HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Şubat 2017 Salı - 18:31

Büyükşehir'deki TİS krizinde grev kapıda!

Genel-İş Sendikası ile Büyükşehir Belediyesi arasında yürütülen TİS görüşmelerinde arabulucudan da sonuç çıkmayınca grevin önü açıldı. Görüşmelere katılım olmamasından yakınan Başkan Topal, “İki şubenin sayısı 7 bine yaklaşık. Dönün bakın kendinize, kaç kişiyiz? Bu kalabalıkla bu iş olmaz!” dedi.

Büyükşehir deki TİS krizinde grev kapıda!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İZELMAN’da çalışan yaklaşık 6 bin 500 personeli ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde yaklaşık bir aydır devam eden arabulucu dönemi de son buldu.

İlk oturumu 2 Aralık’ta gerçekleşen ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK)bağlı Genel- İş Sendikası tarafından yürütülen görüşmelerde işveren yüzde 9’luk zam miktarını arttıramayınca uyuşmazlık raporu tutuldu.

Sendikanın 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal ve 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan görüşme sonrası birlikte yaptıkları açıklamada grev sinyali verdi.

İki başkan ilerleyen günlerde grev kararının asılacağını fakat 60 günlük yasal sürede hangi gün greve çıkılacağının belli olmadığını duyurdu.

Öte yandan açıklama sırasında işçilerden biri, geçen yıl yaşanan süreçte fikirlerinin alındığını fakat bu sene ise kendilerine hiçbir şey sorulmadığını söyleyince 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal sert konuştu. 



İŞÇİYE ONAYLATAMADIĞIMIZ BİR TEKLİFİ BURADA KABUL EDEMEYİZ!
1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal arabulucu dönemindeki görüşmeler hakkında bilgi verirken, “Arabulucu dönemindeki son toplantının ardından geçen tek maddemiz 51’inci madde oldu. 51’inci madde nedir? Evlilik yardımı ve ek olarak çocuğu evlenen ve sünnet olan kişiye 200 lira yardım edilmesidir. Sadece bu madde geçti. Diğer maddelerde bir uzlaşma sağlayamadık. Görüşmeler noktalandı. Arabulucu süresi bitti. Uyuşmazlık raporunu tuttuk. İŞKUR’a gidecek. Sonra süremizi kullanacağız. Pazarlıklar kısmen sürebilir. Verdikleri teklifi kabul etme gibi bir şansımız yok. Biz içeride kendilerine de söyledik; tabandan yetki almadan, onlara onaylatamadığımız bir teklifi burada kabul etme şansımız yok. Yaşadığımız şartların ortaya koyduğu bir enflasyon durumu var. Bu şartlarda bu sürecin bitme şansı yok dedik. Rapor tutuldu. Bundan sonraki süreç daha katı geçecek. İşçi ve sınıf ayrımı yapmadan, 11 bin kişiyi ilgilendiren durum ortada. İZENERJİ’nin grev kararı asılmış. Umarım bizi o duruma getirmezler. Ama biz de o duruma gelmesin diye bazı şeylerden vazgeçecek değiliz” dedi.

‘BİZİ SOKAKLARA İTMEYİN’ DEDİK!
3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan ise, “Geçen bir maddemiz var. Tutanağımızı İŞKUR üzerinden göndereceğiz. 15 gün içinde geri dönüş yapılır. Geldikten sonra yasalar çerçevesinden işverenimizin kapısına grev kararımızı asacağız. Ondan sonra 60 gün süremiz var. 10’uncu günde de 59’uncu günde de greve gidebiliriz.  Türkiye’deki tablo bizim için önemli ama bizim toplu sözleşmeyle ilgili beklentimizdir. ‘Bizi sokaklara itmeyin. Biz sokakta değil masa başında çözmek istiyoruz’ dedik. Bizim beklediğimiz ücret yüzde 9’un üzerine çekilmediği için konuşacak bir şeyimiz olmadığını söyledik. Siz nasıl başkanınızdan yetkinizi alıyorsanız biz de tabanımızdan alıyoruz’ dedik. Bu rakamları biz işçilerimize söyleyememiştik ama bu süreçten sonra olmayacağını açıklıyoruz” diye konuştu.  

BU KALABALIKLA BU İŞ OLMAZ!
Bir işçinin ‘Geçen sene ‘evet hayır’ yapılmıştı şimdiki süreçte niye işçiye bir şey sorulmuyor?’ çıkışı üzerine konuşan 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, “Açıklamamın başında söyledim; biz tabandan onay almadan hiçbir şey imzalamayız. Sen buna sandık diyebilirsin, tek tek dolaşarak arkadaşlara sorulmalı diyebilirsin. Şeklini nasıl yaparsan yap. Buranın bir temsilciler kurulu, yönetim kurulu var. O zaman sendikanın mercilerini kullanarak o kararı almıştık. Yine aynı kararı almak için sendikanın mercilerini kullanacağız. İkincisi; iki şubenin sayısı 7 bine yaklaşık. Dönün bakın kendinize, kaç kişiyiz? Bu toplu sözleşme bu kadar kişinin toplu sözleşmesi mi? Buradakiler zaten sendikacı… Bu sözleşme sendikacıların mı? Hani nerede arkadaşlarımız? Nerenin toplu sözleşmesini yapıyoruz biz arkadaşlar? Yakında grev kararı asacağız. Bu kalabalıkla bu iş olmaz! Herkes ekmeğine sahip çıkacak. Alandaysa alanda, masadaysa masada birlikte mücadele vereceğiz. Merdivenin bu tarafında kalan 10 kişiyle olmaz. Tabi ki işveren az vermeye çalışacak. Biz de daha rahat yaşamak için daha fazlasını almak için çalışacağız. Gücümüz sizde… Hep beraber yapacağız bunu. 50 kişi gelsin eyvallah… Ama başka bir 50 kişiye de anlatın. Yetkiyi sizden almadan imzalamayacağız. Daha ne dememi bekliyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

 
Ödemiş'te 2 bin öğrenciye uyuşturucu ve terör semineri
 
ABD Ordusu'ndan tepki çeken YPG tweetleri!
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İşçi 14 Mart 2017 Salı 16:40

Bu sozlesmeden de bir sey cikaramassaniz esit ise esit ucret politikasini hayata geciremesseniz diyecek lafim yok cunki ne soylesem az olur.

Yorumu oyla      11      5  
İzelman işçisi 1 Mart 2017 Çarşamba 12:42

Yüzde kırkları neden çözemiyorsunuz.Bunun altına nasıl imza attınız. Siz belediye işverenine karşı eziksiniz.Çünkü yakınlarınız,eşinizi çocuğunuzu işe soktunuz.İşverene bağımlısınız.Tek çare sizin gibilerden kurtulmak.İşçi size güvenmiyor.

Yorumu oyla      15      6  
İDARİ İŞLER 1 Mart 2017 Çarşamba 12:11

İŞÇİ KOMİTESİ KORULSUN

Yorumu oyla      15      5  
yeniişçi 1 Mart 2017 Çarşamba 11:36

bu yüzde kırklara imza atarken hiç vijdanınız sızlamadı sosyal yardımları çıkın bekar olan işçi nerdeyse asgeri ücretin altında çalışıyor bir alanlara iniyoruz eşit işe eşit ücret diyoruz hem imza atıyoruz protokole sonra arkadaşlar bize güvenin diyorsunuz.sendikacılık site yöneticiliğine benzemez 1 nolu şube başkanı işçi arkadaşımızı azarlıyorsun ama 2 yıl önce aynı o arkadaş gibi sende isyan ediyordun geçmişimizi unutmamak lazım işini iyi yapamaynalr ya atölyöye geri dönüyor ya direksiyona çıkıyor yada arkadaşalrının yüzüne bakamıcak olanlar işi bırakıyor saygılar birleşe birleşe kazanacağız buna hala inanmak istiyoruz

Yorumu oyla      11      5  
1 Mart 2017 Çarşamba 11:09

Siz nasıl başkanınızdan yetkinizi alıyorsanız biz de tabanımızdan alıyoruz’ dedik. diyor başkannn hangi tabandan bahsediyor acaba tabanın sesini duyuyormu taban yönetiminle beraber gitmeni istiyor gerçekten

Yorumu oyla      12      5  
Temsilci 1 Mart 2017 Çarşamba 10:25

Temsilciler bile size güvenmiyor arkanızda duran kalmadı.Siz alana ve işçiye Hakim olmadıktan sonra hangi güç ve kudretle ışveren karşısına çıkıp grev silahını çekeceksiniz.

Yorumu oyla      13      5  
başkan 1 Mart 2017 Çarşamba 10:07

bu kadar oynamayın işçi ile gün gelir hesap veremiyecek duruma gelirsiniz gecen tiste işçiyemi sordunuz şimdi yalandan işçi ne derse o olacak diyiyorsunuz

Yorumu oyla      14      5  
İzelmancı 1 Mart 2017 Çarşamba 09:55

Geçen sözleşme devletin asgeri ücret taban yükseltirken siz sendikacılar zaten 60-65 tl arası olacak yevmiyeleri sözleşme bitirdiniz suan 62.89 tl yövmiye ile sözleşmeye oturuluyor birde bize güvenin diyorsunuz gelen gideni aratır diye boşuna demiyorlar esnek çalışmaya bir hafta önce imza atıyorsunuz gelen tepkiler üzerine hemen büyüklerin araya girmesi ile düzeltiyorsunuz şubenizde tüzük gereği 70 delegeye yakın imza veriyor mahkemelere gönderiyorsunuz sonra tis önemli diyorsunuz madem tis bu kadar düşünüyordunuz ilk imzalar mayısta toplanmıştı seçim kararı alsaydınız seçimden kim korkar kaybetme korkusu olanlar yani işini iyi yapmayanlar işverene üyeni şikayet edeceksiniz sonrada bize güvenin diyeceksiniz söylerken siz bile kendinize inanmıyorsunuz

Yorumu oyla      14      5  
İşçi 1 Mart 2017 Çarşamba 09:13

Bu belediye de işçinin sendikaya olan inancını yıktınız...yıktığınız güveni tekrar siz kazanacaksınız..işçi zamanında çok meydanlara indi..ama ne oldu,el altından işverenle yapılan anlaşmalar..işçinin masada satılması..göstermelik eylemler..Umarım bu yazımı okursunuz da belki bir şeyler yaparsınız artık..işçiden aldığınız güveni işçiye geri verin o zaman..

Yorumu oyla      18      5  
izsu çalışanı 1 Mart 2017 Çarşamba 08:37

3 nolu şubede işçinin irade verdiği delegenin kongre talebini bile yok sayan bir şubenin tis bagitlanirken geçen tis gibi sormadan yapacaklardır ilk önce kendi özgüven lerinizi tazeleyin sonra sınıfı inandırin mahkemeye giden kongre talebi var izsu amatör yonetici bile ilk işi kendine şeflik aldığı dusunulurse

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hüseyin Beşok’un adı Bornova’da ölümsüzleşti
Türk basketbol tarihinin en önemli isimlerinden olan Hüseyin Beşok’un ...
ESHOT’tan ‘durak reklamları’ ihalesi: 3 yıl için…
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü kent genelindeki otobüs ...
Bornova'da engeller atlı terapi ile aşılıyor
Bornova Belediyesi, özel ilgiye ihtiyaç duyan down sendromlu, otizmli ...
 
Karşıyaka'da sınav stresine 'egzersizli' önlem
Karşıyakalı öğrencilere ücretsiz eğitim desteği sağlayan Karşıyaka Belediyesi ...
İzmir’i şok eden baskında 2.perde: 230 kilo…
Buca’dan bir depoya düzenledikleri baskınla ortaya çıkan gıda skandalın ...
Bakanlıktan İzmir'e 3 şehir ormanı, 66 mesire yeri
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) İzmir’de şehrin ...
 
Büyükşehir’de ‘vergi haftası’ buluşması
Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, bu yıl “27 Şubat - 5 Mart tarihleri” ...
İzmir’in altın çocuğu şeref kürsüsünün zirvesinde
Buz pateninin yeni yıldızı Efe Çetiz, kariyerine bir altın madalya daha ...
Karşıyaka Tramvayı’nda son viraj
Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nun önünden geçen tek hat tramvay güzergahının ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva