HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Ağustos 2014 Pazartesi - 19:11

Büyükşehir’de gergin meclis! Başkan patladı: Önce insan…

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında AK Parti’nin aşırı yağışlar sonrası oluşan altyapı yetersizliğini gündeme getirerek belediyeyi eleştirmesine tepki gösteren Başkan Aziz Kocaoğlu sert konuştu. Konuşmasında “belediye kenti yönetemiyor” diyen AK Partili Bilal Doğan’a tepki gösteren Kocaoğlu, “Önce insan olacağız, elimizi vicdanımıza koyacağız. Afetin siyaseti olmaz. Bu sözler sadece ve sadece sizin kişiliğinizin yansıması olarak tutanaklara geçecektir. Çok özür diliyorum ama bunu hak ettiniz. Bu siyaset değil. Siyaset adam gibi, adil, etik değerlere sadık kalınarak yapılır” dedi. Toplantıda, kentsel dönüşüm ve metro konusu da tartışmalara neden oldu.

Büyükşehir’de gergin meclis! Başkan patladı: Önce insan…

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Başkan Aziz Kocoğlu’nun yönettiği toplantıda geçen hafta aşırı yağışlar nedeniyle yaşanan alt yapı yetersizliği ve Konak’ta Ümit Özkan’ın sel sularına kapılarak hayatını kaybetmesi tartışmalara neden oldu.
 


Toplantıda söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, belediyenin sorumlu olduğunu ifade ederken, “Aşırı yağışlar, altyapısı bir türlü tamamlanamayan İzmir’i felç etti. Konak su içinde kaldı. Gültepe Boğaziçi Mahallesi’nde 16 yaşında bir kardeşimiz hayatını kaybetti. İki kişi de zor kurtuldu. Muhtar iki ay önce İZSU’ya başvurmuş. Muhtar dinlenip önlem alınsaydı bu yaşanmazdı. Yolda kalan araca yardım için giden Ümit Özkan sel sularına kapıldı. Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü dikkate alsaydı Özkan ölmeyebilirdi. Yeni Ümit Özkan’lar ölmemesi için altyapı eksiklerinin giderilmesi gerekir. İtfaiyesi, alt geçitleri sular altında kalan İzmir hepimizi üzüyor. Başkanlığınızdaki belediye İzmir’i maalesef yönetemiyor” dedi.
 
SİYASET ADAM GİBİ YAPILIR
Doğan’ın sözlerine Kocoğlu çok sert tepki gösterdi. Kocaoğlu, “Birçok kentlerde felaket oldu. Kimse bunun yaşanmasını istemez. Hem İstanbul’da, Ankara’da yaşandığında hiçbir zaman siyasi malzeme yapmak gibi etiksizliğe itibar etmedim. Etmem de… Felaket yaşanınca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i aradım. Felaketlerde hep aradım. Ege Bölgesi’nde en büyük araç filosuna sahip belediyeyiz. Bunlar ayrı şeyler. Bizim ciğerimiz yandı. İki sene önce İstanbul’da 9 kişi hayatını kaybetti. Biz siyasi malzeme yaptık mı? İnsan canından, sağlığından, kanından siyaset yapılmaz. En önemlisi ayıptır, günahtır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1999 yılından beri kimin elinde? Sorunlar bitti mi? Afet ile dalga geçilmez. Siyaset yapılmaz. Çıkıp ‘Allah kimseye vermesin’ denilir. Bunlar siyasetten önce vicdani sızlayan insanların yapacağı işler değildir. Önce insan olacağız, elimizi vicdanımıza koyacağız. Bostanlı Deresi’nde onlarca kişi hayatını kaybetti. Hiç birisi siyasi malzeme yapılmaz. Allah hepimizi, canlıları korusun.  Sadece ve sadece sizin kişiliğinizin yansıması olarak tutanaklara geçecektir. Çok özür diliyorum ama bunu hak ettiniz. Bu siyaset değil. Siyaset adam gibi, adil, etik değerlere sadık kalınarak yapılır. Bunun yapılması sizi de meclisi de memleketi de yüceltir. Böyle siyaset bize bir şey yapmaz. Biz bunların hiç birisine 11 yıldır tenezzül etmedik. Edilmez de… Bunu da böyle bilin. Mecliste,  toplumun sinirlerinin uçlarına dokunmaya, değer yargılarını yok etmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu meclis çatısı altında asla da buna izin verilmeyecektir” diye konuştu.
 


AĞLAYIP DA GÖZÜMDEN Mİ OLAYIM?
Toplantıda konuşan AK Parti Meclis Üyesi Ali Kökoğuz da metro ve kentsel dönüşüm konularında Büyükşehir Belediyesi’nin yetersiz kaldığını söyledi. Kökoğuz ilk olarak metro konusunu gündeme getirdi. Kökoğuz, “Metronun ne kadar geç bittiği İzmir halkı tarafından biliniyor. Metro geç bittiği halde size ‘neden metro geç bitti’ denildiğinde ‘tarih veremem, ağlayıp da gözümden mi olayım’ dediniz. Bunu siz söylediniz” dedi. Bunun üzerine Kocaoğlu, “O lafın ne olduğunu anlamayan bilemez. Sana ne olduğunu anlatırım” cevabını verdi. Kökoğuz, ardından “benim IQ seviyem anlamaya yeterli. Biz sizin ne ağlamanızı, gözlerinizi kaybetmenizi istemeyiz. Bunu istemeyiz. Gözlerinizde sorun olmasın” deyince salon bir anda gerildi.
 
GEYİK MUHABBETİ
Kökoğuz ardından konuyu kentsel dönüşüme getirdi. Kökoğuz, “Bütün seçim çalışmalarında kentsel dönüşümden bahsettiniz. Yetki, Bakanlar Kurulu kararı ile size verildi. Ben Bayraklı’da yaşıyorum ama hiçbir iş yapılmadı. Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde kentsel dönüşüm videosu var. Bu proje yalan ve sahte projedir. Şehrin planları olmadan üç boyutlu videoyu ancak sahte müteahhitler yapıyor. Bayraklı’da yaşayan gecekondu halkı sizden talepte bulunuyor.  Büyükşehir’in görevlileri halka yanlış bilgi veriyor. Halk ‘kentsel dönüşüm geyik muhabbeti ne zaman bitecek’ diye size soruyorlar” dedi.
 
KISKANMAYALIM!
Kökoğuz’un sözlerini değerlendiren Başkan Kocaoğlu, eleştirileri yanıtladı. Kocaoğlu, “ Ben o zaman sözleri söyledim. Burada ‘ağlayıp da gözden mi olayım’ sözleri Anadolu’da bir deyimdir. Bu bir çaresizlik ifadesidir. Yani tükendiği noktadır. Bu da açık yüreklilikle benim tarafımdan kullanılmıştır. Bu söz İzmir’de bilinmeyebilir ama merak edenler açıp lafın ne olduğu anlamına bakar. Sadece geciken proje İzmir’in metrosu değildir. Ankara-Eskişehir hattı üzerinde beş kere proje değişti. Sonunda ne derseniz deyin, nasıl yaparsanız yapın, nasıl konuşursanız konuşun belediye başkanı hükümet koridorlarında gezip ‘ben metroyu yapamıyorum’ diyerek dosyaları Ulaştırma Bakanlığı’na bırakmamıştır. Başkan ‘ben metroyu yaparım’ diyerek kararlılığını ortaya koymuştur. Kıskanmayalım” diye konuştu.
 


ALLAH’TAN SONRA İKİNCİ GÜÇ HALKTIR
Kentsel dönüşüm konusundan da bahseden Başkan Kocaoğlu, “Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi’ni İstanbul’da Sulukule’ye benzetmeden, gariban Roman vatandaşın boğazına çökmeden iş yapıyoruz. Kadifekale’de heyelan bölgesinde çalışma yaptık. TOKİ protokol gereği bize konutları verecekti. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar sağ. Allah uzun ömür versin. Sonra bize ‘konut vermiyoruz’ dediler.  Gittik oturduk, projeyi yarım bırakamayız. Onların vereceği daireleri biz 75 milyon TL’ye satın aldık. Hükümetin elinden hiç para çıkmadı. Burayı belediye kaynakları ile yaptık. Sizin anladığınız kentsel dönüşüm Fikirtepe’deki gibidir. Bayraklı’da her şey yapıldı. Bayraklı’da bir toplantı yaptık. Sunum ile anlattık. Toplam 60 hektarlık alandaki paylaşımlar hazırdır. Sunumdan sonra eski AK Parti İlçe Başkanı Ali Aslan ‘abi sunumdan etkilendim, destek veririz, düzgün bir şey yapılır’ dedi. Biz de teşekkür ettik. Bir hafta sonra ‘biz yapacağız’ diye çıktılar. Neyse olmadı. Bizim orada yapacağımız şey bellidir. Kartlarımız açıktır. Konak Tüneli’nin üstünü müteahhide gece yarısı toplatamazsınız. Müteahhidin gece yarısı bina toplama hakkı yoktur. Damlacık’ta kamulaştırma yapmak kamunun görevidir. Kamu idaresi ‘müteahhitle görüşün’ diye yazı yazamaz. Devlette böyle sistemsizlik yoktur. Bunlar yanlış işlerdir. Kentsel dönüşüm yapmak üzere Çevre Şehircilik Müdürlüğü dışında bir müdürlük kurup altı ay sonra da pılı pırtıyı toplayıp gitmek sizin işinizdir. O yasa ile kentsel dönüşüm yapılmaz. Sadece vatandaşın malı gasp edilir.  Bizim kentsel dönüşüm mantığımız uzlaşmaya dayalıdır. Çünkü bizim dayandığımız nokta adalettir. Laf kalabalığına getirerek, güneşi balçıkla sıvayarak, yanlışı doğru gibi göstererek bir noktaya varamazsınız. Doğrunun kalesi yıkılmaz. Kale sallanır ama yıkılmaz. Bizim başımızdan ne geçtiğini 7 yaşındaki çocuk bile artık biliyor. Biz kente olan sevgimiz, sevincimizle çalışıyoruz. Haksız para bize lazım değil. Bayraklı’da rant varsa rantın tamamını orada oturan halkın tamamı alacak. Orada ‘dönüşüm’ bölgesi ilan edildi. Cennetçeşme’de kentsel dönüşüm alanının her şeyi ilan edilmişti. Yeni yasaya göre ‘riskli alan’ ilan edildi ama elimizden alındı. Bize orayı geri verin. Şimdi ne oldu. Hiçbir şeye dokunamadan gittiler. Bu ceberrut yasa ile olmaz. Her şeyin gücü vardır ama Allah’tan sonra ikinci güç halkındır. Halkın gücünün önünde kimse duramaz. Ağaya, paşaya değil halka hesap vereceksiniz” dedi.
 
KIRSALDA SÜT DAĞITMAYACAĞIZ
Meclis toplantısında AK Parti gurubu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ‘Süt kuzusu projesini’ gündeme getirdi. AK Partililer verdikleri soru önergesinde, “Süt kuzusu projesi metropolde uygulandığı diğer ilçelerde hepimizin malumudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları büyüdü. Yeni bağlanan yerlerde de bu proje uygulanmalıdır. Bazı ilçelerde projenin uygulanıp bazılarında uygulanmaması eşitsizlik yaratmaktadır” dedi. AK Parti, projenin genişletilip genişletilmeyeceğini sordu.
 
Sorun önergesinin ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz her eve daha önce de her okula süt dağıtmadık. Gelir durumu sınırlı olan, sabit gelirli ya da geliri bozuk olan hemşerilerimizin çocuklarının sağlıklı beslenmesi için yaptık. Toplam 46 okulda proje yaptık. Çocuklarımızı ayırmadık. Süt kuzusu projesini de belli bölgede dağıtıyoruz. Alsancak, Bornova ya da Konak Merkezi’nde süt dağıtmıyoruz. Şu anda 15 günde bir olmak üzere 130 bin eve süt dağıtıyoruz. Toplam 40 araç ile lojistik sistemi güçlü şekilde çalışıyoruz. Süt kuzusu projesini köylere götürmek zor. Biz nasıl yaptıysak bahsedilen problemi belediye başkanları da kendi ilçelerinde yeni projeler yaparak aşabilirler. Bu işin lojistiğini sağlamak çok zor. Kırsalda bunu niye dağıtmıyoruz konusunun arkasındaki gerçek şudur. Biz hayvancılıkta bir ya da ikinci kentiz. Kırsala gittiğimizde vatandaş zaten en az bir iki inek besliyor. Oradan süt temini yapıyor. Yoksa yakın komşusundan alıyor. Biz onlara götüreceğimiz hizmeti yol, altyapı hizmetleri ile dengeliyoruz. Metropolde süt dağıtıyoruz ama köy yolu yapmıyoruz. Tire’den, Kiraz’dan sütü alıp yine oraya süt dağıtma durumunu takdirlerinize sunuyorum. Böyle bir sistem olmaz” dedi.  AK Parti’nin projenin genişlemesi yönündeki önergesi CHP’li meclis üyelerinin oyları ile ret edildi. 
 
DAĞITILAN YARDIMLAR GÜNDEME GELDİ
Toplantıda, AK Parti grubu Ramazan Bayramı nedeniyle Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan yardımları gündeme getirdi. Verilen önergede, “2013 ve 2014’te dağıtılan Ramazan Bayramı ne kadardır? Para yardımından yararlanmak için aranan kriterler nelerdir?  Yardımlardan kaç kişi yararlanmıştır” denildi. Bunun üzerine Başkan Kocaoğlu, “Bu soru bilgi edinmedir. Biz bunların bilgisini memnuniyetle muhasebemizden çıkartıp veririz” dedi.
 
BEYAZ VADİ’YE DESTEK
Meclis toplantısında, Narlıdere Belediyesi’nin yıllardır yapmayı planladığı prestij proje Beyaz Vadi’ye destek geldi. Toplantıda, proje bedeli olan toplam 8 milyon milyon TL’nin 5 milyon 641 bin TL’sinin Büyükşehir tarafından ödenmesine karar verildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
GÜLTEPELİ 12 Ağustos 2014 Salı 17:44

AZİZ BAŞKAN'IN DÜRÜSTLÜĞÜ YARGILANABİLECEK KADAR DEMORAKTLIĞINDAN BELLİ, HALKININ HAKLARI İÇİN YARGILANAN BİR BAŞKAN.. BAZILARININ İSE SIFIRLAYA SIFIRLAYA 30 MİLYON AVROSU KALMIŞ, YARGILANDIĞI FALAN YOK... BUYUR BURDAN YAK!

Yorumu oyla      14      5  
ercan 12 Ağustos 2014 Salı 16:59

Dürüstlügnden kimsenin kuşkusu olmayan başkan 390 yılla yargılanıyor.Bundan ötesi varmı. Ne ekersen onu biçermişssin ,laf olsun işte

Yorumu oyla      13      8  
FİRAT 12 Ağustos 2014 Salı 15:32

BU HABERİ TARAFSIZCA OKUDUM.. ANLADIĞIM ŞUDUR Kİ; AZİZ BAŞKAN, AKP MECLİS ÜYELERİNİN ART NİYETLİ, SİYASİ AHLAK DIŞI BÜTÜN SORULARINI DOĞRU VE DÜRÜST BİR ŞEKİLDE AÇIKLAMIŞ..KENDİSİNİ CANI GÖNÜLDEN KUTLUYORUM VE DÜRÜSTLÜĞÜNDEN OLDUKÇA ETKİLENDİĞİMİ SÖYLEMEK İSTERİM. HALKIN BÖYLE YÖNETİCİLERE İHTİYACI VAR, HIRSIZLARA DEĞİL!!!! AMA ONUN İÇİNDE, AZİZ BAŞKAN'IN DEDİĞİ GİBİ "ÖNCE İNSAN OLACAĞIZ, ELİMİZİ VİCDANIMIZA KOYACAĞIZ..."

Yorumu oyla      20      8  
konaklı 12 Ağustos 2014 Salı 13:05

"Birçok kentlerde felaket oldu. Kimse bunun yaşanmasını istemez. Hem İstanbul’da, Ankara’da yaşandığında hiçbir zaman siyasi malzeme yapmak gibi etiksizliğe itibar etmedim..." BÜYÜKSÜN- AZİZ BAŞKAN..

Yorumu oyla      26      7  
İzmirli 12 Ağustos 2014 Salı 09:09

demokratsanız eleştirilere de açık olun. Ne desinler altyapı çok güzel mi desinler. Özel idare malları ayrı altyapı ayrı konu. İzmirin altyapısının ne olduğunu bilmeyen var mı, çık o zaman altyapı ile ilgili neler yapıldı onu anlat.

Yorumu oyla      31      13  
şeker 12 Ağustos 2014 Salı 01:29

ne ekersen onu biçersin.

Yorumu oyla      26      9  
11 Ağustos 2014 Pazartesi 21:39

Kökoğuz başkan adayıyken sakın anlaşmayın diye çarşaf çarşaf demeç veriyordu. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Ayıp ayıp...

Yorumu oyla      17      7  
sılo 11 Ağustos 2014 Pazartesi 21:07

Adam doğru söylüyor şikayetlere belediye cevap bile vermiyor Gelin cumhuriyet bulvarı girişinden SGK önüne kadar kanaletleri betonladılar buyrun gelin Aziz bey masada oturmayın Bilal bey gezen birisi

Yorumu oyla      17      15  
hakan kiriş 11 Ağustos 2014 Pazartesi 20:16

NE KADAR ELEŞTİTİRİYE KAPALISINIZ SAYIN BAŞKAN YENİ AÇILAN DOSTLUK BULVARINA Bİ GİDİN GÖRÜN CKURLAR OLUŞMUŞ ARAÇLARIMIZIN ALT TAKIMI BİTTİ SAYENİZDE CAMLIK DOSTLUK BULVARI LÜTFEN GİDİN Bİ BAKIN YOLU YAPAN FİRMADAN HESAP SORUN

Yorumu oyla      48      39  
Ali 11 Ağustos 2014 Pazartesi 20:14

Helal olsun abdul baskana..herkes kavga ederken o meclisten narliderenin tum sorunlarini cozuyor..

Yorumu oyla      39      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Havuz krizinde son raunt: Valilik hamlesini yaptı…
İzmir Valiliği, bütünşehir yasasının ardından açıkta kalan İzmir İl Özel ...
İzmir ‘Efsane Başkan’ı andı…
Gültepe’nin efsane Belediye Başkanı Aydın Erten, ölümünün 14. yılında ...
Şampiyon kardeşler Çiğli'nin gurur oldu
Çiğli’de yaşayan Evez kardeşler 2014 Ümitler Türkiye Taekwondo Şampiyonası’nda ...
 
Başkan Uğurlu'dan ‘kırmızıçizgi’ vurgusu
Kemalpaşa sanayisinin her geçen gün gelişme gösterdiğin belirten ancak ...
Bornova’da örnek proje: Mıntıka temizliği!
Günde 3 vardiya halinde 24 saat temizlik hizmeti veren Bornova Belediyesi ...
Konak’ta büyük semt merkezi dönüşümü
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, takı tasarımından okuma yazmaya kadar ...
 
Akpınar’dan muhtar zirvesi: En iyisini yapmak zorundayız
Vatandaşların sorunlarını ilk ağızdan dinlemek ve en kısa sürede çözüm ...
Güzelbahçe Şehitliği yenilendi
Güzelbahçe Belediyesi, Güzelbahçe Şehitliği'ni yeniledi. Yalı Mahallesi ...
Şampiyon kardeşler Çiğli’nin gururu oldu
Çiğli’de yaşayan Evez kardeşler 2014 Ümitler Türkiye Şampiyonası’nda birincilik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva