HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Ekim 2023 Pazartesi - 19:32

Büyükşehir’de gündem bir kez daha kooperatif... AK Parti’den ‘Organize işler’ benzetmesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan Meclis oturumu bir kez daha ‘kooperatif’ tartışmalarına neden oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın kooperatif üyeleri ile ilgili bazı isimleri açıklaması sonrası CHP’li isimler ise aynı sertlikte yanıt verdi

Büyükşehir’de gündem bir kez daha kooperatif... AK Parti’den ‘Organize işler’ benzetmesi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisinin ilk oturumu gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda meclise Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Meclis oturumuna gündem dışı konuşmalarda yaşanan tartışmalar damga vurdu.



BOZTEPE: ÇALIŞANLARA VE ÜYELERE HAKSIZLIK YAPIYORUZ
Gündem dışı konuşmalarda ilk sözü alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “2018’de bir arsamızı devrettik belediye çalışanlarımız için Çiğli’de o zamanlarda. O zamanlarda İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı da grup başkanvekillerini toplayarak açıklama yapmıştı. Sonrasında orada temel atıldı. Sanırım Ekim, Eylül ayındaydı tören. Üzerinden 1 yıl geçti. 1 yıldır alana herhalde 10 defa gitmişimdir. Belediye önünde yarın öbür gün kooperatiflerimiz,n eylem yapmasını istemiyoruz.  Burada konutlar satılırken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin güvencesi ile satılıyor. Bu nedenle insanlar bir çok akrabalarını kooperatiflere üye yaptılar. İlk etapta burada 2 proje yapılıyor. İsimlerden kaynaklı belki satışlar daha cazip gelecek diye düşünülmüş olabilir. Bir tanesi kooperatife yapılıyor, diğeri İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına. Yani bir tarafta lüks konutlar yapılıyor, diğer tarafta çalışanlara daha düşük seviyede bir yapı. Bunun kurucularına baktığımızda Şenol Aslanoğlu’da var. Burada 150 milyon TL'den fazla paranın toplandığını söylediler bize. Çalışanlar ödeme yapamadıkları gibi hisselerini devretme sürecine girdiklerini görüyoruz. Burada çalışanlara ve üyeler haksızlık yapıyoruz” dedi.

AYDIN:  NE KADARA MAL OLACAK?
Söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, Bayraklı Şehir Hastanesi ile ilgili soruların yöneltirken, “İzmir’de zaman zaman gündeme gelen konu geçtiğimiz ay bir kez daha gündeme geldi. Bayraklı şehir Hastanesi açılışı… Hastanenin durumu artık bir hikayeye dönmüş durumda. Hastanenin temelin 2013 yılında atıldığı söyleniyor kayıtlar. Bitme süreci 30 ay olarak belirtilmişti. 2015 yılında bir kez daha temel atılıyor burası için. Bahsedilen temel atma töreni tekrarlanmış oluyor. Şehir Hastanesi iktidarın 2012 yılı seçim vaadiydi.  İşin garibi şu, iki defa temeli atılan hastanenin finansmanı 2016’ta bulundu. Bu inşaat 2017 Mayıs’ta fiilen başladı. Şehir Hastanesi'nin açılışının 2018’de yapılacağı söylendi. 2019’da yerel seçim vardı ve yine buranın açılacağı söylendi. Sonrasında Fahrettin Koca 31 Mayıs 2020 tarihinde hastanenin açılacağını söyledi. Son olarak 27 Eylül’de açılacağı söylendi ancak açılmadı. Yani 27 kez açılacağı açıklanan hastane açılamadı. İzmir halkı adına sormak istiyoruz. Bu hastanenin temeli ne zaman atıldı? İşletme süresi 20 yıl mı 25 yıl mı? 1,6 milyar TL’ye mal olacağı söylenen hastaneye ne kadara mal oluyor?” ifadelerini kullandı.

YILDIZ:  YENİ MAĞDURLAR DOĞMASIN DİYE SÖYLÜYORUZ 
CHP’li Aydın’a yanıt veren AK Parti Sözcüsü Hakan Yıldız, kooperatif sürecini eleştirirken "Murat Bey’in şehir hastaneleri ile ilgili merakını hayretle izledik. Opera Binasını bitiremeyen, battı çıktı yapamayan, kooperatifleri bitiremeyen bir partinin temsilcisine güzel bir derstir. Bugün 1 milyar Euro’nun üzerinde bir bütçe ile hastane açılır noktaya gelmiştir. 2 bin yataklı bir hastanedir. Bu anlamda yaşanan gecikmelerin içindeki teknik çalışmalardan kaynaklıdır. Bu kadar büyük projeyi keşke İzmir Büyükşehir Belediyesi bitirse de bizde gecikmelerden kaynaklı tebrik etsek. Bitmeyen Opera Binasını bir sonraki meclis kendileri bize anlatsınlar.  9 yıl boyunca gelinen noktayı bırakın temel atmayı, bitmesini, açılışın ertelenmesine razı olalım, gelinen noktayı bize anlatsınlar. Biz her mecliste soruyoruz. Ege Şehir Planlaması’na ayni sermaye olarak verdiğimiz 2 alanı verdik. O gün bu mecliste birçok arkadaşımız belediye çalışanlarına konut yapacağız dedi. Peki ne oldu? Bize sunum yapılırken, CHP’li üyeler ‘Sosyal belediyeciliği göreceksiniz’ dediği alan ne olmuş? Geçtiğimiz yıl bu tartışmaları yaşamıştık. Bir kooperatife burayı devrettik. Bir arkadaşımız kooperatif modelinin ne kadar değerli olduğu yönünde konuşmalar yapmıştı. Şehir İnşaat firmasına bakıyoruz, Örnekköy’de yapıyor, Çiğli’de yapıyor… 2020 yılında kurulmuş, kuruluş hikayesi il başkanınız o gün kooperatif üyesi olduğu, kendi işyeri adresini şirket adresi yaptığı bir şirket.Bunu samimiyet ile sorgulanması gerekmiyor mu? Bugün binlerce konut inşaat yetkisine onay vermişiz. Bunu bu meclisin oy birliği ile almış. Biz Anayasa yetkisi ile yetkiyi İZBETON’a verdik, İZBETON yetkisini aşarak dönemin kooperatif başkanı, şimdi il başkanınız ile sözleşme imzaladı. Yine Çiğli’de yetkisini aşarak Ege Şehir Planlaması'nın 2 farklı proje yaptığını görüyoruz. Yeri geldiğinde AK Parti'ye yüklenmek için bir takım  iddiada bulunanlar, 5’li çete diyenler… Başka şirket yok muydu? Adresinin hali hazırda İl başkanınızın şirket adresi olarak kullandığı bir şirkete binlerce konutun yetkisini verdiniz? Bu binalar bitmeyecek. Bitmeyince S plakası sorunu gibi kapıya yığılan kooperatif mağdurları göreceğiz. Milyonlarca lira denetimsiz bir şekilde bu kooperatiflere aktarılıyor. Biz yeni mağdurlar doğmasın diye tekrara tekrara dile getiriyoruz" diye konuştu.

HIZAL:  NEREDEN BAKSANIZ ORGANİZE İŞLER BUNLAR
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal yaşanan durumların sorumlasunun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olduğunu belirtirken, "CHP'li meclis üyesinden Şehir Hastanelerinin neden bu kadar geciktiği konusunda eleştiri almamız bizi mutlu ediyor. Çünkü çok yakın zamana kadar şehir hastanesine karşıyız, iktidara gelince kapatacağız diyen anlayış bugün hastanenin eden geciktiği konusunda eleştiri yapması iktidar olarak doğru yolda olduğumu gösteriyor. Şehir hastanesi inşallah çok yakın zamanda açılacak. Temel konumuz Sayın Aydın'ın futbolcu edası ile orta sahada topu çevirip taca atma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Grup Sözcümüz yazı paylaştı.  Yazı Çevre İl Müdürlüğü tarafına yazılmış.  Yazının sonunda 'mülkiyeti beledimize ait olan adalarda devir işlemi yapılmamıştır' deniliyor. Biz bu yazıdan şunu anlıyoruz. Bu etaplarda İZBETON'un dışında herhangi bir kurum ve kuruluşun dışında birinin faaliyet göstermemesi lazım. Ancak biz biliyoruz ki kaçak yollarla oraya girmiş kooperatifler var. Bunları buraya sokan Tunç Soyer. Suça ortak oluyor. Sayın Soyer sıklıkla; Biz Türkiye’ye örnek dönüşüm modeli ortaya koyduk diyor. O kadar örnek olmuş ki İzmir'in dışından bu modeli örnekleme almaya çalışan arkadaşlar var. Ben Şenol Aslanoğlu ile ilgili eleştiri yaptığımda hemen çıkıp meseleyi siyasi noktaya çekiyorsunuz. Ben kooperatif üzerinden eleştiri yapıyorum. Gaziemir 1'nci etap... Temelini Kemal Kılıçdaroğlu'na attırdınız. Bu inşaat İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin güvencesi altında dediniz. 36 ayda bitireceğinizi söylediniz. Üyelerden 178 milyon TL para toplanmış. Para nerde? Yok, Daire nerede ? Yok. Tam Organize İşler... Serdar Deniz adlı bir vatandaş kurmuş. Kim bu? CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat'ın danışmanı. Yanında kim var? CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol... O kadar örnek oldunuz ki Ankara'dan çıktı ve koşa koşa İzmir'in kentsel dönüşüm sorununu çözmeye geldi. Kim çağırdı Ümit Erkol'u? Mustafa Tunç Soyer çağırdı.  Ümit Erkol'un oğlu geliyor buraya Fırat Erkol... O nerde yapıyor? İMC Yapı Kooperatifi'nde.Bizim Çiğli'de çalışanlarımıza verdiğimiz, milyonlarca liralık arsanın üzerine konmaya Londra'dan geliyor. Babası yetmiyor kendisi geliyor. Bu vatandaş bir de şirket kuruyor. Ares yapı A.Ş... 2022' de kurulmuş şirkete iş veriliyor. Uzundere'de etabı vermişler. Neresinden tutsanız sakatlık. Narlıdere Metrosunu eleştiririz, Çiğli Tramvayını eleştiririz, ama biter.  Ancak bunlar bambaşka bir şey. İzmirlilerin kaynakları, İzmir Büyükşehir Belediyesisi'nin itibarı.... Yazıklar olsun. Tüm bunların sorumlusu Soyer'dir. Şenol Aslanoğlu yok, İZBETON Genel Müdür yok, hepsinin amiri  Tunç Soyer'dir" dedi.

ÖNAL: İÇİNİZE SİNDİREMİYORSUNUZ
CHP sıralarından söz alan İrfan Önal, kooperatif süreci ile ilgili bilgi vererek "Sapla samanı karıştırıyorlar. Özgür Bey'in kişiselleştirdiği kooperatif konusunu ile gündemi dolduruyorlar. Kooperatif konusu 1 kişinin iradesinde olan bir şey değildir. Kooperatif bir oluşumdur. 500 tane arsa sahibi ile 500 kişiyi bir araya getirip bin konut üretmektir. Parası neden geliyor?  Tüm bu durumları bilip sözleşmenin altına imza atan vatandaşlardan geliyor. Vatandaşlar sözleşmeleri okuduğunda akıl edemiyor mi? Bir Özgür Bey mi akıl ediyor?  Sizin yönetemediğiniz her gün artan bu maliyetler ile evet bu inşaatlar bitmeyecek. Özgür Bey avukatlığı bırakacak herhalde yakında inşaat işine girecek. Buraya para yatıran kimseden itiraz gelmiyor. Özgür Bey her mecliste 'bi şirket nasıl vurgun yapıyor' diyor. TOKİ fiyatlarının altında buradaki inşaat maliyetleri. Bunlar vurgun yapıyorsa TOKİ ne yapıyor? CHP İzmir şu an Türkiye'ye örnek. Bir CHP'linin Ankara'da il başkanı olması ve gelip kooperatif üyesi olması niye sizi rahatsız ediyor? Siz de AK Parti rozeti takmayan işe giremiyor. İzmir'de yüzde 58'le seçilmiş Tunç Soyer'in bir şirkete bir atama yapmasını içinize sindiremiyorsunuz. Biz üretimde de yapımda da kooperatifçiliği savunuyoruz. Varsa bir yanlış üstüne birlikte gidelim" ifadelerini kullandı.

AYDIN: SÖZLEŞME HÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YANLIŞ OKUYORSUNUZ
Yeniden söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Kooperatifler şirketlerdeki gibi büyük hissedarın konuştuğu yerler değildir. Her kooperatif üyesinin 1 oy hakkı vardır. Bu nedenle eşitlikçidir. Kooperatifin denetim kurulu vardır. Bu denetçilerin yetki ve sorumlulukları vardır. Her mecliste sorularınıza cevap veriyoruz. Sözleşmenin hükmünü yanlış yorumluyorsunuz. Yanlış yerden çıktığınız için yanlış sonuca varıyorsunuz” dedi.

 

 
Dağ-taş mülteci!
 
İZSU’dan dev borçlanma... 110 milyon Avro ve 618 milyon TL’lik taleplere oy birliği!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hassittir 12 Ekim 2023 Perşembe 00:56

Bu adamı Ümit Erkolu İzmir’e geri alın sizin olsun. Ankara’da Mansur başkan onu makama bile sokmaz.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den üniversitelilere anne yemeği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, üniversite öğrencilerine 6 noktada akşam ...
Meslek Fabrikası binası devredilecekti... Mahkeme ne karar verdi?
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Tarım Lisesi’ yapılmak amacıyla ...
Başkan Soyer'den kardeşlik vurgusu: Ticareti, sanatı, turizmi geliştirebiliriz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi ...
 
Yorumlarda ‘Özel’ tartışma ve ‘sadakat’ çıkışı: Ülkeyi yakmayı reddediyorum!
CHP içerisinde yaşanan değişim tartışmalarında tavrını Genel Başkan adayı ...
Çiğli’de 'Hayvan Dostu' eğitim protokolü imzalandı
Çiğli Belediyesi, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında Çiğli ...
CHP 'haciz geldi' dedi, Başkan Demirezen ateş püskürdü: Bayındır karıştı!
Bayındır Belediyesi’nin mallarına haciz konulduğu iddiasını yalanlayan ...
 
Kemalpaşa'da en tatlı festival
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile bu yıl 8’incisi düzenlenen ...
Karşıyaka'da hayvanseverlere eğitim!
Sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik çalışmalarıyla ...
Bergama Kültür Merkezi’nde perdeler açıldı
Bergama Belediyesi, vatandaşlarını Ekim ayında da kültür – sanat etkinlikleriyle buluşturuyor.
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva