HABERLER>ENERJİ
8 Mart 2021 Pazartesi - 10:03

Brent petrolün varili 70 doları aştı

Cuma günü 69,69 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 69,36 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.40 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,86 artışla 70,65 dolardan işlem gördü

Brent petrolün varili 70 doları aştı

Brent petrolün varili, haftanın ilk iş gününde uluslararası piyasalarda 70,65 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü 69,69 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 69,36 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.40 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,86 artışla 70,65 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 67,27 dolardan alıcı buldu.

Gün içinde 71,38 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı Ocak 2020'den bu yana, 67,98 dolara ulaşan WTI ham petrolün varili ise Ekim 2018'den bu yanaki en yüksek seviyesini gördü.

Fiyatların yükselişinde, Yemen'de İran destekli Husilerin, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın petrol limanı ve tesislerine düzenlediği saldırıların arz kaynaklı endişeler doğurması etkili oldu. Bölgede jeopolitik gerginliğin artması fiyatları hızlı şekilde yükseltti.

Husiler'in askeri sözcüsü Yahya es-Seri, dün Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamada, 8 balistik füze ve 14 insansız hava aracıyla (İHA) Suudi Arabistan'ın Ras Tanura Limanı'nda bulunan Saudi Aramco şirketi ile Demmam, Asir ve Cazan kentlerinde bulunan askeri hedeflerin tam isabetle vurulduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı da dün sabah ülkenin doğusundaki dünyanın en büyük petrol limanlarından Ras Tanura Limanı'na İHA'yla, akşam ise Zahran kentinde bulunan Saudi Aramco tesislerine balistik füzeyle saldırıldığını bildirdi.

Saldırıda kullanılan balistik füzeye ait şarapnellerin, Saudi Aramco tesislerinde çalışan binlerce görevli ve ailelerinin konakladığı yerleşim yerine düştüğü ancak şans eseri can kaybının olmadığı kaydedildi.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el-Maliki ise Suudi Arabistan'ın yanı sıra küresel ticaret ile petrol sevkiyatlarının hedef alındığı söz konusu saldırıların akamete uğratıldığını belirtti.

ABD DESTEK PAKETİ VE OPEC+ KARARININ FİYATLARA ETKİSİ
Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerine yönelik hayata geçirilmesi planlanan destek paketinin cumartesi günü Senato'da kabul edilmesi de petrol talebinde toparlanma beklentilerini artırarak fiyatların yükselişini destekledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kovid-19'a karşı hazırladığı 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketine ilişkin tasarı, üzerinde yapılan düzenlemeler nedeniyle yeniden Temsilciler Meclisine gönderilirken kabul edilmesi halinde yasalaşması için Biden'ın imzasına sunulacak.

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun mevcut üretim kesintisine nisan ayında da devam etme kararı da fiyatların yukarı yönlü seyrine katkı sağlamaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 70,96 ile 71,26 dolar aralığının direnç, 70,66 ile 70,36 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

 
İzmir'de FETÖ operasyonu: Kritik isim gözaltında!
 
Google'dan 8 Mart'a özel doodle
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Brent petrolün varil fiyatı 69 doları aştı
Brent petrolün varili, dünkü kapanışa göre yüzde 4,24 artışla 69,57 dolardan işlem gördü.
Petrol fiyatları 14 ayın zirvesinde
Petrol fiyatları bir süredir Teksas'taki soğuk hava nedeniyle yükseliyordu. ...
EPDK inceleme başlattı: Akaryakıtta zam oyunu!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) haksız kar artışı ile fiyatlarına ...
 
Doğalgaza yüzde 1 zam geldi!
BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış ...
Erdoğan ve Putin Akkuyu'nun temelini atacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, 10 Mart'ta Akkuyu ...
İp cambazlığı değil ekmek parası
İp cambazlığı değil ekmek parası
 
İzmir'e yeni baraj yolda!
DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, Bergama'da yapılacak Seklik Barajı için ...
Petrol fiyatları 13 ayın zirvesini gördü
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, önde gelen üreticilerin arz ...
EPDK 12 şirkete elektrik üretim lisansı verdi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından elektrik piyasasında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva