HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Nisan 2017 Salı - 09:43

Bornova’da tohumlar değişti, gelecek yeşerdi!

Bornova Belediyesi’nin düzenlediği Tohum Takas Şenliği’nde üreticilerle vatandaşlar biraraya geldi. Yerli tohumların yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen şenlikte vatandaşlar birbirleriyle takasa girerek yeni tohumlara sahip oldu.

Bornova’da tohumlar değişti, gelecek yeşerdi!

Bornova Belediyesi yerel tohumların yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Büyükpark’ta Tohum Takas Şenliği düzenledi. Birkaç büyük şirkete ait sertifikalı hibrit(tek seferlik) tohumlar yerine yerel tohumlarla üretim yapan çiftçiler ile tarım derneklerinin stand açtığı Büyükpark’taki etkinliğe vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Çiftçiler tohumlarını birbirleriyle takas ederken, bahçelerinde hobi amaçlı üretim yapan vatandaşlar da yerli ve doğal tohumlara sahip olma şansını yakaladı.

Etkinlik alanında tohum takas standının yanında, Bornova’nın kırsal mahallelerinde ürettikleri ürünlerin satışını yapan vatandaşlar da stand açtı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da standları ziyaret edip el emeği ürünlerden satın aldı. Başkan Atila, ellerinde doğayı korumaya yönelik mesajların olduğu dövizlerle Büyükpark’a gelen Dost Bilimevi öğrencileriyle birlikte ‘Tohumlar Fidana” şarkısını söyledi. Daha sonra Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda “Yerel Tohumlar ve Geleceğimiz” konulu panel düzenlendi.

HEDEF YILDA BİRKAÇ KEZ TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ YAPMAK
Ege Yörükleri Derneği Zeybek Ekibi’nin gösterisiyle başlayan panelde bir konuşma yapan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, ‘Tohum Takas Şenliği’nin yerel tohumları gelecek kuşaklara miras olarak bırakmak için çok önemli olduğunu söyledi. Gelecek senelerde Tohum Takas Şenliği’ni yılda bir kez değil, birkaç kez düzenlemek için gayret edeceklerini söyleyen Başkan Atila, “Bornova Belediyesi olarak Bornova Bamyası’nın tohumunu üretip çiftçilerimize dağıtıyoruz. Bornova’ya özgü olan Misket Üzümü’nü Çamiçi Mahallemizdeki 5 dönümlük alanda yetiştiriyoruz. Düzenlediğimiz bu şenlikle tüm yerel tohumlarımızı korumak için gayret gösteriyoruz. Herşeyin daha güzel olması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Bornova Belediyesi’nin yerel tohumların korunmasına gösterdiği özen ve hassasiyet için teşekkür etti. 2006 yılında yayınlanan bir kanunla yerel tohumların satışının önüne geçildiğini belirterek, “Bu kanunun temeli yerel tohumların yasaklanması, büyük tohum üreticilerinin maddi menfaat sağlamlarıdır” dedi. Yerel tohuma verilen desteklerin ekonomi ile de birleştirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özkaya, “Bu yöndeki çalışmalar henüz çok güçsüz. Hibrit tohum kullanmadan üretim yapan çiftçi ile tüketicinin buluşturulması gerekiyor. Bu anlamda toplum destekli tarım gruplarının oluşturulması ve desteklenmesi çok önemli” diye konuştu.

Dr. Zerrin Çelik de ticari tohumların yaygınlaşmasıyla yerel tohumların çiftçiler tarafından kullanılmaz olduğunu söyleyerek, “Bir avuç inatçı çiftçi yerel tohumları kullanmaya devam ediyor. Bu tohumlar bizim geleceğimiz. Ancak ekilmekten vazgeçildiği zaman yok olacaklar” dedi.

Dr. Füsun Tezcan ise 10-12 bin yıllık geçmişi olan tarıma son 70 yılda tarım ilaçlarının ve zehirlerininin dahil olduğunu ifade ederek, “Hepimizi çevreleyen kronik hastalıklara ve çevre sorunlarına yol açan etmenlerin en başında tarım ilaçları ve zehirleri geliyor” dedi.

 
ABD'nin nükleer denizaltısı Kore kıyısına ulaştı!
 
En güzel mektuplar Zübeyde Anne için 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk Belediye Tiyatrosu fark yarattı
17. Direklerarası Seyirci Ödülleri sahiplerini buldu.  Halk Jürisi anlayışıyla ...
Karabağlar'da 'doğru nefes alma' etkinliğine yoğun ilgi
Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen "Doğru Nefes Alma Teknikleri" ...
Çiğli'de el emeği göz nuru sergi
Çiğli Belediyesi el sanatları kursiyerlerinin hazırladığı göz kamaştıran ...
 
Bergama'dan tanıtım atağı: Günde 500 bin kişi...
Dünyanın 999'uncu, İzmir'in ise ilk UNESCO Dünya Mirası olan ilkler şehri ...
Büyükşehir'den çevreci yarışma: 447 eser yarışıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklarda temiz enerji bilincini yerleştirmek ...
Buca Zabıtası sağlıksız ürüne geçit vermiyor
Buca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri sağlıksız koşullarda üretim ...
 
Karşıyaka okçulukta yine zirvede
Dünya ve ülke çapındaki dereceleriyle Karşıyaka Belediyespor’un gururu ...
İzmir'de göç ve mübadelenin acı öyküsü
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Uluslararası İzmir Göç ve Mübadele Sempozyumu”na  evsahipliği yapacak.
Altın Madalyalı Balcıoğlu’na Başkan Uyar’dan teşekkür
İtalya’da düzenlenen ve dünyanın en prestijli yarışmalarından BIOL’de ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva