HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Temmuz 2018 Çarşamba - 12:01

Buca'da Srebrenitsa yası

İnsanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri olarak kabul edilen ve çocuk, genç, kadın, erkek demeden 8 bin 372 Boşnak vatandaşın Avrupa’nın göbeğinde katledildiği Srebrenitsa Soykırımı 23. Yıldönümünde Buca’daki Srebrenitsa Anıtı’nda lanetlendi.

Buca da Srebrenitsa yası

1995 yılında Srebrenitsa katliamında Bosna'da meydana gelen erkek kadın, çocuk yaşlı demeden Sırp güçlerince öldürülen 8 bin 372 can, düzenlenen törenle anıldı. Buca Adatepe Mahallesi’nde bulunan Srebrenitsa Anıtı’nda düzenlenen törene, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın yanı sıra Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, Buca CHP İlçe Başkanı Kasım Akdağ, Buca Belediyesi eski Başkanı Ercan Tatı, İzmir eski Baro Başkanı Aydın Özcan, Meclis Üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda dernek yöneticisi katıldı. 

“BİZ VAR OLDUKÇA BU SOYKIRIMLARA KARŞI DURACAĞIZ”
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, törende yaptığı konuşmada insanlık adına utanç verici soykırımı lanetlerken “23 yıl öncesinde insanların nasıl gözünün döndüğünü, aşırı milliyetçiliğin bir topluma, bir ırka çoluk çocuk demeden, kadın erkek demeden nasıl acımasızca davranabildiğini gördük” dedi. Piriştina, şunları söyledi:

“Buca, İzmir, tüm Türkiye soydaşlarının, Müslümanların, Boşnakların orada Türk diye ezilirken yaşadıkları acıları asla unutmadı. Biz var oldukça, bu meydanda siz var oldukça  bu kentte bu şehirde bu ve buna  benzer soykırımların yaşanmaması için hiçbir fedakarlıktan kaçmadan mücadele edeceğiz. Biz bu acıları yaşamış bir toplumuz,  buraya geliş sebebimiz de bu saldırılar. Benim dedelerimde 1939’da buna benzer faşist saldırılara uğrayınca vatan toprağına geldiler. Bu acıları kendi ailemizde de yaşadığımız için bu acıları içselleştirdik, bu da bizim kararlılığımızı arttırdı. Bu acıyı en yakında hisseden ailelere tekrardan başsağlığı diliyorum, Allah’tan rahmet diliyorum. Umuyorum bundan sonra bu coğrafyada, bu ülkede hiç kimsenin burnu bile kanamaz, çocuklarımız kadınlarımız katledilmez, huzur içinde bir dünyada yaşamak nasip olur.”

SOYKIRIMIN ACI SEMBOLÜ
Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak da törende yaptığı konuşmada, “Levent Piriştina başkanımız bir bayrak yarışı gibi görevi devraldıktan sonra Balkan dünyasını, Türk dünyasını yalnız bırakmayarak Balkan dünyasının yaralarının sarılması için bizlerle beraber bayrağı taşımayı devam ediyor” dedi. Baysak, dünyanın dört bir tarafında Serebrenitsa anısına törenler düzenlendiğini dile getirerek, “11 Temmuz 1993 bizim için soykırımın bir sembolü oldu. Bosna’da hala birçok kısımda toplu mezarlar bulunuyor. 23 yıldan beri yapılan kazılar sonucunda bulunan soydaşlarımızın hiç birinin iskeleti tam olarak bulunmuş değil, cesetler dahi parçalanmış. Böyle bir katliam yaşanmasını 21. Yüzyılda bütün dünya sadece izledi” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

23 YILLIK ACI
Törende konuşan Balkan Göçmenleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, her yıl Srebrenitsa katliamını anma töreni düzenleyerek acılarına ortak olan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’ya teşekkür ederken, “23 sene önce yaşanan bu acı hepimizin yüreğini derinden yaralamıştır. Bu Avrupa’nın ortasında cereyan etmiş bir katliam, bir soykırımdır. Dünya devletleri seyirci kalmıştır. Üzerinden yıllar geçse de soykırımı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Törenin ardından tüm davetliler anıta kırmızı karanfil bırakarak insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından Srebrenitsa’yı ve yitip giden binlerce Boşnak Müslümanı selamladı.

 
İzmir'deki dev operasyona 17 tutuklama!
 
Karabağlar’da aile boyu tasarım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da rekor: Her ay 1.250 çocuk!
Bornova Belediyesi’nin Işıkkent Muhammet Yıldız Spor Tesisleri'ndeki yüzme ...
Selçuk'ta 15 Temmuz buluşması
Selçuk Belediyesi 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü sebebiyle bir ...
Karşıyaka'nın yeni sahnesi hazır
Karşıyaka Belediyesi, kentin en gözde kültür ve sanat merkezlerinden biri ...
 
Konak'ta ölüm içkisi operasyonu!
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta bir evde sahte içki imalatı yapıldığı ...
Kocaoğlu'ndan 'kurultay' için yeni mesaj: Değişim tehdit değil, fırsattır!
24 Haziran seçimleri sonrasındaki "kısa" açıklamasıyla Cumhuriyet Halk ...
Bornova’da hayata engel yok!
Bornova Belediyesi, engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için hizmetler ...
 
Kemalpaşa 'halk günü'nde buluşuyor
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, her fırsatta hemşerileri ile bir araya gelmeye devam ediyor.
Flaş gelişme: AB'den Trump'a sert uyarı!
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD'nin müttefiklerine karşı daha ...
Gaziemir'e 'Sağlık Köyü' geliyor
‘Sosyal belediyeciliğin kalesi kent’ Gaziemir’de Evde Hasta ve Yaşlı Bakım, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva