HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Mart 2016 Cuma - 12:13

Büyükşehir’de personele internet denetimi!

Büyükşehir Belediyesi, personele tahsis edilen internetin kamu yararı gözetilerek kullanıldığını kontrol etme gerekçesiyle tartışma yaratan bir uygulama başlattı.

Büyükşehir’de personele internet denetimi!

Türkiye'de kamu kurumlarında internet kullanımlarıyla ilgili yönetimler ve çalışanlar arasındaki tartışmalara bir yenisi daha eklendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi Mart ayından itibaren yeni bir uygulamaya başladı. Tüm birimlere gönderilen yazıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerinde görev yapan memur, sözleşmeli memur, daimi işçi ve şirket personellerine görevlerinde yardımcı olmak amacıyla internet tahsisi yapıldığı, internetin kişilerin yaptıkları işe uygun, kamu yararı gözetilerek ve kişisel amaca hizmet etmeden kullanılması esas olduğu belirtildi.

Yazıda bu giriş kısmının ardından internetin amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının birim amirlerince kontrol edilmesi amacıyla her ayın sonuda internet üzerinden ziyaret edilen site bilgileri raporlarının elektronik posta yoluyla ilgili biri amirleri veya bu iş ile yetkilendirilmiş kişilere gönderilmesi için bir elektronik posta adresi istendi. Genel Sekreterlik makamında telefon aramalarına ait arama raporları için de onay alınmasına karşın daha sonra telefonla ilgili uygulamadan vazgeçildi.

ÇALIŞANLAR TEDİRGİN OLDU
İnternet üzerinden her bilgisayardan girilen site bilgilerinin her ay rapor olarak birim amirine gönderilecek olmasına çalışanlar tepki gösterdi. Büyükşehir Belediyesi'nde internet filtrelemesi olduğunu, facebook, twitter gibi sosyal medyaya da girilemediğini belirten belediye çalışanları oyun, sohbet ve kelimeler üzerinden de bazı filtrelemeler nedeniyle pek çok siteye girişinde yasaklı olduğunu dile getirdi. Bilgi İşlem Dairesi'nin tüm bilgisayarları izleyebildiği için uygunsuz sitelere girişle ilgili önlemler alabileceğini dile getiren çalışanlar birim amirlerine verilecek raporların kişilere özel bir baskı unsuru olarak kullanılabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

BELEDİYE YÖNETİMİ: AMAÇ DİSİPLİN SAĞLAMAK
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise uygulamayı ceza verme veya baskı amaçlı yapmadıklarını, amaçlarının internet kullanımını disipline etmek olduğunu açıkladı. Birim amirlerinden bazı personelin bilgisayarda mesai saatlerinde uzun süre işle ilgili olmayan internet sitelerine girdiği, işini aksattığı yönünde iddia ve şikayetler aldıklarını belirten yetkililer, caydırıcı olmak ve disiplin sağlamak amacıyla bu uygulamayı başlattıklarını söyledi.

Kısa süreli haber edinme amaçlı olarak haber sitilerine girilmesinin normal olduğunu ancak günde 1-2 saate varan işle ilgisi olmayan sitelere girilmesinin kamu yararına olmadığını ve mesaiye zarar verdiğini belirtti. Amaç soruşturma veya ceza vermek olsa, zaten hangi siteye girildiğini görebildikleri için yaptırıma her zaman yapabileceklerini belirten yetkililer amaçlarının bu olmadığını dile getirdi.

MEMUR VE İŞÇİ SENDİKALARI TEPKİLİ
İnternetle ilgili uygulamaya memur ve işçi sendikaları da tepki gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde toplu sözleşme imzalayan yetkili sendike Yerel Sen 1 No'lu Şube Bakanı Hakan Kıran "Sendika olarak kişisel hak ve özgürlükler temelli iletişim kurma ve haber alma özgürlüğünün önünde engel olabilecek bir uygulamadır. Denetimi yapacak kişiler neye göre kim tarafından seçilecek? Bu belli değil. Sonuna kadar yanlış bir uygulamadır. Uygunsuz site varsa zaten kimin nereye girdiğini görüyorlar. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Çalışanlar hangi sitelere girmemeli? Buna kim karar verecek?" dedi.

Genel-İş 3 No'lu Şube Başkanı Gürol Doğan da Büyükşehir Belediyesi yönetiniminin son uygulamasını yanlış bulduklarını söyledi. Belediye'nin bilgisayarlarda internetle ilgili şifreleme yapabileceğini, tedbirini alabileceğini belirten Doğan, "Ancak böyle bir uygulama mobbinge benziyor. Kimin hangi siteye girdiğini raporlayarak, denetimi ve yaptırımı nasıl yapacağının belli olmadığı birim amiri veya orada çalışan birine vereceklermiş. Özelin ifşasıdır. Doğru olmaz. Belediye, şifreleme yapsın. Tedbirini alsın, ama bu uygulama yanlış olur" dedi.

Tümbel-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ulus Bozkır da uygulamaya tepki gösterdi. Bozkır, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleşen bu uygulama özel hayatın gizliliğinin ihlali olduğu kadar fişleme niyeti de taşımaktadır. Belediyenin kendi memuruna güven duymadığını göstermektedir. Hükümetin kamu emekçilerini (memurlara) fişlemek için çıkardığı genelgelerle paralellik içeren uygulamadan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi. (dha)

 
İzmir’den Başbakan Davutoğlu geçti!
 
Muğla’da tefeci operasyon: 4 gözaltı
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Parkcı 26 Mart 2016 Cumartesi 08:43

İzmir Büyükşehir Belediyesi. Park ve meydanlardaki üçretsiz internetten faydalandırdığı HALK 'ında hangi sitelere girdiğini takip ve kayıt ediyor olabilirmi ..... Dedikodu ile yürüyen şüpheci yönetimler her türlü yola baş vurabilirler ... Allah onlara. Akıl versin ....

Yorumu oyla      11      5  
ersin 25 Mart 2016 Cuma 20:48

Komedi komedi gulduru

Yorumu oyla      11      5  
turgut 25 Mart 2016 Cuma 19:15

İş zamanı iş dışında ne yapabilirsin ki sendikacı çok bilmişler

Yorumu oyla      11      5  
tarkan 25 Mart 2016 Cuma 17:55

Orası işyeri işyeri hangi interneti verirse kullanırsın öyle özgürlük mozgurluk olmaz... istiyorsan özgürlük internet paketi yükle cebinden gir özgür ol..

Yorumu oyla      11      5  
tarafsız 25 Mart 2016 Cuma 15:44

işyerinde mesai saatlerinde kişisel işlerle uğraşmak etik ve hak ve demokrasi göstergesiymiş gibi yorum yapanlar amacınız her ne olursa olsun belediyeyi dolayısıyla chp yi mi eleştirmek yoksa derin bir demokrasi felsefesi mi oluşturmak anlayamadım.Ama anladığım şu;kimse kimseye kendi özelinle uğraşma demiyor,diyorki benim sistemim kamunundur yani halkındır,bunu kişisel çıkarın için kullanamazsın ve milletin parasıyla ödenen mesaini buna harcayamazsın.Hangisi etik?Hangisi demokrasi?

Yorumu oyla      11      5  
personel 25 Mart 2016 Cuma 14:09

demokrasinin kalesine bak,resmen amirlere mobing/baskı aracı fırsatı sunulmaktadır.anti demokratik aynı zamanda sendikanın dediği gibi özelin ifşasıdır.Belkide örneğin personel kendi ile ilgili özel sağlık/kişisel sorunlarını araştıracak??amirde bunları öğrenip yeri gelince lehte aleyhte kullanacak.Acil geri dönülmesi gereken bir adımdır.

Yorumu oyla      11      5  
kullanıcı 25 Mart 2016 Cuma 13:30

bilgisayar yoksa akıllı telefon da mı yok? işini yapmak istemeyen adam her yolunu bulur merak etmeyin.

Yorumu oyla      11      5  
HAKAN 25 Mart 2016 Cuma 13:23

TEBRİKLER. BÜYÜK BİR ÇALIŞMA DAHA

Yorumu oyla      11      5  
devrimciler 25 Mart 2016 Cuma 13:08

zaten facebook, twitter, youtube vb. bir dünya site kapalı. memurlar, çoğunlukla trendyol, markafoni vb. sitelerden alışveriş yapıyor, o sitelere giriyor. belediye katlarında her daim alışveriş paketi taşıyan kargocuları görebilirsiniz.. işin kötüsü, bilgi işlem'in sıkıntıları. bilgisayarlar eski, office vb. programlar "lisans" doldu diye kurulamıyor.

Yorumu oyla      11      5  
ccc 25 Mart 2016 Cuma 13:07

İlahi sosyal komedi 😃 sosyal ağları sadece gezi parkında açan bel ..ye

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu: ‘Yanağında bir beni eksik’ diyorlarsa...
Gündemi değerlendiren Başkan Kocaoğlu, ‘EGİAD tartışması’na neden dahil ...
Başkan Atilla müjdeyi Yaşlılar Haftası’nda verdi
Başkan Olgun Atila, bu özel organizayonda Bornova’nın çınarlarını yalnız ...
Alsancak'a emek verenler ödüllendirildi
Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nce geleneksel olarak düzenlenen ...
 
İzmir’de can dostlara 5.6 milyonluk yatırım: 2 yuva ve mezarlık
Büyükşehir Belediyesi, Seyrek’teki 43 dönümlük araziye, aynı anda 1.100 ...
Buca’nın usta ellerine yeni marangozhane
Belediye kaynaklarının verimli kullanarak hizmet kalitesini arttırmaya ...
Başkan Soylu'dan 'eski dost'a ziyaret
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, SGK İzmir İl Müdürlüğü’ne atanan ...
 
En kıymetlilere kukla sürprizi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Yaşlılar Haftası” kapsamında kentteki huzurevlerinin ...
EGİAD Başkanı’na bir destek de Kocaoğlu’ndan: İzmir sahipsiz değil!
MHP İl Başkanı Karataş’ın ardından Başkan Kocaoğlu da AK Parti İzmir Milletvekili ...
Bornova Belediyesi’nden afetzedelere yardım eli
Bornova Belediyesi, doğal afetlerde ve yangınlarda evleri zarar gören ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva