HABERLER>DÜNYADAN
19 Mart 2010 Cuma - 00:00

Blair: İsrail'in açıklamaları barışa yardımcı olmuyor

Rusya, ABD, AB ve BM'nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Blair, İsrail'in yeni yerleşim yeri inşa edeceği yönündeki açıklamalarının bölgede barış sürecine yardımcı olmadığını söyledi.’

Blair: İsrail'in açıklamaları barışa yardımcı olmuyor

Rusya, ABD, AB ve BM'nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Blair, İsrail'in yeni yerleşim yeri inşa edeceği yönündeki açıklamalarının bölgede barış sürecine yardımcı olmadığını söyledi.’
 
MOSKOVA - İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair, Moskova'daki Ortadoğu Dörtlüsü toplantısının ardından Reuters haber ajansına verdiği demeçte, sorunun çözümü için gelecek günlerde öneriler paketi sunacaklarını belirterek, "Önümüzdeki birkaç gün içinde, insanlara son birkaç gündeki güçlüklere rağmen sonradan doğrudan diyaloğa yol açacak dolaylı görüşmeleri sürdürmeye değer hissini verecek bir paket hazır olacak" dedi.
 
Ortadoğu Dörtlüsü'nün hazırlayacağı paketin içeriğini açıklamaktan kaçınan Blair, "Önümüzdeki günlerde bunun net hale geleceğini düşünüyorum" demekle yetindi.
 
Moskova'da bugün yapılan toplantıya İsrail'in Doğu Kudüs'te bin 600 kişilik yeni yerleşim yeri inşa edeceği açıklaması damgasını vururken, Blair, çözüm sürecinin başarılı olabilmesi için her iki tarafın da güven tazelemesi gerektiğini kaydetti.
 
İsrail'in yeni yerleşim yerleri planlarının yaşayabilir bir Filistin devleti kurulması amacıyla başlatılan dolaylı görüşmeleri engelleyebileceği düşüncesine katılmayan Blair, "Yerleşim yerleri inşaatıyla ilgili devam eden bir tartışma olduğunu ve bu yüzden de hiçbir tarafın görüşmeleri kesebilecek herhangi bir şey yapmamasının öneminin son derece açık olduğunu düşünüyorum" dedi.
 
Blair, insanlara anlamlı müzakerelerin yapılabileceği konusunda güven vermenin, bu süreci engelleyecek adımlar atılmamasıyla mümkün olacağını belirterek, "Yerleşim yeriyle ilgili açıklama bu yüzden sürece yardımcı olmuyor" diye konuştu.
 
Tony Blair, barış konusunda iyimser olduğunu belirterek, "Bu tip ve örneğin Kuzey İrlanda gibi süreçleri birkaç kez yaşamış biri olarak her zaman inişler ve çıkışlar olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu her zaman böyle olacak. Zor ama sizin aynı doğrultuda ilerlemeniz gerekiyor" ifadesini kullandı.
 
ORTAK AÇIKLAMA
Bu arada Moskova'da yapılan Ortadoğu Dörtlüsü toplantısı sonunda yayımlanan ortak açıklamada, İsrail ve Filistin tarafının dolaylı görüşmelere hazır olmasından duyulan memnuniyet dile getirilerek, "Dolaylı görüşmeler, tarafların daha önce üzerinde uzlaştığı nihai statüyle ilgili tüm konuların çözümü için herhangi bir ön koşul olmadan, doğrudan ikili müzakerelerin çok önemli bir adımıdır" denildi.
 
Ortadoğu Dörtlüsü'nün, 1967 yılındaki işgali sona erdirecek bir çözüm için yapılan bu müzakerelerin 24 ay içinde tamamlanması gerektiğine inandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Dörtlü olarak İsrail hükümetinden doğal büyüme, 2001 yılından beri inşa edilen karakolların kaldırılması da dahil tüm yerleşim faaliyetlerini dondurmasını, Doğu Kudüs'te yıkım ve tahliyeden kaçınmasını istiyoruz.
Filistin Yönetiminden de şiddete dayalı aşırıcılığı ve kışkırtıcılığın engellenmesi için hukuk ve düzenin tesisinin geliştirilmesi için her türlü çabayı göstermesine devam etmesini istiyoruz.
Orta Doğu Dörtlüsü, İsrail hükümetinin Doğu Kudüs'te yeni yerleşim yeri inşa edilmesi kararını kınar. Kudüs'teki gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğimizi bir kez daha teyit ederiz."
 
Açıklamada, uluslararası topluluktan Filistin yönetimine acil, somut ve sürdürülebilir destekte bulunması istenerek, "Gazze'deki sivil nüfusun insani durumunun giderek kötüleşen gidişatından büyük endişe duyuyoruz. Gazze krizinin kalıcı çözümü için acil bir karara varılması gerekiyor. Orta Doğu Dörtlüsü, Gazze'den dün yapılan roket saldırısını kınar, şiddet ve terörün bir an önce durdurulması çağrısında bulunur" ifadesine yer verildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsveç’’ten Türkiye’’ye maddi ve manevi destek
Geçen hafta parlamentosunda soykırım tasarısını onaylayan İsveç'ten ...
Denktaş: AB, Kıbrıs meselesini kullanıyor
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ''AB, ...
''Katliamın nedeni eşcinsel askerlerdi!''
ABD'li komutan John Sheehan, Srebrenitsa katliamının nedenini Hollanda ...
 
50 yaş altındaki erkeklere Cuma namazı yasağı
İsrail, bugün de 50 yaşın altındaki Filistinli erkeklerin Haremüşşerif'te ...
Gül'e İngiltere'den ödül geldi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "2010 Chatham House" ödülüne layık görüldü.’
Gazze’’de yine roket sesleri’…
Uzun bir aradan sonra dün Gazze Şeridi'nden İsrail'e roket saldırısı ...
 
Papandreu: AB ve IMF'den yardım istemeyeceğiz
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan'ın ekonomik krizden ...
Eroğlu: Egemenliğimizin tartışılacak bir tarafı yoktur
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, müzakere masasında KKTC'yi hala toplum ...
’“Kıbrıs’’ta çözüm olmassa aday olmayacağım’”
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, temel hedefinin Kıbrıs ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva