HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Aralık 2018 Pazar - 09:01

Büyükşehir can simidi oldu: İzmir’de süt devrimi

İzmir, süt kooperatiflerine 31 adet soğutma ve nakil tankı dağıtarak "soğuk zincir" oluşturan Büyükşehir Belediyesi sayesinde, çiğ sütün "en sağlıklı koşullarda korunup taşındığı kent" olarak öne çıktı. Tarımın her alanında üretimi artırmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu desteğiyle süt üreticisinin de kazancı arttı. Tire'deki üreticilerden süt alımı yapan İzmir'in yerel yönetimi, İzmirli çocuklara 6 yılda 55  milyon litre süt dağıttı.

Büyükşehir can simidi oldu: İzmir’de süt devrimi

Tarımın pek çok alanında üreticiye destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kooperatiflere, sütün sağlıklı koşullarda depolanması ve nakliyesi için de destek veriyor. 27 tarımsal kalkınma kooperatifi ile imzaladığı işbirliği protokolü kapsamında, bugüne kadar üreticilere 31 adet soğutma ve nakit tankı dağıtan Büyükşehir Belediyesi, böylece hem sütün ekonomik değerinin korunmasını hem de "soğuk zincir" içerisinde köyden kente daha sağlıklı ve hijyenik koşullarda ulaştırılmasını sağlıyor.

Aliağa, Bayındır, Bergama, Foça, Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatiflerine hibe edilen tanklar sayesinde İzmir, Türkiye'de sütün "en sağlıklı koşullarda korunup taşındığı kent" olarak da öne çıkıyor.

ŞİRKETLERİN KARŞISINDA DİMDİK DURUYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan sabit soğutma tanklarının 3-5-6 ve 8 bin litre kapasitelerinde olduğu, Foça’daki mobil tankın kapasitesinin ise 15 bin litreye çıktığı ve bu destek sayesinde her toplamada 155 bin litre sütün soğuk zincire dahil edildiği bildirildi.

Gerenköy Tarım Hayvancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Yen, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekler sayesinde kendi kooperatiflerini kurduklarını hatırlatarak, “Biz çiftçiler için süt demek, hayat demek. Sütte Gerenköy’ün kalkınması, Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun eseridir. İlk başladığımız günlerde günde 2 ton süt çıkarıyorduk. Şimdi ise 10 tona kadar çıktık. Böylece büyük şirketlere karşı kendi ayaklarımızın üstünde dimdik duruyoruz. Sütümüzü değerinde satıyoruz. Paramızı zamanında alıyoruz. Gücümüzü verilen desteklerle birleştirdik ve bir başarıya imza attık” şeklinde konuştu.

1 LİTRE SÜT BİLE ZİYAN OLMUYOR
20 yıllık süt üreticisi İbrahim Sürücü ise düşüncelerini şöyle özetledi:

“Kooperatif kurulmadan önce sütümüz çok ucuza gidiyordu ve biz üreticilerin masraflarını bile karşılamıyordu. İlk önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ‘Kooperatifleşin, birlik olun’ çağrısına uyduk. Sağ olsun Büyükşehir Belediyesi de soğuk hava desteğinde bulundu. Bu sayede hem sütlerin değeri hem de bizim sütten kazandığımız ücret arttı. Ayrıca sütlerimizin bir litresi bile ziyan olmadı. İşimize dört elle sarıldık. Önceden 5 hayvan bakarken şimdi bu sayıyı 20 hayvana çıkardık. Mobil Süt Tankı sayesinde de hem zamandan hem de akaryakıt masrafından kurtulduk.”

SÜT ÜRETİCİLERİ TİRE'DE ZİRVE YAPTI
Geçmiş yıllarda "Okul Sütü" projesiyle ilköğretim çağındaki çocuklara süt dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılından itibaren “Süt Kuzusu” olarak revize ettiği proje sayesinde 55  milyon litrelik süt dağıtımı gerçekleştirdi. Tire Süt Kooperatifi işbirliğiyle sürdürülen bu çalışmada sütler, Tire ve çevre köylerdeki yaklaşık 2 bin 500 üreticinin ineklerinden sağıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin oluşturduğu 388 ekip, 131 bin çocuğun kapısına her ay 8 litre süt götürmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi'nin bu desteğiyle hızlı kalkınma sürecine giren Tire'deki süt sektörü, bu alanda Türkiye'nin en güçlü bölgelerinden birini oluşturdu. Ülkenin en b& uuml;yük süt üreticileri, Tire OSB'de üretime başladı. Bölgede kümeleşmenin önü açıldı.

 
Mehmet KARABEL yazdı... 75 yıl sonra fark edilen ‘o mektup'
 
İzmir'de dehşet: Sokak ortasında yanmış ceset!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şenay 19 Haziran 2019 Çarşamba 11:47

Bu konu gerçek bir başarı... teşekkür ederiz inşallah biraz daha ucuzlar

Yorumu oyla      4      5  
meraklısına 10 Aralık 2018 Pazartesi 16:19

İzmirdeki mucizelerden sadece birini incelemek başarının büyüklüğü hakkında fikir verecektir. https://www.tiresutkoop.org/ Sevinçle okuyacak, bunların gerçek olmasından gurur duyacaksınız.

Yorumu oyla      9      5  
bin dolmuşa 10 Aralık 2018 Pazartesi 03:25

Madem öyle bin dolmuşa, dolmuşla git. Yok size aktarma, kapiş?

Yorumu oyla      13      5  
Hangi Toplu ulaşım ? 9 Aralık 2018 Pazar 14:44

17 km mesafe İzmir BB ait 2 araç ve 2 bilet 6,00.-TL . Bu toplu ulaşımdan mı bahsediyorsumuz ? Alın size örnek ! Aynı mesafe dolmuşla tek araç ve 4,00.- TL.

Yorumu oyla      10      20  
Cem 9 Aralık 2018 Pazar 12:33

siyaset ,halkın sorunlarına çözüm üretme aracıdır. izmir Büyüksehir Belediyesinin süt projeleri ile gurur duyuyoruz. yerel de ve yerinde hızlı ve basit çözüm üretme buna denir. kaldırim yaparak Belediyecilik yaptıklarını sananların dikkatine sunulur.

Yorumu oyla      21      5  
süt 9 Aralık 2018 Pazar 10:42

Okul sütü ve Süt kuzusu projesini yapan ve uygulayanlardan, tarıma destek olan belediyeden Allah razı olsun. Bu yüzden benim gibi binlerce insan İzmir'liler büyükşehir seçimlerinde hertürlü vaade karşılık Sayın Kocaoğlunu desteklemekten vazgeçmedik. Birde toplu ulaşım bu ülkeye örnektir. Ak parti hep vaat etti yapmadı ama Kocaoğlu yaptı.

Yorumu oyla      26      5  
sak 9 Aralık 2018 Pazar 09:58

Aziz Kocaoğlunun vizyonu yok baksana üreticilere destek çıkıyor.Sanane sen arsaları peşkeş çek.Süt yoksa vizyon sahipleri dışardan borç bulur sonra ithal eder.Bu arada bu köylüler hala gider AKP ye oy verir.

Yorumu oyla      25      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Olası İZBAN grevine karşı ilave önlemler alındı: Büyükşehir’den ‘B Planı’
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBAN'daki Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde ...
Başkan Batur Eczacılar Odası'nı ziyaret etti
İlk ziyareti İzmir Eczacı Odası'na gerçekleştiren Başkan Batur, İzmir ...
Başkan Batur İzmir İnşaat Mühendisleri Odasını ziyaret etti
Narlıdere Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı ...
 
Ödemiş'te Gölcük Gölü’ndeki sazlıklar temizleniyor
Bölgenin en önemi turizm yerlerinden biri olan Gölcük Mahallesi’ndeki ...
Başkan Soyer'e Şeffaf Belediyecilik Ödülü
Uluslararası Şeffaflık Derneği, 2018 yılı Şeffaflık Ödülleri'nin sahiplerini ...
Türkiye’nin buluşma noktası: Travel Turkey İzmir
12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi, Türkiye’nin her bölgesinden ...
 
Gastronomi Turizmi Kongresi 5 duyuya dokunuyor
4. Gastronomi Turizmi Kongresi lezzet düşkünlerini tadım uzmanlarıyla ...
Turizm fuarında Konak’a yoğun ilgi
Türkiye’nin önde gelen turizm fuarlarından biri olan Travel Turkey İzmir ...
Karşıyakalı kadınlar sporda buluştu
Karşıyaka Belediyesi, Dünya Kadın Hakları Günü kapsamında yüzlerce kadını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva