HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Temmuz 2014 Pazar - 10:02

Büyükşehir'den çocuklarımız için dev tesis!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atıksu arıtma çamurlarını güneş enerjisiyle kurutup ekonomik değere dönüştürecek ilk tesisi Menderes’te kurdu. Tesiste elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salınımını engelleyecek. Sırada Torbalı, Tire ve Çandarlı var.

Büyükşehir den çocuklarımız için dev tesis!

İZMİR - Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde Avrupa’nın en büyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtma tesislerindeki çamuru kurutmak için de önemli bir çevre yatırımına daha imza attı. Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun “solar” sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için Menderes’teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde “Solar Çamur Kurutma Tesisi” kuruldu.  634 bin Euro’ya mal olan tesis, bu ayın sonunda hizmete girecek. 1440 metrekarelik alanda yer alacak tesiste yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulacak. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük oranda tasarruf sağlanmış olacak. İZSU bu önemli çevre projesini 2013 yılında “yenilenebilir enerji” başlığı altında İzmir Kalkınma Ajansı’na sunmuş, İZKA tarafından kabul edilen proje 827 bin liralık destek almıştı. 
 


2 BİN TON ÇAMUR 480 TONA DÜŞECEK
Solar Çamur Kurutma Tesisi’nde, Menderes ilçe merkezi ve civarındaki köylerin evsel atık sularının arıtıldığı Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan yılda 2 bin ton çamurun kurutulacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Kurutma işleminden sonra 480 ton kurutulmuş çamur elde edeceğiz ve bu çamur çimento sanayinde ek yakıt olarak veya tarım alanlarında gübre olarak kullanılabilecek. Bu konuyla ilgili özel sektörden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Daha önce bu çamuru susuzlaştırma işleminin ardından 70 kilometre uzaklıktaki Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ne taşıyorduk. Şimdi taşıma maliyetini de ortadan kaldırarak bu çamuru kullanım noktalarına ulaştırma imkanı bulacağız. Bu tesisimizin ardından Torbalı’da Ayrancılar ile Selçuk bölgesi,  Tire’de Bayındır ve Ödemiş bölgesi, Çandarlı’da da Bergama ve Dikili bölgelerinin çamurlarını kurutacak benzer sistemi kurarak, bu çamurun kurutulması için harcayacağımız biogazı başka alanlarda kullanacağız” dedi.
 
http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s728816.jpg

METEOROLOJİ İSTASYONU BİLE VAR
120 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğindeki tesiste güneş enerjisinden maksimum oranda yararlanabilmek amacıyla örtü malzemesi olarak polikarbon malzeme, sera içinde de  paslanmaya karşı galveniz çelik malzeme kullanıldı. 12 metre genişliğinde iki karıştırıcının bulunduğu tesiste ortada bir hol bulunuyor. Arıtma tesisinde susuzlaştırılan çamur kantara yüklenerek yere serilecek ve karıştırıcılar vasıtasıyla karıştırılarak yüksek sıcaklıkta kurutulup ortada bulunan hole yine otomasyon sistemiyle aktarılacak. Yüzde 80 kuru madde içeriğine ulaşan çamur buradan kamyona yüklenecek. Tesiste ayrıca hem sera içinde hem de dışarıdaki nemi ve sıcaklığı ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor. Bu istasyon sıcaklık ve neme göre tesisin içinde bulunan 14 fanı harekete geçirerek çamurlar için tesisin içinde ideal kurutma ortamı sağlayacak.
 
http://resimler.izmir-bld.gov.tr/upload/picture/s596008.jpg

HER YIL 1500 AĞAÇ
Solar kurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle, solar çamur kurutma yöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Bu projeyle fosil yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynağı etkin bir şekilde kullanılacak. Enerji verimliliği sağlanarak, temiz üretim yoluyla çevreye verilen zararı azaltacak bir sistem hayata geçirilmiş olacak.
Bu tesislerde günlük olarak oluşacağı tahmin edilen yüzde 20 katı madde içeriğindeki çamur, yüzde 80 kuru madde içeriğine getirilerek çamur nakliyesinden yılda yaklaşık 1 milyon TL tasarruf sağlanacak. Ayrıca Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde faaliyet gösteren Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ne daha az çamur geleceğinden, bu tesiste kullanılacak enerjiden de önemli derecede tasarruf sağlanmış olacak.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sıtkı Akyıldız 21 Temmuz 2014 Pazartesi 16:47

Umarım tüm belediyeler aynı sistemi uygularlar.

Yorumu oyla      11      5  
20 Temmuz 2014 Pazar 17:01

süper valla güzel olmuş tebrikler

Yorumu oyla      23      6  
3544 20 Temmuz 2014 Pazar 15:12

Başkanımız çok çalışıyor,hepimiz takdir ediyoruz ama Çiğli ilçemize de ara sıra bir uğrayıp birşeyler yapsa çok sevineceğiz köy gibi kaldık.

Yorumu oyla      17      12  
ado 20 Temmuz 2014 Pazar 14:50

helal olsun

Yorumu oyla      23      6  
Sinan ÖZTAN 20 Temmuz 2014 Pazar 12:18

Aziz bey çalışıyor. AKP'liler hala çalışmıyor diye dedikodu yapıyorlar.

Yorumu oyla      30      10  
private35 20 Temmuz 2014 Pazar 11:54

bir İzmirli olarak gurur duydum.

Yorumu oyla      34      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Kordon’da son karar: 24 saat açık!
İzmir Kordonboyu'nda yaz akşamlarında devam eden trafiğe kapatma uygulamasından ...
Başkan Selvitopu’ndan dönüşüm mesajları: Siyasete…
Bölgesel muhtarlar toplantısında Eskiizmir bölgesindeki muhtarlarla bir ...
Bornova’da ‘ortak akıl’: Başkan stajyerlerden de görüş aldı
Başkan Atila daha iyi hizmet için stajyerlerin de görüşlerini aldı.
 
Gümüldür’de Başkan Soylu’yla gönül sofrası
Menderes Belediyesi tarafından Gümüldür’de düzenlenen iftar etkinliğine ...
Kemalpaşa’da spora dev destek
Sporun gelişmesine destek olmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Kemalpaşa ...
Konak’ta buruk iftar: Dualar iki emekçi için…
Konak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde çalışırken geçtiğimiz yıl ...
 
Büyükşehir’den 26 bin aileye bayram hediyesi
İhtiyaç sahibi 26 bin 150 aileye Bayram öncesinde 200’er liralık yardım ...
Karşıyaka’da Kılıçdaroğlu’yla 15 bin kişilik yeryüzü sofrası
CHP Lideri, Çarşı’da kurulan dev sofrada binlerce kişiyle iftar yaptı. ...
Büyükşehir’de işçiye bayram müjdesi: Yüzde 9 zam
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türk- İş’e bağlı Belediye İş Sendikası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva