HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Mart 2017 Perşembe - 09:39

Bornova Belediyesi 'hava kalitesi'nde dünyaya örnek!

Yaşam standartlarının üst düzeyde olması için Bornova Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar olumlu sonuçlar veriyor. Bornova Belediyesi, güneş ışınlarıyla yıllık 150 bin liralık elektrik enerjisi üretecek 300 kilowattlık ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’ kurdu.

Bornova Belediyesi  hava kalitesi nde dünyaya örnek!

Daha yaşanabilir çevre konusunda birçok proje üreten Bornova Belediyesi’nin hava kirliliğinin önüne geçmek için yaptığı çalışmalar sonuç veriyor.

Dünyanın enerji politikalarını belirleyen kuruluşlardan biri olan Energiescities’in Yönetim Kurulu’nda yer alan Bornova Belediyesi hava kalitesi konusunda örnek oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nda bulunan Hava Kalitesi İndeksi'ne göre Bornova’nın hava kalitesinin iyi nitelikte olduğu ölçüldü. İlçe sınırları içine konulan 2 adet hava ölçüm istasyonundan çıkan verilen örnek nitelikte çıktı.

İKİ  ÖLÇÜM İSTASYONU
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bareber hareket eden Bornova Belediyesi iki adet hava kalitesi ölçüm istasyonunu Bornova'da 2 farklı bölgeye kurdu. Kurulan ölçüm istasyonları konutlardan ve sanayi kuruluşlarının yoğunlukta olduğu bölgelerin hava kalitesinin belirlemeye başladı.İki farklı bölgeden alınan sonuçlar özellikle kış aylarında ısınmadan ve olumsuz hava şartlarından kaynaklı olarak ilçenin hava kalitesinin hassas düzeylere olduğunu belirledi. Hava kalitesinin bu durumunun düzeltilmesi için ise Bornova Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından çalışmalar başlatıldı.

GÜNEŞ ENERJİSİ DEVREDE
Bornova Belediyesi’nin Erzene Mahallesi’nde 2013’te çalışmalarına başladığı ve  2014 yılı sonunda üretime geçen 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi’nde üretilen elektrik 20 ayda maliyetini karşılayıp para kazandırmaya başladı. İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe desteği kazanarak 820 bin liralık proje bedelinin 234 bin lirasını karşılayan Bornova Belediyesi, 2016 yılının Haziran ayından itibaren Fotovoltaik Güç Tesisi için harcadığı paranın tamamını burada üretilen elektrikten karşıladı.

Bornova Belediyesi, güneş ışınlarıyla yıllık 150 bin liralık elektrik enerjisi üretiyor. 300 kilowattlık ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’ kurdu. Erzene Mahallesi’nde  1250 güneş panelinin yerleştirildiği 7 dönümlük arazide çalışmaya başlayan sistem, ürettiği elektiriği dağıtım şebekesine vermeye başladı. 1250 güneş paneliyle kurulan sistem, her yıl çevre kirliliğine neden olan 250 ton karbon salımı engellendi

TEDBİRLER ALINDI
Odun-kömür depolama ve satışı yapan işletmelere denetimler yapılarak, ilçede ruhsatsız olarak çalışan kaçak odun-kömür satışı yapan işletmelere yasal işlemler uygulandı. Böylece ısınma amacıyla kullanılan ve hava kirliliğini arttıran kalitesiz odun-kömür satışıları engellendi. Ayrıca ilçede bulunan ve kara fırın kullanan işletmelere kontroller başlatıldı. Denetimlerde hava kirliliğini önlemek amacıyla bacalara uygun filtrasyon sistemlerinin takılması, bacaların altı ayda bir temizlik ve bakımlarının yapılması, yapılan tüm bu işlemler ile ilgili olarak da Belediyeye yazılı bilgi verilmesi için işletmelere tutanaklar tebliğ edildi.

İki farklı noktaya konulan hava kalitesi ölçüm istasyonlarından elde edilen sonuçlar ise karşılaştırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nda bulunan Hava Kalitesi İndeksi'ne göre Bornova’nın hava kalitesinin iyi nitelikte olduğu ölçüm sonuçlarında  belirlendi.

Çevrenin korunmasına katkıda bulunmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Hava kalitesinin korunması amacıyla gerekli ölçümlerin yapılmasına devam edilecektir. Ölçüm sonuçlarına göre herhangi bir olumsuzluğun tespit edilmesi halinde ise ilgili kurumlara bildirimler yapılarak çözüm çalışmaları başlatılacaktır“ dedi.

Çevreci enerji kaynaklarının önemine değinen Atila, “Hem yenilenebilir kaynakları kullanarak çevre değerlerimizi koruyoruz, hem de sağladığımız tasarrufları yatırımlara dönüştürüyoruz” diye konuştu.
 

 
Ödemiş'te tarihi yapılar hayat bulacak
 
Hollanda seçimlerinde sandıktan Erdoğan çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçovalı kadının haklı gururu
Balçova Semtevleri’nde kurs gören ev hanımları, çeşitli fuarlarda satılan ...
Ödemiş Belediyesi'nden 2 yeni halı saha
Ödemiş Belediyesi, merkeze uzak mahallerde yaşayan vatandaşların sosyal ...
Fotoğraf meraklısı çocukların gözünden İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ilk kez düzenlediği “Çocuk Gözümden ...
 
Başkan Akpınar’dan 35.5 ay raporu: Marka kent olduk!
35,5 ayda 70 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyleyen Başkan Akpınar ...
Ulusal Gençlik Parlamentosu Bornova’da toplanıyor
Ulusal Gençlik Parlamentosu 2017 Yılı Genel Kurul Hazırlık Toplantısı ...
Anlamlı proje: Mektup arkadaşım olur musun?
Bornova Belediyesi ilçede yaşayan kimsesiz ve dezavantajlı çocuklar ile ...
 
Başkan’dan Gültepe çıkarması: 50 yıllık sorun 50 milyonluk yatırımla çözülüyor
Başkan Kocaoğlu, plansız gelişme nedeniyle dere yataklarının yola dönüştüğü ...
İzmir'in kahramanları: Onları işi hayat kurtarmak!
Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin arama-kurtarma köpekleri, eğitimleriyle ...
Konaklı öğrencilere 'engelleri fark ettiren' gezi
Türkiye'nin ilk Engelli Farkındalık Merkezi’ni gezen Konaklı öğrenciler, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva