HABERLER>GÜNCEL
25 Ağustos 2019 Pazar - 13:49

Bu evde her şey 90'lardan kalma! Görenler zamanda yolculuğa çıkıyor

Üsküdar'da yaşayan Ahmet Yaman (38), insanların geçmişe olan özlemini gidermek için 90'lı yıllara ait hatıraların olduğu ''90larevi'' adıyla bir ev oluşturdu. 90’lı yıllara ait hemen her şeyin bulunduğu ev, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkartıyor. Ahmet Yaman, "Buraya gelenler hep anılarına gidiyor, anılarını paylaşıyorlar. Gözyaşı döken de oluyor.” dedi. Çocuklarıyla birlikte eve gelerek anılarını tazeleyen Hakan Kuğu, "Zaman zaman çocukları da getiriyorum buraya. Oynadığımız oyunları çocuklarıma öğretmek istiyorum"” diye konuştu.

Bu evde her şey 90 lardan kalma! Görenler zamanda yolculuğa çıkıyor

Üsküdar Ferah Mahallesi'nde yaşayan ve fotoğrafçılık yapan Ahmet Yaman'ın oluşturduğu '90larevi' ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkartıyor. Eve giren ziyaretçiler 90'lı yıllara ait eşyalara bakıp geçmişe olan özlemini gideriyor. 90'lı yıllara ait eşyaları toplama projesini hayata geçirmek için yola çıkan Yaman, öncelikle bu fikri sosyal medyada arkadaşlarıyla paylaştı. Olumlu tepkiler alan Yaman, verilen eşyaları tek tek özenle topladı. Üsküdar'da müstakil bir evi '90lar evi'ne çevirdi. Evi ziyaretçilere açan Yaman, insanları anılarına döndürebilmenin müthiş bir his olduğunu söyledi.  

“HEP HAYALİMDİ”
“90’ların çocukluğunu yaşadığım için hep böyle bir hayalim vardı. Böyle bir mekan oluşturmak istiyordum.” diyen Yaman, “Sosyal medyadan bir duyuru yaptım. Elinde o döneme ait eşyalar olan varsa, benimle irtibata geçmeleri için duyuru yaptım. Duyuru sonrası yoğun bir ilgi gördüm. Ardından böyle şirin, müstakil bir yer oluşturarak böyle bir dizayn yaptım. 90’ların tüm eşyaları, oyuncakları mevcut. 90’larda çocuk olan herkesi buraya gelip görmeyi ve buradaki heyecanı yaşamaya beklerim.” diye konuştu.

“GÖZYAŞI DÖKEN OLUYOR”
Ziyaretçilerin çocukluklarına geri döndüklerini söyleyen Yaman, “Televizyonumuzda o günün dizileri mevcut, o günün eşyalarında, oyuncaklarında çocukluklarını görecekler. Buraya gelenler hep anılarına gidiyorlar. Burada anılarını anlatanlar, mesela atariyi görenler ‘Babamla böyle oynardık, hep ben kazanırdım’ diyerek duygulanıyor. Gözyaşı döken de oluyor.” ifadelerini kullandı.

“KUTSAL VİTRİN KÖŞESİ”
Evin en önemli köşelerinden birinin ‘kutsal vitrin köşesi’ olduğunu belirten Yaman, “Annelerimizin misafirler için kullandıkları kristal bardaklarının ve setinin olduğu bir köşe. Kesinlikle ne bir su içebilirdik, ne de dokunabilirdik. Dokunmak yasaktı.” dedi.

O GÜNÜN OYUNCAKLARI VE YİYECEKLERİ
90’larda hemen her çocuğun vazgeçilmezi olan oyuncakları anlatan Ahmet Yaman, o dönemlerde sobalı evlerde annelerin çamaşırları kurutmak için soba borusundaki askılığın çok önemli olduğunu söyledi. Yaman, "O günün çocuklarının harçlıklarını biriktirerek almak istediği walkman'i, beline takar ve kulaklığıyla gezerdi. Yine tetris dediğimiz oyun, leblebi tozu, kasetçalarımız ve o günün sanatçılarımızın kasetleri var.” ifadelerini kullandı.

“90’LARIN AYNISINI YAŞIYORUZ”
Eve gelen ziyaretçilerden tetris oynayarak çocukluk dönemini anımsayan İslam Önge, “Çok oynuyordum gençliğimde ama şimdi bunları göremiyoruz. Artık telefonda yazarsak çıkıyor. Bunları çok yaşadım. Gramafon olsun, soba olsun. Çok ısındık sobada. Masanın altına girer televizyon izlerdik. O zaman siyah beyaz televizyonumuz vardı başka bir şeyimiz yoktu. Teybimiz dersen makaralı teybimiz vardı. Aynısını yaşıyoruz burada.” dedi.

“ÇOCUKLARIMI DA GETİRİYORUM, OYNADIĞIMIZ OYUNLARI ÖĞRETMEK İSTİYORUM”
Ziyaretçilerden Mustafa Kapucu ise, “90’lı yılları iyi biliyoruz. O zaman böyle telefon falan yoktu, walkmanler, küçük müzik setleri vardı. Çobanlık yapardık yanımıza alırdık. Bu ev şu anda aynı 90’lı yılları andırıyor. Bu düzeni buraya kurduğu için teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Çocuklarıyla birlikte eve gelerek anılarını tazeleyen Hakan Kuğu, "Zaman zaman çocukları da getiriyorum buraya. Oynadığımız oyunları çocuklarıma öğretmek istiyorum. Bizim çocukluğumuzu bilsinler, nasıl çocukluk geçirdiğimizi öğrensinler. Şimdi teknoloji çağındayız. Bizim zamanımızda bunlar yoktu tabi. Fırsat buldukça geliyoruz buraya, çok da güzel oldu.” diyerek o dönemi bilmeyen herkesin gelmesini tavsiye etti. (DHA)

 
Kuzey Irak'tan acı haber: 3 asker şehit
 
Didim'de kaçak göçmen operasyonu: 26 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuzey Irak'tan acı haber: 3 asker şehit
Milli Savunma Bakanlığı'nca dün düzenlenen hava harekatı ile yurt içi ...
Otomobil TIR'a çarptı: 2 ölü, 4 yaralı
Kütahya'da bir otomobilin TIR'a arkadan çapması sonucu 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.
Emine Bulut'un annesi konuştu: Yazıklar olsun onlara
Kırıkkale'de eski kocası tarafından 10 yaşındaki kızının gözleri önünde ...
 
İzmirli Şule'den 'selfie' haritası: En fazla selfie çekilen il neresi?
İzmir'deki Yaşar Üniversitesi'nin yüksek lisans öğrencisi Şule Baş, hayatın ...
Vize dolandırıcılarına 7 bin 902 yıl hapis istemi
Yurt dışı seyahat için vize almak isteyenleri dolandıran suç örgütü yöneticisi ...
Yangının bilançosu belli oldu: Karşıyaka kadar alan yandı!
İzmir’in tarihinde gördüğü en büyük orman yangınlarından birinin vahim ...
 
CHP İzmir yangını için Meclis araştırması istedi
CHP İzmir Milletvekilleri, orman yangının tüm detaylarının araştırılması, ...
İzmir'de feci kaza: 1 ölü, 7 yaralı!
Alkollü otomobil kullanmaktan ehliyetine el konulan otomobil sürücüsü ...
Mehmet KARABEL yazdı... Vatandaş olmak başka güzellik…
Mehmet KARABEL yazdı... Vatandaş olmak başka güzellik…
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva