HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Mayıs 2017 Cumartesi - 10:10

Buca'nın yarasını sarmak için tek yürek oldular: Başvurular çığ gibi!

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşanan trafik kazasında yaşamını yitiren 24 vatandaşın ailelerine ve kazada yaralananlara psikolojik destek vermek amacıyla Buca Belediyesi ile Psikologlar Derneği, Türk PDR Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği’nin İzmir Şubeleri bir araya geldi.

Buca nın yarasını sarmak için tek yürek oldular: Başvurular çığ gibi!

Buca Belediyesi ile Psikologlar Derneği, Türk PDR Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneklerinin İzmir Şubeleri, Marmaris’te yaşanan trafik kazasının ardından yaraları sarmak için tek yürek oldu. Buca Belediyesi Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi’nde bir araya gelen ekip,  bu amaçla yürütülecek çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

ÇALIŞMALARA KAZA GECESİ BAŞLADILAR

Psikologlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Deniz Eryılmaz, kaza haberini alır almaz hızlı bir refleks göstererek olay yerine gittiklerini ve yetkililerle temasa geçtiklerini söyledi. Buca Belediyesi ile işbirliğinde çalışmalara başladıklarını dile getiren Eryılmaz, travma sonrasında insanlarda görülen sorunlara ilişkin bilgilerin yer aldığı bir broşür hazırlandığını ve bu broşürün hızla Yaylacık Mahallesi’nde dağıtıldığını anlattı. Eryılmaz, “Psikolojik ilk yardım denen bir çalışmamız olacak. Bunun temelinde de bilgilendirme toplantıları, psiko-sosyal eğitimler ve psiko eğitimler var. Bu alanda ne kadar çok kişiye ulaşırsak o kadar çok yol alacağımıza inanıyoruz” dedi.

“ÖNCELİKLE EN AZ ETKİLENENLERDEN BAŞLANACAK”
"Öncelikle olaydan en az etkilenen ya da olaya direkt maruz kalmamış insanlardan başlayacağız. Daha sonra olaya tanık olanlar, en son olaydan etkilenenler olmak üzere içe doğru bir sistem geliştireceğiz" diyen Eryılmaz, okul temelli ve mahalle temelli olmak üzere iki yollu bir yöntem üzerinden çalışmalarını yürüteceklerini açıkladı. Eryılmaz, şu bilgileri verdi:

"Görüşmelerimizi yürüteceğimiz Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi’nde gelen başvurulara yanıt vermek üzere 3 dernekten her gün bir kişi bulunacak. Öncelikle gruplar, daha sonra bireysel çalışmalar yapılacak. Minimum 3 ay belirledik, böylesine büyük bir olaydan sonra bu kadar süre yeter mi bilemiyoruz ama süreyi ne kadar uzatmamız gerektiğini daha sonra tekrar değerlendireceğiz."

“PSİKOLOJİK OLARAK ETKİLENENLERİN SAYISI ÇOK FAZLA”
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Tufan Fırat Göksel de travma sonrası stres bozukluğunu en aza indirecek tekniklerin eğitimlerinin kazadan etkilenen vatandaşlara verileceğini belirterek, "Bu şekilde bir iyileşme süreci başlatmayı hedefliyoruz. Doğru sözcüklerle yaraları sarmanın yolunu göstermek için elimizden geleni yapacağız” dedi. Amaçlarının kazada etkilenenlerin en kısa sürede normal hayata dönmelerine yardımcı olmak olduğunu anlatan Göksel, “Bu acı olayda 24 kişi yaşamını yitirdi ama tahmini etkilenen sayısı 250 civarında belki de daha fazla” diye konuştu.

"YALNIZ VE ÇARESİZ HİSSETMELERİNİ İSTEMİYORUZ"
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İzmir Şubesi Başkanı Ferhat Yılmaz ise geziye katılanların oturduğu Yaylacık Mahallesi’nin yüz yıllık bir mahalle olduğuna dikkat çekerek, “Oradaki insanların çoğu birbirinin bir şekilde eşi, dostu, akrabası ya da arkadaşı. 24 kişi hayatını kaybetti ama etkilenenlerin sayısı oldukça fazla. Onların kendilerini yalnız ve çaresiz hissetmemeleri için destek vermek adına bizler gönüllü olarak bir araya geldik, 3 dernek olarak Buca Belediyesi’nin de desteği ile güçlerimizi birleştirdik. Travmalarda aynı tepkiyi verebilmek aynı dili konuşabilmek çok önemli. Çünkü bu sayede bu tür krizlerin üstesinden gelebiliriz” mesajı verdi.

“BAŞVURULAR ÇIĞ GİBİ BAŞLADI”

 “Kaza geçirmemesine rağmen diğer otobüste olup da kazaya şahit olan, kaza alanına gitmeyip yaralıları ya da diğer kazazedeleri bekleyen, o gece konusundan komşusundan haber bekleyenlerin çığı gibi bize başvuruları başladı” diyen Yılmaz, taziye ziyaretlerine ve hastanelerde hasta ziyaretlerine başladıklarını belirtti.

Eryılmaz, kazada yaşamını yitirenlere yardım etmek isteyen travma konusunda eğitimli tüm gönüllülerin dernekleri üzerinden kendilerine veya Buca Belediyesi Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi’ne başvurabileceklerini söyledi.

Kazadan etkilenen ve travma sonrası stres bozukluğu yaşayan vatandaşlar, 0 232 2162146 ve 0 537 3064811 telefon hatlarından başvuruda bulunabilirler.

 
Konaklı muhtarlara ‘liderlik’ eğitimi
 
Konak sahnesinde 'Lüküs Hayat' gecesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konaklı muhtarlara ‘liderlik’ eğitimi
İzmir’de 113 mahalle ile metropol ilçeler arasında en çok muhtarın görev ...
Bergama'nın tarihi festivalinde büyük coşku
UNESCO Dünya Mirası Bergama’nın simgelerinden olan 81. Tarihi Uluslararası ...
Narlıdere 19 Mayıs'ı Haluk Levent'le kutladı
Narlıdere Belediyesinin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Gençlik ...
 
Karabağlar 7'den 70'e Ata'sı için koştu
Karabağlar Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve her ...
İZBETON'dan örnek uygulama: Şantiye tozuna kitap kokusu karışıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin asfalt–parke üretimi ile alt yapı yatırımlarından ...
Başkan Kocaoğlu'ndan festival molası: Gençlere sürpriz ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Gençlik Festivali ...
 
Gündoğdu'da büyük 19 Mayıs buluşması: Ne mutlu İzmir'e!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 3 günlük “İzmir Gençlik Festivali” etkinlikleri çerçevesinde Gündoğdu ...
Başkan Çerçioğlu Sultanhisar Çilek Festivali'nde
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ‘Tarihin gizemi Çileğin ...
Foça Belediyesi'nden anlamlı hediye
Foça Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva