HABERLER>SAĞLIK
22 Kasım 2018 Perşembe - 09:59

Buca’da 'Hawking' hastalığı için farkındalık

Ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking’in hastalığı olarak tanınan amyotrofiklateral skleroz (ALS) hastalığıyla dünyada 420 bin, ülkemizde ise 8 bin kişi yaşıyor. Buca Belediyesi’nde düzenlenen söyleşide konuşan ALS Derneği Başkanı Dr. Alper Kaya, çarpıcı verilere dikkat çekerek, “Hastaların yüzde 82,6’sı iletişim olanaklarından,  yüzde 85.7’si sosyal hizmet çalışanı desteğinden, yarısı hastalığı ve bakımı ile ilgili güncel bilgilerden, büyük çoğunluğu rehabilitasyon desteğinden yoksun” ifadelerini kullandı.

Buca’da  Hawking  hastalığı için farkındalık

Buca Belediyesi’nin sağlık söyleşileri kapsamında belediyenin Meclis Salonu’nda “ALS Nedir? ALS Hastalığına Yaklaşım” konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöromuskuler Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Filiz Sertpoyraz ve ALS Derneği Başkanı Dr. Alper Kaya katıldı. 

Oldukça büyük ilgi gören söyleşide Dr. Sertpoyraz, hastalık hakkında genel bilgi verdi. 2010 yılından beri büyük bir ekip olarak bu hasta grubuna hizmet verdiklerini anlatan Dr. Sertpoyraz, “Nedeni bilinmeyen bu hastalık konusunda tek başımıza bir şey yapma şansımız yok, bütün disiplinlerin birlikte çalışması, nöroloji uzmanından, fizik tedavi uzmanına, psikiyatri uzmanından göğüs hastalıkları ve palyatif bakım uzmanına herkesin bu hastaları beraber değerlendirmesi gerekiyor” dedi.

ALS Derneği Başkanı Dr. Alper Kaya ise bu hastalıkla yaşamanın zorluklarına dikkat çekti. ALS hastaları için elini taşın altına koyanların oldukça az olduğunu belirten Kaya, “ALS hastalarına sahip çıkarsanız, günlük yaşamını destekler ruhlarını canlı tutmalarını sağlarsanız uzun yıllar yaşayabilirler. Ancak şu anda hastaların yüzde 82,6’sı iletişim olanaklarından yoksun. Sadece yüzde 14’ü ileri teknolojiyi kullanarak iletişim kurabiliyor. Hastaların yüzde 85,7’si sosyal hizmet çalışanı desteğinden yoksun. Hastaların yarısı hastalığı ve bakımı ile ilgili güncel bilgilerden yoksun. Hastaların yüzde 92,3’ü konuşma ve yutma terapisi desteği almadı. Hastaların yüzde 88,5’i psikoterapi desteğinden yoksun, Rehabilitasyon hizmetlerinin büyük çoğunluğu hasta yakınları tarafından sağlanıyor. Hastaların büyük çoğunluğu rehabilitasyon desteğinden yoksun” diye konuştu.

ALS NEDİR?
ALS, açık adıyla amyotrofiklateralskleroz , aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da bilinmektedir. Beyin sapı ve omurilik bölgelerinde bulunan motor sinir hücreleri adı verilen hücrelerin kaybı sonucunda gelişen bir hastalıktır. Kaslardaki zayıflık, genellikle ellerde erime ve güçsüzlük ile başlar. Kişi el bölgesindeki kaslarda çökmeler ve kavramada güçsüzlük hisseder. Bazen dil bölgesinde başlayabilir. Yutma ve konuşma problemlerine yol açabilir. Aynı şekilde kişilerde bacak kaslarında güçsüzlük ve deri altında hareketlilik olarak hissedilebilen seyirmeler, tıbbi adıyla fasikülasyon adı verilen şikayetler gelişebilir. Hastalığın ileri evrelerinde solunum sıkıntıları gelişebilir. Hastalar genellikle 50 yaş üstündedir ve erkek tutulumu daha sıktır. Daha genç ve daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.  

 
Erbakan yeni kuracağı partinin adını duyurdu!
 
Karşıyaka'da son dönemeç: İkinci adres olacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’da miniklere diş sağlığı eğitimi
Karabağlar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” ...
Prof. Dr. Gürgün uyardı: Gençlerin sinsi düşmanı nargile
Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. ...
İzmirli göreve: Minik Öykü’yü yaşatmak için el ver
İzmir'de yaşayan 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı'ya, nadir görülen Juvenil ...
 
Çağın yeni hastalığı: İnternet bağımlılığı
Türkiye'nin ilk Çocuk ve Ergen Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi ...
İlaç niyetine 'Anne Çorbası'
Çorba, kışın soğuk günlerde titreyen vücudumuzu bir yudumuyla kendine ...
İzmir'de hayata tutundu: Kalbinin ailesini arıyor...
İzmir'de kalp nakli ile hayata tutunan hemşire Burçin Meşe (21), kalbi ...
 
İzmir'de eczacıların başkanından ürküten açıklama: Her ay 400 ilaç...
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, hastaların Türkiye'de bulunmadığı ...
Hanzade Ünuz sordu, Op. Dr. Mustafa Erşin yanıtladı... Engelleri kaldır, sağlığına kavuş
Hanzade Ünuz sordu, Op. Dr. Mustafa Erşin yanıtladı... Engelleri kaldır, sağlığına kavuş
SMA hastası Hatice'nin ilaç sevinci
İzmir'de SMA Tip 2 hastası Hatice Özkan ve ailesi, Sağlık Bakanlığından ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva