HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Haziran 2011 Cuma - 21:04

Büyükşehir’de çöp kavgası

Torbalı Taşkesik’te yapılması planlanan katı atık depolama tesisi meclis toplantısında tartışma çıkarttı.

Büyükşehir’de çöp kavgası

FATİH YAPAR/Egedesonsöz - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı ikinci olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı meclis toplantısında belediyenin Torbalı’da yapmayı planladığı katı atık bertaraf tesisi tartışmalara neden oldu. Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planları ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan 1/25 bin ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planlarında katı atık bertaraf tesisi olarak belirlenen Torbalı Taşkesik Mevkii’nin 5 bin ölçekli nazım imar planları ile 1000 ölçekli uygulama imar planlarında da katı atık bertaraf tesisi olarak işlenmesine ilişkin komisyon raporu görüşülürken söz alan Ak Partili Adnan Yaşar Görmez çöpün toplumsal bir olay olduğunu, Torbalı’nın bu konuda mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi. Torbalı’nın yeni Harmandalı olmaması gerektiğini belirten Görmez “Torbalı’nın yeni Harmandalı olmaması için bu önergenin oylanmasını vicdanınıza bırakıyoruz. Taşkesik doğa harikası bir yer. Yer altı su kaynaklarının ovaya dağıldığı bir bölge. Çöp konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi sadece bir ilçeye yüklenmemeli. İzmir’i üç, beş bölgeye ayırmalı. Kocaoğlu ile son görüşmelerimizde başka yerler de gündeme gelmişti. Gündemde bu maddeyi görünce şaşırdım. Yeraltı sularının kirliliği ve kokunun yanı sıra trafiğe de büyük yük bindirecek. Taşkesik’e katı atık bertaraf tesisi kurulmasına şiddetle karşıyız” dedi.

 
DUYGUSAL KONUŞMA
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ise son 20 yıldır İzmir’in çöpünü Çiğli’nin çektiğin ifade etti. Solak, “O dönemlerde vahşi depolama yapılmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi modern çağdaş tesisler kuracak. Çiğli bu güne kadar tüm yükü taşımıştır. Artık bir dakika bile sürmemeli. Yeni tesislerin kurulacağı ilçeler Çiğli kadar mağdur olmaz. Çünkü modern tesisler yapılacak. Çiğli’de de Torbalı gibi fabrikalar var. Ayrıca kuş cenneti, tuzla ve doğa harikası yerler var. Bu konuda tribüne oynamak, duygusal konuşmak yerine bilimsel çözüm bulmalıyız. İnanıyorum ki İzmir Büyükşehir Belediyesi bu çözümü bulmuştur” dedi.
 
YAPILAN HATADIR
AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar ise bu konu hakkında konuşmanın tribüne oynamak olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, “Burada yaşam hakkı korunuyor. Sorunun çiğli de kalması gerekmiyor. 20 yıldır dünyada modern teknolojiler uygulanıyor. Bizim hatamız bu güne kadar bunları uygulamamak. Bu bir idari hatadır. Biz hala hangi teknolojiyi kullanacağız diye başka ülkelere geziler düzenliyoruz. Bir gezi sırasında Bürüksel’in göbeğinde kurulmuş olan çöp yakma tesisinin farkına bile varmadık. İleri teknoloji kullanıyorlar ama İzmir’de vahşi depolama tercih edilmiş. Çiğli, Torbalı veya başka yerde 6 ayda sadece 1 dönümlük alanda çöplerin imha edildiği tesisler kurulabilir. Ayrıca Aliağa ve Urla gibi uzak ilçelerin çöpünü Torbalı’ya taşımak matematik dışı bir işlemdir. Bana göre çevreye duyarlı üç-dört tesisi 6 ayda yaparak bu sorun çözülebilir” dedi. Konuşmaların ardından bölgenin 5 bin ve 1000 ölçekli uygulama imar planları AK partili Meclis üyelerinin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe'de yaz hazırlığı
Güzelbahçe Belediyesi, ilçeye yeni bir yüz kazandırmak için sahil düzenleme ...
Belediye ile bakanlık yine karşı karşıya
Birçok konuda karşı karşıya gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Selçuk ...
Kocaoğlu: Yüz yüze görüşeceğim
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
Buca okul onarımlarına başlıyor
2010-2011 eğitim yılının tamamlanmasıyla birlikte Buca Belediyesi tarafından ...
Yazın susuz kalmasınlar
Karşıyaka Belediyesi, sokak hayvanlarının yaz sıcaklarında susuz kalmaması ...
Konak giysi bankası giderek büyüyor
Konak Belediyesi Saadet Mirci Semt Merkezi bünyesinde kurulan ve İzmirlilerin ...
 
Büyükşehir 100 bin sardunya dağıtıyor
Büyükşehir Belediyesi, üretici kooperatifinden satın aldığı 100 bin sardunya ...
Başkan Şenol'dan karne hediyesi
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, ilköğretim okulu öğrencilerine ...
Yamanlar, Doğançay’a kavuşuyor
Kuzey Çevre Yolunun yapılmasıyla birlikte bağlantısı kesilen Yamanlar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölüm fermanı neden şimdi?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva