuklara ‘yeni anaokulu’ müjdesi
Okul öncesi eğitime yönelik çalışmalarına hız veren Karşıyaka Belediyesi, ...
Hırsızlar çalmıştı: Urla Belediyesi yapacak
Cumhuriyet Meydanı'na Temmuz ayı başında konulan "Felsefenin Atası" kabul ...
Bornova'nın eğitim gururu: TEOG'a BELGEM damgası
2017 TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) Yerleştirme sonuçlarına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva