HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ağustos 2021 Cuma - 22:43

Büyükşehir'de bol tartışmalı meclis… İttifaklar arasında 'imar' gerilimi!

Ağustos ayı olağan Meclis Oturumunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde son oturum gerginliklere neden oldu. Yaklaşık 3,5 saat süren meclis oturumunda özellikle imar konuları sık sık tartışmalara neden olurken, Cumhur İttifakı ile Millet ittifakı arasında gerilimler yaşandı.

Büyükşehir de bol tartışmalı meclis… İttifaklar arasında  imar  gerilimi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan Meclisinin üçüncü oturumunu gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı TUnç Soyer'in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirilen oturuma Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı.

Yaklaşık olarak 3,5 saat süren mecliste ise Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı üyeleri  özellikle 'imar' konularında sık sık karşı karşıya geldi.

Komisyonlardan gelen önergelere geçmeden önce açıklamalarda bulunan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Hepimizi derinden etkileyen doğa felaketleri ile karşı karşıyayız. Bu felaketlerin boyutları hepimizin içini yakmaktadır. Hem canlarımız hem de ülkemizin kaynakları açısından onarılmaz, çok yıkıcı yıpratıcı telafisi çok güç maddi manevi kaynaklarımız heba olmaktadır. Kastamonu-Sinop ve Bartın'daki sel felaketi… Şu an da kayıp sayısını tespit edemiyorlar. İnanılmaz derecede büyük bir facia. O bölgeler kolay ulaşılan bölgeler de değil.  Oradaki canlarının yitiren vatandaşlarımıza rağmen diliyoruz. Yaralılar için acil şifa diliyoruz. Kayıpların bir an önce bulunmasını ve bu felaketin ortaya bıraktığı tablonun telafi edilmesini bekliyoruz. Bu yangınlarla başlayan ve sellerle devam eden felaketler de gerçekten de dünya ve insanlık bu konuda bir ittifak sağlamaz ve akıllarını başlarına almazlarsa iklim krizi de dediğimiz şey dünyayı ve hepimizi felakete sürükleyecek. İklim krizi meselesini çok ciddiye almalıyız. Bununla ilgili uluslararası fonlar toplanıyor. iklim krizinin bize dayattığı gerekçeler, alınması gereken önlemler konusunda hal ciddi anlamda sorunlar yaşıyoruz. Dolayısıyla sadece sel diye geçiştiremeyiz. Bizdeki yangınlar kontrol altına alındı ancak İtalya ve Yunanistan yanıyor. Bu sadece mevsim değişikliği ile açıklanacak bir durum değil. İklim krizi" dedi.

NURHAN BELEDİYESİ'NE 3.8 MİLYONLUK YARDIMA ONAY
Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesi'nde Nurhak Belediye Başkanlığa İlçe Cadde ve Sokaklarına kilit parke taşı ile yol yapım işi yapılması kapsamında 3 milyon 872 bin 52 TL yardım yapımı için düğmeye basmıştı. Hukuk, Plan ve Bütçe Komisyonları görüşülen ilgili gündem maddesi meclis üyesine oy birliği ile gündeme göndermişti.

Meclis gündemin görüşülen ilgili gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Meclisi Fikret Mısırlı, "Oy birliği ile geçirdik ancak bu Nuran Belediyesi Kahramanmaraş'a bağlı. 12 bin kişi yaşıyor. 2020 senesinde 2 milyon 9 milyon lira personel gideri olan, 2.2 milyon yatırım yapmış ve 7 milyona yakın gider bütçesi olan belediyeye biz 4,5 milyon o bölgedeki belediye para aktarımı yapıyor.z Belediye de orada işçiye yapığı yatırımlar ile övünüyor. Bu giderlerle yatırım yapmaları çok zor. Arkadaşlar Somali'ye yardım yapıldı diye eleştiriyor ancak demek ki yapılması gerektiğinde yardım yapılabiliyormuş" diye konuştu.

'SMA' TESTİNE VETO
İzmir’de yaşayan evlilik hazırlığı yapan çiftlerin (talep etmeleri halinde) genetik taşıyıcılık testlerinin yapılarak muhtemel gen değişikliğinin önceden tespit edilmesi, yeni aday vatandaşlarımızın ve ailelerinin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için SMA taşıyıcılık test ücretlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması adına Eşrefpaşa Hastanesi veya testi uygulayabilen hastanelerle ile protokol imzalanmasına yönelik gündem maddesi CHP ve AK Partili Meclis Üyelerini karşı karşıya getirdi.

YÖRÜK: BAKANLIK TARAFINDAN YÖNETİLMESİ DAHA DOĞRU
Gündem Maddesi ile ilgili söz alan Hukuk Komisyonu Başkanı ve CHP'li Meclis Üyesi Ufuk Yörük, "Devletimiz tanı koymada yetersiz bunu Büyükşehir karşılasın demek doğru değil. Bakanlığın çalışma yaptığını biliyoruz. Biz bu çalışma yapışmasın diye bir direnç göstermedik. Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal belediyecilik anlayışı belli. Geçen mecliste Ebeveyn Bilgilendirme  çalışması ile zaten bu konuda evlenecek vatandaşlara bilgi verileceği belirtiyor. Bizim takıldığımız nokta şu, bakanlığın ciddi çalışmaları varken ve hukuki bir çalışma yürüyorken bizim sonuç alamayacağımız ve kaos yaratacak bir kara almadık. Tanı koyma yönündeki çalışmaların bakanlık tarafından yürütülmesini uygun buluyoruz."

BARAN: İBB ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR
AK Parti sıralarından söz alan Ahmet Uğur Baran ise, "Bu önergede benim takıldığım nokta iptal gerekçesi. Sağlık Bakanlığı bir çalışma yaptığı için biz bunu reddediyoruz demek İBB Meclisinin kendini reddetmesi anlamına gelir.Başka bir tarım mümkün derken İBB gündemine tarımı aldı mı? Aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı varken neden bunu gündeme aldınız o zaman? İBB geçen hafta kırsalda çıkabilecek yangınlara karşı itfaiye daire başkanlığının altıda şube başkanlığı kurulması için düğmeye bastı. O zaman Orman ve Tarım Bakanlığı varken neden böyle bir şey yaptık. Merkezi yönetim ve hükümet yönetim organları birbirlerini tamamlayıcıdır. SMA'ya karşı İBB'nin elini taşının altına koyması gereklidir" ifadelerini kullandı.

GÜRSUL: YETKİ KARMAŞASI OLMAMASI İÇİN BÖYLE BİR KARAR ALDIK
CHP Meclis üyesi ve ilgili komisyon üyesi Bahar Gürsul ise, "Biz bu konuda çalışmaları başlattık fakat bu çalışmalar sürerken sağlık bakanlığının bu konuda uzun süredir kapsamlı bir çalışma başlattığını gördük. Ben bakanlığın geçmişten beri yapmış olduğu bu çalışmaları belirtmek istiyorum. Bakanlık nadir görülen hastalıklar ile ilgili bir çalıştay düzenlenmiş ve rapor hazırlanmış. Bizde bakanlığın çalışmasından kaynaklı yetki karmaşası olmaması için böyle bir karar aldık" diye konuştu.

HIZAL: CHP'Lİ MECLİS ÜYELERİNE TEŞEKKÜR EDERİM
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, "Teşekkür ediyorum CHP'li meclis üyelerine bakanlığımızın yaptığı çalışmaları dikkatli inceleyip buralara bilgi verdiği için. Önerge kabul görmedi, oy çokluğu ile geçti. Belki önümüzdeki günlerde tekrara değerlendireceği bir konudur. Sağlık Bakanlığımızın bu konuda yapmış olduğu çalışmalar titizlikle devam edecek. Bir bilim kurulumuz var belediyede, orada yapılacak bir işbirliği ve çalışma ile belki önümüzdeki günlerde bir çalışma yapılacaktır" dedi.

KÖKKILINÇ: SAĞLIK BAKANLIĞIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Sözlerine meclis üyelerine teşekkür ile başlayan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılıç ,"Bu konuya duyarlılığından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bakanlığının bu konuda titiz çalışmasını bizde takdir ediyoruz ancak keşke daha önce başlasaydı. Bu bugün çıkan bir hastalık değil, yıllardır konuşulan bir hastalık. Sağlık Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz eve ancak daha önce başlamadığı için de eleştiriyoruz."

ÇAĞLAYAN: SAĞLIK BAKANLIĞI İLE YAZIŞMA YAPILABİLİR
CHP'li Meclis Üyesi Burhan Suat Çağlayan ise, "Ben bir zamanlar sağlık bakanlığında genel müdürlük yaptım bu konudaki bölüm bana bağlıydı. Bu önergenin Fikret Bey tarafından getirilmesi çok önemli. Fikret beye gönülden destek veriyorum. Bu işin bir an önce yapılması lazım. Sağlık Bakanlığı yeni bir daire başkanlığı açtı. Eğer bu konuşmalar olmasaydı belki Sağlık Bakanlığı konuşmaları yavaştan alabilirdi.  Bir önerim var. Herkes iyi niyetle ne yapabiliriz çabasına girdi. Nadir görülen ve görülmeyen bir yığın hastalık var. Önerim onları da gündeme getirin ve herkes bilgisi olsun. Sağlık Bakanlığında bulunmuş bir bürokratım… Sağlık Bakanlığını içine katmadan bir karar almaktan ben rahatsız oluyorum. Ben bürokrat iken rahatsız oluyordum. Onları işin işine katmak için bir görüşlerini almak üzere Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçilir ve ne zaman işe başlayacakları yönünde bir yazışma yapılabilir."

ÜLKE ÇAPINDA ÖNLEM ALINIRSA HEPİMİZİ ÇOK MUTLU EDER
Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Sağlık Bakanlığını bunu başlatmış ve devam ediyor. Hastalıklar üzerinden bir tartışma yürütüldüğünde onların durumunu düşünmek lazım. Burada bir reddedilme yok. Bakanlık bu süreci yürütüyor ve onlara bırakın diyor. Belediyenin hastanesi olmasına rağmen Bakanlığın getirdiği talep doğrultusunda bir kara alınıyor. Başka bir gündem maddesi olan antikor testi ile ilgili getirilen gerekçeler ortadaydı. Genel olarak sağlık otoritelerinin ortaya koyduğu çizgi konusunda gerçekten SMA konusu çok hassas bir konu. Bundan dolayı biz bunu bakanlığımızın çalışmalarını yürütmesini destekleyelim. Riskin oluşmaması anlamında önleyici tedbirlerin alınması konusunda ülke çapında bir önlem alınırsa hepimizi çok mutlu eder" dedi.

İlgili madde görüşmelerin ardından CHP ve İYİ Parti'nin oyları sonrası oy çokluğu ile reddedildi.

AK PARTİ VE CHP ARASINDA 'İSKELE' TARTIŞMASI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iskele yapım sürecinde önemli bir role sahip olan ve yolcu gemilerin güvenli bir şekilde yanaşabilmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü arasında hazırlanan  'denizdibi tarama işlemi sözleşmesi' yapılması önerisi Meclis gündemine getirilmişti. Meclis üyeleri tarafından komisyonlara gönderilen Meclis gündemi, Plan ve Bütçe – Hukuk Komisyonlarınca oybirliği, Deniz ve Kıyı Alanları – Ulaşım Komisyonlarınca ise oy çokluğu ile uygun bulunmuştu.

Komisyonlardan Meclis gündemine gönderilen madde ise Meclis'te tartışmalara neden oldu.

YALIN: KALICI İSKELE YAPILMALI
Söz alarak onu hakkında konuşan MHP'li Meclis Üyesi Semih Yalın, "Bu konuda biraz geç geldi bize. Biz u konunun ortasında girmişiz. Biz konuya girdiğimizde çalışmalar başlamış. Deniz dibi çalışması yapılmış ancak görüş alınmadan yapılmış. Poseidon Çayırları dediğimiz değerli bir bitki türü taşınmış zaten. Bunun da irdelenmesi lazımdı aslında.  Tarama yapıldığında dipteki filtre yapısını bozuyorsunuz e denizin bulanmasına neden oluyorsunuz. Deniz yıllarca bulanıyor. Biz projenin yapılmasına karşı değiliz. Sadece bununla ilgili daha farklı bir proje gerçekleştirilebilir. Yani tarama yapılmadan iskele yapılabilir mi diye görüştük. Özellikle takıldığımız konu denizin doldurularak sabit bir iskele yapılmasında bir plan çalışması yapılması gerektiği ve bu plan çalışmasını uzun süreceğinden yüzer bir iskele yapılması onaylandı. Buradaki sıkıntı hem bu taramanın sağlıksız olacağı hem de bu bölge üç yönlü rüzgar alan bir bölge ve çok ciddi bir tehlike olan bir bölge. Biz burada dip taraması olmadan gerekirse plan çalışması yapılarak sabit bir iskele ile denizin içine biraz daha uzatarak iskelenin yapılmasını öneriyoruz" dedi.

ERDOĞAN: VATANDAŞ VE HALK İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ
Gündem maddesi ile ilgili söz alan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, "Benim bölgem özel çevre koruma alanı. 2 yıldır şu anki haline gelmesi için hem bakanlık hem de İBB tarafından gerekli incelemeler yapıldı. Elimiz kolumuzu sallayarak o kara vermedi. Dalgıçlar o bölgede ölçümler yapıldı. Şu an gelen vapurun boyu şu an ki derinliğin 3 katı.  Bakanlığın onayı ile Poseidionlar taşındı. Bakanlık istiyor raporları. Taramanın kalmasının nedeni de akıntılar değil, yaz nedeni ile durduruldu, Eylül Ekim gibi yapılacak. Sizin dediğiniz gibi dolgu ile yapılırsa balıkçı barınağına girişi bile engellenir. Bizde  isterdik Karaburun'da yeni bir liman yapılsın. En az bir 8 yıldır Karaburun'a vapur gelmiyor, bir 8 yıl daha bekleriz sabit iskele için. Bu karar vatandaşlar ve halk için oldukça önemli."

GÜLDALI: İSKELE YAPILMASINI HERKESTEN ÇOK İSTERİM
AK Parti Mustafa Alper Güldalı ise, "Hukuk Komisyonundayım ve buna hukuki olarak bir sorun yok diye evet dedim. Yer olarak seçilen yer çok güzel bir nokta. Karaburun'u çok severim gönlümün yarısı oradadır. Denizi ve denizciliği çok seven birisiyim. Yapılan bölge şu anda 3 bölgenin bir araya geldiği yerdir. Vapurlarımızın irilikleri belli. O bölgede bunun yapılmasını herkesten  çok ben isterim. Denizciliği İzmir'de kullanmamız lazım ancak orada ciddi bir risk var. Bizim iskeleyi yapacağımız yerde yüzer iskele olması. Bir mühendis ile denize çıktığımızda sadece mühendislik yetmez denizi tanımak lazım.Orada yapacağımızı yüze iskele teknik açıdan çok muhteşem bir şey olsa da çok geçici bir proje olduğu gerçek.. Ağustos ayını ortasını geçmiş durumdayız zaten biz bu sezon yapmayacağız bu seferleri. Gerekirse bir dönem daha kaybedelim Karaburun'da ancak çok yakın bir yana sabit olabilecek bir yere iskele yapalım" diye konuştu.

BARÇIN: KARABURUN HALKINI BEKLETMEYE GEREK YOK
Denizcilik Komisyonu Başkanı Hakan Barçın ise, "Bu gerçekten iki meclis üyemizin duyarlılıklarından çok teşekkür ediyorum. Mühendislik konusu mühendislerin konusu. Bu olay tartışılmış, 4 tane yer tespit edilmiş. Ne kadar iskele tipi var ancak bilmiyorum. Bunlar ihtisas komisyonları ancak bizim içimizde kıyı uzmanı yok. Biz bize gelen raporlara göre karar veriyoruz. Buraya bir teknemiz yanaşacak, Yanaşabildiğine bakacağız. Bunlar yapılmış ancak hepsi izin alınarak yapılmış Karaburun halkını daha fazla bekletmeye gerek yok."   

Tartışmalara neden olan 'iskele' konusu, meclis üyelerinin konuşmalarının ardından CHP ve İYİ Parti'nin kabul, AK Parti ve MHP'nin ret oylarına karşın oy çokluğu ile kabul edildi.

'İADE' TARTIŞMALARI İKİ PARTİYİ YİNE KARŞI KARŞIYA GETİRDİ
Bornova ilçesi, Ümit Mahallesi, 22161 ada 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 parsel, 22160 ada 2 parsel, 13131 ada 1 parsel, 206 ada 1 ve 2 parsel numaralarında kayıtlı taşınmazların "Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı", "Kapalı Spor Tesisi Alanı", "Genel Otopark Alanı" olarak belirlenmesine yönelik 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve Plan Açıklama Raporunun komisyonda tartışılıp değerlendirilen madde oy birliği ile ret kararı vermişti.

Ancak daha sonra önerge sahibi işlem dosyasını geri çekti. Bu talep üzerine komisyon verdiği ret kararını bozdu. İade talebi Meclis’e komisyonlarca oy çokluğu ile geldi. Raporun komisyonlarca önce ret verilip daha sonra iade sebebiyle geri çekilmesi tartışmalara neden oldu.

BOZTEPE: KOMİSYONUN ALDIĞI KARAR YOK SAYIYOR
Komisyonca alınan kararı ekrana yansıtan Boztepe, “Komisyon biz karar aldık ve biz bunu 10 dakikada reddettik. Daha sonra burayı geri çekelim dediler. Bence hepiniz dua edin ki muhalefet var. Aynı şekilde diğer illerde orada da muhalefette siz varsınızdır, orada da iyi ki sizler varsınız. Eğer ki muhalefet olmasa biz hepimiz bazı bürokrat arkadaşların elinde oyuncak olacağız. Konu gelmiş, komisyon karar vermiş. Sonra biz bunu geri çekeceğiz. Bir kere komisyonun böyle bir karar alma yetkisi yok. Komisyonların evrak alma bir yetkisi yok, öyle kurumsal bir kimliği yok. Sadece orada bir ön çalışma yapar ve gelir burada Meclis’e sunar. Bir tane hukukçu arkadaşımız var. Dedi ki, “yapmayın bunu yine çekin ama mecliste çıksın CHP Grup Başkan Vekili söz alsın desin ki, biz bu konuyu ilgili müdürlüklere geri yollayacağız. Bu kadar basit. Ama eğer ki biz bu kararı bize aldırırsanız bu komisyon artık hiçbir işlevi kalmaz. Bence komisyon anlamı da kalmaz. Bundan dolayı 3-5 kez söyledik ve en sonunda böyle karar aldılar. Olmaz. Yarın diyelim ki; Salih efendinin bir tane yerine biz çağırıp da adam derdini anlatmak istese biz hayır deriz. Ama burası bir başka büyük bir yer, başkalarının yeri olunca biz bakıyorsunuz belediyedeki bazı güçler devreye giriyor ve burasını bir şekilde geri çektiriyoruz. Komisyonun aldığı karar yok sayıyor. Bu madde oy birliği ile ret edilmiştir. Belgesi de reddedildi. Yapmayalım bunu, hiçbir değerimiz kalmaz. Birbirimize laf atar çıkar gideriz. İyi düşünüp doğru iş yapalım” şeklinde konuştu.

ÖNAL: ENDİŞELERİ GİDERDİKLERİNDE TEKRAR GETİRECEKLER
İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal, Boztepe’nin sözlerine cevaben, “Hüsnü Bey, söylediğiniz birçok şeye cevap bile vermek istemiyorum. Evet okudu, bu konuda endişelerimiz vardı. Bu sebeplerden biz bu konudan olumlu geçmeyeceğini belirttik. Oy birliği ile ret edecekken bize ulaştılar. Meclise konu gelmeden dediler ki; “Burası büyük bir sanayi alanı. İhracat yapmak üzere belli belgelerin alınması gerekiyor. Bunla ilgili sanayi alanından belirli ruhsat başvuruları yapılmış. İlgili birim ve kurumları bu noktada ret olup bize geldiğinde tekrar hazırlık yapıp size getirmemiz altı ayı bulur.  Bu noktada ricamız bu kadar büyük bir sanayi kuruluşunun Türkiye ve İzmir’e bu kadar katma değeri olan bir kuruluş. Şu noktada ret olmadan gerekçelerinizi getirmek şartıyla biz komisyondan bu kararı geri çekmek istiyoruz. O kadar iddialarda bulundu Hüsnü Bey. Biz bu iddiaları yeteri kadar komisyonlarda konuşup tespit ettik. Bu sebeplerden bunun bizden geçmeyeceğini bunlar düzelmeden bildirdik. Kendilerine de bildirdik. Buradaki tek fark burada ret olup süreç başa dönmüyor. Dosyalarını iade ettik, dediğimiz endişeleri giderdiklerinde tekrar getirecekler” dedi.

AYDIN: ÖNERGE KONUSUZ KALDI
CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın, üzüldüğünü dile getirerek, “İnsan kendisinin de dahil olduğu bir meclisi nasıl bu kadar değersizleştirir. Konuşmayı dinleyenler sandılar ki biz bir şeyi kabul ettik. Hayır etmedik. Bir önerge geldi. Bu önergeyi ret ettiğimizi belirledik. Sonra önerge sahibi bu önergeyi geri çektiğini söylediği için önerge konusuz kaldı. Bunu da iade ediyoruz farkı anlatayım. İkisinin arasındaki farkı ayırt edemediği için kaynaklanıyor. Meclise önergeler 3 türlü gelir. Meclis üyeleri tarafından önerge verilir, başkanlık önerge verir, yurttaşlar meclis tarafından incelenmek için harcı yatırarak meclise önerge gönderilmesini sağlar. Bu yurttaşların verdiği önergelerde başkanlı önergesi gibi gelir. Çünkü ilgili bürokrasiden gelir. Bu önerge başkanlı tarafından veya meclis üyeleri tarafından verilmiş bir önerge olmayıp bilgilisinin talebiyle meclis geldi. İlgilisi bu talebi eğri çektiği için bu konusuz kaldı. Bu işlemin temeli olan talebi ortadan kaldırdı. Hüsnü beyin dönem başından beridir savunduğu konu var, doğru bulmuyorum ben. Bir konu komisyona geldiğinde komisyona hangi halle gelirse başkaca hiçbir evrak eklenmez veya hiçbir ilave talep ve açıklama yapılamaksızın komisyon karar vermeli der. Bu görüşte değilim. İlgililer süreç devam ettiği sürece komisyona da meclise de açıklayıcı bilgiler verebilir. İlave görüşler verebilir. Komisyonun kendisi ilgilileri çağırabilir. Komisyon toplantısına uzamlar çağırabilir yerinde inceleme yapabilir. Sonucunda bir karar verir. Sonra son sözü şu olsun. Komisyonumuz ilgilisini talebini kabul etmiş ya da ilgilisine ilave bir hak vermiştir. Tartıştığımız konu şudur; bu önergeyi ret mi edelim, ilgilisine iade mi edelimi tartışıyoruz. Yani usulü tartışıyoruz” dedi.

KÖKKILINÇ: BU KONUDA HEM FİKİRİZ, YANLIŞLIK YOK
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç eleştirilere cevaben, “Komisyon raporlarının meclis bağlayıcı olarak her zaman görmez. Meclis çalışma yönetmeliği de komisyon raporlarının bağlayıcı olmadığı söylenir. Dolayısıyla komisyon raporuna rağmen meclis farklı bir karar verebilir. Eğer bir konu artık idareden çıkmış meclisin alanına girmişse o konu ile ilgili, ilgilisinden gelen her dilekçenin her resmi kurumun değerlendirmesini komisyon dikkate alır. Komisyonlar meclise kadar gelen süreçte görüşünü değiştirebilir. Oy birliği ile ret etmiş olabilir ama meclise gelmeden ilgilisi önergesini geri çekmek istemiş. Komisyonun elindeyken komisyon da bunun bilgisini meclise bildirmekle hükümlü. Ama bunu bildirmeseydi yanlış bir karar vermiş olacaktık. Bu konuda hemfikiriz, yanlışlık yok” ifadelerini kullandı.

HIZAL: BU DA MI NİYET OKUMASI OLACAK?
Kavram kargaşası yaşandığını belirten Hızal, “Hüsnü Bey, şundan bahsetmedi: verilmiş bir karar değişti anlamında karar kullanmadı. Komisyonda görüşülmüş bir konu, verilmiş bir karar, sonrasından ortaya çıkacak yeni durumlara göre yeni bir takım delillere göre değerlendirilip karar değişikliği söz konusu olabilir. Bundan sorun yok. Ama burada bahsedilen meclisin ve meclis üyelerini ve komisyon üyelerinin durumuyla alakalı. Şimdi biz İBB’nin en üst karar mercisiyiz. Biz geliyor kararlar. Biz bazılarına oy birliği, bazılarına oy çokluğu veriyoruz. Bazen tartışıyoruz. Ama sonucunda İzmir için bir karar veriliyor. Bazen bakıyoruz ki, bir karar öncesinden verilmiş bizim önümüze noter tastiği gibi gelmiş, biz imzamızı atmışız. Kendimizi önemli hissetmişiz ama hiçbir önemi yokmuş. Bu karar zaten verilmiş. Biz bunu eleştiriyoruz. Buna karşı çıkıyoruz. Birçok noktada siyaseten riski siz de biz de alıyoruz. Bu kadar basit değil. Komisyona konu geldi, tartıştık ve sonuçta imar mevzuatına aykırı. Ortada bir adeta gece kondu sanayi etsisi var düzeltilmesi gerekiyor dedik ve ret verdik. Komisyon başkanı arkadaşta kararı yazdırdı. Burada demagoji yapmayacağım. Komisyon başkanı yeterince yaptı. Ama işin başka bir boyutu var. Buna benzer bir kararı Veli Amca için vermiş olsaydık ret etseydik. O amcada elinde bir dilekçeyle gelseydi o dilekçeyi bir şekilde ulaştırsaydı acaba o dilekçe bize gelir miydi? Bu zamana kadar hiç bakmadık. Gelse değerlendirmezsiniz. Niyet okuması yapmıyoruz. 2,5 yılın tecrübesinden bahsediyorum. Burada reddedilmiş bir konu. Niye geri çekiyoruz? Çünkü ret yemesi için geri çekiyoruz. Hukuken ne farkı var. Vatandaş geri çekiyor bizde iade ediyoruz. İşin meclisin ve meclis üyelerinin saygınlığı konusundaki tartışmaya girmek istiyorum. O zaman biz komisyonda görüşmeyelim. Arayalım biz karar vereceğiz, ret ediyoruz, çekiyor musun çekmiyor musun geri. Soralım mı? Yapalım mı? Yapmayalım. Bu yapılırsa ne olacak? Bu da mı niyet okuması olacak?” dedi.

BOZTEPE: DOĞRU İŞ YAPALIM
Komisyon böyle bir karar veremeyeceğini dile getiren Boztepe, “Bundan sonra biz hangi konuyu ret verirsek arayıp seninki komisyonda reddedildi. Ne yapalım, geri çekelim mi, diyeceğiz. Sıkıntı bu. Birisi söyledi. Burada kalkıp da Meclis üyelerine demiyorum. Oraya 20-30 kişi geliyor. Komisyon üyeleri ya da bürokrat arkadaşlarımıza demiyorum bakın. Sakın ha! Bize çay getiren kardeşlerimiz de var, onlarda girip çıkıyor. Olabilir. Sesli konuşuyoruz sonuçta. Biz bunu söylüyoruz. Doğru iş yapalım” dedi.

KÖKKILINÇ: BUNLAR HAKSIZ İTHAMLAR
Boztepe’nin sözlerine cevap veren Kökkılınç,” Burada söylenen sözlerde çok haksızlık var. Biz burada çalışan personellerimizde çaycılara kadar güven içinde çalışıyoruz. Bunlar haksız itamlar” dedi.

ÖZUSLU: BEN BUNA KÜLLİYEN KATILMIYORUM
Söze girerek meclis toplantılarının halka açık olduğunu ifade eden Özuslu, “Kapalı yapmak istiyorsak onun için özel koşullar vardır. Biz halka açık yapıyoruz. Ben buna külliyen katılmıyorum. Bizim her şeyimiz açık, halı önünde şeffaf, yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yapılır. Meclisimiz halka açıktır. O önerge buraya gelmiş olsaydı, o önergenin sahibi kimse televizyondan izliyor olsa haberi olmayacak mıydı? Bunlar naklen veriliyor. Bu fazlı hiç konuşmayalım” şeklinde konuştu.

KÖKKILINÇ: VARSA BİR İDDİALARI YARGI MAKAMINA BAŞVURABİLİRLER
Özuslu'nun ardından sözlerine devam eden Kökkılınç, “İhtisas komisyonlarının kararı alenindir. Vatandaşlar gelip komisyonlarda derdini anlatabilmekte. 'Ağabey gel senin ki ret oluyor' gibi bir davranışın anlamı yok. Bornova özelinde baktığımızda komisyon üyeleri oy birliği ile kararı reddetmiş. Vatandaşımız yine gelirse demek ki sonucu belli. Bir değişiklik olacak ki komisyon kararını değiştirsin. Meclis üyelerinin saygınlığına zarar verecek hiçbir davranış söz konusu değil. Buradaki 176 meclis üyemizde saygın ve gönülden candan belediye hizmetleri için emek veriyorlar. Varsa bir iddiaları yargı makamına başvurabilirler” dedi.

ÖZUSLU: KİMSEYE BİR ÇIKAR VEYA RANT SAĞLANDIĞI YOK
Özuslu ise şunları söyledi: “Burada imar komisyonu başkamızı da ifade etti. Her kimden gelmişse bu önerge bütün siyasi partilerin oluşturduğu komisyon tarafından reddedilmişti. Meclisi namusu bu konuda bunun üzerinde durulmasını gerektirir. Bu madde yine aynı şekilde gelirse yine reddedilmelidir. Ben partimizin meclis üyelerimizin aldığı kararın saygın olduğunu düşünüyorum. Hukuken böyle bir imkan varsa o kişi kullanmıştır. Kimseye bir çıkar veya rant sağlandığı yok. Usulden dolayı bir şey izah edilmeye de gerek yok.”

ÖZUSLU VE HIZAL ARASINDA 'KAYYUM' ATIŞMASI
Urla Belediye Başkanlığının tarafından Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderilen Hacıisa Mahallesi, 1292 ada 1 parsel, 1293 ada 1 ve 5 parseller, 794 ada 127 parsel ve 154 ada 80 parselin bulunduğu alanda, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı doğrultusunda, "Özel Proje Alanı" belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklik önerisinin görüşülmesi maddesi oy çokluğu ile İmar ve Bayındırlık – Kentsel Dönüşüm Komisyonlarından Meclis gündemine gönderilmişti.

İlgili maddenin görüşülmesi sırasında  CHP'nin ret kararını geri çekmemesi sonrası Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal arasında yaşanan gerginlik bir anda Urla'ya atanan kayyuma konusuna dayandı.

ÖZUSLU: İADE EDİLMESİ TEKNİK OLARAK MÜMKÜN DEĞİL
Konuyla ilgili konuşan Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "İade yapılabilir bu iade neden yapılamıyor bunu iade edildiği zaman bu önerge geldiği gibi kabul edilmiş oluyor. Büyükşehir olarak ilçenin tasarrufunu değerlendirmemiş oluyoruz. Bu reddedilir ertesi gün tekrar gelebilir. İade edilmesi teknik olarak mümkün değil." 

HIZAL: DAHA ÖNCE BU KONULARDA DEFALARCA İADE YAPILDI
Komisyonlara iade edilmesini talep eden Hızal, “Daha önce bu konularda defalarca iade yapıldı. Bundan sonrada yapılacak. Bu meclis, bu meclis üyeleri tarafında, bu meclis üyelerinin içerisinde bulunduğu komisyon başkanı tarafından altı imzalanmış bir karar meclis tarafından gönderilmemesine rağmen yapılan görüşmeler neticesinde karar iade edildi. Karardan vaz geçtiniz. Aldığınız karardan vazgeçtiniz. Komisyon aldığı imzaladığınız bir karardan vazgeçtiniz. Bugün ki konuya meclis gönderdi bu kararı. Bu konu yeniden görüşülsün komisyonlarda. Teknik olarak mümkün. Defalarca yaptık. Urla’ya kayyum atanmasının sebebi biz veya siz değilsiniz. Bu konulara artık girmek durumundayız. Bunun sebebini başka yerlerde arayın" diye konuştu.

Yeniden söze giren Özuslu, "Urla’da bir meclis toplanabilir, ölmedi adamlar. Kayyum başkanı urla’da meclisi toplayabilir, yetkisi var" dedi.

Özuslu'nun söylemleri üzerinden konuşmasına devam eden AK Partili Hızal, "Bu konu görüşürken Urla meclis üyesi arkadaşımızla davet ettik. Keşke diğer meclis üyesi arkadaşlarımızda gelseydi. Kayyum atanmasının sebebi biz değiliz. Urla’da geçmişte yaşanan bir takım sorunlar Urlalıların cezalandırılması söz konusu. Çok net söylüyorum. Bu konunun komisyonlarda çok detaylı konuşulmadığı siz de biliyorsunuz. Bugün biye görüştük? Bu kadar kritik bir konu Meclisin olduğun gün görüşülmedi. Bırakın bunu iade edip görüşelim" diye konuştu.

Hızal'ın söylemleri üzerine yeniden söze giren Başkan Vekili Özulsu, "Bu meclis ara vererek karar vermiş meclistir. Bunları bir geçelim. Bize bu geldiğinde bana söylenen şey çok açık. Bu meclisten karar alınması gereken bir konu olduğu için geldi. Başka seçeneğimiz de yoktu. Doğru bir şey yaptım. Komisyon başkanlarından rica ettim, meclis görüşebilme imkanına sahip olsun diye. Aks takdirde geldiği gibi gidecekti. İçerlerde gelen her konu burada görüşülüyor. Ben bunu sağladım" dedi.

 
Meclis'te 'Arkas' gerilimi: 'Kişiye göre plan' iddiası
 
SPK'dan 7 kişiye 6 ay işlem yasağı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Partili 14 Ağustos 2021 Cumartesi 11:15

Büyükşehir belediyesi meclisinde demekki sözler var icraatlara ne zaman sıra gelecek,belediye tesislerinde yiyin için ondan sonra halk perişan durumdadır diye ver yansın gerçekten de halk perişan manda sütünün litresi 20 lira yoğurt yapsın diye manda çiftliği kuruldu,halkın üstüne çay atmakla arasında fark yok,yiyin için beyler herşey çok güzel olacak,vatandaşın derdi yok diyenler aynı mecliste hiç birinizin inandırıcılığınızı yok...

Yorumu oyla      3      3  
Vatandaş 14 Ağustos 2021 Cumartesi 07:06

Çok güzel tartışmalar izmir'e neler kazandıracak göreceğiz,Izsu bölgelerinde vatandaşın kullandığı su kuyularının etrafı bir takım kişiler tarafından işgalci olarak illegal ekim dikim işleri yapılıyor,yarın burayı sahiplenip Izsu 'dan para dahi talep edebilirler,bu kişiler bizim büyükşehir belediyesinde adamlarımız var diyerek sindiriyorlar ayrıca bu bölgeler orman ile iç içe,mülkiyet izsu ya ait,hiçbir kurum kontrol ve denetim yapmıyor,örnek olarak Menderes ilçesi kırsal kesimindeki köylerde bu illegal işler uzun süre var ve yapılıyor tapulu malları gibi istediği şekilde kullanıyorlar...

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meclis'te 'Arkas' gerilimi: 'Kişiye göre plan' iddiası
Arkas'a ait Torbalı ilçesi sınırları içerisinde yer alan iki adet parselde ...
Urla'da bağ bozumu şenliği düzenlendi
İzmir'in Urla ilçesinde 33. Bağ Bozumu Şenliği'nin resmi açılış töreni yapıldı.
Karşıyaka'da çocuklara yeni nesil eğitim
Karşıyaka Belediyesi tarafından üretilen Mini?C adı verilen “yeni nesil ...
 
İzmir'de yangınlara karşı Orman Gönüllüleri Ekibi kuruluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin yeşil örtüsünü ‘yangınlara dirençli’ ...
Aydın'da engeller kaldırılıyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi engelli vatandaşların engellerini ortadan ...
Konak’tan yangın bölgesine desteğe devam
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un,  Kıyı Ege Belediyeler Birliği Yönetim ...
 
Aydın İtfaiyesi yeni bir felaketi önledi
Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Efeler’in İmamköy Mahallesi kırsalında ...
Karacaören muhtarından Başkan Çerçioğlu'na teşekkür
Aydın Büyükşehir Belediyesi, ASKİ aracılığıyla kentin altyapısına yaptığı ...
Ödemiş'te ortak temizlik operasyonu
Ödemiş'te cadde ve sokaklar İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ödemiş Belediyesi'nin ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva