HABERLER>SAĞLIK
31 Temmuz 2017 Pazartesi - 10:41

Bir parmak nakledildi hayatı değişti

Doğuştan iki eli sadece bir parmaktan ibaret olan 10 yaşındaki Ramazan Fidan, 10 saatlik ameliyat ardından sol elini kullanabilir hale geldi. Ramazan'ın sol ayağında ayakkabı giymesine engel olan parmağı alınarak, sol eline nakledildi.

Bir parmak nakledildi hayatı değişti

Ramazan Fidan, İzmir'in Konak İlçesi'ne bağlı Çimentepe Mahallesi'nde fiziksel gelişim bozukluğu ile dünyaya geldi. İki eli sadece bir parmaktan ibaret olan Ramazan'ın ayaklarında da şekil bozukluğu olduğu görüldü.. Kadifekale Zübeyde Hanım İlkokulu'na kaydedilen Ramazan bu yıl 4'üncü sınıfa geçti. Ramazan Fidan'ın bütün günlük ihtiyaçlarını gidermesine ailesi yardımcı oluyor. Ev kadını annesi 35 yaşındaki Sevim Fidan, her teneffüste okula giderek Ramazan'ın ihtiyaçlarını karşılıyor. Tekstil işi ile uğraşan babası 36 yaşındaki Abdurrahim Fidan, tedavi umuduyla İzmir'deki neredeyse bütün hastanelere götürdüğü oğlu için olumlu yanıt alamadığını söyledi. Ablası 11 yaşındaki Türkan ve kardeşi, 4 yaşındaki Rabia'da herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan Ramazan için ailesi seferber oldu. 5 yıl önce başvurdukları bir el mikro cerrahının ameliyat için 35 bin lira istemesi üzerine ailenin umutları büyük ölçüde tükendi.

"ÖMRÜMÜZE ÖMÜR KATTI"
Son olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yapılan başvuru ile Ramazan ve ailesinin yaşamı değişti. Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Erhan Sönmez'in ameliyatı yapabileceğini söylemesi üzerine aile için yeni bir umut ışığı doğdu. Bunu duyduğunda kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini belirten anne Sevim Fidan, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Çok mutlu olduklarını belirten Sevim Fidan, şunları anlattı:

"Oğlum, yemeğini yiyemiyor, üstünü düzeltemiyor, tuvalete gidemiyordu. Her tenefüste okula gidiyordum. Öğretmeni yardımcı oluyordu. İzmir'deki neredeyse bütün hastaneleri dolaştık. En son buraya yönlendirildik. Erhan Bey'den Allah razı olsun. Gelir gelmez oğlumu öyle bir sahiplendi ki anlatamam. Çok mutlu oldum. Bize çok yardımcı oldu. Bütün hastanelerden olumsuz cevap alıyorduk. Erhan Bey ömrümüze ömür kattı. Yeniden doğdum gibi hissettim. Çok mutlu oldum. Nasıl sevindiğimi anlatamam. Hala da inanamıyorum. En güzel şey kalemini tutabilecek olması, defterini, çantasını açabilmesi, yemeğini yiyebilmesi. Ne bize ne de hiç kimseye muhtaç olmaması çok güzel. Doktor beye nasıl teşekkür edebileceğimi bilemiyorum."

"ARTIK ELİMLE YEMEK YİYEBİLİRİM"
Ameliyatın ardından eline kavuşan Ramazan Fidan ise, "Artık elimle yemek yiyebilir, ödevlerimi yapabilirim. Kapıların kilitlerini açabilirim. Bütün ihtiyaçlarım için annem, ablam ve babamdan yardım alıyordum. Okulda düştüğümde arkadaşlarım yardımcı oluyordu. Artık kendi işlerimi kendim yapabilirim. Oyunlarımı oynayabilirim" dedi. Ramazan'ın durumu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Erhan Sönmez, ailenin yaklaşık 1 ay önce hastaneye başvurduğunu belirterek, "Daha önce bir çok hastaneye başvurduklarını fayda bulamadıkları için en son bize geldiğini söylediler.  Her iki elinde de doğuştan muhtemelen baş parmak olduğunu düşündüğümüz 1 tane parmağı mevcut. Ön kolunda da bir takım anomalileri var. Dolayısıyla her iki elinde de tek parmak olduğu için Ramazan günlük aktivitelerini anne babasından yardım alarak yapabiliyordu" dedi.

"KEŞFEDEREK AMELİYAT YAPTIK"
Daha önce benzer cerrahi müdahaleler yaptıklarını ancak ilk kez bu derece deformasyon içeren ameliyat yaptıklarını belirten Doç.Dr. Sönmez, "Muayene ettiğimde ayak yapısının normal olmadığını, sol ayağında baş parmağının daha kısa ve dışarı doğru olduğunu gördüm. Bu parmak ayağını kullanırken ve ayakkabı giyerken Ramazan'a zorluk çıkartıyordu, alınması gerekiyordu. Ailesine bu parmağı alıp eline nakletmeyi önerdik, ameliyat süreci ve risklerini anlattık. Tetkiklerini gerçekleştirdik hem de düşünmeleri için zaman verdik. Ailenin kabul etmesiyle ameliyatı gerçekleştirdik. Uzun ve meşakatli bir ameliyattı. Yaklaşık 10 saat sürdü. Daha önceki ameliyatlara göre farklı bir ameliyattı. Biz normal anatomiyi biliriz, damarların, sinirlerin, tendonların yerini biliriz. Ama Ramazan'ın kendine has bir anatomisi var, her şey farklı. Keşfederek ameliyatı yaptık. Artık Ramazan sargı bezini tutarak kaldırabiliyor. Kısa süre içinde fizik tedavi ile daha iyi sonuçlar bekliyoruz" diye konuştu.

Sönmez, sol eli için fizik tedavi süreci başlatacakları Ramazan'ın sağ kolunda dirseğini açamama problemi  olduğunu, bu sorunu giderdikten sonra, sağ eli için de aynı ameliyatı yapmayı düşündüklerini söyledi. (DHA)

 
DEÜ Hastanesi Park Cafe yenilendi
 
Depremler etkiledi mi? İzmir'de ev fiyatlarında son durum...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEÜ Hastanesi Park Cafe yenilendi
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi içerisinde 24 saat kesintisiz hizmet ...
İş kazasında yaralanan İzmirli genç tedavi için Almanya'da
İzmir'in Aliağa İlçesi'nde iş kazasında ağır yaralanan ve tedaviye yanıt ...
İzmir'in mucize bebeği: 6 yıl önce dondurmuştu
İzmir'de 6 yıl önce 'testis kanseri' tanısı konulan 25 yaşındaki Okan ...
 
Azez'e PKK/PYD'den havan topu saldırısı: 3'ü çocuk 15 yaralı
Suriye’nin Halep kentine bağlı Azez ilçesi kırsalındaki köye terör örgütü ...
Canan Karatay'dan patates kızartması uyarısı
Patates kızartması en sevilen yiyeceklerden. Ketçap, mayonez ve hardalla ...
Türk kadınının "temizlik hastalığı" dünya literatüründe
Çamaşır suyu ve tuz ruhunun karışmasıyla ortaya çıkan ve dünya literatüründe ...
 
Bebek cildi bakımında 10 önemli bilgi!
Gözünüzün nuru bebeklerinize bakmak için ne kadar özenli davransanız azdır. ...
1,5 yılda 206 kilo verdi, görenler inanamadı!
Amerika'da yaşayan obeziteden muzdarip 32 yaşındaki Nikki Wester isimli ...
Sosyal medyadan duydu: Minik Mehmet'in hayat kahramanı oldu
İzmir'de 2.5 aylık Mehmet bebek için sosyal medyadan yapılan yardım çağrısına ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva