HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
10 Kasım 2020 Salı - 13:12

Burhan Özfatura, eserlerini örnek gösterdi: EVKA'lar çok sağlam çünkü...

İki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Özfatura, Bayraklı'da yıkılan binalarda çok büyük yanlışlar yapıldığını belirterek, "Zemin etüdünü yaptıracaksın, hırsızlık yapmayacaksın ve iki-üç koldan denetleyeceksin. Bunları yerine getirirsen, o bina yıkılmaz; tıpkı bizim EV-KA'larda olduğu gibi" dedi

Burhan Özfatura, eserlerini örnek gösterdi: EVKA lar çok sağlam çünkü...

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Merkezi Sisam adası açıklarında olan 30 Ekim depremi, en çok Bayraklı'da etkili olurken, 17 ev tamamen yıkıldı. Yüzlerce bina çeşitli ölçeklerde hasar görürken, iki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Burhan Özfatura'nın inşa ettirdiği EV-KA'lar, vatandaşların en güvenilir bulduğu yapılar olarak öne çıktı. EV-KA 1'den başlayarak EV-KA başlığı taşıyan toplam 32 bin konutun bulunduğu alanlara koşan vatandaşların bu yoğun talebi nedeniyle buralarda kiralık yada satılık daire bulmak imkansız hale geldi.

TÜM İNŞAATLARIMIZ KUSURSUZ DENETLENDİ
EV-KA projelerinin mimarı efsane Başkan Burhan Özfatura, "EV-KA'ların bu kadar sağlam olmasının altında ne yatıyor?" sorumuza şu yanıtı verdi:

"Bir kere, oralarda zemin etüdü çok iyi yapıldı. İkincisi, denetim çok sıkıydı. Belediye olarak kendi ekiplerimiz denetliyordu. Yetmiyordu, üniversiteler vardı, üçüncü grupta meslek odaları vardı. Başta İnşaat Mühendisleri Odası üyeleri, bizim inşaatlarımızı çok iyi denetledi. Onlara teşekkür borçluyum. Beton ve demirde küçücük bir sorun bile varsa, koskoca katları yıkıyorduk. Birkaç tane böyle yapıyı yıkınca, kimse malzemeden çalıp çırparak inşaat yapamıyordu. Kalorifer ve asansörlerin denetimini, Makine ve Elektrik Mühendisleri odalarına bırakmıştım."

DEPREM, BENİM EN BÜYÜK MEŞGALEM, KORKUMDU
EV-KA projelerini, bir çeşit kentsel dönüşüm olarak okumak gerektiğinin altını çizen Burhan Özfatura, "Denetleme ağına meslek odalarını da katınca, yüzlerce mühendis ve mimar da belediyenin hizmetine girmiş oldu. Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İYTE, bizimle işbirliği yaptı, bize destek oldu" dedi ve şunları söyledi:

"Deprem, başkanlık dönemlerinde benim en büyük meşgalem, en büyük korkumdu. 32 bin konut inşa ettik. Hepsinin çok sağlam olması için ne gerekiyorsa yaptık. Örneğin, Boğaziçi, İTÜ ve ODTÜ ile 1997'dee İzmir Deprem Master Planı'nı yaptık. Tek kuruş harcamadık, çünkü Dünya Bankası finanse etti. Dünya Bankası, çok sayıda başvuru arasında seçtiği iki kentten birisi, İzmir'di. Hollanda'dan 30-40 milyon dolarlık arama ve kurtarma araçları aldık. Çok sayıda doktor ve itfaiyeci, Hollanda'da eğitim aldı. Buca'da biz de eğitim merkezi kurduk. Yaptığımız 32 bin binanın hiçbirinde deprem riski yok. Çünkü zemin etüdünü iyi yaptık, hırsızlık yapmadık, yaptırmadık ve dört dörtlük bir denetim gerçekleştirdik. EV-KA projeleriyle gecekondulaşmanın önüne geçtik. Hatta gecekondudan daha ucuza mal ettik o konutları... Altyapıyı belediye olarak biz üstlenmiştik. Arsa Hazine arazisiydi. Bu nedenle büyük bir maliyet bindirmedik, insanlarımızı küçük ödemelerle ev sahibi yaptık. Dar gelirli vatandaşlarımızın başka türlü ev sahibi olması mümkün değildi."

BAYRAKLI'DA YIKILAN BİNALARIN SEBEBİ, HIRSIZLIK
Bayraklı'da yıkılan binaların hepsinin, yapı malzemelerinde yapılan hırsızlıklar ve zemin etütlerinin yapılmamasından kaynaklandığı görüşünü bildiren Burhan Özfatura, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Malzemeden çalmayacaksın. Zemin etüdünü uzmanlarına yaptıracaksın ve temeli atarken gereğini yapacaksın. Yüksek yüksek binalar yıkılmadı, neden? Çünkü  tekniğine uygun temel atıldığı için... Bugün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Bayraklı sırtlarındaki Şehir Hastanesi'nin üst tarafına 3 bin konut inşa edilmesi planlanıyor. Yer seçimi, EVKA'lara çok benziyor. Biz orasını, toplanma alanı olarak seçmiştik. Başkanlığım döneminde ben hep şunu söylerdim; ben bilmem, bileni bilirim. O alanda jeoloji mühendisleri odasıyla, üniversiteyle işbirliği yapıp zemin etüdünün en doğru şekilde yapılması lazım. O dönemde yüksek yapılar  yönetmeliği hazırladık. Arkadaşları Japonya'ya gönderdim. Denetim kurulu kurduk. Bu kurulda üniversiteden uzmanlar vardı, meslek odalarından arkadaşlar vardı. Ne yazık ki daha sonraki yıllarda bu yoğun denetim kurulları kaldırıldı. Zemin etüdü yaparsan, hırsızlığı önlersen, bilime göre proje üretirsen, o konutlar yıkılmaz."

 
Karşıyaka'dan 10 Kasım'a özel forma
 
Altınordu'da Bandırmaspor hazırlığı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ülker 3 Mart 2023 Cuma 23:49

Sevgili Özfatura, umarım gerçektende binaları sağlam yapmışlardır. Size diyecek bir sözüm yok, siz elbette denetlenmesini istemişsinizdir. Evka 4 te 97 den beri oturuyoruz fakat İzmir de olan depremde Evka 4 '' te 3 binamız orta hasarlı ve az hasarlı binalarımızda oldu. Daha bir büyük bir deprem olursa ne olur bilemem. O nedenle bütün binalarımıza karot testi yapıması şart. Çünkü Evka 4 teki bütün binaların müteahhiti ayrı.

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet Akif 27 Şubat 2023 Pazartesi 22:54

Evka 4de ilk kayıt olanlardan biriyim özfaturadan Allah razı olsun

Yorumu oyla      2      3  
13 Kasım 2020 Cuma 15:31

Okuduğunu anlamama sorunu genel bir sorun. Özellikle büyük harflerle TOKİ'yi okumadan yorum yazmak. Her yükseğe yapılan konut sağlam olmuyor, kast ettiğim budur.

Yorumu oyla      2      3  
ksk li 10 Kasım 2020 Salı 20:13

evka 5 e yorum yapan arkadaşa sesleniyorum. evka 5 toki binaları sonradan oldu ve evka 5 in arka tarafında ve atatürk mh.sinde oldu. yani evka 5 evleri ile bir ilgisi yok. kendim 1998 den beri oturuyorum.

Yorumu oyla      3      4  
sapla saman 10 Kasım 2020 Salı 20:10

Yorumcu sapla samanı karıştırmış! Kardeşim EVKA diyor, evka mahallesi değil! O semtte yapılanları TOKİ yaptı, akp yaptı yani, yıkılacak tabii! Özfaturaya oy vermedim, vermem de! Ama dedikleri harfiyen doğru, adam sağcı, odalarla, üniversitelerle işbirliği yapılması geleneğini başlattı! Halk arasında 'televizyon fiyatına ev sahibi olduk!' efsanesinin sahibidir.

Yorumu oyla      4      4  
Çok sağlam derken 10 Kasım 2020 Salı 15:25

2015 yılı; Evka 5 TOKİ konutları; heyelan, 210 tane belediye tarafından çakılan fore kazık ...

Yorumu oyla      4      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir, DASK’ta sınıfta kaldı!
115 kişinin hayatını kaybettiği depremle sarsılan İzmir'deki konutların ...
Bakan Kurum açıkladı: İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşümü başladı!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ...
İzmir'in deprem konutları projesine revizyon: Yeni yer belli oldu
İzmir'de depremzedeler için devlet tarafından yapılacak konutların adresi ...
 
Murat Koç: Yapı denetimi sigorta şirketlerinin sorumluluğunda olsun
25’inci Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, yapı denetim firmalarının ...
100 depremzedeye kapısını açan Avcılar İnşaat’tan destek çağrısı
Elindeki stok gayrimenkuller ile kendi kiraladığı 100 daireyi depremzedelere ...
Belediye resmen talep etti: TOKİ o ihaleyi iptal etti
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin satışa çıkarttığı Çiğli’de ...
 
Deprem konutları için düğmeye basıldı: 5 katı geçmeyecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminin ardından yeni ...
Bornova ve Bayraklı'da 100 bin bina incelenecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ekipleri, saha ...
İnşaat Mühendisleri Odası’ndan 'hızlı tarama' çağrısı: Göreve hazırız
İzmir İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, hızlı ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva