HABERLER>SAĞLIK
20 Ocak 2017 Cuma - 10:19

Bornova’da ‘sağlıklı’ panel: İçinizdeki balona dikkat!

Bornova Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘İçinizdeki Balon’ başlıklı panelde, karın bölgesindeki aort damarının çapının genişlemesiyle ortaya çıkan ‘aort anevrizması’ hastalığı hakkında bilgi verildi.

Bornova’da ‘sağlıklı’ panel: İçinizdeki balona dikkat!

Bornova Belediyesi, vatandaşları sağlık konusunda doğru bilgilendirmek amacıyla düzenlediği etkinliklerde, alanlarında uzman isimlerle Bornovalıları buluşturmaya devam ediyor. Karın bölgesindeki aort damarının çapının genişlemesiyle ortaya çıkan ‘aort anevrizması’ hastalığı hakkında ‘İçinizdeki Balon’ başlıklı panelde bilgi verildi. Bornova Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği işbirliğiyle Büyükpark’taki Nikah Salonu’nda düzenlenen panele vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Aort anevrizması hakkında farkındalık oluşturmak ve bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen panele katılanlara sağlıklı yaşama vurgu yapmak için mevye, balon şeklinde kurabiye, üzerinde sloganların yazılı olduğu tişört ve şapkalar hediye edildi. Vatandaşlar hastalıkla ilgili bilgilerin verildiği paneli izlerken, çocuklar için de bir alt katta çocuk gelişim uzmanları tarafından düzenlenen etkinliklerle eğlenceli vakit geçirdi. Çocuklar burada boyama etkinliği de yaptı.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Anıl Ziya Apaydın, panelin düzenlenmesinde sağladığı katkılar nedeniyle Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya teşekkür etti. Dernek olarak aort anevrizması hakkında farkındalık oluşturmak için çaba sarfettiklerini belirterek, “Aort anevrizması sebebi az bilinen hastalıklardan biri. 65 yaş üstü erkeklerde risk yüksek. Damar duvarı zayıflıyor, karın bölgesinin boşluk olması nedeniyle genişleyip balonlaşarak patlama, yırtılma riski oluşturuyor” dedi. ABD’de yapılan araştırmalara göre hastalığın 65 yaş üstü her 65 erkekten birinde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Anıl Ziya Apaydın, “Türkiye’de 3 bin 600 kişi bu riski taşıyor. Balonlaşan damar patladığı zaman iç kanamaya neden oluyor. Hastaların yüzde 60-80’i hastaneye ulaşamadan yaşamını kaybediyor. Gelen hastaların yüzde 40’ının hayati riski devam ediyor. Yüzde 10 ile yüzde 25 aralığında hasta kurtarılabiliyor. Ancak önceden farkedilirse yüzde 90-95 oranında hastalar kurtarılabiliyor” diye konuştu. Prof. Dr. Anıl Ziya Apaydın, hastaların yüzde 75’inin hiçbir şikayetinin olmadığını, şikayet olması durumunda ise üst karın bölgesinde belli belirsiz ağrıların olabildiğini söyledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Uzman Dr. Serkan Ertugay da hastalığın teşhisiyle ilgili süreçleri anlattı. Karın ultrasonu ile damardaki balonlaşmanın tespit edilebildiğini söyleyen Uzman Dr. Serkan Ertugay, “Kesin tanı ise bilgisayarlı tomografi ile konuluyor” dedi. Normal şartlarda karın bölgesinden geçen aort damarının çapının 2 santimetre olduğunu, çapın büyümesine göre kontrol sürelerinin ve ameliyat kararının verildiğini belirten Uzman Dr. Serkan Ertugay, “Bu balonun çapı 5.5 santimetreye ulaştığında, aktif sigara içilmesi durumunda ve kendi kendine patlayabilir” dedi. Uzman Dr. Serkan Ertugay, “Hastalar sigarayı bırakmalı, düzenli takiplerini yaptırmalı, yürüyüş tarzı egzersizler yapmalı, ağır kaldırmamalı” dedi.

 
Merdan Yanardağ'dan Karşıyaka’da panel
 
İTÜ'de FETÖ operasyonu: 37 gözaltı kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kalp yetmezliği çeken hastalar için yeni tedavi
Bilim adamları, kalbin etrafına yerleştirilen ve atmasına yardımcı olan, ...
Sağlık Bakanlığında bin 929 personel görevine iade edildi
Sağlık Bakanı Akdağ, "Sağlık Bakanlığında 8 bin 891 personel açığa alındı, ...
Dikkat: Tüm ilaçlara zam geliyor
Muayene ücretlerinin ardından ilaca da zam geliyor. Tüm ilaçlar 20 Şubat’tan ...
 
Korkutan açıklama: Bonzai kullanım yaşı...
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu, ...
'Soğuk hava yüz felci riskini artırıyor'
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Önal, "Soğuk hava, öncelikli yüz felcinin nedeni ...
Bakan Faruk Çelik'ten 'palm yağı' açıklaması
Gıda Bakanı Faruk Çelik, ''palm yağı''nın insan sağlığı üzerinde olumsuz ...
 
Tabip Odası Başkanı: Birçok doktor antidepresan kullanıyor
Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, günde 100 hastayı muayene ...
İzmir'de kadavradan kemik tozu nakli 
Çenesinde yeterli kemik olmadığı için implant tedavisi yapılamayan hastanın ...
Uzmanından sağlığa destek önerisi
Uzman Diyetisyen Gamze Gültekin, kefir ve yoğurtla vücuda alınan yararlı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva