HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Ağustos 2017 Cuma - 11:22

Bornova’da 17 Ağustos’ın yıldönümünde gündem 'deprem gerçeği'

Bornova Belediyesi 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümü nedeniyle deprem gerçeğini vatandaşa anlatan etkinlikler düzenledi.

Bornova’da 17 Ağustos’ın yıldönümünde gündem  deprem gerçeği

Depreme karşı alınacak tedbirler anlatıldı Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik olarak hazırlanan görsellerin yer aldığı sergi açılırken, Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’in de “Bornova Afete Hazırlanıyor” Paneli düzenlendi. Ayrıca Büyükpark içinde kurulan stantlarla vatandaşların deprem konusunda bilinçlenmesi sağlandı. Panele katılan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila stantları da gezerek derneklerin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Bornova Belediyesi, 17 Ağustos Depremi’nin yıl dönümünde düzenlediği etkinliklerle vatandaşları deprem konusunda bilgilendirdi. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik olarak hazırlanan görsellerin yer aldığı sergi açılırken, Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’n de “Bornova Afete Hazırlanıyor” Paneli düzenlendi.

Panele, DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Yalçın Koca, DEÜ Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Orhan Polat, İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Uzun, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman ile Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı ve Bornova Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nden Sinancan Öziçer konuşmacı olarak katıldı. İnşaat Mühendisi Selma Nalbantoğlu yönetimindeki panelde deprem gerçeği ve depreme karşı alınabilecek önlemler ele alındı. Uzmanlar, İzmir ve Bornova’nın durumu afete karşı yapılanlar ve yapılması gereken düzenlemelerle ilgili bilgiler verdi.

Bornova’da tedbirler alınıyor

Panelin açılış konuşmasını yapan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 17 Ağustos 1999‘da yaşanan depremin büyük acılara neden olduğunu hatırlatarak, “Aradan 18 yıl geçmesine rağmen yaşanan acılar unutulmuyor” dedi. Başkan Atila, “Hergün deprem gerçeği ile yaşıyoruz. Yönetmeliğimizi, binalarımızın sağlamlığını ve yapı faaliyetlerimizi etkinleştirerek yeni yönetmelikler çıkarıyoruz. Artık yeni ve sağlıklı binalar yapılıyor. Biz Bornova Belediyesi olarak binaların denetlenmesinde ruhsat verilmesinde dikkatli olmaya çalışıyoruz. ”diye konuştu. Afet gönüllülerini ve Afet Toplanma Alanları’nın sayısını yükseltmek için yürütülen çalışmaları da anlatan Başkan Atila, “11 olan Afet Toplanma alanlarımızın sayısını 60’a çıkardık. Deprem olmasını arzu etmiyoruz. Ama böyle bir durumda da hep birlikte yetişmiş insan güzcümüzle hazır olmak istiyoruz”dedi.

İMO İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, Bornova Belediyesi’ne yaptığı çalışmalarla insanları bilinçlendirdiği için teşekkür ederek, “İzmir’de yaptığımız anketlerde insanların yüzde 80’înin yaşadığı yapının depreme dayanıklılığı konusunda bilgisi yok. Bu çok ciddi bir rakam. Bununla ilgili yaptığımız başka bir çalışmada ise proje üreten 180 inşaat mühendisine yapı denetimini sordu. Bunların yüzde 65’i sorunlu olduğunu söylerken gerisi sessiz kaldı. Bakanlığın bu işe müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorlar” dedi.

Bornova Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nden Sinancan Öziçer ise yaptığı konuşmada Bornova Belediyesi’nin afet toplanma alanlarını ve Afet Gönüllüleri Topluluğunun kurulması konularında bilgi verdi. Öziçer, “Belediye bünyesinde 1032 kişiden oluşan Afet Gönüllüsü topluluğu kurdu. Ayrıca 2 pilot mahallemizde de afette gönüllü olarak yardım etmek isteyecek vatandaşlarımıza eğitimler verdik “diye konuştu.

Yapılaşmada yer seçimi önemli

Panel konuşmacılarından Prof. Dr. Yalçın Koca,İzmir’in jeolojik yapısı ve fay hatlarına dikkat çekerek, kentsel yapılanmalarda yer seçiminim önemini vurguladı. Koca, “Bornova bir çöküntü ovası. Burada 2 fay bulunuyor. Biri Bornova fayı diğeri ise İzmir fayının devamı“ dedi. İzmir’de deprem istasyonları olduğunu anlatan Doç. Dr. Orhan Polat, depremin bir bilinmeyen olduğuna dikkat çekerek, “Depremi anlamak için kaynağına inilmesi gerekli. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 2008 yılından bu yana yaptığımız çalışmalar sayesinde artık, İzmir’in bir çok yerine Sismik gözlem istasyonları bulunuyor. Elimizdeki bu teknoloji ile gerçekleşen depremin derinliğini hemen öğrenebiliyoruz” diye konuştu.

Afet toplanma alanlarının önemli olduğunu ifade eden İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Uzun, ise “Marmarada yaşanan deprem bize bunu bir kez daha gösterdi. Eksiklerimizi belirlememizi sağladı” diyerek Afet gönüllüleri projesinden bahsetti. Bornova Belediyesine ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya yaptığı çalışmalar için teşekkür eden Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, Afet yönetimi konusunda bilgi verdi. Yerel yönetimlerin afet konusunda çalışmalara önem vermesi gerektiğini de ifade etti.

Stantlarla vatandaşlar bilgilendirildi

Ayrıca Bornovalılar Büyükpark içinde kurulan stantlarla da deprem hakkıda broşürler ve bilgilendirici materyaller dağıtıldı. İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Türk Kızılayı, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası, AKUT, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Konak Şb. ve İzmir Afet Derneği tarafından açılan stantlara gelen vatandaşlar, afetler hakkında merak ettikleri soruları sorma şansı buldu.

 
Enerji Bakanı Albayrak öğrencilerle bir araya geldi
 
Çiğli Belediyesi Fuar'da kendini anlatacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’in altın dansçıları
Gaziemir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nun ...
Başkan Pekdaş’tan taksici esnafına destek
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, taksici esnafının taleplerini dile ...
Karşıyaka, 17 Ağustos'u unutmadı
Karşıyaka Belediyesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıl dönümünde, önemli ...
 
Bayındır Belediyesi fuardaki yerini alıyor
Bayındır’ın tarihi, kültürü, doğası, ekonomik ve coğrafi özelliklerini ...
Balçova’da çocuk olmak çok özel
Yaz aylarında çocukların sosyal ve sportif etkinliklerle buluşmasını sağlamak ...
Başkan Doğruer bizzat ilgilendi: Sağlıkta Kınık farkı
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, ilçe merkezinde yaşayan yaşlı ...
 
Karabağlar depreme karşı bilinçleniyor
Karabağlar Belediyesi, 17 Ağustos 1999 tarihinde tüm ülkeyi yasa boğan ...
Urla Belediyesi'nden tarihi hamle: Eski günlerine dönecek
Kentteki eski eserlerin restore edilerek, kültürel ve sosyal hayata destek ...
İzmir Çim Konserleri kaldığı yerden: Yıldızların altında unutulmaz gece
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği geleneksel Çim Konserleri, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva