HABERLER>GÜNCEL
3 Aralık 2012 Pazartesi - 09:37

Bu da İzmir'in Çernobil'i: Gaziemir'de nükleer çöplük!

İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde 1940 yılında 70 dönümlük arazi içinde kurulan 70 yıl burada faaliyet gösterdikten sonra 2 yıl önce Torbalı İlçesi'ne taşınan kurşun fabrikası alanında toprağa gömülü radyasyonlu atıklar ülkenin ilk nükleer çöplüğü olarak kayıtlara geçerken, çevreye de zehir saçıyor. Zehiri kusan topraktan duman çıkıyor. Fabrika çevresindeki evlerde yaşayanlarda nefes darlığı, öksürük, astım ve bronşit şikayetleri arttı. Çevre sakinleri, soludukları havanın tuzruhu gibi boğazlarını yaktığını söyledi.

Bu da İzmir in Çernobil i: Gaziemir de nükleer çöplük!

İZMİR - Gaziemir İlçesi’nde 1940 yılında, Aslan Avcı tarafından kurulan döküm fabrikası, 70 yıl boyunca külçe kurşun imal etti. Bunun için de ömrünü tamamlamış akü ve hurda kurşun kullandı. 70 dönümlük arazi içindeki fabrika kurulurken çevresi boştu ancak yıllar içinde konutlar fabrikanın tellerine kadar dayandı. Fabrika iki yıl önce Torbalı’ya taşındı ancak terk ettiği topraklardan şimdi dumanlar yükseliyor. Kurşun üretimiyle oluşan radyoaktif atıklar, fabrika arazisine gömüldüğü için toprak zehir saçıyor.
 
Türkiye Atom Enerjisi (TAEK) 2007 yılında fabrika sahasının içinde radyasyonlu atıkların gömülü olduğunu tespit etti. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, 2008 yılında bir depoda 200 ton atık, bir başka yerde 180 ton atık buldu. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, fabrikaya tehlikeli madde için 300 bin lira ceza kesti. Fabrikanın durumu, Büyükşehir Belediyesi’ne, Gaziemir Kaymakamlığı’na ve Gaziemir Belediyesi’ne bildirildi.
 
TAEK, 2009 yılında fabrikayı yine denetledi, atıkların taşınması ya da bertarafı halinde kuruma bilgi verilmesi istendi. TAEK’in İzmir’de temsilciliğini Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü yapıyor. Kurumların harekete geçmemesi üzerine bertarafına 12 milyon lira gereken atıklar için önlem alınmadı. Fabrika içindeki atıkların toplam miktarının 100 bin tonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Gömülü atığı miktarı ise bilinmiyor. Fabrikanın hemen yanında bir ilköğretim okulu eğitim hizmeti veriyor. Fabrikanın etrafında çevrili ama çoğu yırtık olan tellerinden içeri giren çocuklar, önlem alınmadığı için bilinçsizce zehir saçan toprakta oynuyor. Fabrika sahibi Hasan Avcı, beş yıl önce öldüğü için arazi üzerinde miras kavgası yaşanıyor.
 
HAVA TUZRUHU GİBİ KOKUYOR, TOPRAKTAN DUMAN ÇIKIYOR
Yıllardır Aydın Mahallesi’nde yaşayanlar, zehir soluyor. 87 yaşındaki Şehmus Çoban, 15 yıldır nefes darlığı çekiyor. Nazmiye Yalur, kapı ve pencere eşiklerinde sarı metal kalıntıların biriktiğini belirterek, cam açamadıklarından yakındı.
 
Mehmet Pasin ise koyun ve keçi beslemek istediklerini ancak hayvanların beş ay içinde öldüğüne dikkat çekerek, "Hayvanın duramadığı yerde yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Bu fabrikanın şu an çalışmaması sorun değil. Toprak asitten kaynıyor. Bu tepelerin içinde zehir var. Kepçelerle gömdüler. Topraktan duman çıkıyor, birkaç kez itfaiye gelip müdahale etti. Eşim hasta beyninde tümor var. Mahallede herkes hasta. Defalarca imza topladık ama çözüm yok" dedi.

Üç yaşındaki çocuğunun yaz kış hep öksürdüğünü, boğazının ağrısı, ve burun akıntısı şikayetleri olduğunu anlatan Canan Bölükbaş da "Burası, tuzruhu, porçöz gibi kokuyor. Genzimiz yanıyor. Sabaha kadar uyku uyuyamıyoruz. Yazın çok sıcak bile olsa camları açamıyoruz. Yetkililer ilgilensin çocuklarımızın ciğeri yanmasın" dedi. Yine semt sakinlerinden Nazmiye Akdağ, "Zehir soluyoruz. Cam kapı açamıyoruz. Sabahları keskin bir kokuyla uyanıyoruz. Hayvan leşi gibi kokuyor" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Burak Tan 4 Aralık 2012 Salı 11:26

Yine bilmeden araştırmadan belediye linç edilmiş. Bir bak bakalım yönetmeliğe Deli Bekir, radyoaktif atık bertarafından sorumlu TAEK olmasın? Hükümet TAEK'e neden ihtiyaç duyduğu parayı havale etmemiş de bu atıklar temizlenmemiş. Bunu hükümetten sorman gerekir, değil mi? Hadi bakalım şimdi CHPli belediye ile uğraşacağına biat ettiğin Hükümetle uğraş. İnsanlar güçsüzlere kızmayı, güçlülerle mücadele etmeyi göz alamadıkları için alışkanlık haline getirdi bu ülkede. Züğürt tesellisi misin sen?

Yorumu oyla      13      6  
private35 4 Aralık 2012 Salı 11:15

nükleer atıklara büyükşehir belediyesinin çözüm bulması gerektiğini söyleyen arkadaşlar da yaşıyor bu ülkede demek :) vay halimize be, muhalefetin böyleside görülmedi, görülmeyecek:)

Yorumu oyla      12      6  
deli bekir 3 Aralık 2012 Pazartesi 21:37

büyükşehir yetkilileri ne yapıyor acaba?

Yorumu oyla      15      10  
okan 3 Aralık 2012 Pazartesi 17:43

2008 yılından beri bu konu hakkında kamuoyuna bilgi vermeyen başta TAEK olmak üzere tüm kurumları, haberciliği sadece basın özeti olarak gören tüm gazetecileri, bilgisi olduğu halde kulaklarının üstüne yatan tüm yetkilileri tebrik ediyor, gözlerinden öpüyorum.

Yorumu oyla      18      6  
3 Aralık 2012 Pazartesi 14:00

Eski Sanayi Teknoloji İl Müd.sonra Çevre ve Orm.ve halen Çevre ve Şeh. İl Müd.tabii ki İzmir B.Şehir Belediyesi hiç mi denetlememiş burayı? Ruhsatı nereden almış?

Yorumu oyla      18      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in en eski balkan derneği 33. yılını kutladı
İzmir’in en eski Balkan Derneği 33.yaşını coşkuyla kutlarken, Kosovalılar ...
Nazlıgül Üsteğmen için 'Özel' emir!
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, “disiplinsizlik” ve “ahlaki ...
Öğretmen adaylarının bir sınavı daha oldu
Öğretmenler bundan sonra hem KPSS’ye girecek, hem de branşlarıyla ilgili sınavdan geçecek.
 
Yeşil öldü iddiası savcılığı harekete geçirdi
1994'te ölü bulunan Albay Kazım Çillioğlu soruşturmasını yürüten Malatya ...
Dikkat! Fırtına geliyor
Marmara'nın batısı ve kıyı Ege ile Batı Karadeniz'de fırtına bekleniyor.
Av tüfeğini başına dayadı ve...
Beydağ’a bağlı Yağcılar Köyü'ndeki evinde yalnız yaşayan 51 yaşındaki ...
 
İzmir’de lokale kumar baskını: 40 gözaltı
İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin kumar oynatıldığı ihbarı üzerine bir ...
Şirince şarabını hazırladı 21 Aralık'ı bekliyor
Maya takvimine göre Marduk gezegeninin 21 Aralık 2012 tarihinde dünyaya ...
'Patriot'lar hangi ülkelerden gelecek?
Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanlığı 'Patriot'lar için, askeri planlama ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva