HABERLER>GÜNCEL
8 Ekim 2019 Salı - 15:47

Bu çarşıda tarihi biriktiriyorlar

İzmir'de tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki tarihi bir bedestende açılan Antikacılar Çarşısı, tarihi biriktirenleri aynı çatı altında topladı. Çarşı pikaplardan yükselen Türk sanat müziği şarkıları eşliğinde geziliyor. Antika, retro ve vintage ürünlerin yer aldığı çarşıda akıllı telefonların olmadığı zamanda kullanılan, çevirmeli telefonlar, numaraların yazılı olduğu rehberler insanı geçmişe götürüyor. 1886 Fransa yapımı kule saati ile 1918 yılında dünyanın ilk engelli arabası olarak üretilen mekanik araç, büyük ilgi görüyor.

Bu çarşıda tarihi biriktiriyorlar

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda açılan Antikacılar Çarşısı, koleksiyoncular ile antika severleri bir araya getiriyor. Kemeraltı'nı canlandırmak ve antika severleri tek çatı altında toplamak amacıyla, tarihi bedestenden restore edilerek açılan çarşıda, birbirinden değerli birçok eser görücüye çıkıyor. Tarihi biriktirenler, pikaplardan yükselen Türk Sanat Müziği eşliğinde antika, retro ve vintage ürünlerle buluşuyor. Daktilo, gramofon, televizyon, radyo, para, dikiş makinesi ve telefon gibi ürünlerin sergilendiği çarşı, meraklılarından yoğun ilgi görüyor. Her antika objeden ayrı bir masal dinleyen ziyaretçiler, aynı zamanda çarşıda bulunan oturma alanlarında kitap okuma fırsatı da buluyor. Geçmişte saklı kalan objeleri gözler önüne seren çarşıda ziyaretçiler, her cuma günü kurulan mezatlarda açık artırmadan ürün alıp, satabiliyor.

'HATIRA BİRİKTİREN, BİLGE İNSANLAR'
Çarşının her geçen gün daha büyük bir ilgi gördüğünü söyleyen Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın sahibi Serdar Dağıstan, "Biz buradaki kişilere antikacı demiyoruz, hatıra biriktiren bilge insanlar diyoruz. Bir bilge insanla 1 saat konuşmak yüz kitap okumaktan daha değerliymiş. Biz bu kişileri, Kemeraltı Antikacılar Çarşısı çatısı altında topladık. Topladıkları hatıralara yeni anılar, yeni hikayeler ekliyoruz. Bu anıları, tüm İzmirliler, İstanbullular ve İzmir'i ziyaret eden turistlerle buluşturuyoruz. Hepsi İzmir ve çevresinde dağınık durumdalardı ve buraya gelince bir tema oluşturduk. Her biri ayrı zamanların sembollerini içeren ürünleri sergiliyorlar. Burası yalnızca çarşı değil, aynı zamanda şiir dinletileri, sergiler, söyleşilerin yer alacağı bir merkez olacak" dedi.

ALTIN REHBER DİKKAT ÇEKİYOR
Çarşıda retro ve vintage ürünleri sergileyen koleksiyonculardan Can El, "Çarşımız çok güzel bir oluşum oldu. İzmir'de bir ilk ve geleceğinin çok parlak olduğunu düşünüyorum. Umuyoruz ki bu çarşıyla birlikte bizler de eskiye özlem duyan antika severlerin isteklerini karşılamış olacağız. Şu anda çarşı büyük ilgi görüyor ileride bu alışkanlığın daha da artacağını düşünüyorum. Eski ürünlerin ruhu var ve insanların geçmişine dokunuyor. Geçmişe duyduğumuz özlem her geçen gün artıyor. Geçmişe dair bir obje bile bizi bambaşka yerlere götürebiliyor. Örneğin altın rehber olarak bilinen telefon ve adres kitaplarını görenler eski hatıralarına dalıyor. Akıllı telefonların olmadığı zamanda insanlar adres ve telefonları bu rehberlerden bulurdu ve bir numara çevirmek uzun zaman alırdı, ancak onun da keyfi bambaşkaydı" diye konuştu.

'BÜYÜK EKSİKLİKTİ'
Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda uzun süredir antikacılık yapan Cem Üsküp, Kemeraltı'nda yaklaşık 35 esnafının bir arada bulunduğu Antikacılar Çarşısı'nda antikacılar, koleksiyoncular, sahaflar, hattatlar, ebru sanatçıları ve ressamların yer aldığını belirterek, "Burayı tüm sanatseverlerin toplandığı bir kültür merkezi gibi düşünüyorum. Antikacıların dağınık olması ve bir arada bulunmaması büyük bir eksiklikti. Şimdi bu açığı kapatıyoruz. Koleksiyoncular burada aradıkları nadide ve güzel sanat eserlerini bulabilirler. İzmirli gayrimüslimler ve eski Osmanlı ürünleri çarşımızda oldukça popüler ve bizler de daha çok bunları edinmeye çalışıyoruz. Beklediğimizden fazla ilgi ve alaka var. Çarşının içinde önümüzdeki süreçte antika kafe açmayı planlıyoruz" dedi.

'ESKİ, YENİYİ CEBİNDEN ÇIKARIR'
Çarşıda antika avizeleri satışa sunan Metin Yavuztekin, "İzmir'in böyle bir çarşıya ihtiyacı vardı. Resmi açılış 1 hafta önce gerçekleşti ama yoğun bir taleple karşı karşıya kalıyoruz. Bir sene içerisinde tüm İzmirliler buraya alışır. Eski ürünleri tamir edip, bakım yapıp burada satıyoruz. Eskiler, yenileri cebinden 10 defa çıkarır. Kalite bakımından, güzellik bakımından eski olan şeyler paha biçilemez" dedi.

Endüstriyel antikacı Selami Tatlıcıbaşı ise, "Çarşıda antika endüstriyel mekanik ürünlerimi sergiliyorum. Bunların içinde bulunduğu halleri oldukça kötü durumda olan, daha sonra restore edilince fabrikasyon konumuna getirilmiş 100 yıllık ürünler yer alıyor. 1886 Fransa yapımı olan kule saati oldukça ilgi görüyor. Onun dışında burada, 1918 yılında dünyanın ilk engelli arabası olarak üretilen mekanik araç yer alıyor. Burası antikaların tek çatı altında toplandığı Türkiye'nin sayılı çarşılarından bir tanesi oldu. Ben de çok iyi bir oluşum olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

 
YPG/PKK Türkiye'ye karşı Esad ile ortaklık arıyor
 
Millet İttifakı’nda 'istihdam' çıkışı bu kez CHP’den: Beklentimiz daha yüksekti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YPG/PKK Türkiye'ye karşı Esad ile ortaklık arıyor
Terör örgütü YPG/PKK'nın paravanı SDG'nin sözde komutanı Mazlum Abdi adını ...
3 çocuğunun gözü önünde darp edilmişti! Saldırgan için şaşırtan ceza
Bolu'da, yol verme meselesi nedeniyle tartışmada 3 çocuğunun gözü önünde ...
Sınır birliklerine komando takviyesi
Fırat'ın doğusuna yapılması beklenen operasyon öncesi hazırlıklar devam ...
 
Yargıtay, Ömer Halisdemir davasında verilen cezaların onanmasını istedi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit ...
İzmir'de 'İklim Değişikliği Projesi' eğitimi başladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yürütülen İklim Değişikliği Alanında ...
Şule Çet’in ölümüyle ilgili davada yeni gelişme
Ankara'da plazanın 20'nci katından düşerek hayatını kaybeden üniversite ...
 
Şarkıcı Fatih Bulut'a suç duyurusu
Kayseri’de uzun yıllar düğün salonlarında şarkı söyleyen, ardından sosyal ...
2019 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu
2019 yılı Nobel ödülü fizik alanında sahiplerini buldu. James Peebles, ...
Emine Bulut'un katili yarın hakim karşısına çıkacak
Kırıkkale'de, eski eşi Emine Bulut'u (38) 10 yaşındaki kızının gözü önünde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva