HABERLER>POLİTİKA
11 Temmuz 2019 Perşembe - 09:10

Buca metro hattı projesi meclis gündeminde!

CHP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Sözcüsü Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla yapacağı Buca Metro hattı projesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 18 aydır verilmeyen onayı TBMM gündemine taşıdı. İzmir’in para değil onay istediğini belirten CHP’li Bakan, “18 aydır onaylanmayan proje İzmir’e her 1 dolar için yaklaşık 2 TL zarar ettirdi” dedi.

Buca metro hattı projesi meclis gündeminde!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkânlarıyla yapmak istediği Buca Metro Hattı projesi 28 Aralık 2017 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden onay aldı. Ancak projenin yatırım programına girmesi gerekliliği için gereken onay Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 18 aydır verilmedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi projenin 2018 ve 2019 yılı yatırım programlarına alınması için 05 Aralık 2017, 18 Eylül 2018 ve 13 Mart 2019 tarihlerinde ilgili bakanlığa üç kez resmi başvuruda bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi projeyi uluslar arası krediyle yapacağını belirtmesine rağmen 18 aydır onay alamıyor. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle artan maliyetin tek sorumlusu ise projeyi onaylamayan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’dır.

“İZMİR’E ZARARI HER 1 DOLAR BAŞINA 2 TL’DİR”
28 Aralık 2017’den itibaren onay bekleyen Buca Metro hattı projesinin İzmir’in bütçesine verdiği zararın tek sorumlusunun Saray’a bağlı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı olduğuna dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Sözcüsü Murat Bakan, “Buca Metro hattı projesine 18 aydır verilmeyen onay, Büyükşehir Belediyesi’nin İzmirlilere hizmetini de engellemektedir. İktidar partisinin sadece bu projedeki tutumu bile İzmir’e karşı dürüst ve samimi olmadığını gösteriyor! Büyükşehir, kendi imkanlarıyla hayata geçireceği proje için 18 aydır Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın onayını bekliyor. Zamanında verilmeyen onayın İzmir’e maliyeti ise her 1 Dolar’da yaklaşık 2 TL olacaktır. Çünkü o tarihte 1 Dolar 3,7335 TL iken bugün 5.60 TL’dir. Yani İzmir her 1 dolar başına yaklaşık 2 TL zarar ettirildi. Projenin artan bu maliyeti ise direkt olarak vatandaşın cebinden çıkacak! Bu zararın tek sorumlusu ise Saray’dır” dedi.

İZMİR, PARA DEĞİL ONAY İSTİYOR!
18 aydır onaylanmadığı için projenin maliyetinin arttığını ve sorumlusunun iktidar olduğunu belirten CHP’li Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü: Buca metrosunun yaklaşık 10 yıldır yapılamamasının tek sorumlusu ise iktidar partisidir. Ankara’nın yarım kalan metrosu için iktidar 2010 yılında yasa değiştiriyor ve Ulaştırma Bakanlığı 3 büyük kentte metro yapmak istediğini belirtiyor. İzmir’de o tarihte elindeki metro yapılmaya müsait alanları bildiriyor. Ancak bu süreç ilerlemiyor. Büyükşehir’de hem Buca hem de Narlıdere metrosu için yapım sürecini başlatıyor. İzmir’in kendi öz kaynaklarıyla yapabilecek güçte olmasına rağmen finansman ihtiyacı için mevzuat gereği yatırım programına girmesi gerekiyor. Bu devlet garantisi demek değildir. Zaten İzmir’in hiçbir projesinde de devlet garantisi yoktur! İzmir yatırım programına girme talebini hem Buca hem de Narlıdere için ayrı ayrı iletiyor. Bu talepler arasındaki fark ise 6 aydır. Bu süreçte ise başkanlık sistemine geçiliyor. Yeni sistemde ise yatırım programına girme kararını verecek olan Kalkınma Bakanlığı kaldırılmıştır. 18 ay onay verilmemesi nedeniyle İzmir projeyi 5.60 TL’den yapmak zorundadır. İstanbul gibi merkezi hükümetten desteklenmeyen, en çok vergi verdiği halde en az hizmeti alan İzmir, para değil onay istiyor!

CHP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Sözcüsü Murat Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’Lİ VEKİL FUAT OKTAY’A SORDU:
1 – 28 Aralık 2017 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan Buca Metro Hattı projesinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hala onaylanmamasının nedeni nedir?

2 – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla hayata geçireceği bu projede ortaya çıkan gecikmeden ötürü uğratıldığı zararı Devlet nasıl telafi edecektir?

 
Lüks barda 'Çav Bella' kurşunu!
 
Bayraklı'da halk oyunları gururu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
neredesiniz 11 Temmuz 2019 Perşembe 17:54

Hamza Dag, Atilla Kaya, adinin onunde Izmir yazan Ak Parti milletvekilleri neredesiniz? Secim gelince gerekeni yapmayida biz biliriz.

Yorumu oyla      5      5  
TC misafir 11 Temmuz 2019 Perşembe 11:33

İzmir milletvekilleri konuyu sürekli gündemde tutmalılar yoksa hizmet geleceği falan yok.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
23 Haziran YSK seçim sonuçları Resmi Gazete’de!
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 23 Haziran’da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye ...
CHP'li Öztrak'tan 'ümmet' açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ali Babacan'a söylediği "Ümmeti parçalamaya hakkınız ...
Sondaj gerilimi: AB’nin bize yönelik adımı ters teper!
Doğu Akdeniz'deki gerilimde AB'nin Rum yanlısı tutum sergilediğini söyleyen ...
 
Erdoğan'dan Merkez Bankası açıklaması
Hak-İş genel kurulunda konuşan Erdoğan, Merkez Bankası'ndaki görev değişimine ...
İzmir’de ‘Millet’ zirvesi: CHP’li Yücel’den teşekkür, İYİ Partili Kırkpınar’dan flaş öneri!
CHP İzmir İl Başkanı Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Kırkpınar’a 31 ...
Sistem revizyonu tartışmaları için açıklama
AK Parti Sözcüsü Çelik, Cumhurbaşkanlığı sisteminde revizyon tartışmalarıyla ...
 
Cumhur İttifakı’nın Aliağa krizi: Hem AK Parti’den hem MHP’den istifa ettiler!
Aliağa Belediyesi meclis üyeleri Serhat Aras, Eda Kılıç, Ferhat Lek ve ...
MHP İzmir Milletvekili Osmanağaoğlu: İYİ Parti ve HDP ittifakı tescillenmiştir
 MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, "HDP Grup Başkanvekili Fatma ...
Dışişleri'nden ABD'nin S-400 açıklamasına yanıt!
ABD Dışişleri'nin S-400 açıklamasına yanıt veren Dışişleri Bakanlığı "ABD ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva