HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Nisan 2021 Çarşamba - 15:59

Büyükşehir Bilim Kurulu'ndan 'önlemler yetersiz' çıkışı: '4 hafta tam kapanma' çağrısı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu'ndan yapılan açıklamada artan vakalar ile birlikte hükümet tarafından alınan iki haftalık kısmi kapanma süreci çerçevesinde alınan önlemlerin yetersiz kaldığı vurgulandı ve "4 haftalık tam kapanma" çağrısı yapıldı.

Büyükşehir Bilim Kurulu ndan  önlemler yetersiz  çıkışı:  4 hafta tam kapanma  çağrısı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu ülke genelinde COVID-19 vakalarının artması üzerine yeni önerilerde bulundu. Salgın sırasında başarının, bulaşı ve hastalanmayı önlemekte olduğunu vurgulayan Bilim Kurulu’nun uyarılarını dile getirdiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

-Artan insan hareketliliği ve yeni ortaya çıkan bulaşma hızı yüksek varyantların etkisiyle hastalığın toplumda kontrolsüz biçimde yayılımı-artan olgu sayısı,

-Tanı testlerinin ve aşılamanın yetersiz yapılması,

-Sağlık sistemine binen ağır yük, yoğun bakım doluluk oranları,

-Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı risk haritasında tüm ülkenin kırmızıya boyanması,

-COVID-19’dan korunmak için alınan önlemlere toplumun uyumunun azalması; hastalığı geçirenlerin ve aşı olanların önlemlere dikkat etmemesi,

-“Pozitif olguların” tedavi, bildirim, izolasyon, temaslıların karantina ve toplumun kısıtlılık kurallarına uymayarak bulaşı artırıcı rolü, iş yerlerinin önemli ölçüde olgu kaynağı olması, tanısı konan ve hastanede tedavi olması gerekmeyen olguların izolasyonunun sağlanamamasına bağlı olarak artan ev içi bulaş, süper bulaştırıcılar,

-Toplumun bazı kesimlerinde “Salgın yalandır, bize bulaşmaz” ve “Aşı Karşıtlığı” tavırlarının etkili olması,

-Anaokulları, 8. ve 12. sınıflarının yüz yüze eğitimi sürdürmeleri,

-Çalışmak zorunda olanların toplu taşıma araçlarını kullanma zorunluluğu gibi birçok sorun ortadayken 13 Nisan 2021 tarihinde açıklanan “kısmi önlemler”in COVID-19 küresel salgınını baskılamaya yeterli olması beklenemez.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu olarak 5 Nisan 2021 tarihinde yaptığımız ‘COVID-19 Küresel Salgınının Baskılanabilmesi İçin Önerilerimiz’in ana başlıklarının altını bir kez daha çiziyoruz:

1. 4 Haftalık Tam Kapanma

*Kayıt içi ve dışı alanlarda çalışanların tümüne tam ücret, işsizlere asgari ücret verilerek tam kapanma sağlanmalı,

*Yaşam için zorunlu alanlar dışında üretim durdurulmalı, tüm iş yerleri kapanmalı,

*Yaşamsal işlerde çalışanlar için iş yerlerinde en önemli konulardan biri olan kapalı alanların havalandırılması için pencere, kapı açılmalı, merkezi sistem havalandırma sistemleri olan iş yerlerinde yüzde 100 temiz havayla beslenen sistemlerle saatte en az 6 kez değişen havalandırma uygulanmalı,

*Yeterli maske dağıtımı yapılmalı ve ücretsiz olarak herkese verilmeli,

*Yüksek ve çok yüksek riskli illerde sağlık kurumları başta olmak üzere zorunlu iş kolları dışındaki kapalı alanlarda 6’dan fazla kişinin bir araya gelmesine izin verilmemeli,

*Yurt dışından gelenlere 14 gün karantina uygulanmalı, geldikleri ülkenin durumuna göre varyant virüs araştırması yapılmalı,

*Yüksek ya da çok yüksek riskli illere giriş çıkış, ulaşım kısıtlaması getirilmelidir.

2. Yaygın ve Çok Sayıda Test

*Günlük test sayısı artırılmalı, bunun için yüksek sayıda test çalışılmasına uygun güvenilir sistemler sağlanmalı,

*Güvenli test alanları oluşturulmalı,

*Ülkemizde ortaya çıkan varyant virüslerin izinin sürülebilmesi için COVID-19 PCR testlerinde varyantları da saptayabilen test sistemlerine geçilmesi, aktif izlem yapılarak virüslerin tam genom analizine yönelik çalışacak ulusal laboratuvar ağları kurulmalı,

*Sağlık kurumlarında havalandırma, randevu aralarının açılması, çalışma süresinin kısaltılması, hiç çıkarmadan n95 maske ya da benzerlerinin takılması sağlanmalı, sağlık çalışanlarına ve çalışmak zorunda olanlara haftada bir-iki kez PCR testi periyodik olarak yapılmalıdır.

3. Hızlı Kitlesel Aşılama

*Aşı kapsayıcılığı artırılmalı, güvenli ve etkili aşıların toplumun her kesimine hızla uygulanması sağlanmalı,

*Riskli meslek grupları öncelenerek aktif çalışanların hepsi en kısa sürede aşılanmalıdır.

4. Kamusal Otoritenin Topluma Bilgi Aktarımı

*COVID-19 küresel salgını sürecindeki verilere kısıtlama olmaksızın erişim sağlanmalı,

*Süreçle ilgili bilgiler toplumun her kesiminin anlayacağı biçimde açık ve net olarak paylaşılmalı,

*Toplum sağlığı önlemlerine uyumun önemi vurgulanmalıdır.

Pozitif Olguların Yayılımı Hızlandırması Engellenmelidir!

Salgın yönetiminin başarısı için gerekliliği bilinen FİLYASYON (bilinen hastalarla temaslıları, hastaları bulma) uygulanması, yükü artan sağlık çalışanlarının koşulları iyileştirilerek sürdürülmelidir.

Bir yıldır büyük özveriyle, sevdiklerinden ayrı kalarak çalışan, hastalanan, yakınlarını ve meslektaşlarını yitiren, yorulmuş ve tükenmiş sağlık çalışanlarının özlük hakları iyileştirilmeli, COVID-19 meslek hastalığı sayılmalıdır.

a. KARANTİNA
Hastalık şüphesi olanların, hastalarla temas etmiş olduğu bilinen ya da düşünülen kişilerin, o hastalığın etkeninin en uzun kuluçka süresi kadar bir zaman diliminde, uygun koşullarda, sağlıklı kişilerle temasının önlenmesi, onlardan ayrı yerlerde tutulmasıdır.
    
b. İZOLASYON-AYIRMA
Hastalık tanısı konanların, hastalığın bulaşıcılık süresi kadar bir zaman dilimi için ayrı tutulmasıdır.

-COVID-19 tanısı konan ve hastanede tedavisi gerekmeyen olguların, ailenin diğer üyelerinin korunması için gerekenler yapıldıktan sonra evlerinde bakılarak “Pozitif olguların” virüsü sağlıklı kişilere doğrudan ya da dolaylı olarak bulaştırması engellenmelidir.

-Evde izolasyon koşullarının sağlanamadığı durumlar için “Pozitif olguların” belirli bir süre “AÇIK HASTA İZLEM MERKEZLERİ” (Fuar alanları, kapalı spor tesisleri vb.) ya da yurtlarda izole edilmesi sağlanmalıdır.

-Karantina uygulanmasında bilimsel, sistematik ve bütünsel bir yaklaşım sergilenmeli, karantina ve izolasyon önlemleri çok ciddi bir biçimde yerine getirilmeli ve izlenmelidir.

-Yüzde 75'ler düzeyinde görülen İngiliz Varyantı için 9 günlük izolasyon yetmediği için bu süre en az 13 güne çıkarılmalıdır.

c. TECRİT-AYRI TUTMA
Hastalanmamış, sağlıklı olduğu ve hastalanma riski olduğu bilinen kişilerin ayrı tutulmasıdır.

*İleri yaş bireylere getirilen kısıtlamalar nedeniyle gereksinimlerini karşılayıcı, çocukları ve torunlarıyla birlikte yaşayanlar için de koruyucu özel önlemler alınmalıdır.

*Yaş temelli kısıtlamalar başta olmak üzere tüm kısıtlamalarla ilgili düzenlemelerin içerisine ilgili risk faktörlerine yönelik çözümler eklenmelidir. Kısıtlayıcı kararlar birbiriyle tutarlı olmalı, ayrımcılık algısına (ör: yaş ayrımcılığı) yol açmamalıdır.

*Toplumun ruh sağlığını koruyucu önlemler alınmalıdır.

-Sağlık Bakanlığı,

*COVID-19 küresel salgınıyla ilgili tüm verilerine ve Bilim Kurulu kararlarına kısıtlama olmaksızın erişimi sağlamalı, süreçle ilgili bilgiler toplumun her kesiminin anlayacağı biçimde açık ve zaman geçirmeden paylaşmalıdır.

*Ellerinde sağlık çalışanları ve yaşlılarda aşı etkililik verisi bulunduğu ve aşı etkililiğini hesaplamak için yeterli süre geçmiş olduğu için (bir çeşit Faz 4) sonuçları incelenmeli ve paylaşmalıdır.

Sağlıklı Birey, Sağlıklı İzmir, Sağlıklı Dünya” amacına ulaşılması için açıkladığımız “salgının yayılmasını ve yeni mutasyonlarla ağırlaşmasını önleyecek” bu öneriler eksiksiz olarak ve hızla uygulamaya konulmalıdır.

Devam eden “İzmirliyim, Gönüllü Karantinadayım”, “Toplu Taşım Araçlarında Konuşmuyor, SUSUYORUZ!” kampanyalarımızın desteklenmesini ve uyulmasını bekliyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu"

 
İzmir'de faciaya kıl payı!
 
İzmir'de PKK gözaltısı!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir'li 26 Nisan 2021 Pazartesi 10:20

yasaklar ile beraber belediye genelge yayınladı ama idare amirlerinin inisiyatifine bağlı uygulamalar var. mesela bürolarda memurlar ile beraber çalışan şirket personelleri genelgeye rağmen dönüşümlü olarak 08:00 - 17:30 saatleri arasında memur personeller ise 10:00 - 16:00 arası görev yapmaktadırlar.

Yorumu oyla      3      3  
Vatandaş 22 Nisan 2021 Perşembe 20:44

Belediye önce kendi personeline sahip çıksın cumhurbaşkanlığının yayınladığı genelgeleri tam olarak uygulamayan bürokratlar hasta olanlara temaslı olarak kimseyi göstermeyin baskısı yapan daire başkanları bu kapanma isteği filan hep reklam

Yorumu oyla      4      3  
izmir 22 Nisan 2021 Perşembe 09:25

dünya kapattı işe yaramadı. kapatma sonrası kontrollü şekilde yani herkes test yaptıktan sonra negatif ise açman gerekir. bu imkansız.. unutmayın ki covid 1 kişiden bulaştı.

Yorumu oyla      4      3  
Gunes 21 Nisan 2021 Çarşamba 19:56

Eshot'ta 10 yaş alti çoçuğu olup idari izin verilmeyen ofis çalışanı memurlar var....! Daire başkanlarının insafına bırakılmamalı uygulama...

Yorumu oyla      3      3  
altan koralttan 21 Nisan 2021 Çarşamba 18:25

sabah tramvay seferlerini sıklaştırın da millet üst üste seyahat etmesin keloğlan....

Yorumu oyla      3      3  
Misafir 21 Nisan 2021 Çarşamba 16:35

İyi de kardeşim imamın dediğini yap yaptığını yapma olayı bu.Belediye neden pandeminin bütün azgınlığına rağmen programlarından açılışlardan temel atmalardan gezmelerden vazgeçmez.Sağlık Bakanı kalabalıktan uzak durun der, Akp kongrelerine gözünü kapatır.Belediye akıl verir ama kendisi uygulamaz.Sayın Başkanlar her gün kalabalıklarla çarşı pazar sokakta.Gerek var mı buna.İnsan canindan daha mı önemli açılışlar gezmeler

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’de köy enstitülerinin 81. yılı şiirlerle kutlandı
Çiğli Belediyesi tarafından, Köy Enstitülerinin 81. kuruluş yıl dönümü ...
Ata tohumları Bergama’da toprakla buluşuyor
Bergama’da dağıtımı gerçekleştirilen 104 bin 880 fide ile 600 kg Bamya ...
Kemalpaşa'ya yeni kiraz alım merkezi
Kemalpaşa Belediyesi Armutlu’da bulunan Kiraz Alım Merkezi’ni kiraz üreticisi ...
 
Büyükşehir'den 'yerelde kalkınma' hamlesi: İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi yola çıkıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi iklim değişikliği nedeniyle olası kuraklığa ...
Vali Köşger açıkladı: 23 Nisan'da yasak olacak mı?
23 Nisan'da sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı üzerine de konuşan ...
Bayraklı Belediyesi'nden deprem mağdurlarına destek
Bayraklı’da depremin yaralarını sarmak için ilk günden itibaren yoğun ...
 
Güzelbahçe'de asırlık ağaçlara ince dokunuş
Güzelbahçe Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü bünyesindeki Park ve Bahçeler ...
Selçuk’ta şehitler ve gaziler için anlamlı bağış
Selçuk Belediyesi,  kentteki şehit aileleri ve gaziler adına TEMA Vakfı’na ...
Dünya kentlerine 'Kültür Zirvesi' daveti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Birleşmiş Kentler ve Yerel ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva