HABERLER>GÜNCEL
11 Şubat 2019 Pazartesi - 08:59

Büyükşehir'de toplu sözleşme masası: İşçiler kazanımla çıktı

Büyükşehir Belediye şirketlerinden İZELMAN'da çalışan ve DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 1 ve 3 No'lu şubelerde örgütlü bulunan 6 bin 500 işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri (TİS) sürüyor. Sendika ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan oturumlarda TİS taslağında yer alan 69 maddeden 40'ı üzerinde uzlaşma sağlanırken, işçiler yeni kazanımlar da elde etti.

Büyükşehir de toplu sözleşme masası: İşçiler kazanımla çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden biri olan ve belediyenin ulaşım hizmetlerini yürüten ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesindeki şoför ve atölye işçilerinin yanı sıra fen işleri müdürlüğü, park bahçe, çevre sağlığı, mezarlıklar dairesi, balık hali, sebze, aşevi huzurevi, otoparklar, katı atık dairesi, idari birimler, Eşrefpaşa Hastanesi gibi 17 farklı birimde çalışan yaklaşık 6 bin 500 İZELMAN işçisini ilgilendiren TİS görüşmeleri, sürüyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Sendikası İzmir 1 ve 3 No'lu Şubelerde örgütlü bulunan işçilerin sonucunu merakla beklediği görüşmelerde, şuana kadar TİS taslağında yer alan 69 maddeden, 40'ı üzerinde uzlaşma sağlandı. Genel İş 3 No'lu Şube Başkanı Faruk Saral, ilk oturumda işverenin kendilerine yüzde 15 oranında ücret zammı önerdiğini ancak kabul etmediklerini, yapılan görüşmeler sonucunda, en son yapılan zam oranının yüzde 20.30'a çıkarıldığını belirtti. Ancak ülkedeki enflasyon oranını göz önüne aldıklarını ve bu rakamı da kabul etmediklerini açıklayan Saral, sendikanın yüzde 35 oranında bir artış istediğini aktardı.

'YENİ KAZANIMLAR ELDE ETTİK'
Paraya dayanan maddeler üzerinde görüşmelerin devam ettiğini açıklayan Saral, "Yaptığımız görüşmeler sonucunda bazı kazanımlar elde ettik. Örneğin bir işçi senelik izne çıktığında yüzde 33 oranında ek olarak senelik izin harçlığı alıyordu. Bunu yüzde 35'e çıkardık. Yine akşam 20.00 ile sabah 08.00 arasında mesaide olanlar için de mesainin üstüne konulan ekstra yüzde 34 gece vardiyası çalışma primi vardı. Bunu da yüzde 35 seviyesine yükselttik. Yüzde 1 arttırarak, bir kazanım elde ettik" dedi.

Herkese eşit ücret zammı istediklerini söyleyen Faruk Saral, ülkede gerçek oranı açıklanmayan bir enflasyonun olduğunu, bu gerçeklik dikkate alınarak ücret zammının önerilmesi gerektiğini belirtti. Saral, sağladıkları bir diğer kazanımın da kıdem zammı oranı olduğunu belirterek, "Yıllık 0.29 oranında bir kıdem zammı alıyoruz. Teklif edilen zam oranının üzerine ayrıca bir zam teklifi verildi. Yaklaşık yüzde 2 veya 2.5'lara tekabül ediyor. Yeni bir madde. Arkadaşlarımız için yeni bir kazanım sağlamış olduk" diye konuştu.

'ÖRGÜTLÜ GÜCÜMÜZÜ KULLANMAKTAN ÇEKİNMEYİZ'
Sözleşme görüşmelerinin 3 Ocak'ta başladığını ve toplu sözleşme kanununa göre masadaki sürecin 3 Mart'ta bitmesi gerektiğini belirten Faruk Saral, "3 Mart'tan sonra uzlaşma sağlanamazsa arabulucu süreci başlıyor. Biz bu görüşmelerin masada uzlaşarak bitmesini istiyoruz. Umarım bizi farklı bir durum içerisine sokmazlar. 'Mart'ın sonu bahar' söylemi var. Biz de mart ayının sonunun İZELMAN işçileri için bahar olmasını istiyoruz. TİS'i masada bir bahar havası içerisinde bitirmeliyiz. Umudumuzu hiç bir zaman yitirmiyoruz. Örgütlülüğümüze inanıyoruz, mücadeleye inanıyoruz. Masada uzlaşamazsak, örgütlü gücümüzü kullanmaktan çekinmeyiz" diye konuştu.

Sendika ile belediye arasındaki bir diğer oturum, 14 Şubat Perşembe günü gerçekleştirilecek. (DHA)

 
İzmir’de ıslak hafta! 80 kilo yağacak
 
Bornova'da hobi kursuna yoğun ilgi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
devrimci 11 Şubat 2019 Pazartesi 21:20

Devrimcilik kurulu düzeni sorgulamaktan, emekten yana olmaktan geçer! Akıl, sağduyu, sabır ve disiplin gerektirir! Karşılaşacağı tehlikelerin başında da popülizm gelir! Sözleşmelerde 3 kuruşun peşinde koşacaklarına neden sağlık ve yaşam sigortası istemezler, hep şaşarım! Neden ferdi kaza sigortası istemezler? Neden ayni yardımların ücret artışından önemli olduğunu hesaplamazlar? Yıl 2019, sendikalar nelerle meşgul :(

Yorumu oyla      4      5  
İzmirli 11 Şubat 2019 Pazartesi 19:33

Grev yapın grev. Zaten sadece CHP''li belediyelerde kaldınız. Bu belediyeler de kaybedilsin. Sonra da Disk yok olup gitsin. İşte Buca belediyesi maaş ödeyemiyor. Kesin kaybedilecek sonra da Disk belediyeden çıkarılacak.

Yorumu oyla      4      5  
ahmetsezai 11 Şubat 2019 Pazartesi 15:24

ÜCRET SENDİKACILIĞI,SADECE TÜRK SOLUNA ZARAR VERMEKLE KALMADI.SENDİKALARI DA,SENDİKAL ANLAYIŞI DA BİTİRDİ.SONUÇ OLARAK EMEKÇİLER SİYASETTE ETKİSİZ ELEMAN OLDULAR..

Yorumu oyla      9      6  
11 Şubat 2019 Pazartesi 10:39

Türk solunu ücret sendikacılığı öldürdü. Sürekli aldık, kazandık vs. İş verimi arttı, hizmet çoğaldı, çalışmayan, kaytaran işçi ötelendi, para, mesai almadan sosyal sorumluluk projelerine dahil olundu, imece usulü iki okul, üç bahçe duvarı onarıldı, yaşlıların elinden tutuldu, anasız babasız çocuklar sevindirildi. Ben mi çok iyimserim, sol, idealizm, dayanışma ruhu öldü de yerine para, mesai, harcırah, rapor kavgası veren işçi sınıfı mı oluştu.

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de ıslak hafta! 80 kilo yağacak
İzmir’de ıslak hafta! 80 kilo yağacak
'Cinayetlerin arkasında TSK var denecekti'
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Biz Kozmik Oda'yı açmasaydık, ...
Kayak merkezinde kanlı gece! Çantasını alan kaçtı
Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden olan Uludağ Birinci Oteller ...
 
İstanbul'da çöken binanın yanındaki riskli yapılar yıkılıyor
İstanbul Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın bitişiğindeki 10 katlı binanın yıkımına başlandı.
Dağdan kopan dev kaya parçası yoldan geçen aracın üstüne düştü!
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde Kato Dağı'nda kopan kaya parçasının, yol ...
İzmir'de kuyuya düşen inek için nefes kesen operasyon
Tire ilçesinde boş su kuyusuna düşen inek 12 saat sonra nefes kesen bir çalışmayla kurtarıldı. 
 
İzmir'de mahkum yakınlarından 'af' eylemi
İzmir Konak Meydanı'nda toplanan mahkum yakınları, af çıkarılmasını talep ...
Ödemiş'te 23'üncü 'Deve Güreşleri' yapıldı
İzmir'in Ödemiş ilçesi kırsal Konaklı Mahallesi'nde, belediyenin desteğiyle ...
Akü takviyesi yapmak isterken otomobilini yaktı
İzmir'in Tire ilçesinde, akü takviyesi yapılmak istenen otomobil, bir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva